Седми клас, вярваме в чудеса

• 59 701
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Моята госпожица преди малко ми съобщи, че днес по математика в училище са взели 3 урока  #Crazy
Вече са на успоредни прави и ъгли. Домашно нямат, обаче Naughty То от кой ли точно урок да даде госпожата  #Cussing out

То вярно, че с тези ваканции и избори губят 3 понеделника, ама 3 урока за един час  ooooh!
Добре, че в школата този материал вече е обясняван и сега решаваме задачи по него.

Хм, вашата госпожа явно върви по учебника. Нашите от Цели Изрази, което е Тема 1 в учебника, минаха директно на Тема 3 - Уравнения.

Ели, всеки може да има лош ден и да не успее да се представи на ниво. Сега е важно детето да не се откаже, а да се нахъса да оправи лошата оценка.

# 556
  • България, София
chibi, просто нямам думи  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Колкото и да е добър преподавателя, колкото и добре да обяснява, няма как децата да усвоят в един час материал, който е предназначен за 3 часа. А това, че по предмета ще има НВО, кой го мисли  #Cussing out

rosita_ta, при вас тема ли е пропусната  newsm78
Ох, ужас просто  Sad

# 557
  • Пловдив
Какви ужаси, кви 5 лева. Учителката може да е решила първо да кара алгебричния материал и после геометрията.  doh

Ами може,  velina_v, всичко е възможно, но с работа не само в 7 клас, а още от 5-ти., с домашни от сборници всеки ден и всяка ваканция, с петминутки, с натоварване на децата. И като няма ревящи родители, дето все си жалят отрочетата, всичко си идва на мястото.  Peace

# 558
  • гр. София
dundi73, Ели_дечкин, знам, че по езиците госпожите са много стриктни, оценяват с точност до стотни дето се казва, но чак пък толкова smile3556
Съвсем ще демотивира учениците newsm78
И при нас по МАТ препускат през материала  animal037 , но не са пропускали тема засега. В петък часовете бяха по 20 минути та набързо госпожата им обяснила урока за полуравнина, лъч и ъгъл. Не можала дори да им обясни как става изваждането и събирането на ъглите, изразени с градуси, минути и секунди  #Cussing out

# 559
  • Русе

Ами може,  velina_v, всичко е възможно, но с работа не само в 7 клас, а още от 5-ти., с домашни от сборници всеки ден и всяка ваканция, с петминутки, с натоварване на децата. И като няма ревящи родители, дето все си жалят отрочетата, всичко си идва на мястото.  Peace

Хич не го жаля даже. Но себе си оплаквам всеки ден, защото съм се превърнала в учител по математика. И ваканцията може да се използва и за други неща, вместо за решаване на безброй задачи, които ако не съм до него, така или иначе няма да може да реши. Това лято беше на два лагера. По принцип може би ще има и още.Иначе и аз му давах задачи, защото има нужда, но има кой да му проверява и обяснява. Много против съм преместването на обучението в къщи, въпреки че аз имам възможност да го правя и дори желание, но родителите които нямат такава възможност, значи ли че трява да ощетяват децата си откъм подкрепа. Мнението ми е, че който се справя с лекота с материала ще се справи с със 100, също както и с 10 задачи. Който не се справя и няма помощ, няма откъде да му се изясни изведнъж.

# 560
  • столицата
Да,да. Това с родителите го има при нас. На РС аз все повдигам въпроса за малките домашни/разбирайте 2-3до 5 задачки/ по предмет. И веднага няколко човека възразяват,че децата са много претоварени с домашни. Е,при това положение как да реагират учителите newsm78
Росита,аз също мисля,че подходът на вашата госпожа е правилен. Дори се чудех къде са набутали тази частичка от геометрията.

# 561
  • България, София
Какви ужаси, кви 5 лева. Учителката може да е решила първо да кара алгебричния материал и после геометрията.  doh

Ами може,  velina_v, всичко е възможно, но с работа не само в 7 клас, а още от 5-ти., с домашни от сборници всеки ден и всяка ваканция, с петминутки, с натоварване на децата. И като няма ревящи родители, дето все си жалят отрочетата, всичко си идва на мястото.  Peace

Ако беше предишната им учителка, нямаше да имам притеснения. Всяка ваканция им даваше домашна от сборника на Архимед и след това проверяваше всичко.
Тази учителка, дори и да даде домашни, не ги проверява, детето каза, че не обяснява изобщо. Това не е мнение само на моята дъщеря, а на деца и от другите паралелки. На съседен клас казала, че няма смисъл да се решават в час по - трудните задачи от учебника, защото на НВО нямало да има чак толкова трудни задачи   #Crazy
Не съм против домашните, напротив. Може би не стана ясно от поста ми, че всъщност съм възмутена, че не им е дала домашни.
Не си жаля детето, затова съм го записала на допълнителна подготовка.
5 - минутки нямат, за жалост. А чета, че при много други деца се дават.

