Седми клас, вярваме в чудеса

• 59 724
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Нещата с висшето у нас  на повечето места наистина не са цвете...Познато дете следва медицина тук, скъса си  з*****а  от учене за прием, учи старателно и сега. Но имало бъдещи медици сред колегите му за  3-4 пореден път скъсани на един и същи изпит. Но пак се явявали, срещу такса просто, 60 или 70 лева, не запомних. Тоест е намерена цаката как да се финансира университетът за сметка на качеството на завършващите кадри. В чуждите университети няма такава бира. Излиташ, в Германия специално и без право да учиш същата специалност в което и да е друго висше учебно заведние (може би в частните да може)  на територията на страната. Изпит се взима с 3 при резултат над 60-70% успеваемост. И процентът на отпадналите е огромен, както вече Дънди е казала. По параграф ВИСШЕ си мисля, че имаме много да догонваме, но по отношение на средното не намирам системата ни за толкова лоша.

# 451
  • Пловдив
Но все пак инженерните специалности рядко се учат в движение. Така че инженер с купена диплома би следвало да изпадне от работната система. За лекари с купена диплома изобщо не ща да си помислям... Rolling Eyes
Ами така е, но го има и момента с недостиг на кадри - и поради тая причина се наема некадърен персонал, защото работата трябва да се върши, все пак... А за лекарите просто не ми се говори. При тях основния проблем е, че са зациклили някъде в медицината от средата на миналия век + това, че са се превърнали в търгаши.

# 452
  • София
Но все пак инженерните специалности рядко се учат в движение. Така че инженер с купена диплома би следвало да изпадне от работната система. За лекари с купена диплома изобщо не ща да си помислям... Rolling Eyes
Ами така е, но го има и момента с недостиг на кадри - и поради тая причина се наема некадърен персонал, защото работата трябва да се върши, все пак... А за лекарите просто не ми се говори. При тях основния проблем е, че са зациклили някъде в медицината от средата на миналия век + това, че са се превърнали в търгаши.

Tired лоша работа...

# 453
  • България

Наблюденията в световен мащаб са, че никой не иска да става инженер. Това е една от най-търсените професии.  Wink За да бъдеш инженер се изисква много учене, математика, физика, и какво ли още не. Не става без да си писал домашни като малък. По тази причина не се бутат много. Всичко иска да завърши мениджмънт някакъв и да бъде началник. Да ме извинят хората с тази професия тук. Едно време точно Управленските специалности създаваха номенклатурата дето толкова я плюят. Е, сега всеки се бута да е номенклатура с името мениджър.

Съгласна съм на 1000%. Аз също съм инженер и виждам колко малко млади хора има в бранша. Никой не иска да се мъчи... А работа има пре-достатъчно.

# 454
Tired лоша работа...

От двете страни на барикадата съм - ММ преподава във УАСГ, освен това имаме служители - инДЖИнери, които не са и чували за фундаментални неща от областта на математиката, физиката, химията. И се започва едно ДОобучение..........години.
Какви ли ще са и нашите деца!?

# 455
  • София
  Чета ви тук, за фундаментални неща си пишете. За образование и професионална реализация на децата... А моят за втори пореден ден е забравил да заключи като излиза. Каква ли ще е тази система-и за образование, и за работа после- която би могла да канализира това чудо?!  ooooh!  Joy За сега сме се разбрали, че няма да става лекар. Благодаря!

# 456
  • България
   А моят за втори пореден ден е забравил да заключи като излиза.

И двете ми деца са правили този номер, но след като и аз го направих, млъкнах Wink
СпОко  Joy Joy Joy

# 457
  • Чикаго / София
  Голяма дискусия сте захванали и всеки е прав в определена степен.

Тук имам много познати от всички страни на света, и трябва да отбележа, че всички постоянно пускат статии как децата от тяхната държава спечелили някаква олимпиада /по математика, физика, биология и пр/, как други деца от страната им били приети в престижни университети с пълни стипендии, надарени музиканти, спортисти и тнт. И като разговарям с тях - всеки хвали образователната система, как учат там по математика, колко са напред, колко трудни изпити имат. Много е забавно Simple Smile осъзнаваш, че всички сме едни и същи - хвалим си нашето и си мислим, че е най-доброто, че сме най-умни и способни Simple Smile

А съм завършила УНСС в София, като дойдохме тук се записах в един местен колеж да взема няколко класа по счетоводство. Оказа се, че се учи абсолютно едно и също, но.... по съвсем различен начин. Тук се учи МНОГО, но не просто да назубриш сухите лекции, всъщност почти няма лекции, а предимно упражнения. Нищо общо с УНСС и всичко се учи в клас. Излизаш от класа и вече си запомнил материала - начина по който се преподава е съвсем различен - то са упражнения, интерактивни методи на обучение - просто знаеш не само теоретично материала, но и как се прилагат на практика знанията! Влюбих се! Точно за такъв начин на обучение съм си мечтала. Да не говорим за отношенията с преподавателите! Коренно различни от тези в УНСС, които аз съм наблюдавала.  И това е просто един обикновен колеж. Дори не мога да си представя какво е в по-хубавите колежи и университети! Не знам за училищата, но висшето образование тук е на светлинни години напред от българското. И наистина е трудно да се изкласи, много деца отпадат и завършват малка част от всички приети.

