Финансова зависимост и динамика в семейството

• 36 692
  • 373
  •   1
Отговори
# 90
Че са инфантилни - ясно. Анонимен - не си ме разбрал - имала съм такъв пример, в който съм израснала в семейството. Нормално е така да ми се формира мисленето, но както написах - реалността е друга.
И добре ето питам - как да се променя?

# 91
Magdalena1978, аз имам предвид писанията на ОХ'АМАН.
Цитат
абе не знам, има си наистина моменти на сближаване и напасване, спояване и срастване с човека. не мога да кажа, че чак е сделка, но чак пък безусловна любов, 100% доверие ...аз такива чувства имам към майка си.

Просто аз съм много близка с моето семейство, той не е толкова с неговото. За него аз съм неговото семейство, а за мен моите кръвни роднини са моето семейство. Не знам дали разликата е мъж-жена или е въпрос на култура българи-немци. 

не знам за каква безусловна любов у мъжа можем да говорим. Любовта у мъжа и без това е функция на пениса до много голяма степен. Ето вчера го питах ще ме обича ли ако съм 200 кила, и той каза, че не бил сигурен, можел да обещае до 100 кила. За какво говорим тогава? Very Happy Laughing загуби ли се сексуалното привличане ходи я дири мъжката любов.
Твоите са редактирани и не можах да разбера за какво става на въпрос.Просто за мен не е нормално такива детински разсъждения да има човек на 30+, независимо биенето в гърдите колко е самостоятелен и имащ добра кариера.

# 92
За мен въобще не са инфантилни разсъждения. Нормално е човек да си има корени, не да си изтрие изцяло влиянието на рода и кръвното семейство. Още повече пък да ползва за извинение "успешна кариера".

Човек може и за една година да стане финансово самостоятелен- това не значи, че ще стане и емоционално дозрял, за да е изцяло независим от семейството. Според мен, извън рамките на "колко съм млад, готин и различен", истинска независимост от предишното поколение се случва...около 50, когато сам заемеш позицията "старейшина". Преди това само чупиш стойки, че ги разбираш нещата, а всъщност повечето млади хора са в безтегловност, ако и да живеят лъскав живот с "кариера".

# 93
 OX'AMAH, въпреки че изключително ненавиждам стиснатите мъже и съм казвала неведнъж, че един мъж ще го разбереш по грижата за теб, момента с харченето не знам как ще го овладееш. Като се знам как съм когато харча свои пари... Laughing с пари от роднини и мъже обезумелите, ма за това пък приятни шопинги ще трябва да отпаднат...

# 94
Magdalena1978, не знам, втори такъв да избереш говори, че има нещо в теб, което те кара да ги избираш подобни. Може би психолог би помогнал да разбереш защо е така. Иначе, на твое място, бих изисквала да оставя пари за половината разходи в семейството (електричество, отопление, вода, телевизия, интернет, разходи за храна, препарати и пр, още повече занапред, щом чакате дете, ще има много такива общи семейни разходи. Освен това и да не се плаща наем, по едно жилище си има разходи като данъци, такса смет, ремонти или подмяна на обзавеждане и уреди заради амортизацията и пр. - там също трябва да се включва, щом живее безплатно. Най-важното, приоритет би трябвало да му е инвитрото, а не строенето на селска многофамилна къща с родата, защото при него факторът "време" е ключов. Ако ги е нямал спестени парите, е можело кредит да изтегли, щом работи, но това е нещо, което е трябвало да го обсъдите, преди да вземете решение за подобно нещо. Освен ако подсъзнателно не смяташ, че той не е имал чак такова желание да има дете от теб. При всички случаи трябва да си поеме своята част от общите разходи в семейството и тогава, с останалите пари може да се сдобива с лично имущество или глезотии.

Определено не съм фен на такова муфтене, без значение за кой от двата пола става дума. Ох'Аман, не знам каква е причината при предстоящи няколко месеца без работа да се окажеш с нулеви доходи - в България има обезщетения за безработица и болнични, съмнявам се в Европата да няма и ако човек малко се скитасва с глезотиите, общо-взето си му стигат, поне за него. Също и човек, който може да си позволи да изплаща вноските на две жилища и няколко коли, а казваш, че си взимала колкото него, може да спести доста сериозна сума. Щом е за няколко месеца подобно погасяване на вноските за твое лично имущество и после ще имаш доходи, трябва да му предложиш да му върнеш парите на части, след като проимаш пак доходи, като междувременно си погасяваш текущите вноски. Иначе не можеш да ангажираш човек неопределено време да внася така пари за твое лично имущество. Тук не става дума да се грижиш за домакинството и да гледаш дете, докато мъжът работи и покрива общите разходи. Твоето е не финансова зависимост, а финансова наглост.
има ли значение, бе,  кукумицинке? въпросът ми е друг, за динамиката в отношенията, а не защо АЗ не получавам пари в момента. Напуснала съм по лични причини, и от там нямам право на обещетение поне 3 месеца. Това устройва ли те или да продължавам да ти се обяснявам на теб и да ти задоволявам любопитството?

някой пита ли те какви взаимоотношения за вноските да имам АЗ към МОЯ мъж, че си седнала да ми даваш акъл и да ме съдиш? питам по повод динамиката в отношенията и съм споменала причините да ми е неудобно пред мъжа ми да съм в такава ситуация.

Ти обаче винаги си имала злобица към "гледаните" жени и от там всеки въпрос го местиш именно към това русло, за да можеш да покажеш морал. Това ти е болна тема на теб, защото натякваш на сума ти съфорумки те какво и как са направили в живота си. Зад всяко болезнено реагиране по определена тема се крие нещо лично, я завист, я нещо друго.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 10:13 от OX'AMAH

# 95
За мен въобще не са инфантилни разсъждения. Нормално е човек да си има корени, не да си изтрие изцяло влиянието на рода и кръвното семейство. Още повече пък да ползва за извинение "успешна кариера".

Човек може и за една година да стане финансово самостоятелен- това не значи, че ще стане и емоционално дозрял, за да е изцяло независим от семейството. Според мен, извън рамките на "колко съм млад, готин и различен", истинска независимост от предишното поколение се случва...около 50, когато сам заемеш позицията "старейшина". Преди това само чупиш стойки, че ги разбираш нещата, а всъщност повечето млади хора са в безтегловност, ако и да живеят лъскав живот с "кариера".
Айде бе!Не става дума да обърнеш тотален гръб на родителите си, а да се държиш адекватно и не за всяко нещо да плачеш на майка си.То затова темите за муньовците и свекървите са пълни, защото детето престава да е дете на 50 за някои!Постоянно се пише във форума как семейството са мъжа и детето/децата, а не мама и свеки.Дано ОХ,АМАН малко порасне като има дете, защото иначе горкото то.

# 96
Бях в подобна ситуация, макар че при нас бюджетът ни е общ, кое с кои пари плащаме, не се знае. Но когато се случи така, че аз за един период не внасях никакъв приход, а напротив - освен битовите ни нужди, той плащаше и за едно мое начинание, което не успя, но гълташе сериозен ресурс, съответно бяхме и финансово притиснати. Изведнъж ни се промени стандартът осезаемо, но аз съм благодарна за този период, защото такива моменти са много показателни. Чувствах се зле, но нито веднъж не се скарахме за пари, нито веднъж не ми се наложи да искам пари. Напротив, окуражаваше ме, че съм длъжна да опитам, че това е само период. За миг не ме е накарал да се чувствам зле заради негово държание по отношение на парите. Винаги имах оставени пари в потфейла, не ме е питал "Имаш ли пари", "Искаш ли", просто оставяше. Ако имаме 200 лв., 150 лв. са ми били в портфейла, образно казано. Много примери и истории имам оттогава.
Мина този период, аз видях и в такава ситуация какво представлява мъжът ми. Благодарна съм, че минахме през подобно изпитание, защото не беше месец-два, а година. За година може да се види какво-що.
А това, че не си делим нещата на мои и твои, спестяваме и харчим заедно, съм сигурна, че ни помага да постигнем нещата с много по-малко усилия. В същото време никой няма проблеми да отиде и да си купи каквото поиска. Често аз поръчвам някакви неща за него, за мен, за вкъщи, не се притеснявам, че използвам кода от неговата карта. То само на име е така, парите там си ги чувствам точно толкова мои, колкото тези в моята карта, при него в същото. Така започнахме още от началото.
Та в заключение - хубаво е да се мине през подобно нещо, за да си знаеш за какво става на дума  Peace

# 97

Айде бе!Не става дума да обърнеш тотален гръб на родителите си, а да се държиш адекватно и не за всяко нещо да плачеш на майка си.То затова темите за муньовците и свекървите са пълни, защото детето престава да е дете на 50 за някои!Постоянно се пише във форума как семейството са мъжа и детето/децата, а не мама и свеки.Дано ОХ,АМАН малко порасне като има дете, защото иначе горкото то.

