Нормално ли е това?

• 12 226
  • 109
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
Много ми е интересно по кой точно закон родителите не трябва да влизат....защото по ЗЗД е точно обратното и трябва да се въведат процедури по които родителите активно да присъстват в училищният и възпитателен живот на детето в тези "заведения".......И по директиви които сме ратифицирали, защо е така.  Thinking

# 61
  • Варна
И на мен ми стана интересно. Някой по-назад спомена, че по закон било забранено влизането на родители. Що за простотия?!?

# 62
  • Sofia
А защо е забранено (и в кой закон) да влизат родителите в детската градина?

ПП: бързи сте в писането Simple Smile

# 63
  • Варна
Не са изцепки, това е реалността, когато нещо е направено с държавни субсидии, за да е общодостъпно, то е социално.
 Аз мисля, че бюджетът на всяка градина, ясла, училище е публичен (http://cdg5varna.com/clients/9/files/files/cdg5varna-biudjet2016.PDF) и не е въпрос на интерпретация малко ли са или много 50 лв. и с колко са увеличени от държавната издръжка. Щом в този бюджет не може да се предвиди заплата за още 2-ма, означава, че той е недостатъчен за това.
А това, че някои градини са го измислили - то пак е за сметка на нарушение, защото родителите по закон не могат да влизат.

Дано съфорумката може да обясни за закона. Явно е запозната.

# 64
  • Sofia
Пак заради сигурността. Аз съм ок с това да не се влиза. И от хигиенна и от гледна точка на сигурността не е добре купища непознати възрастни да се разхождат свободно из градината. Обаче нищо не пречи лелята да извежда децата за ръка и да ги предава лично на родителите. Госпожите винаги са две - учителка и леля. Поне в нашата градина беше така. Не пречи едната да стои в групата, другата да извежда децата. Там където няма камери.

# 65
  • София
Не знам дали е забранено, всъщност. При нас има оставени чисти калцуни до входа; когато синът ми беше първа група съм се качвала няколко пъти в началото, след това видях, че няма смисъл. Виждам, че някои родители се качват, но повечето – не.

# 66
  • Бургас
Няма такова нещо като сигурността, родителите не са заразноболни и прокажени, както и не са заплаха за детето, във висш интерес на децата е родителите да могат да присъстват под всяка една форма в техният "социален" живот. Няма такъв закон, който да им забрани достъпа до детето им по ВСЯКО ЕДНО ВРЕМЕ, при желание. Ако някой откаже такъв достъп  то това е противозаконно дори, да не говорим за информация и комуникация с полагащият грижи за детето.  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

Пак оставаме с уточнението, че става въпрос за родители без ограничителни заповеди и именно за това, комунуикацията учител- родител трябва да е ежедневна и да се обменя информация иначе като нищо могат да пуснат дете с баща , който е смял предишната вечер майката от бой.....от де ще знае учителката, а после да се оправдава, че не била разбрала. ЕЖЕДНЕВНА нейна отговорност е да следи за тези неща и да има обратна връзка от и за родителя. И да не ми се оправдават със заплати и нямало пари персонал, никой на сила не ги кара да стават учители, възпитатели и каквото и да било. Ако ще работиш нещо, се съгласяваш с условията/или не/ и си заставаш сериозно на мястото.

# 67
  • Sofia
Пак заради сигурността. Аз съм ок с това да не се влиза. И от хигиенна и от гледна точка на сигурността не е добре купища непознати възрастни да се разхождат свободно из градината. Обаче нищо не пречи лелята да извежда децата за ръка и да ги предава лично на родителите. Госпожите винаги са две - учителка и леля. Поне в нашата градина беше така. Не пречи едната да стои в групата, другата да извежда децата. Там където няма камери.
При нас в предишната сграда се влизаше в коридора и се чака пред вратата на групата, самата врата е заключена, така че който и да е, няма достъп до нищо важно. Външната врата се отваряше след позвъняване. Според мен този вариант е приемлив и достатъчно сигурен. В случай че няма две госпожи в групата. Ако има, тогава наистина няма нужда да влиза родителят и може да се процедира, както описа.

# 68
Не виждам смисъл или необходимост родители да циркулират из градината.
Нашата например е на 4 етажа. Входът е 1, стълбището също. Има 8 групи. По 30 деца.
Значи 240 родителя нагоре-надолу по стълбите за период от 1/2-1 часа  ooooh! Барабар с 240 деца хванати за ръка  Crazy

Ама някои хора като искат не знаят даже какво значи това, което искат...

# 69
  • Sofia
Дали ще циркулират, или ще стоят скупчени пред вратата - все са 240 родителя с 240 деца.

# 70
 ooooh! Нямам думи просто Simple Smile Затова ни е таква цигания в държавата, защото всеки дърпа само собственото си чердже.
Успех ...

# 71
  • Бургас
черджето е интереса на детето. Ако не ни стига акъл как да го направим , че да е организирано и пак да се спазват правата и интереса на детето и семейството, то има достатъчно държави в които родителите не висят пред решетката да се молят да си видят или вземат детето. И за сигурност има от къде да вземем практика и за организация, как да се осигури пълноценен достъп на родителя и без да нарушава спокойствието и сигурността на другите деца и родители.

Проблема е когато Родителите са коне с капаци и не виждат и не могат да преценят кое е в интерес наистина на детето и кое е просто остаряла и закостеняла практика, която не само че не носи ползи, а точно обратното.

# 72
  • Sofia

Проблема е когато Родителите са коне с капаци и не виждат и не могат да преценят кое е в интерес наистина на детето и кое е просто остаряла и закостеняла практика, която не само че не носи ползи, а точно обратното.

Колко случаи познава историята... "На мен това не може да ми се случи!", а после си блъскат главата и проливат сълзи.

# 73
  • Бургас
за кое да не може да се случи  newsm78 да си вземеш детето по нормалният начин, без да висиш пред вратата като престъпник. Да има контакт родител- учител, възпитател , да получиш информация как е минал денят му? Да присъстваш в градината/яслата, докато детето се адаптира? Да можеш да го водиш почасово и да се обсъжда кое и как да се промени в интерес на децата?  Това ли не може да се случи....най-вероятно , няма, ако не се настоява да се изповядват тези права....

# 74
  • Sofia
Беше допълнение в подкрепа на поста ти. Simple Smile
На родителите с капаци "не може да им се случи" да им отвлекат детето, да им изхвърчи детето през предното стъкло, защото не се вози в столче и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт