Деца, изучаващи руски език

• 6 800
  • 31
  •   1
Отговори
      Руският език от популярен в нашето детство стана почти забравен.Но от не една и две теми, забелязвам че в много училища се изучава отново.
      Предлагам в тази тема да си помагаме с опит и информация.

Изучават ли децата ви руски език, по какви учебници, какви допълнителни помагала и др. средства използват за надграждане на езика.
      Моето дете изучава руски език от ІІІ клас, сега е V-ти и учи по "Солнечный круг".За добро усвояване на езика, според мен трябва да се чете допълнителна литература.В моето детство имаше много красиви списания и вестничета на руски, но сега не ги намирам.

# 1
Благодаря за темата! Ето тук http://speak-russian.cie.ru/time_new/rus/course/ има нелоши ресурси както за четене, така и за говорене.

# 2
Включвам се и аз. Моето дете изучава руски от тази година в училище, засега се харесва.

# 3
      В началния курс учителката ни беше препоръчала:

http://www.planetaskazok.ru/

В ІІІ клас използвах и "Сказки" на Сутеев, защото има много повтарящи се фрази, както и други по-леки текстове.

Но ми се иска и някакви детски списания да намеря, нещо такова:

http://moytorrent.net/uploads/posts/2016-01/1452100602_murzilka- … 2012-pdf-djvu.jpg

# 4
Ще следя темата с интерес.
Синът ми учи руски език от миналата година - втори клас.
Втори език му е, по един час седмично.
Аз нищичко не разбирам, а на всичкото отгоре не го и харесвам.

# 5
  • София
Моят син също учи руски за втора година-като втори чужд език.Труден му е засега.

# 6
  • София
На Христо Белчев има руска книжарница. Ако тръгнете от Алабин по Белчев е по десния тротоар, може би на 3-4 метра. Не съм влизала, но на витрината има доста детски книжки.

# 7
      Езикът, принципно не е от лесните, както повечето славянски езици.За да има добро усвояване е необходимо много четене и слушане на руски. Дори и да не разбират децата всичко, добре е да свикват съз звученето  му.

Ето, какво предложих на моя син днес, прие го с голям интерес, въпреки, че филмът ми е любим от детството ми:

https://www.youtube.com/watch?v=Vw5V04du63s

# 8
Здравейте на всички мами, Записвам се и аз да следя темата. Учител съм по руски, макар че от години не мога да практикувам професията си ( в нашия град почти не се изучава). Догодина ще имам първокласничка и се надявам да я приемат в единствената в града паралелка с първи чужд руски. С удоволствие ще помагам. За книжки и друга литература по книжарниците, поне в провинцията, трудно ще намерите, но в библиотеките - може и да има ( в чуждоезиковия отдел). Моите деца и без да са учили езика с удоволствие гледат анимационни филми на руски - "Колобок"; " Мама для мамонтенка"; "Маша и медведь"; " Папугай Кеша"; "Тротро" ( въпреки, че е за най-малките и не е руски, озвучен на руски върши добра работа) - на allmults.org можете да намерите и дори да свалите безплатно руски, съветски и много други филми ( на руски).
Светкавица, помагай с линковете.

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 06:11 от Mama Ru

# 9
  • Варна
Здравейте. Моите деца и двете трябва да учат руски език от тази година. Синът ми е трети клас и ще навакса сякаш, учат по "Солнышко". Повече пеят и играят . Но се притеснявам за дъщеря ми, която е в пети клас , а другите деца учат езика от първи клас. Тя учи по "Радуга". Чудя се и се мая да вземам ли учител по руски или аз да се нагърбвам. Проблем й е, още повече, че в учебника има много малко граматика, трудно й е с произношението. Във Варна имаше ли руска книжарница или в по-големите книжарници могат да се намерят руски книги? Мъка, мъка, аз не мога да ги накарам да четат на български, пък какво остава за руски. ooooh!

# 10
Тя учи по "Радуга". Чудя се и се мая да вземам ли учител по руски или аз да се нагърбвам. Проблем й е, още повече, че в учебника има много малко граматика, трудно й е с произношението. Във Варна имаше ли руска книжарница или в по-големите книжарници могат да се намерят руски книги? Мъка, мъка, аз не мога да ги накарам да четат на български, пък какво остава за руски. ooooh!

Колко часа седмично имат децата?

Моят син, също V клас учи по Солнечный круг, граматиката е също сбито дадена, но е разбираема.
Руска книжарница няма, но книжарницата срещу спирката на Севастопол предлага доста интересни неща. Има приказки на руски, има хубави детски книжки.

Ако имаш време и владееш езика, не е нужен учител, според мен в тази възраст.

# 11
  • Варна
Третокласникът има по един час седмично, а каката има два часа.За време- опитвам се да намеря, а иначе съм го учила в училище и мога да чета и превеждам.  Справям се и с произношението , ще гледам да използвам линковете, които момичетата са дали по-горе. Днес разглеждах   в книжарниците за руска граматика и речник и явно ще купя и такива да имат. Това за детските книжки е супер идея. Благодаря, ще се разходя до там.

# 12
  • София
В една книжарница в София можете да се абонирате за руски списания.
Ето инфо за абонамента на Мурзилка: 12 месечен абонамент - 180 лева, 6 месечен абонамент - 90 лева. Списанието е месечно и абонаментът стартира от м.януари (началото на календарната година). Краен срок за абониране - 20.ноември. Списанието може да се доставя до адрес (доставката е включена в цената) или да се взема от книжарницата (адрес: Христо Белчев №2, абонаментът се прави на 6-ти етаж, тел. (02) 987-72-61, e-mail: office@index2000.bg , http://www.index2000.bg/?act=content&rec=817 ).
За списание Весёлые картинки условията са същите, като цената е 150 лева за 12 месечен абонамент и 75 лева за 6 месечен абонамент.
Поради цената си делим абонамета с приятелче и си вземаме книжките от книжарницата, за да не изчезнат от пощата.
Децата много се радват. Има задачки за правене - кръстословици, неща за изрязване и други от типа на Бърборино, има много хубави стихчета, както и по-дълги текстове, за които още е раничко... Разкошно е.
Откъде да предположа, че тук има толкова почитатели на руския  hahaha
Ето последните броеве.

# 13
     Simantro bouquet

Точно това търсех!

За съжаление, не живея в София, чудя се дали ще има възможност да се абонирам във Варна.Ще им пиша на мейл.

# 14
  • София
Щом го пращат по пощата, едва ли е проблем града - ама... при всичките пари за курсове... засега ще се въздържа.
Ние купувахме колобок понякога - много го обичах...

Общи условия

Активация на акаунт