Нормално ли е това?

• 12 218
  • 109
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
тея хора учат 4 години ВИСШЕ педагогическо образование, именно за да се справят в конфликтни ситуации и да успяват да прилагат педагогически и методически действия. Аз ли да ги уча тепърва как се постъпва в конфликтна ситуация и как да водят процеса на адаптация с родителя. Каза преди , казвам сега ако не има стига акъла, има изписани хиляди книги, на всякакви езици и тествани такива, методики как да се случва......

И щото имам и опит и наблюдение- не е невъзможно и се прилагат успешно на практика, стига да иска човек да го направи, а ако не иска и ги мързи, то да има родители на които им пука, че да го изискат.

Винаги много ме е дразнило, как българина първо казва- не може и после опитва....ама с много мрънкане и напън. Това е народопсихология, която винаги ужасно много ме е дразнила на местно ниво.ь

# 91
  • Бургас
Друго  което ми хрумва, е държавната издръжка за яслена и детска градина, да може да се избира къде точно да се насочва. Т.е да се определя един бюджет за дете и родителя сам да избира дали да дава детето в частна градина и да доплаща някакви суми или да налива там дето няма смисъл, щото работят като всички други институции- от 9 до 5 и им се плаща за присъствие, не за свършена работа.  ooooh!

Мога да направя разлика как преди като се връщаше от частната ясла като питам какво правихте днес и се почва- рисувахме, играхме, танцувахме. Връщаше се ежедневно омазана до ушите в глина боя, листа, даваха ми се проектите всеки ден, снимки почти всяка седмица. Празно нямаше. И не му пукаше, че пера наред.

Сега я питам - и ми се отговаря - гледахме Маша, играхме с децата.
Лелите какво правят?- Седят на голямото столче и казват съберете играчките..... ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!  Връща ми се без 1 петно на дрехите, а вчера малко се беше омазала с ядене и една лелка 5 часа ми се извинява  Shocked Shocked Shocked Shocked а детето вечерта като яде само се бършеше с кърпичка и повтаряше, трябва да се бършем, трябва да се бършем . Подозирам, че сериозно и са се скарали и на нея, за което ще има разговор в понеделник и то сериозен.......честно, тея хора имам чувството че са спали по банките в университета, грам ли пък не знаят какво правят с децата и как се учат и че за тях е ненормално да са чисти, подредени, кротки, тихи......почвам да се плаша аз лично, колко чиста ми се връща всеки ден и да се чудя, тея деца с тръби ли ги хранят в яслата  Cry Cry Cry

# 92
  • София
това си зависи от учителките конкретно, не от частна или държавна.
моето дете не е ходило на частна, но имаме късмета да попаднем на заинтересован персонал.
и обясняват как е минал деня и някакъв ентусиазъм се вижда, нищо че са им тупнали 36 деца.
и детето има какво да разкаже.

# 93
  • София
Не е редно да се обобщава  Peace Защо не върнете детето в частната, като е било толкова хубаво там? Защо не се опитате да говорите с учителките да не пускат ТВ?
В градините работят по учебна програма - в момента синът ми (втора група) има всеки ден занимания по 3 предмета, отделно допълнителните дейности. Колко още време трябва децата да стоят седнали, мирни? Не всеки обича да рисува, пее или танцува. Какво лошо има просто да си играят?

# 94
  • Sofia
Друго  което ми хрумва, е държавната издръжка за яслена и детска градина, да може да се избира къде точно да се насочва. Т.е да се определя един бюджет за дете и родителя сам да избира дали да дава детето в частна градина и да доплаща някакви суми или да налива там дето няма смисъл, щото работят като всички други институции- от 9 до 5 и им се плаща за присъствие, не за свършена работа.  ooooh!
От години я има идеята за "Парите следват детето", но не искат и не искат да я приемат. Сега уж ще я приемат, но с невероятни изисквания към частните заведения. А масово родителите с деца в ДДГ са против, защото така се били ощетявали техните деца. А те не се ощетяват, просто парите за другите ежегодно си потъват някъде. И тук има няколко теми по този въпрос...

# 95
  • Бургас
Е да ама не е нормално да се молим да попаднем на учителка. Факт, има много такива, заинтересовани, евала на тези хора! Градините и яслите са различни и работят различно навсякъде.  Но това трябва да е стандарт.

Опитвала съм се да говоря с директора, без извинение- простотията е на централно ниво.Няма и шанс да избереш и да я преместиш, защото знаете то е централно записването, със система......
След като казах на домакина, че искам разговор с директора, тя и звънна по телефона, уведоми я че слизам в кабинета и и аз отидох. ЧУКАМ, казва ми се да влезна, влизам, тя си седи зад бюрото с огледало и червило, черви се и без да съм почнала разговора, ми казва как днес е нямало време да си оправи грима да я извиня за малко , но иначе ме слушала, да кажа  Shocked Shocked Shocked При което разбрах, че изначално всичко е загубено.  ooooh! ooooh! Нямам идея как ги избират тези хора, за тези позиции, обаче не е с конкурс за  образование, маниери, креативност. Реве ми се от подобни неща, защото виждам колко е безнадеждно всичко. И ако до сега съм скачала , писала жалби и съм се занимавала да се "разправям" с подобни чудесии, то вече виждам, че време няма и единственият начин е терминал 1 или 2....че дори и бургаското летище.