защо мислиш, че за всяко нещо плача на майка си? много повече плача на мъжа си, нали затова ми е мъж, да ме търпи и утешава. Но естествено, че майка си обичам повече или поне много по-безусловно, на нея имам доверие, че именно моето добруване й е на първо място че никога не би злоупотребила в позиция на сила. Мъжа си не го обичам безусловно изобщо. Харесвам го, уважавам го, ценя го и  имам сексуално привличане  към него (харесва ми в леглото). поняога го харесвам повече, друг път по-малко. и така.

И естествено, че моите родители са ми по-близки от мъжа ми. тях даже и изобщо да не ги харесвам, ги обичам изключително много.

Аз ако тръгна да гледам тукашните критерии за встъпване в брак --- 100% доверие, пък сродни души, пък да го обичам повече от майка си  (?!!?), пък любов до гроб, вярност до второ пришествие...ми аз да си кукувам сама . Аз такива разни усещания, че сме "сродни души" съм имала само към разпасани мъже и "лоши момчета" и са били продиктувани от остро влюбване и падане на хормонално перде, а не от това, че са се докоснали душите ни.

Тия теми за свекървите са ми изключително злобни и според мен жени, които пишат такива неща, не обичат мъжете си, а искат контрол над тях (демек две жени се борят за контрола над мъж). Това не е любов, съжалявам. При всички положения, аз не съм мъж, майка ми не е свекърва и на мен такива порицания и манипулацийки не ми минават.

Последна редакция: вт, 25 окт 2016, 11:04 от OX'AMAH

# 98

има ли значение, бе,  кукумицинке? въпросът ми е друг, за динамиката в отношенията, а не защо АЗ не получавам пари в момента. Напуснала съм по лични причини, и от там нямам право на обещетение поне 3 месеца. Това устройва ли те или да продължавам да ти се обяснявам на теб и да ти задоволявам любопитството?

някой пита ли те какви взаимоотношения за вноските да имам АЗ към МОЯ мъж, че си седнала да ми даваш акъл и да ме съдиш? питам по повод динамиката в отношенията и съм споменала причините да ми е неудобно пред мъжа ми да съм в такава ситуация.

Ти обаче винаги си имала злобица към "гледаните" жени и от там всеки въпрос го местиш именно към това русло, за да можеш да покажеш морал. Това ти е болна тема на теб, защото натякваш на сума ти съфорумки те какво и как са направили в живота си. Зад всяко болезнено реагиране по определена тема се крие нещо лично, я завист, я нещо друго.

Има значение, разбира се. Не можеш да изискваш и да очакваш да ти покрива подобни разходи, не знам как си го мислиш. И да го обвиняваш, че е стиснат, защото му е неприятно. Това е далеч повече от "гледана" жена. Ти какво, пускаш тема как да ти стане удобно и комфортно, докато той плаща за личното ти имущество и 22-ия чифт обувки. Ами, нормално да ти е неудобно, и ако все още не е почнал да плаща, а  просто го очакваш, може да бъдеш неприятно изненадана, и със сигурност трябва да обсъдите въпроса и заедно да се разберете, като крайното решение, естествено, зависи от него. Наистина, ако кажеш, че се стиска и ти прави сметка за дамските превръзки, за храната на масата, за няколко чифта дрехи и обувки, когато си в труден момент, ще се съглася с теб и ще се възмутя от него. Но положението не е такова.

п.п. Личната ми завист към "гледаните" мъже явно е повече, защото те ме възмущават повече от жените. За жените някак го намирам нормално, ако има причина.

# 99
Много зависи от човека, никой не може да каже как ще е точно при твоя.
А каква е причината да не си търсиш друга работа?

