Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 946
  • 997
  •   1
Отговори
# 660
Моите критерии за стандарт на живот не включват лъскавини, а по-скоро "скрито потребление". Потребяваш обикновени, не лъскави неща, но от тях само най-качествените варианти, а те са скъпи. Въобще не говоря за грим, прически, чантички и екскурзии, а за добра храна, спокойствие, подсигуряване, образование, възможности за децата. В сравнение с тия неща типично кифленският "стандарт" са дребни джобни.
И аз не говоря за стандарт гел лакче с "диаманти". Така че, пак повтарям, тези жени нямат нужда някой да им провайдва същестуването на тях и на децата им.

# 661
Ми не ги познавам тия жени. Някаква непозната в интернет ми говори от втора ръка за някакви жени, без подробности. Я е шведски филмът, я съветски. Аз си познавам само своя живот със сигурност. Другото ми е несигурно.

# 662
Да де, за това говоря - жената уж независима, но без мъжа яко ще свие стандарта, до леко мизеруване. Никакъв междинен момент не е това, а си е точно "взимам пари, но не мога с тях да поддържам семейния стандарт."
Пропускаш обаче часта: жената +децата и мъжа сам.
В моя случай ако той е с децата, аз съм сама, ще е различно.
Цялата разлика идва от наличието на дете/деца и при кой ще са при евентуална раздяла.
Когато сме ги раждали, сме си дали сметка, че няма как да продължим да си живуркаме все една нищо не се е променило, във всяко отношение.
А е факт, че в България като цяло жените са с по- ниски заплати от мъжете.
Но пак казвам за мен - ако нямах мъж до себе си, никога не бих се хвърлила да купувам тая къща, нито ще се оправя с отопление, поддръжка, трябва все нялой да викам, да плащам, ако ще да окоси тревата или да разтовари пелетите иши да зазими помпата на кладенеца....
Аз не желая да се занимавам с такива неща и при липсата на мъж, който ги прави, ме устройва апартаментче с газ или климатик, малко уютно, удобно.
Не го приемам за лишаване точно това, а за удобно в случая решение.
Близо и до фризьорката, щото сега пътувам 30 км до цивилизация. 😀

# 663
Ми не ги познавам тия жени. Някаква непозната в интернет ми говори от втора ръка за някакви жени, без подробности. Я е шведски филмът, я съветски. Аз си познавам само своя живот със сигурност. Другото ми е несигурно.
Значи за теб става дума, да беше го казала. Ти не можеш да си осигуриш стандарт.
Защото и ти си една "непозната", която говори за това, 'което е виждала", колко и аз съм непозната.

# 664
А и друго има - взимам пари, но не мога с тях да поддържам семейния стандарт. Ами че това е проста математика, дори еднакви доходи да имаме, дори аз да имам повече, щом не спестяваме моите или неговите доходи, значи никой от двамата не може сам да поддържа семейния стандарт.
Сега ако има случаи - той ни издържа и не ми се налага да харча моите пари, то пък значи имам хубави спестявания, и пак съм осигурена, ако ми се наложи. Поне за определен период.
Малко семейства поединично могат да си позволят това, което двамата.
То дори две поколения под един покрив са зависими едни от други финансово, защото поотделно всяко семейство трябва да се свие.

# 665
Точно в момента мога да си гледам децата със същия стандарт, със своите доходи. Допреди година-две не можех. Затова казвам, че не е тривиално жената да е "независима", особено пък с доходи, които са несъизмерими с общия стандарт на семейството.

Иначе към момента ако е само за моя г§з, мога да си живея дори луксозно.

Говоря за нещо точно определено: децата да не усетят никаква разлика, ако мама се изнесе с тях и остане без дохода на таткото. А това в БГ е почти невъзможно за голяма част от жените.

# 666
На почти 40 години е минимум да можеш да си развяваш сама луксозно задните части и да имаш собствен покрив над главата си.

# 667
  • София

Ако това, което ти "виждаш" е така, в моята среда жените нямат нужда от провайдър да поддържат стандарт, който им съответства.
В доста случаи дори жени сериозно са си повишили стандарта, освободили си от ненужен товар, с който е трябвало да се съобразяват.

Пак го докарахме до това- жената може и сама.
Никой не е казал, че не може.
Всяка има достъп до образование, всяка има родители, които са в собствено жилище, та докато събира пари за самоучастие, живее при тях.
После тегли кредит, бачка по 12 часа, ако трябва, защото е винаги на разположение, и гради имагинерната кариера.

Също като мъжа, но до едно време.

После става на 35+ и трябва да реши- ще си остане ли с хубавия стандарт, със спорадичните връзки и с котка, или ще се прежали да си обедини стандарта с някого другиго?

Истината е, че когато се появи дете, стандартът на живот пада за сметка на щастието, че си създал и си поставил на първо място сред приоритетите си отглеждането на същество, което ще остане след теб и е част от теб.

# 668
  • София
Потребяваш обикновени, не лъскави неща, но от тях само най-качествените варианти, а те са скъпи. Въобще не говоря за грим, прически, чантички и екскурзии, а за добра храна, спокойствие, подсигуряване, образование, възможности за децата. В сравнение с тия неща типично кифленският "стандарт" са дребни джобни.
А проблем ли е, ако за 1 година слезеш от висотата на "най-качествените" до "качествени" продукти или дори до "средна ръка", но имаш душевен мир, какъвто високият стандарт не ти предлага? Ако детето не ходи за 1 година на английски, това ще срине ли перспективите му форевър?
Твоите са 3, така че наистина ще е по-трудно, отколкото на жена с 1. Обаче ми е странно жена с претенции за интелект и обща култура да разсъждава така.
Мизерията ти е много голям страх, а дори не си преживявала реално, ако не бъркам.
Дадох примери за повърхностни разходи, без които може. То оттук малко, оттам малко и се събира, стига да не си с широки пръсти.
Ако 1 родител осигури на децата това, което преди са осигурявали двама:
1.единият от двамата не е давал нищо
2. родителят ще развали своя стандарт заради децата
3. има спестени пари, които занапред ще харчи

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 11:14 от Cuckoo

# 669
Няма да е проблем, но ще е смотанко и сдуханко и няма да се бия в гърдите, че се "справям сама", защото е явно, че не се справям, а е компромисно.

Да, не съм живяла в мизерия, но как да кажа, хубавите неща ми носят радост, а компромисните ми носят депресия и тревожност. Не знам защо е така, но е така. Не че няма да се справя и да го направя, но ще ми е много неприятно и сдухващо. И да не говорим ако децата са по-разбиращи и са свикнали на едни неща, как ще имаш приятната задача да им обясняваш защо не може.

# 670
Absurt, nе говорехме ли за жени, които са се "оказали" без мъж, след като такъв е имало?!
За тях пишех и неслучайно по-горе споменах "гръб и база": важно е на какво разчита една жена (включвам и качествата й) и с какво влиза в една връзка, защото те са й "скрит коз", ако й се наложи да излезе.  А качествата й, това, над което може да изгради.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 11:48 от Iza_

# 671
Siren, то пък сама си поставяш кофти граници. Утре ако стане нещо и се разведеш, ох, ах, мизерия - края на света Simple Smile Глупости на търкалета.

# 672
  • София
Ами тя се е развеждала веднъж, затова ми е странно.
Винаги има по-хубаво от твоето и за някого твоите постижения ще са сдуханко и смотанко.
Учила, чела и накрая - аз обичам хубавите неща, другите ме сдухват. Такива разсъждения бих очаквала от кифла, която някак се влюбва само в заможни.
А ще ме извиниш, но децата се осигуряват доколкото можеш. Това българско състезание, че еди-кое си дете имало и твоето не може да е по-долу, ми е смешно.
Значи не е проблем да живеят в нездрава атмосфера, лишена от чувства, само и само да имат стандарт?

# 673
Извинявай, но как ученето помага да харесваш примерно некачествена храна? Ученето не води задължително до уклон към аскетичност или нехайност към бита. Не е гот да минеш много над материалното, досега само Велислава Дърева го е направила, но...иууу...

И да, развеждала съм се веднъж, но в друга фаза на живота.

# 674
Тези, които се справят сами, едва ли си губят времето да мислят, за какво да се "бият в гърдите". Това не е ли малко махленско мислене, какво ще каже съседката или тетката?!

Сирен, нали и със сегашния ти партньор сте имали години,  в които не сте били толкова добре, съотнесено към примера с времето за установяване на самотната майка, това е "почти" същото. "Почти", защото тя е сама, докато вие сте двама възрастни и при вас се предполага, че не е трябвало да има подобен период.
Между другото, хора, които не са сигурни, че могат да си осигурят "хубави" неща, се депресират от "компромисните".
Ами тя се е развеждала веднъж, затова ми е странно.
Винаги има по-хубаво от твоето и за някого твоите постижения ще са сдуханко и смотанко.
Учила, чела и накрая - аз обичам хубавите неща, другите ме сдухват. Всяка кифла е с такъв манталитет и някак се влюбва само в заможни.
Излязла е от компромисния сдухан вариант (живот с родителите с дете), с мъж до себе си, сама явно не е можела да го направи и затова често върти около снижаване на стандарта при липса на мъж. Ако сега е толкова добре, колкото твърди, трябва да мисли вече за други неща, а не да се връща към "онзи период от живота си".

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 11:32 от Iza_

Общи условия

Активация на акаунт