Приготвяне на храна в чугунени съдове?

  • 10 505
  • 21
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 232
 chefИскам да възродя старата тема, която е заключена. Имам такава тенджера от година и искам  да я  ползвам по-добре. Това няма да стане без Вашата помощ.

Доста домакини си купиха такива съдове. Нека пообщуваме за това, какви са особенностите при готвенето в такива съдове, освен ниската температура.
Гледам, че е възможно да се пекат цели пилета в такива тенджери. newsm78

Ако считате, че е може да качите рецепта, която си заслужава, да дадете съвет, благодаря предварително. newsm20

Ето и старата тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362335;topicrefid=20

# 1
  • Мнения: 1 232
Телешко по бургунски става много вкусно в такава тенджера:
http://www.cookwithasmile.com/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0% … 0%B9%D0%BB%D0%B4/

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 10:36 от ябълка

# 2
  • Мнения: 2 681
Имам отдавна руска чугунена тенджера.
Редовно правя в нея пиле, пълнено с ориз.
Последно време пробвам да пека цяло парче месо.
Става, но опитите продължават.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
имам емайлирана чугунена тенджера и тиган без емайл, който от години ползване си има патина.

тиганът го ползвам по-често.  Mr. Green

специални рецепти нямам.

# 4
  • Мнения: 1 232
Редовно правя в нея пиле, пълнено с ориз.
Последно време пробвам да пека цяло парче месо.
Става, но опитите продължават.

Може ли рецептатат за парчето месо. Нека опитите продължим заедно.

# 5
  • София
  • Мнения: 12 213
Здравейте! Хубава тема за споделяне.  Simple Smile
Имам две чугунени тенджери. Много съм доволна и много неща приготвям в тях, също и печа хляб. Става разкошен. Ризото също приготвям, скариди с дом сос и още.. Важното е да се готви на ниска температура, защото тенджерите се загряват достатъчно и дето се казва сами готвят. Това е моето мнение.

# 6
  • Мнения: 1 232
Здравейте! Хубава тема за споделяне.  Simple Smile
Имам две чугунени тенджери. Много съм доволна и много неща приготвям в тях, също и пека хляб. Става разкошен. Ризото също приготвям, скариди с дом сос и още.. Важното е да се готви на ниска температура, защото тенджерите се загряват достатъчно и дето се казва сами готвят. Това е моето мнение.
Много ми е интересно, как се пече този хляб.

# 7
  • София
  • Мнения: 12 213
Здравейте! Хубава тема за споделяне.  Simple Smile
Имам две чугунени тенджери. Много съм доволна и много неща приготвям в тях, също и пека хляб. Става разкошен. Ризото също приготвям, скариди с дом сос и още.. Важното е да се готви на ниска температура, защото тенджерите се загряват достатъчно и дето се казва сами готвят. Това е моето мнение.
Много ми е интересно, как се пече този хляб.
Ще ти го покажа веднага....
обикновен с мая без измесване и задължително се пече в чугунена тенджера
Скрит текст:
с Чедър и вътре и посипан обилно и изпечен в чугунената тенджера
Скрит текст:
Скрит текст:
скариди с доматен сос
Скрит текст:
Скрит текст:
ризото с пармезан
Скрит текст:
Бухара пилаф се готви само в чугунена тенджера
Скрит текст:
Хляб с Пармезан и плътна коричка от Пармезан
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз не се шегувам, съвсем сериозна съм, и говоря съвсем наистина. Има и още, но кулинарните ми страници са четири и са много рецептите , повече от 300-400 бр. и трябва много да превъртам и да ги изваждам. Всичко от показаното до тук е приготвено в чугунени тенджери.
Освен това имам и един тиган, но него рядко го ползвам, защото е толкова тежък ,че ако го изпусна на керамиката ще я пробия, но е разкошен тиган, и най-вече забелязвам ,че в чугунени съдове ястията стават много по-добри.

# 8
  • Мнения: 2 681
Редовно правя в нея пиле, пълнено с ориз.
Последно време пробвам да пека цяло парче месо.
Става, но опитите продължават.

Може ли рецептатат за парчето месо. Нека опитите продължим заедно.
Цялото месо го намазвам с олио и подправки, каквито имам, поливам с вино или бира и отлежава няколко часа в хладилник. Може да го шпиковам с чесънче вътре.  После го запържвам на тиган от всички страни и го слагам в чугунената тенджера и го забравям във фурната. Поглеждам го все пак след известно време.  Запича се, но не става като по заведенията - с хрупкава коричка.
Правила съм също и това http://the-loves-green-kitchen.blogspot.bg/search/label/slow%20cooker
То май се одобри повече от ММ.
Експериментите продължават при мене.

# 9
  • София
  • Мнения: 16 508
Цялото парче телешко ( 2 кг), бяло вино, около чаша и половина, сол и краве масло. Слагам всичко студено във фурната и тогава я пускам, 3 часа на 160 градуса. Запичам без капак накрая колко 15 минути.

С всякакви пернати (особено патица и пуйка) - същото съдържание, накрая намазвам със смес от мед, чесън и лимонов сок и запичам без капак около 15-20 минути. Коричката е точно като по филмите, вкусът е по-добър от "по заведенията".

# 10
  • Мнения: 1 232
Sharky*,
Може ли съотношението на сместа  от мед, чесън и лимонов сок . Кога мажшв? В началото или в края?

# 11
  • София
  • Мнения: 16 508
Sharky*,
Може ли съотношението на сместа  от мед, чесън и лимонов сок . Кога мажеш? В началото или в края?
 4 с.л. мед, 3-4 скилиди смачкан чесън, 2 сл.л лимонов сок.

Намазването със сладката смес правя 15 мин преди края, т.е. намазаното запичам без капак. Става кафява коричка (карамелизира се медът), а сместа попива в месото и става уникално вкусно. Сосът под месото (който е дотогава вино) се омесва с меда и чесъна и той става много вкусен. Май тук е моментът да кажа това да не го сервирате на супер-традиционалисти - които не хапват нещо, което баба им не им е готвила - защото за традиционния български вкус сладнеещо месо е  Shocked Shocked Shocked.

# 12
  • Мнения: 1 232
Благодаря Sharky* ,

Готвя и който не го харесва, има сандвичи. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 13
  • Мнения: 1 232
Рецепти в чугунени съдове:
http://www.lavabg.eu/category/%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0% … 0%BF%D1%82%D0%B8/

Този, който има чугунен тиган за палачинки, как приготвя пици? Нужно ли е да  е загрят предварително тигана?
http://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/310-tava-za-palachinki-pica-dr … eco-y-krp-26.html

# 14
  • София
  • Мнения: 12 213
Рецепти в чугунени съдове:
http://www.lavabg.eu/category/%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0% … 0%BF%D1%82%D0%B8/

Този, който има чугунен тиган за палачинки, как приготвя пици? Нужно ли е да  е загрят предварително тигана?
http://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/310-tava-za-palachinki-pica-dr … eco-y-krp-26.html
Загрявам на по-силен котлон и после веднага намалявам, защото той държи достатъчно топлина. За съжаление не може да ги премяташ палачинките ,защото е много тежък и рискуваш да го изпуснеш, затова с дървена шпатула ги обръщам.

Общи условия

Активация на акаунт