Математически турнири - 39

• 131 028
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • София
За втори клас са от 2009 г насам, а за по големите са от по отдавна. Дали има и за второкласници за по вее години или от 2009 са вклчючени и по малките?

Ако имаш предвид ЧХ, просто няма по-стари теми за второкласници. Даже в началото за второкласници се провеждаше само в Пловдив.
В сборника, посочен от Призма по-горе, има ЧХ за втори клас от 2002 до 2009 вкл.
http://goodboox.bg/index.php?route=product/product&product_id=198
Редактирам се, за да допълня. Нашето издание е от 2010 и съдържа темите от горепосочените години. Това в линка е от 2013 и не знам темите от кои години обхваща.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 22:48 от *Ирина*

# 76
За втори клас са от 2009 г насам, а за по големите са от по отдавна. Дали има и за второкласници за по вее години или от 2009 са вклчючени и по малките?

Ако имаш предвид ЧХ, просто няма по-стари теми за второкласници. Даже в началото за второкласници се провеждаше само в Пловдив.
В сборника, посочен от Призма по-горе, има ЧХ за втори клас от 2002 до 2009 вкл.
Вероятно са пловдивските варианти. Второкласниците бяха официално включени на национално ниво в турнира през 2011 година, ако не се лъжа. По тази причина в нета не се срещат по-старите състезателни теми.

# 77
  • София

Вероятно са пловдивските варианти. Второкласниците бяха официално включени на национално ниво в турнира през 2011 година, ако не се лъжа. По тази причина в нета не се срещат по-старите състезателни теми.
Точно 2011 беше. Помня много добре, защото първи за София (май и Варна) бяха набор 2003.
Иначв темите от 2002 до 2008 са еднакви като трудност и тип задачи със следващите.

# 78
Здравейте!
Започнахме да разглеждаме темите 3-4 клас на ЧХ от предходни години и изведнъж осъзнах какъв смисъл е вложен в тези 3т. за непопълнен отговор.
Това, че учели децата да не налучкват отговори си е родителска интерпретация и никой не може да ме убеди, че децата разбират точно това.
За мен лично този регламент е свързан с работата в групи от по-малки и по-големи участници.
Като изключим 2 клас, които си имат самостоятелна състезателна тема всички участници от 3, 5, 7, 9, 11 клас са в неравностойно положение спрямо другата възрастова група в тяхната двойка. Затова организаторите са им дали тази възможност да получат някакви точки за задачи, които по принцип няма как да решат защото дори не могат да разберат условията заради непознатите термини, необходимостта от прилагане на методи които до момента не са учили, а при по-малките и извършване на умножение и деление между две многоцифрени /дву и трицифрени/ числа.

Три пъти детето ме пита за нещо което не са учили и трите пъти спонтанно му отговарях "Пропусни тази задача". Тези 3т. за непопълнен отговор казват точно това "Пропусни тази задача" когато детето се сблъска с нещо непознато по обективни причини.
Друг е въпроса кое дете как ще използва тази възможност.
Вече разбрах какво сте имали в предвид когато казвате, че в този формат детето се учи да бъде добър стратег в решаването на проблемни ситуации.
Просто организаторите са дали малка компенсация на по-малките участници в групите, въпреки че класирането е отделно.
Не помня кое е другото състезание в което децата пак така са с обща тема и ми е любопитно в неговия регламент има ли точки за непопълнен отговор.

# 79
Повечето състезания са така с класовете.
А за 2 и 4 че и 5 клас почти няма разлика в задачите, дори ги въртят между класовете Simple Smile

# 80
Добро утро, дали някой второкласник помни някоя от задачите от МБГ.  Мойто дете  е запомнило само 11 задача.

# 81
  • София
До ден-два ще качат всички задачи на сайта. Мисля, че вече навсякъде приключи състезанието

# 82
За ЧХ има ли някъде стари задачи за трети клас, които да могат да се разпечатат? Само за последната година темата става за принтиране. От предходните са качени под формата на снимки и като се принтира, нищо не се вижда.

# 83
  • Пловдив

Редактирам се, за да допълня. Нашето издание е от 2010 и съдържа темите от горепосочените години. Това в линка е от 2013 и не знам темите от кои години обхваща.

Изданието от 2013год. съдържа теми от 2002-2012г.

# 84
  • най-шареното място
Не съм сигурна, че е доста отдавна, но мисля, че 2010 започват темите за втори клас.

МБГ сега ли се провежда? Преполагам уикенда са били коментираните състезания. Мина много време от датите в някои градове. Явно тази година "прозореца" за провеждане е голям.

Пролетен дъждец, има такива снимани теми. МОжеш да ги вмъкваш в текстов редактор, Иначе не стават, да. Може би някой може да ти прати отдавна изтеглени теми ако ги пази.

# 85
  • Варна
За МБГ този път наистина беше по-голям периода на провеждане на състезанието по места /15 - 25 октомври/. Резултатите ще излязат до 8.11. - такава е информацията от сайта.

# 86
Аз имам отговорите, които е написал синът ми на МБГ за втори клас - на черновата си ги е написал... Поне ще мога да сравня дали е оценен коректно...  Simple Smile

# 87
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз имам отговорите, които е написал синът ми на МБГ за втори клас - на черновата си ги е написал... Поне ще мога да сравня дали е оценен коректно...  Simple Smile

при нас не даваха да се изнасят чернови/белови/задачи...  Tired

# 88
Черновите бяха някакви откъснати от малка тетрадка листа... Даже не знаех, че сам трябва да си носи, та някой му беше дал и излезе с черновата, каза че не му я взели... Представа нямам какво е ставало вътре... Задачите не съм видяла, но имам подозрения, че след като обикновените учители по училища имат достъп до тях е възможно да има злоупотреби... А в крайна сметка не виждам смисъл да преписваш и да хитруваш...

# 89
Имате ли представа дали тази година ще се проведе СМТ в СМГ? Не виждам да има промяна на курсовете. И дали ще записват външни (не ученици и не курсисти на СМГ) деца?

Общи условия

Активация на акаунт