Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 893
  • 997
  •   1
Отговори
# 45
Като отсечеш, че мъжете са калпави и не стават, а "свестните са заети", после какво? Викаш, каквото е останало - да взимат там, само и само да не са "самотни и бездетни"

Не съм написала никъде подобно нещо. Просто повечето жени искрено искат семейство и деца и си затварят очите със съдействието на някой омайник , който след първото дете си показва истинското лице - точно, когато жената е слаба и уязвима.
И да , повечето мъже не са читави. Уви , дори финансово независими жени стават жертва на физическо насилие. Повечето мъже по природа са агресивни, не знам заради тестостерон ли, но малко са финните и еволюирали мъже. Случаите на изнасилвания и физическо насилие спрямо жените доказват това. Peace

# 46
Не съм съгласна.
Такива са само тези, които има кой да ги търпи.

# 47
За това как са ме възпитали мен, не мога много да кажа. В смисъл такива чисто женски разговори с майка ми сме нямали.
Никакви и при мен.
Единственото - да имал бил пари.

Аз мисля, че става с личен пример. Понеже бащите на жените от нашето поколение /визирам и настоящите 20тина годишни, макар и доста по-млади от мен/, са все така патриархално настроени, няма как да се променят нещата бързо. Ще се променят с поколенията, лека полека, и с навлизането на идеи от Западна Европа. Все повече хора емигрират и носят, връщайки се тук, тамошното. Лека полека и нашите жени ще видят, че има и друг начин на живот, както и мъжете ще разберат, че тяхната няма да я бъде така, както си я представят.

За себе си залагам на примера в семейството. Синът си уча на уважение към момичетата, момичето като попорастне ще уча да не се дава и така. Е онзиден в класа на сина ми имаше случай - момче се сбило /разбирай ударило/ момиче. Голяма лекция му ударих. Но бащата на въпросния герой е тип мачо, от наглите, нахални всезнайковци с портфейли, и резултатите при сина му започват да личат. Най-вероятно и дОма нещата се случват по подобен начин.

Мисля, че в общи линии това е копиране на познатия модел от семейството. За да не ти се струва странно лошото отношение, значи си свикнал с него.

# 48
Чудесна тема!
Кратко вместо запис - всички деца се възпитават само чрез личен пример.
После ще се включа подробно.

# 49
  • София
За да не ти се струва странно лошото отношение, значи си свикнал с него.

Не мисля, че има изобщо живо същество, което да може да свикне с лошото. Освен, ако не живее в някакъв изолатор и няма абсолютно никаква представа какво е добро.

# 50
  • София
Подкрепям думите на НСЧ относно възпитанието. Това, което искам да допълня е, че се стремя да осигуря на дъщеря си добро образование и респ. доходоносна професия. Финансовата зависимост много често е причина жените да търпят физическо и емоционално насилие.

# 51
Не съм съгласна.
Такива са само тези, които има кой да ги търпи.

Една жена с две малки деца и без помощ от семейството ще търпи, няма друг избор. И ще готви, и ще чисти , и хоро ще играе. За съжаление жените все още сме твърде уязвими и светът е все още твърде мъжки.

# 52
Мнението ми се припокрива 1:1 с това на кака Сийка, не ми се искаше да го пиша, за да не ме емнете и мен.  Laughing Така де, и аз съм от неуверените, които ... /справка, поста на кака Сийка - не съм достатъчно перфектна/...
Такава е културата в момента, от медии и от навсякъде струи пълна гадост.

# 53
Една жена с две малки деца и без помощ от семейството ще търпи, няма друг избор. И ще готви, и ще чисти , и хоро ще играе. За съжаление жените все още сме твърде уязвими и светът е все още твърде мъжки.
Категорично мога да кажа, че не е вярно, защото съм го виждала реализирано на практика. Но да, така са възпитани - че е невъзможно, и че са уязвими, затова трябва да търпят.
Изход винаги има.

