Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 932
  • 997
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Не ми се спори с човек, който се извърта през мнение на 180 градуса, за да демонстрира, че винаги той единствен владее положението и избира. Ами не

# 676
Вижте сега, не говоря за себе си, говоря за стандартната ситуация с българската жена. Аз какво имам и какво мога и какви са ми целите е друг въпрос. И да, всичко е несигурно, все още живеем в държава, където възстановяването аха-аха да тръгне и пак тръгва назад и настрани, та не е като да съм жена в развита страна с почти гарантирана стабилност и да си мисля само за по-високи и яки цели. Защото успехът не зависи САМО от лични данни, а от цялостната среда.

И не че ще се сдухам от самите кофти неща - вече написах, при съзнателни вече деца, свикнали на стандарт, ще има голямо мусене. Сещам се за Скрек примерно и ако сервира развод на пределно разглезените си деца, с опцията да им падне стандартът и кефовете - със сигурност ще има изгарящи тийн погледи и колкото и да си перде, няма как да не те жегнат. Та в повечето случаи търсенето на стандарт не е кифленско, а е с оглед на децата, които са много изискващи и ще ритат доста срещу свиването на стандарта. Всички знаем, че децата се кефят още повече да имат и да им е готино.

# 677
Децата ми ще живеят съвсем скромно, ако се наложи, и никакви угризения не бих имала по въпроса. Мрънкане и т.н. няма да им вдигнат стандарта, нали?

# 678
Е нали уж за себе си говореше, Сирен, сега се обърна Simple Smile Ако не беше предъвкано, щеше поне да е забавно (в някакъв пародиен смисъл).

Част от успешното възпитание е децата да се учат на 2 и 200, а не само че стандартът идва от някъде, той е постоянна величина, не може да се променя към по-лошо и някой друг го осигурява (нали беше големият проблем с това, как да се обяснява на децата, че стандартът не бил същия, като този с таткото провайдър?!).

# 679
Аз пък на този етап бих имала угризения. В смисъл - не бих се фръцнала за чорапи на пода или други неща, за които се предписва "бягане с 200" и да, признавам си, защото не бих искала заради егото си да причинявам на децата си свиване и дискомфорт. Пак казвам, говоря хипотетично. Но също така не мисля, че поддържането на стандарт е някаква тривиална глезотия и без него е широта на душата - ми за мен не е, напротив. То пък каква широта на душата, ако примерно трябва да мисля дали мога да си позволя книги или билети.

В смисъл - ако някой има опит да е обяснявал на гледано дете защо сега не може вече ски/пони/тенис или каквото там, да сподели как е минало.

A иначе, както винаги, говоря за общи наблюдения и ги илюстрирам със своя пример, за да е по-автентично. Не говоря за себе си като такава, само ползвам това, което знам, за пример.

# 680
  • Sofia
Ако атмосферата е тягостна и майката няма душевен покой, то и за децата ще е така. И понеже нямат страховете на възрастните и все още са абсолютни оптимисти, сами биха я окуражили за промяна.

# 681
Ако атмосферата е тягостна и майката няма душевен покой, то и за децата ще е така. И понеже нямат страховете на възрастните и все още са абсолютни оптимисти, сами биха я окуражили за промяна.
За децата е по-важно това, отколкото да ходят на всички мероприятия, които някой с болни амбиции им е избрал.

# 682
Всъщност е напълно възможно децата да са много щастливи и въобще да не им пука какво усеща майката. Децата са егоисти и в повечето случаи им пука повече за личния комфорт, особено в тийн годините.

И ако за едно дете ските са насъщни, ходи обяснявай, че вече няма място за ски в бюджета.

Разбира се, не говоря за тежки случаи на насилие и психария в брака, но ония гранични състояния на "вече не съм щастлива". Въпросът е за колко малко нещо може да се "избяга с 200".

# 683
Точно в момента мога да си гледам децата със същия стандарт, със своите доходи. Допреди година-две не можех. Затова казвам, че не е тривиално жената да е "независима", особено пък с доходи, които са несъизмерими с общия стандарт на семейството.

Иначе към момента ако е само за моя г§з, мога да си живея дори луксозно.

Говоря за нещо точно определено: децата да не усетят никаква разлика, ако мама се изнесе с тях и остане без дохода на таткото. А това в БГ е почти невъзможно за голяма част от жените.
Ако родителите са хора на място,децата няма да усетят разликата.
Бащата трябва да продължи да се грижи за нуждата им,както и преди..

# 684
  • София
Ако атмосферата е тягостна и майката няма душевен покой, то и за децата ще е така.
Ами не винаги. Ако родителите не се карат пред децата, те едва ли ще анализират много дали мама се усмихва или не и доколко е щастлива. Децата си гледат своите неща и вълнения, не родителските, особено ако мама/татко не ги превръщат в кошче за душевни отпадъци.
И наистина може да ти направят фасон за тениса/ските/ адидаските. И аз какво? Да се гръмна или да се метна от 6 етаж?
Дъщеря ми не беше много хепи като забременях за втори път, но не съм търсила разрешението или одобрението й.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 12:03 от Cuckoo

# 685
  • София
Absurt, nе говорехме ли за жени, които са се "оказали" без мъж, след като такъв е имало?!
За тях пишех и неслучайно по-горе споменах "гръб и база": важно е на какво разчита една жена (включвам и качествата й) и с какво влиза в една връзка, защото те са й "скрит коз", ако й се наложи да излезе.  А качествата й, това, над което може да изгради.

И така да е, слагаме базата, която тя си е изградила, после брака, дете и развод.
И пак тя не може да запази стандарта, който е имала и преди, и по време на брака.

Просто защото има още едно същество, за което да се грижи и харчовете по него не са константна величина, както са към нея, а растящи от ден на ден.

Да се лъжем, че на 40 години и с дете, може да е на разположение като неангажирана с нищо, не можем.
Както и че, тепърва ще се добере до по- високо стъпало в кариерата, работейки по- малко поради нуждата да отгледа и възпита, а не само да задоволи с храна и вещи детето си.

# 686
Всички забравят, че раздяла/развод си имат и период на шок и емоционални последствия, плюс проблеми около самото дело, та жената не може от ден първи да даде газ на супер-уау кариера. Може буквално да е като зашеметена и да гледа в една точка. Е, разбира се, всички познават само свръхжени, които още със стягането на чантата имат план за бурен растеж и мега успехи.

Та така, ако ще и три скрити коза да има, може да не може веднага да ги приложи с максимален успех. Личните качества също не са константна величина, на разположение във всеки момент - виж параграфа за шок, депресия и изобщо кофти период, в който не може да си пласираш качествата както трябва, или способностите са поръждясали.

# 687
Absurt, nе говорехме ли за жени, които са се "оказали" без мъж, след като такъв е имало?!
За тях пишех и неслучайно по-горе споменах "гръб и база": важно е на какво разчита една жена (включвам и качествата й) и с какво влиза в една връзка, защото те са й "скрит коз", ако й се наложи да излезе.  А качествата й, това, над което може да изгради.

И така да е, слагаме базата, която тя си е изградила, после брака, дете и развод.
И пак тя не може да запази стандарта, който е имала и преди, и по време на брака.

Просто защото има още едно същество, за което да се грижи и харчовете по него не са константна величина, както са към нея, а растящи от ден на ден.

Да се лъжем, че на 40 години и с дете, може да е на разположение като неангажирана с нищо, не можем.
Както и че, тепърва ще се добере до по- високо стъпало в кариерата, работейки по- малко поради нуждата да отгледа и възпита, а не само да задоволи с храна и вещи детето си.

AbsurT, във форума все се обяснява, че до 30 години вече трябвало да има изградена кариера и стандарт за ВСЕКИ един от участниците в брака. Изхождам от това. На "към 40" вече едва ли ще трябва тепърва да се доказва в сферата, в която е работила постоянно.
Ако ще говорим  за стандарт, дали и мъжът сам, ще може да го осигури на децата си, същия, какъвто,ако е в брак?!
Според мен, по-кофти моментите за една жена биха били не толкова в материален план (ако има база и гръб), а в други компромиси и промяна на начин на живот.

Разводът или раздялата е шок, ако се случи ненадейно, ако е обмислен акт, се предполага, че има приемане на някои обстоятелства и свикване с тях. Още повече, че след като се е стигнало до развод, едва ли периодът преди него е бил толкова розов, че след като той е факт, жената да изпадне в описаните състояния. За някои жени дори разводът е вид "отдъхване".

# 688
Сирен, точно ти, която си минала през развод, сега защо толкова ровиш по темата с трудностите след развод? В крайна сметка това е различно при всеки, но е факт, че живота не свършва.

# 689
Иза, и планираният развод пак е шок. Има след това неизвестни, изненади, мръсни номера.

Не свършва животът, но тук има някаква претенция, че едва ли не е задължително жената да е толкова добре подготвена за развод, че да не й трепне на капелата изобщо, нито финансово, нито никак, ако се фръцне с 200. А се оказва, че не е баш така - това щяла да свие, онова да свие...

Аз след развода имах и професия, и дори някакъв стандарт и заплащане, ама пак почнах от нулата.

Общи условия

Активация на акаунт