Днес сутринта гледах репортаж за образованието във Финландия по Нова телевизия, ако имате възможност си го пуснете и направете сравнение. Мен лично ми се дорева и просто се зарекох, че ще изнеса детето as soon as possible, преди да разбере в каква простотия всъщност расте. Не беднотията ни е проблем, елементарни сме   Sick Sick Sick

Върнах се втората година на работа, като сключих договор с друга фирма и майчинството ми от втората година, отиваше в частната ясла. Обаче сега ни е непосилно на бюджета, при все че учим и плащаме и магистратури с мъжът  Tired Tired Tired Ако трябваше да я пусна в държавната ясла , както се опитват да стимулират сега  майките, да се връщат че и през първата дори година на работа, аз мисля че никоя жена с акъла си не би оставила невръстно дете в ДДЯ  ooooh! ooooh! ooooh! знаейки за действителността там.  Tired Аз оставих спокойно моето, защото знаех, че освен да е нахранено, преоблечено и наспано, то ще се грижат и да е занимавано, да се адаптира лесно , а и аз бях спокойна говорейки всеки ден с психоложката, какво са правили и какво ще се прави тепърва. Обясняваше ми се как се развива и какво се очаква в близките месеци от нея и на кое да наблегнем- моторика, реч и т.н......

И още нещо- децата бяха 8, на възраст от 1 до 4 години, в общя група. Гледаше ги  по 1 жена, редувайки се с още 1, а психоложката присъстваше почасово. Така че смятам това като оптимална група. А това, че бяха в различна възраст повече им помагаше, отколкото пречеше  Peace

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 11:22 от EXACTLYou

# 96
  • София
Съгласна съм, че при толкова големи групи общо-взето се следят само базовите неща. Но и на учителките хич не им е лесно. Ти се притесняваш, че детето се прибира чисто, а аз вчера чух една майка да се кара на сина си, че си е изцапал анцуга докато са били навън.
Моя колежка се оплаква, че децата и са все потни зимата като ги прибира, а после се оказа, че ги навлича с потник, тениска и дебела блуза - и това на фона на поне 25 градуса в градината. Но пак госпожите виновни, че не ги преоблекли.

# 97
  • Sofia
А защо не са ги съблекли? Наистина по пътя за детската градина може да е доста по-студено, но като е  25 градуса в градината, може и някой да им съблече дългия ръкав...  Thinking

Наистина има и родители с безумни претенции, но са малко.

# 98
  • София
Не знам защо не са ги съблекли, но е факт, че вместо да говори с тях, тя се възмущаваше пред мен. Но като че ли проблемът беше, че не ги преобличат, а не че не са били съблечени. Т.е., дългия ръкав си е ОК

# 99
szervusz, не ги събличат, защото както бях написала има много луди родители. Пример, ние имахме такава родителка луда до полуда. Караше се с госпожата един ден пшред мен и децата защо нейното било се поляло с вода докато пиело. Еми безумно е това. Защо всички  на разходката били закопчани, а той бил с разкопчано яке, видяла била. И госпожата се обяснява като някаква ученичка. Ей за това са измислени някои безумни за нас правила, за да се предпазят учителки и директорки от такива родители.

# 100
szervusz, не ги събличат, защото както бях написала има много луди родители. Пример, ние имахме такава родителка луда до полуда. Караше се с госпожата един ден пшред мен и децата защо нейното било се поляло с вода докато пиело. Еми безумно е това. Защо всички  на разходката били закопчани, а той бил с разкопчано яке, видяла била. И госпожата се обяснява като някаква ученичка. Ей за това са измислени някои безумни за нас правила, за да се предпазят учителки и директорки от такива родители.

По-миналия петък отивам да си прибирам детето, всички с якета, само моето без. В събота вдигна Т и не искам да си спомням ада, който преживях след това. Не се имам луда, нито за родител с необсновани претенции. Както лелката беше успяла да си облече кожуха, да бъде така добра да следи и дали всички деца са облечени и закопчани Naughty
Претенции дали е изцапан или със скъсан панталон нямам. "Претенциите" ми са свързани единствено със здравето на детето ми. Peace

# 101
В тази ситуация имаш право да имаш претенции, аз говоря за идиотски претенции.

# 102
  • Sofia
И аз казах, че има хора с безумни претенции, няма как. Каквото и да работи човек, освен ако не е някакъв изолиран вкъщи, има шанс да се сблъска с идиоти и трябва да се справя с тях.
Болшинството обаче не са идиоти.

Да оставиш едно дете да получи топлинен удар или поне да ходи вир вода, защото някога някъде е имало майка, която е вдигнала скандал за това, че детето й е по къс ръкав, е глупост.

(Веднъж ни сервираха прегоряла пица, защото предният клиент се оплакал, че пицата му е недопечена и я върнал..  Crazy Това с дрехите е същата работа...)

Мисля, че темата все пак беше за сигурността на децата, много се отплеснахме.

# 103
А защо не са ги съблекли? Наистина по пътя за детската градина може да е доста по-студено, но като е  25 градуса в градината, може и някой да им съблече дългия ръкав...  Thinking

Наистина има и родители с безумни претенции, но са малко.

Задължение на всеки родител е да си съблича децата при положение че всеки знае че тем. в занималните е 25 градуса...Не разбирам защо постоянно се търси вина в персонала било то възпитани дали се е нацапало или не ..Разберете има неща които си зависят от самите нас ние сме родителите и ние сме пример за подражание на нашите деца..

# 104
Защото не допускат родители до занималнята и спалното помещение, съответно няма как да знам колко градуса е вътре. Peace
Пращам детето си с тънка блуза и суитчер отгоре, като му указвам, ако му е топло, да го съблече, ако му е студено-да го облече. Но това все пак са деца на 4-5-6 г., не може да се разчита на 100 процента, че винаги ще вземат правилно решение. За това има възрастни, да осъществяват контрол все пак...да са коректив.

Също-за извеждането навън, възрастните възпитатели са тези, които следва да следят дали са облечени връхните дрехи и дали са сложени шапките Peace

Общи условия

Активация на акаунт