Седми клас, вярваме в чудеса

• 59 710
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Честит имен ден на всички именици!
Моето има да учи наизуст речта на Странджата,плюс не разбрах коя част от 2 мисля глава от "Немили-Недраги",така се беше разфучала,че не разбрах точно.Днес са имали изненадващ тест по физика и там се ядосала,че вместо малко v написала голямо и щяла да има 5,защото тестът бил кратък.Големи нерви днес ooooh!

# 571
Нашите си карат съвсем нормално през материала.
Това, което са взели през седмицата, доупражняват, затвърждават в събота на заниманията за НВО.
Винаги са имали домашни и от сборника на Архимед.
Не трябва да се препуска, особено с деца, които не са в математически паралелки и нямат големи възможности по предмета.

# 572
Много сте изписали.
Честит имен ден на всички, които имат повод, аз също съм от тях Simple Smile
Цитат
Като го върна да си разгледа задачите се оправя, ама нали целта е сам да ги вижда тези неща.
Абе с две думи - тресна ме седмокласен уплах 😯
Ей това пея всеки ден, че няма да съм до него в час и на матурата, за да го подбутвам къде да си провери.

Ганис, много полезно обяснение на задачите, благодаря!! Ще го представя на младежа.
Цитат
Амбърче, вие поне винаги имате опция спортно училище. А ние, останалите?! Аз даже не знам кои са лошите училища в Сф, че да го плаша с тях. 
Хоох, аз го плаша моето с 24-то квартално. Там ще е златен медалист, обаче!
Цитат
Как се чувстват вашите деца? Моята както не й пука и като не се справи с някоя задача й потъват гемийте. Та се старая да балансирам. Не знам до колко успешно.
И при нас го има този момент, тогава става страшно. Почва да се самосъжалява, да страда, после да се бунтува......

Чиби, дано имате късмет с новия учител по немски език.

Исках и още неща да отбележа, но...гладни мъже се навъртат около мен, отивам на пазар за храна.

# 573
еmonaem, честит имен ден и на теб!  bouquet
Много да те слушат мъжете.  Heart Eyes
Чакам младежът да се прибере от училище и да сподели първи впечатления от новата госпожа / най-вероятно/ по немски език.
И аз непрекъснато пея у нас, че няма да се явявам вместо него на НВО.  Mr. Green

# 574
  • Русе
  Учи по история, насвятка домашно по български, реши няколко задачи и хукна на тренировка, а утре има поредната петминутка от разлагане на множители и очаква да върне предните две. Не мога да се ориентирам още - как е. Понякога решава, понякога се чуди. Всичко ми е много сгъстено. Три часа подред прави петминутки, след като отсъства.

# 575
  • София
Леле, голяма полемика предизвикал моят коментар за следването на материала стриктно по учебника.
Само да уточня, че нищо не се изпуска, просто определен материал се взима преди другия  Peace
Не зная каква е причината, но и в 6 и в 5 клас пак не следваха стриктно учебника. Може би защото все пак имат два пъти повече часове от стандартните (имат 9 часа на седмица)
Сега разписах едно контролно по Мат - моделиране на уравнения в текстови задачи.

Иначе за пробните не се бях замислила. От друга страна не мога да си представя да не вземат материала, който е обхванат на Общински кръг на Олимпиадата.
Вярвам, че Г-жата знае какво прави.

# 576
  • София
Леле, голяма полемика предизвикал моят коментар за следването на материала стриктно по учебника.
Само да уточня, че нищо не се изпуска, просто определен материал се взима преди другия  Peace

В нито един клас не е редно да се разменя материалът. Най-малкото в 7 клас има НВО, в 7 клас и останалите и олимпиади. Ако детето "блъска" само алгебра, на еди ПИ как ще реши задачите по геометрия? Така и оценката няма да отговаря на знанията му. Също е с олимпиадите и мат. състезания.

# 577
  • София
Еее, учителката по математика е една от най-най-най-добрите в Бг. С такъв стаж и опит едва ли не знае какво прави. В нашия набор също имаш известни размествания, пък накрая децата се справиха отлично. И отделно, че в у-щето част от материала се взима още в края на 6 клас.

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 22:17 от EliG

# 578
В нито един клас не е редно да се разменя материалът. Най-малкото в 7 клас има НВО, в 7 клас и останалите и олимпиади. Ако детето "блъска" само алгебра, на еди ПИ как ще реши задачите по геометрия? Така и оценката няма да отговаря на знанията му. Също е с олимпиадите и мат. състезания.
Явно не всички преподаватели разсъждават така. Ясно си спомням коментар на родител на дете от СМГ по повод СМТ. В СМГ започваха пети клас с делимост, докато по учебник се започва с дроби. Е, в момента в пети клас вече се започва с делимост.
И никой не е казал, че детето ще " блъска" само алгебра. Може би учителят е решил да използва натрупаната от " Цели изрази" инерция и да я пренесе в " Уравнения". После може да продължат по учебника.
Що се отнася до въпроса как на пробен изпит детето ще реши задачите по геометрия, обзалагам се, че броят на децата, които НЕ ходят на такива и няколко пъти по-голям от тези, които ходят.
И понеже по случайност знам за кое училище става дума в мнението на росита, убедена съм, че учителката е съвсем наясно какво прави и каква е идеята.

# 579
  • Русе
  Те с 9 часа математика на седмица, са изсновали математиката преди нас като совалки. Сигурно могат да си го кръстосват материала както намерят за добре.
   Днес дадох задачите за разлагане на Еми . Всяка една обяснявах и после давах подобна. Хубави задачи, стига да има дете с глава на раменете си. Дано е влязло нещо си и в нашата глава. Дадох и още няколко да допълване до двучлен на квадрат или вадене на множител. Дано утре се справи на петминутката.
Записах го за предварителния изпит. На първия ПИ вероятно ще дадат поне на първия модул по-лесни задачи. Нещо губя вяра в чудесата, като гледам разнообразието от задачи по този материал, и как той като че ли се дави из това море от възможности.Ако се справи с ПИ, значи задачите са лесни и не е критерий. Ако не се справи, значи са трудни и пак не е критерий. Ами няма угодия.

# 580
  • София
Не съм съгласна. Какво означава "натрупана инерция"? Че тя , дори и да е натрупана, после пак може да се изгуби, след като почне повече геометрия. И какво значи, че много деца НЕ ходят на ПИ?

# 581
  • София
Дидева, аз затова неслучайно написах, че нещата са различни в МГ. И аз съм срещала постове на дамата и знам кое е училището. В него ще са свършили с материала сигурно месеци преди НВО и нивото им ще е бетон, но за дете в кварталното училище не е съвсем така.  И затова коментирах не поста на rosita, а този на galimar Peace

И не знам какъв поглед имаш над пробните в школи, допускащи външни деца, но много се явяват... Не цял един випуск, разбира се, но предостататъчно. Особено, когато става дума за пробни на СМГ, на Регалия...200-300 деца не са малко, това са  обикновено децата (разбира се винаги има изключения), които през май ще се борят за  влизане в добрите училища. Защо тогава да нямат реална представа къде се намират сред останалите? А и какво значи инерция... Да минават след набрана такава и на нервенства тогава и да свършат цялата алгебра. Ама после с многото геометрия тази пуста инерция ще я загубят така или иначе.. И пак казвам, вадя МГ от сметката. Там и материал е учен по-рано, и часовете са повече, и децата са с интерес към предмета в повечето случаи.. Истината за мен си е, че най-добре би било както някога, паралелно изучаване и на алгебра, и на геометрия като отделни поддисциплини.. Но не биде.

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 23:29 от пенсионирана русалка

# 582
  • Русе
Моят Убавец отказа да ходи на ПИ.
И се зарази от брат си и цяла нощ повръща. Има да пера поне още два дена. Лицето му е цялото в кръвонасядания от напъните. Все едно е бит Sad

# 583
Бързо оздравяване на Алекс и Гого!  Praynig
Нашите ще правят контролно върху разлагане на многочлени във вторник.
За новата госпожа по немски, тепърва ще се опознават.

# 584
  • Русе
 Ели, и Светослав го изкара този вирус преди две седмици. 3 дена го мъчи, като първият ден повръща , вторият му се гадеше и вдигаше температура, на третия намаляха симтомите и на четвъртия еше добре. ПИ ще има всеки месец, така че не е голям пропуск. На този предполагаме, че ще бъдат най-лесните задачи, поне тези от първи модул, колкото да се зарибят и да не се откажат тотално от мероприятието. Тъкмо се заформи дора група за събота за кафе. И Миленка каза, че ще включи.
   Почти всеки час правят по някакво контролно на разлагане на множители. Само че днес очаквам да върнат двете и да направят третото. Трудно е с този материал. Има много различни случаи и не всички се описват тривиално. Формулата на Ганис на мен ми е полезна, но той още не може да я схване. То и нямаше време много да я обсъждаме, защото видове задачи са твърде много. Снощи е решил над двайсетина задачи, но повечето с моя помощ и после се пререшават. Някои случаи ги вижда с лекота и ързо, други го затрудняват и ми е трудно още да систематизирам. А и аз напоследък имам повече работа и работим вечер по математика.

Общи условия

Активация на акаунт