Токсичен баща

• 4 626
  • 55
  •   1
Отговори
Здравейте,

Дълго време се чудех дали да пусна тази тема, вече наистина съм в безисходица. Нека започна от там, че чакаме бебче и имам адски токсични хора в семейството, майка ми винаги ми е помагала и ми е най-близкия човек, докато баща ми цял живот ме е малтретирал психически и от както се преместих да живея в друг град се чуваме макс 3 пъти годишно, като 2 от тези пъти е ако се сети, че имам рожден или имен ден. От както бях малка, той винаги е имал проблеми с темперамента и винаги се е държал агресивно към майка ми и мен, като тя винаги е осъзнавала проблема, но той винаги по такъв начин я е манипулирал, че винаги го защитава без значение, че децата и страдат заради този човек. От както се изнесох от вкъщи положението започна да става още по сложно, майка ми го издържа почти изцяло и той вместо да и помага по някакъв начин, освен че я товари психически чрез болестна ревност (ходи с нея дори на работа), прави и проблеми за абсолютно всичко, дори когато майка ми влезне в болница той переодично я взима от болницата за да се прибира и да върши домакинската работа и после я връща в болницата. След това звъни на мен да ми се кара по телефона, че аз я натоварвам и за това е в болница, докато аз съм на другия край на България. На няколко пъти като се прибирах в родния ми град, той беше на ясно че карам рискова бременност и въпреки това ни караше да правим продължителни разходки и ме обвиняваше, че заради това че не се разхождам имам проблеми. Винаги щом легнех да си почивам той повишаваше тон, че нямал намерение да ни гледа как лежим и мързелуваме вкъщи. И след последното ми лежане в болница за задържане аз установих, че изобщо не го искам около мен. Проблема идва от там, че майка ми искаше да дойде да ми помага след раждането първата седмица, но той върви комплект с нея и мен това не ме устройва, тя твърди че той се е променил, но тези думи ги слушам от 8 годишна и никога не се е променял към по-добро. Аз просто и казах че нямам против да дойдат, но максимум 3 дена защото ще раждам секцио и не искам допълнително напрежение. И тя се сопна и каза, че няма да идват тогава и един вид аз излизам виновната... а тя много добре знае как ми влияе този човек на психиката... Моля ви дайте съвет и кажете аз ли съм жестока и какво бихте направили вие в тази ситуация.. Всички около нея и говорят колко е токсичен този човек, дори тя на моменти ми говори как не и е приятно и не го издържа и в същия момент не си тръгва, а на пук седи с него.. Аз не мога да си позволя да продължавам да го търпя заради нея.. наистина много години вече преглъщам и нямам сили да му прощавам отношението повече..

# 1
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

Дълго време се чудех дали да пусна тази тема, вече наистина съм в безисходица. Нека започна от там, че чакаме бебче и имам адски токсични хора в семейството, майка ми винаги ми е помагала и ми е най-близкия човек, докато баща ми цял живот ме е малтретирал психически и от както се преместих да живея в друг град се чуваме макс 3 пъти годишно, като 2 от тези пъти е ако се сети, че имам рожден или имен ден. От както бях малка, той винаги е имал проблеми с темперамента и винаги се е държал агресивно към майка ми и мен, като тя винаги е осъзнавала проблема, но той винаги по такъв начин я е манипулирал, че винаги го защитава без значение, че децата и страдат заради този човек. От както се изнесох от вкъщи положението започна да става още по сложно, майка ми го издържа почти изцяло и той вместо да и помага по някакъв начин, освен че я товари психически чрез болестна ревност (ходи с нея дори на работа), прави и проблеми за абсолютно всичко, дори когато майка ми влезне в болница той переодично я взима от болницата за да се прибира и да върши домакинската работа и после я връща в болницата. След това звъни на мен да ми се кара по телефона, че аз я натоварвам и за това е в болница, докато аз съм на другия край на България. На няколко пъти като се прибирах в родния ми град, той беше на ясно че карам рискова бременност и въпреки това ни караше да правим продължителни разходки и ме обвиняваше, че заради това че не се разхождам имам проблеми. Винаги щом легнех да си почивам той повишаваше тон, че нямал намерение да ни гледа как лежим и мързелуваме вкъщи. И след последното ми лежане в болница за задържане аз установих, че изобщо не го искам около мен. Проблема идва от там, че майка ми искаше да дойде да ми помага след раждането първата седмица, но той върви комплект с нея и мен това не ме устройва, тя твърди че той се е променил, но тези думи ги слушам от 8 годишна и никога не се е променял към по-добро. Аз просто и казах че нямам против да дойдат, но максимум 3 дена защото ще раждам секцио и не искам допълнително напрежение. И тя се сопна и каза, че няма да идват тогава и един вид аз излизам виновната... а тя много добре знае как ми влияе този човек на психиката...
Моля ви дайте съвет и кажете аз ли съм жестока и какво бихте направили вие в тази ситуация..
Скрит текст:
Всички около нея и говорят колко е токсичен този човек, дори тя на моменти ми говори как не и е приятно и не го издържа и в същия момент не си тръгва, а на пук седи с него.. Аз не мога да си позволя да продължавам да го търпя заради нея.. наистина много години вече преглъщам и нямам сили да му прощавам отношението повече..
По принцип, ако мъжът ти е до теб, не ви трябва трети човек, за да гледате едно бебе. Бащата има право на 14 дни отпуск след раждането. Трябва тримата да се напаснете, бащата също да се учи да си гледа детето... Други само ще ви пречат. Въобще не бих канила/приела да идват.