# 458
Ирка, моят син е страшно впечатлен и влюбен  (като теб) в системата при вас. Използвам да ти благодаря.

# 459
  • Русе
    Много сте далече, Ирка. Направо ми се свива сърцето, ако тръгне за някъде натам. Иначе той иска да учи в Русия. Не чак да седне да учи по руски.Отворих една тетрадка по руски, по повод че спомена за контролно по руски във вторник, ама не беше много сигурен по руски, ли по какво било. Абсолютно всички падежи, сгрешени на някакво упражнение и поправени с червено. Ама ако по английски си отваря, поне домашно да напише, понякога. То по руски- направо нищо не отваря. Щот бил много добър.  Mr. Green  

# 460
Ами като харесвате финландската система, защо всички бягат от професионалните гимназии?
Как да няма работа? Има професии, за които има страшен глад на пазара. И не говоря за програмисти, а за шлосери, заварчици, монтажници. И повярвайте, заплатите им никак, ама никак не са ниски.
Работа за точно такива специалисти, а и не само, наистина има и е страшен глад. Ето тук една класация скоро правиха. IT-то са паднали на десето място. Относно заплатите, определено не са като в уредените западни държави.

И в този ред на мисли, vache, да се смятам ли за заблудена?
Ами така излиза  Wink
О, благодаря, че ме просвети! Друго си е да черпиш вода от извора. Бях схванала тона ти, просто очаквах да потвърдиш!  Wink И съм завършила СУ, и никой нищо не ми е плащал. Държавна поръчка, още когато си беше изцяло държавна. Нито си глася детето за мениджър, то да избира за какво да се гласи. Ако през цялото време визираш мен.  Wink

Голяма дискусия, наистина. Затова още в началото казах, че не желая полемики. А то стана цял дебат. Мисълта ми не беше изобщо, йок, да няма НИКАКВИ домашни, дайте да правим тук финландска образователна система, а нещо, което беше казано по-напред и от друга потребителка. Че тези деца без частни уроци или стабилна помощ в семейството, трудно сколасват с ежедневното трупане на сух материал, от който в главите им така или иначе не остава почти нищо. И след 25 или повече години се питат - "Ама ние учили ли сме какво е синекдоха?" Или там каквото. И масово всички са на курсове и уроци в 7 клас, тези, които не са започнали от първи, разбира се.  Peace

# 461
  • Чикаго / София
Ирка, моят син е страшно впечатлен и влюбен  (като теб) в системата при вас. Използвам да ти благодаря.

Много се радвам да прочета това! Simple Smile Все го мислех как ли е и дали му харесва Simple Smile Дано успее да види повече неща и дано зимата не е много дълга!

Голяма дискусия, наистина. Затова още в началото казах, че не желая полемики. А то стана цял дебат. Мисълта ми не беше изобщо, йок, да няма НИКАКВИ домашни, дайте да правим тук финландска образователна система, а нещо, което беше казано по-напред и от друга потребителка. Че тези деца без частни уроци или стабилна помощ в семейството, трудно сколасват с ежедневното трупане на сух материал, от който в главите им така или иначе не остава почти нищо. И след 25 или повече години се питат - "Ама ние учили ли сме какво е синекдоха?" Или там каквото. И масово всички са на курсове и уроци в 7 клас, тези, които не са започнали от първи, разбира се.  Peace

Точно  Peace

# 462
  • Русе
  Имам чувството, че ДЗИ е по-леко от НВО

# 463
  • София
  Имам чувството, че ДЗИ е по-леко от НВО
Седмокласен изпит с такъв в 12 клас е трудно да се сравни. Дали са по-лесни е трудно да се каже, но минават с далеч по-малко сътресения от НВО в 7 клас, както за деца, така и за родители:
- ДЗИ са на ниво  задължителна подготовка, тоест кой знае какви изцепки като трудност не могат да се очакват
- за доста по-малък брой деца в сравнение със 7 клас борбата за отлични оценки на матурите е наистина важна, а този факт неминуемо успокоява. Матурите се отразяват силно на дипломата, да, но в цялостен вид тя е важна за сигурно 2-3 специалности в БГ университети. Натискането на педала е от деца, ориентирали се към чужди университети, но дори и тогава зависи за къде, за каква специалност и т.н..
- ДЗИ по БЕЛ е за всички, да, но втората/ евентуално третата матура всеки сам си я избира като предмет и така  му се маха товарът да държи примерно математика, а да я недолюбва и да не я разбира...
- скалата е доста по-щадяща
-12 клас е доста лежерен като учене в повечето училища и децата разполагат с повече време за подготовка, дори не може да става сравнение със 7 клас. Сигурно единственото изключение от това правило е АК.
И т.н, и т.н..

Само ще мигнете, наистина, и децата ще са вече в 12 клас Simple Smile Нека само бързо и успешно да мине седми Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 ное 2016, 21:31 от пенсионирана русалка

# 464
  • Русе
  А и ще са с 5 години по-зрели и по-мотивирани.

Общи условия

Активация на акаунт