Лютеницата - за, против, въздържали се ...

• 86 286
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 1 875

Кукумицинке, кво им инжектираш бе, адреналин ли? Телешкото се осолява леко и после се запича на тиган за съвсем кратко, иначе се превръща в гьон. Другият начин е да го вариш 2 часа, например за супа. Пак не иска инжекции или баене.

Не бе, според майка ми се инжектира с марината и вярно, на нея ѝ става телешкото, при мен не става  Grinning

# 1 876
Може и мен да не ме бива, но все още не съм открила рецепта за телешко, според която са достатъчни 4-6 минути между написването на два поредни поста в бг-мама, като резултатът да не е подметка. При мен все иска инжектиране/поливане/киснене в марината, иначе не се дъвче. Не е като свинско, пиле или риба.

Meн определено не ме бива в приготвянето на телешки стек, може да е било старо телето, може да не съм го пекла точния брой минути, макар че точно в бг-мамма четох, че му трябват 8 минути, но резултатът е подметка. Затова залагам на джолани с кост, варя вечерта в тенджера под налягане, на сутринта ги слагам в гювеча, заедно с другите неща и нагласям таймера да се изключи след 4 часа. Понеже готвя в гювеч, вечерта, когато ще се яде, още е топло  Sunglasses

# 1 877
Само веднъж взех стек аламинут, както си му е по канон не го пекох, само му показах заплашително тигана и пак не стана като по филмите. Оттогава взимам други части на говедото.

# 1 878
Не знам обаче защо кукумицинка се включи ни в клин, ни в ръкав с телешкото, когато отдавна вече минахме на учебници...

# 1 879
  • София
По филмите и в други държави правят стекове от телешко, каквото в България може да си намериш само от домашно теле.
А най-добре - мраморно телешко, но тогава и за 1 дете няма да ми останат пари, ще си го ям щастлива само аз, а децата - хляб и боб (бобът от Китай, не български)

Еха, тази песничка за коня колко сме я пели, но е цитирана неправилно...

# 1 880
Аз знам- за да се изкаже, че на всичкото отгоре готвя на домочадието манджи-подметка, няма как да не го правя, след като тя не може да го сготви телешкото, явно и аз не мога.

Само че аз съм проста, не взимам стек, ами по-евтините части на телето. Плешки, гулаш, глупости. Гадинката има съединителна тъкан, която иска или много варене, или узряване.

Иначе предпочитам свинското, телешкото по-рядко.

# 1 881
  • sofia
Учебниците от 5-ти клас нагоре не са зле. В начален курс най-голямо недоразумение беше Човек и общество на Просвета.
Структурирането на учебния материал за отделните образователни етапи е зле. Малоумно е да учат история на България от траките до Освобождението в няколко поредни години с увеличаване на фактологията за всяка година. Тъпо е да зубрят правителства и партии, без изобщо предни години да е обяснявано нещо за устройството на държавата, как се променя това устройство и функции през вековете.
По математика е някакво бясно препускане и кой разбрал-разбрал - останалите на уроци.
Иначе в учебниците по математика, физика и химия (напоследък тях ги борим) си е обяснено много добре, примери дадени, даже разни "хватки", които не съм ги знаела, има написани.

# 1 882
Не знам обаче защо кукумицинка се включи ни в клин, ни в ръкав с телешкото, когато отдавна вече минахме на учебници...

Щото бях стигнала в четенето до телешкото, да не си забравя мислата.

# 1 883
Учебниците от 5-ти клас нагоре не са зле. В начален курс най-голямо недоразумение беше Човек и общество на Просвета.
Структурирането на учебния материал за отделните образователни етапи е зле. Малоумно е да учат история на България от траките до Освобождението в няколко поредни години с увеличаване на фактологията за всяка година. Тъпо е да зубрят правителства и партии, без изобщо предни години да е обяснявано нещо за устройството на държавата, как се променя това устройство и функции през вековете.
По математика е някакво бясно препускане и кой разбрал-разбрал - останалите на уроци.
Иначе в учебниците по математика, физика и химия (напоследък тях ги борим) си е обяснено много добре, примери дадени, даже разни "хватки", които не съм ги знаела, има написани.

Ми значи е същото като по мое време, особено историята. Вкл. това с правителствата и партиите, които се сменят през 20 дни. Това ми е помогнало единствено в последствие по-лесно да запомням имена на улици и булеварди, кръстени на тия политици, иначе въобще не знам какво са вършили като държавници.

По математика самата учителка си беше направила СИП да дообяснява и ни беше написала специален сборник, на ръка, ксерокопиран. Още помня и ползвам всичко, на което ни е учила извън програмата.

# 1 884
  • Куциндрел
Телешко готвя само в гювеча със зарзават на слаб огън. След 3 часа няма не искам - омеква.
Направо темата стана "Тюрлюгювеч".

# 1 885
Телешко готвя само в гювеча със зарзават на слаб огън. След 3 часа няма не искам - омеква.

Ох, темата е абсолютен турлю гюведж  Joy

# 1 886
  • Пловдив
По филмите и в други държави правят стекове от телешко, каквото в България може да си намериш само от домашно теле.
Не е вярно. В Бг НЯМА домашно теле да дава такива стекове. Години наред купуваме цели телета които се отглеждат в Балкана. Полудиви, еко-меко-био. НЕ стават такива стекове като по американските филми, породата говеда е друга. Изначално.

# 1 887
  • Куциндрел

Ох, темата е абсолютен турлю гюведж  Joy
С телешко. hahaha hahaha hahaha

# 1 888
Именно, тука ядем телета-годиначета, които са мъжките на млечните крави. Не са породи за месо. Ядат се, но толкоз.

# 1 889
  • Пловдив
Не е с телешко, с говеждо е. Тук сме само стари крави.

Общи условия

Активация на акаунт