# 100

Има значение, разбира се. Не можеш да изискваш и да очакваш да ти покрива подобни разходи, не знам как си го мислиш. И да го обвиняваш, че е стиснат, защото му е неприятно. Това е далеч повече от "гледана" жена. Ти какво, пускаш тема как да ти стане удобно и комфортно, докато той плаща за личното ти имущество и 22-ия чифт обувки. Ами, нормално да ти е неудобно, и ако все още не е почнал да плаща, а  просто го очакваш, може да бъдеш неприятно изненадана, и със сигурност трябва да обсъдите въпроса и заедно да се разберете, като крайното решение, естествено, зависи от него. Наистина, ако кажеш, че се стиска и ти прави сметка за дамските превръзки, за храната на масата, за няколко чифта дрехи и обувки, когато си в труден момент, ще се съглася с теб и ще се възмутя от него. Но положението не е такова.

п.п. Личната ми завист към "гледаните" мъже явно е повече, защото те ме възмущават повече от жените. За жените някак го намирам нормално, ако има причина.

не той не се стиска, в смисъл, той по принцип си е стиснат. не се стиска конкретно за мен. аз имам фобия от това той да не тръгне да се налага спрямо други неща, заради това, че плаща.
стиснатостта няма общо. Просто да кажем, че досега винаги съм правила това, което искам или смятам за добре. Това не винаги е съвпадало с това, какво на него му харесва. Но никога не е можел да ми каже или да ме задължи именно защото аз съм си свой човек, завися от себе си и ако не му харесва да си ходи. Това ме притеснява -моята свобода. Звучи ирационално, но изпадам в паника от идеята да се налага да се съобразявам за нещата, за които знам, че е против.  

А за стиснатостта, тя просто си е там. Цялото семейство са такива, барабар с половината немски народ. Няма общо със ситуацията. Не ми е отказвал нещо, макар и ме дразни, че за някои неща има леки физиономии. Тоест, аз не се притеснявам от това дали ще ме издържа, защото знам, че ще ме, той го и прави. Притеснявам се това да не промени връзката ни.

# 101
Задаваш въпрос на който едва ли някой може да ти отговори как ще стане.Напълно е възможно да тръгне да се налага за нещата ....защото той плаща,но дали ще стане никой не може предварително да ти каже ,защото не го познаваме лично какъв  е и що е и как е прието при тях.Може и да не стане....не се знае какви са му разбиранията.Само времето ще покаже дали и доколко може да стане така...
Има общества в които не се очаква жената да има свои доходи от работа и там издръжката на семейството се пада само на мъжа,а на жената да разпределя харчовете.А ако работи си е доход лично за нея...Точно каква е културата и разбиранията на дойчовците по тоя въпрос може ти да прецениш по-добре там на местна почва.Ти имаш наблюдения върху тяхното общество и лично от мъжа ти...Тук всеки се изказва от своята камбанария.

Допускам ,че сегашните ти терзания са продиктувани повече от страх витаещ в главата ти....

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 11:50 от Zhani

# 102
OX'AMAH, според мен как ще се развият нещата зависи от това:
...каква е причината да не си търсиш друга работа?

# 103
Изложените от теб разсъждения ме карат да мисля, че връзката ви няма да просъществува дълго. Както с който и друг мъж. Ти си личност с високо самочувствие (в което няма нищо лошо) и не би играла по ничия "гайда".Готова си да го разкараш при първия му гаф. Освен това не си истински влючена в него. Според мен той прави за теб много повече отколкото заслужаваш.
Не те критикувам. Само изказвам лично мнение.
Постави себе си в негова роля: нямате сключен брак, той остава без работа и доходи, и те моли да му плащаш вноските по Личния си апартамен?

# 104
  • София

Постави себе си в негова роля: нямате сключен брак, той остава без работа и доходи, и те моли да му плащаш вноските по Личния си апартамен?
Веднага ще бъде изтипосан тук като Путьо, Мутьо, Маньо, Моню и секъв друг, без да се разискват причините, довели до оставането му без работа!
А авторката би била пред нервна и епилептична криза, но и би получила мощна подкрепа от съюзничките тук - да го разкара, като преди това му отреже поне един крайник, че да знае той за вбъдеще!

Общи условия

Активация на акаунт