Аз мисля, че става с личен пример...
Всъщност когато личният пример е отрицателен има шанс и да станат доста крайни по въпроса в обратната посока. Имаме близък приятел с баща алкохолик, който е шамаросвал всички подред вкъщи, особено майката. Той самият не близва алкохол и смята удрянето на жена за недопустимо.

# 54
Това косвено има връзка и с темата за самоуважението.

Трябва ли жена, която няма мъж и/или деца, да бъде с по-ниско самочувствие и самоуважение?

Като говорим за налагани роли... 
Изобщо не става дума за налагани роли. Става дума за това, че 100% от жените /ок, нека са 98/ искат мъж и семейство, а 30% от мъжете не стават за целта. /Според мен са доста повече, но да приемем тази цифра/.
Така или инак ще има един процент жени, които ще останат сами. Самотни и нещастни. Изобщо не говорим за самочувствие и самоуважение, а за самота и липса на чувство на принадлежност. По Маслоу. Неудовлетворена потребност от принадлежност към група.

# 55
В духа на казаното от Как`Сийка и Пълна луна: Имаме ли шанс да противостоим на тези медийно налагани клишета? Как? Подкрепяме ли статуквото, като водим десетгодишни деца на депилация и оформяне на вежди? Примерно.

# 56
  • n/a
Гледам цялостно да не се меся в работата на природата.
Тя, каквото е дала на дъщеря ми - това е. Сериозна съм.
Пиша го във връзка с втория коментар на НСЧ. В една и
съща ситуация различните хора реагират съвсем различ-
но - в семейство на алкохолик може да се появят деца -
алкохолици, деца - трезвеници и деца - разумно употре-
бяващи алкохол.

# 57
  • В полите на Пирин планина
Абсолютно съм съгласна с НСЧ! И аз писах по-горе: не е задължително да се копира поведението в семейството, а да се отрече тотално. Възможно е характерът на човека да надделее над лошия пример.
Майка ми никога не е коментирала с мен какво трябва да е семейството, само на моменти даваше пример за държание подобно на "баща ти", т.е. незаинтересовано, егоистично и тоталитарно, спрямо членовете от семейството. Ама се разведе, постфактум, когато вече и двете със сестра ми бяхме поели по своя път ...
Скрит текст:
Аз никога не съм получавал от него подкрепа, само се "пъчеше" пред приятелите си, че съм била отличничка или че съм завършила университет. Нищо, че майка ми трябваше да ме издържа, за да завърша и аз да работя. А той рече: нямам пари за учене, да прекъсва.
После се тупаше по гърдите ... Whistling

# 58
Изобщо не става дума за налагани роли. Става дума за това, че 100% от жените /ок, нека са 98/ искат мъж и семейство, а 30% от мъжете не стават за целта. /Според мен са доста повече, но да приемем тази цифра/.
Така или инак ще има един процент жени, които ще останат сами. Самотни и нещастни. Изобщо не говорим за самочувствие и самоуважение, а за самота и липса на чувство на принадлежност. По Маслоу. Неудовлетворена потребност от принадлежност към група.
А не правиш ли сметка, че и от жените не всяка "става"?
И сред тях има достатъчно безотговорни, пияници и каквито се сетиш.
Много едностранно гледаш на нещата. Тамън са си и от двете страни  Laughing

В една и
съща ситуация различните хора реагират съвсем различ-
но - в семейство на алкохолик може да се появят деца -
алкохолици, деца - трезвеници и деца - разумно употре-
бяващи алкохол.
Peace

# 59
Просто повечето жени искрено искат семейство и деца и си затварят очите със съдействието на някой омайник , който след първото дете си показва истинското лице - точно, когато жената е слаба и уязвима.
Не, разумната жена би поискала деца и семейство на базата на конкретния мъж до себе си и когато усети, че това е нейния човек. Самоцелното искане на деца е просто несериозно  Peace
Сладка-Росичка, става ми жал за жени като теб, които явно са имали много причини, за да повярват, че свестните мъже са малцинство и една жена с две деца и без подкрепа от семейството няма избор. Има, разбира се, но докато сама не повярва в него, няма как и да го реализира.

Общи условия

Активация на акаунт