От друга страна - виждам как се променят с годините и определено нещата не стават по-добри, само жените се смачкват и обезличават още повече.
Имам и щастливо разведени приятелки, които са взели живота си в свои ръце и се справят доста добре. Определено ги смятам за по-силни жени от тези, които са приели ролята на мъченици заради децата и щото - "то нали, в брака - каквото ти се падне"... Но не е лотария това - нали ние правим изборите си? Защо ще искаме да повторим живота на една нещастна и унижавана майка?
За родови травми и семейни констелации също ми е интересно да чета. Наследствеността явно си оказва влияние, но все пак съм непоправима оптимистка и вярвам в свободния избор.
Днес попаднах на една определена като индианска сентенция: „Светът няма да възвърне своя баланс, докато не разбере ролята на жената и не й отдаде полагащото й се място. Когато жените изцерят сърцата си, ще настъпят хиляда години мир."
А, момичета - готови ли сме да изцерим сърцата си?
Но, да, уви, често така стоят нещата. И пак, това е част от патриархалното бг мислене. Ще ви изровя един цитат, само да го намеря. В който известен американски писател описва патриархалното италианско семейство - около 2005-та година, само 10 години назад.