# 2
Авторке,  ще ти кажа очевидното, което би трябвало да видиш и сама.  Майка ти е точно толкова отговорна за твоите притеснения, колкото и баща ти. Тя не е негова жертва, а съучастник.
Това е лошата новина,  Добрата е, че си имаш семейство, чакаш дете и ме си длъжна повече да се измъчваш с тези хора.
Чуване по телефона  веднъж в месеца и на  празници е напълно достатъчно.  И с двамата.

# 3
  • София
Ирис е напълно права – майка ти избира да продължи да бъде жертва на баща ти и се опитва да те принуди ти също да продължиш да бъдеш негова жертва. Не е много майчинско отношението ѝ.

# 4
Ами казваш й, че искаш да общуваш само с нея. Само тя може да идва да вижда бебето и да участва в живота ти. Да избира - ти или тоя. Ако изберете тоя, значи толкоз й е акъла и не си струва да се занимаваш. Тя също е токсична, бай дъ уей, ако не си го разбрала до сега.

# 5
Чисто любопитство, ама каква е тази работа, че баща ти може да "придружава" майка ти на нея? 😳

Според мен най-разумно ще е да не присъстват на раждането, ако ще се стига до скандали и напрежение. Точно тогава ще имаш най-голяма нужда от спокойствие и подкрепа. Не им позволявай да вкарат негативизъм и омраза в толкова специален ден.

Струва ми се, че ти тежи най-вече, че майка ти застава плътно зад баща ти. Може би си се надявала да се разделят и майка ти да се/ви отърве от него? Не мен не ми изглежда тя самата да иска същото, съжалявам. Тя това знае от живота. С годините такива големи житейски промени стават все по-трудни дори когато човек се осъзнае за ситуацията, в която се намира.

Желая леко и безпроблемно раждане! Simple Smile

# 6
  • Melmak
Майка ти сама избира да е с него. Ролята на жертва е много удобна за куп хора.

Не ти е нужна майка ти за да си гледаш бебето, то вероятно има баща.

# 7
  • София
С риск да се обидиш, не си жестока, а глупава, както и майка ти. Такова отношение не се търпи. И аз съм с рискова бременност, вече броя дните до раждането и само като прочетох, че имаш разходки с рискова бременност, при положение, че си и лежала за задържане - и то защо? Баща ти ли е по-важен, един манипулатор или бебето?
На такъв, без значение родител/приятел или каквото и да е, шута и да се маха. Не съм допуснала никой да се държи така. Собствената ми баба ме разстройваше адски много с негативни коментари в най-тежките ми моменти от бременността и познай - тя за мен вече не съществува. Нямаме никакви отношение, НЕ търпя такива токсични хора. Бебето ни е най-важно.

Освен това защо ти е помощ от друг човек, за да си гледаш бебето? Ние не желаем от никой, точно за да избегнем подобни ситуации. Спокоен живот се казва.

Знай си приоритетите в живота.

# 8
Кажи на майка си че комуникация с него не искаш. Ако иска да се виждате, само вие двете. Той да не идва.

# 9
  • Далечният изток
Не ти трябва никой след раждането. Ще се справиш. Ще се справите с бащата на детето. Твоите отровни родители да стоят надалече.

# 10
Дори и при нормални добри отношения майка ти/ баща ти/ свекърва ти и т.н. помощници, само ще пречат след раждането. Изпитала съм го, 100 пъти съжалих, че поканих майка ми за 3 седмици, накрая си тръгна сърдита и обидена, че съм се дразнела на неадекватното й поведение. Даже чух реплика, че обичам котката повече от детето.. а представи си с твоите токсични родители какъв цирк ще е.. ще се избиете накрая.. нямаш нужда от такава "помощ". И въобще като цяло бих им теглила една майна и да си гледам семейството.

# 11
Ситуацията с майка ти и баща ти няма да я коментирам, за да не съм груба, но да знаеш, това с помощта след раждането е извинението на роднините да се натресат, за да гушкат бебче, когато на тях им е кеф. Помощ на никоя нормална, адекватна, не поставена под запрещение не е нужна.

# 12
Aко трябва да бъда честна имам до себе си прекрасен съпруг, който напълно е съгласен с мен и ме подкрепя и единствено ми е гадно, защото си мисля че така наранявам и аз майка си и се чувствам малко или много виновна, защото тя винаги ни е помагала и винаги е била на среща. Иначе ние с мъжа ми предпочитаме само двамата да си гледаме бебчето и предпочитаме сами да си намерим начин без чужда помощ.

# 13
  • Melmak
Щом предпочитате да си гледате сами бебето, това направете. Майка ти да помисли теб как те наранява.

# 14
Не съм чела коментари. Според мен майка ти не просто е само жертва, а и тя е насилник. Защо? Защото тя е имала и има избор, но ти като малка не си. Сега само, че си пораснала. Аз на твое място бих и казала, че като иска да е насилвана, ок. Живеем в свободна държава. НО. Това си е тмоят живот за Бога, стига глупости. Живей си и да не ти дреме, за човек, на който не му дреме за теб. (Баща ти.).

Общи условия

Активация на акаунт