# 562
  • София
Велина, не зная кои три урока е предала учителката... Но ако условно са тези за права, отсечка, лъч равнина, полуравнина - нормално е.  И трите са нещо като преговор на стари неща с леки допълнения. Истински новият материал е от градуси, минути, секунди, ъглополовяща и изправен ъгъл нататък. Ако моето дете беше сега 7 клас, бих се радвала точно на такъв подход - избягване на излишното забавяне с учени вече неща и оползотворяването му за по-задълбочено разглеждане на нещо ново и затрудняващо децата.

Галимар, не е съвсем така... Вярно, че след прясно усвоени разлагания и формули уравненията са най-естественото продължение. Но ето, пробните вече чукат на вратата. В никоя школа няма да им пука, че някой външен е следвал друг ред. А когато в 1 модул има поне  5-6 задачи върху ъгли и триъгълник още на първия пробен, най-вероятно и задача за 10 точки от втория, не виждам за какво му е на такова дете да иде на пробен и да  види къде стои на общия фон. Една голяма част от задачите няма да са му по силите, не защото е слабо и незнаещо, а заради сменена хронология в преподаването. А дялът  за уравнения хич не е малък -  уравнения с разлагания, с модули, параметрични, моделиране в текстовите задачи.. Нищо чудно да  дойде време и за 1 кръг на олимпиада, а геометрията да не е отметната.. Малко или много са спорни подобни ползи. Освен ако детето е в МГ, там с по-голям хорариум този проблем няма да го има. Но в обикновените училища с 4 часа мат не мисля, че е добър вариант. Лично мнение.

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 16:25 от пенсионирана русалка

# 563
  • Пловдив
пенсионирана русалка, не съм разсъждавала на тема дали е добре или не, изказах предположение.
Да, за пробните е проблем, но и при предните набори е имало учители, които са действали по този начин. Както и учители по БЕЛ, които първо наблягат на граматиката и после на литературата или пък обратно, гледат да напреднат с материала по литература, а граматиката върви по-бавно. 

# 564
  • София
Дънди, извинявай, имах предид поста на Галимар. Peace И съм сбъркала по инерция ника.

# 565
  • гр. София
 velina_v, и на нашите седмокласници 5-минутки въобще не дават по МАТ newsm78
Точно материалът, за който спомена в предишния пост пенсионирана русалка  
Скрит текст:
градуси, минути, секунди, ъглополовяща и изправен ъгъл
госпожата по МАТ не е имала време да преподаде до края на часа  #Cussing out
Скрит текст:
вече споменах, че часовете в петък бяха по 20 минути
.

# 566
  • България, София
Пенсионирана русалка, дано сте прави с dundi73  Praynig
Дано да разглеждат задълбочено това, което ще е ново и затрудняващо, ама знае ли се ...
Тази година просто нямаме късмет с госпожата по математика  ooooh!
Лошото е, че домашни не е дала, нито проверява какво са направили децата, когато въобще им дава домашни. Контролът в сравнение с предишната госпожа е доста занижен  Sad
Качество на преподаване -  хич го няма. Преписва на дъската решените задачи в учебника и по думите на детето не обяснява.  

# 567
  • София
Какви ужаси, кви 5 лева. Учителката може да е решила първо да кара алгебричния материал и после геометрията.  doh

Обаче това ако се приложи за всеки учебен предмет какво ще се случи? Другите учебни предмети  не са по-маловажни от математиката  Wink Това, което пишеш важи за деца в МГ. Изобщо не го приемам за всички. Не по този начин. НВО се минава със знания от стандартните учебници по предметите, а не непременно със сборника на Коалапрес. Така че, това което пишеш ми се струва силно преувеличено и не е нормалното натовареане на децата. Както и не би трявбало да бъде.
Пази боже всяка ваканция от 5 клас да има ежедневно занимание по математика...
Интересно децата, които нямат за основна цел математиката какво ще правят  ooooh!

# 568
  • София
Ваче, истината  е може би по средата... Моите не са били в МГ, но имаха домашно за лятото. Но не и зверско като обем и сложност, съвсем премерено. Няколко обобщаващи теста, имащи за цел просто да поосвежат знанията преди старта на годината. Ако дете ги започне на 05.09 примерно, съвсем спокойно до 15-ти ще е  свършило, при това без да решава през всичките 10 дни. И нивото им беше като за масовия ученик, не като за деца с интерес към математиката.

# 569
  • Пловдив
Vache, ами не, не е за МГ, даже си беше в специализирана паралелка БЕЛ.
И НВО не се минава със знания от учебника. Най-малкото там няма задачи тип ПИЗА.  Peace А пък за прием в топ гимназиите в големите градове учебник + учебна тетрадка е крайно недостатъчно. Дали ще е Архимед, Коала или Веди, без допълнителна работа не става.
И аз си мислех, че е преувеличено, но от позицията на майка на дете, което влезе по първо желание без нито един частен урок по БЕЛ и минимум занимания с учител по МАТ, съм убедена, че това беше добър подход. Не знам дали е най-добрият, но при нас определено се оказа работещ и даващ нужните резултати. При това при едно не особено ученолюбиво и определено енергоспестяващо дете.
И да, с доста работа и от моя страна, по двата предмета. Какво ми е струвало, само аз си знам.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт