Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 944
  • 997
  •   1
Отговори
# 915
Децата имат нужда и от доза ръчкане. Както и от доза честност за някои неща, защото е много кофти мама да ти е казвала, че си красива, забавна и умна, а да се окаже, че само мама е на това мнение. Това е мечешка услуга.
Я пак прочети, какво съм написала още в първия за днес пост, за да не се въртиш в кръг, когато става дума за разговор между възрастни хора с аргументи.

Емма, в моята среда също никога не съм виждала такова отношение към момичетата.

# 916
  • София
Децата имат нужда и от доза ръчкане. Както и от доза честност за някои неща, защото е много кофти мама да ти е казвала, че си красива, забавна и умна, а да се окаже, че само мама е на това мнение. Това е мечешка услуга.
Тук ще се съглася. Мен мама ме критикува малко повече от брат ми, което в някои отношения му е направило лоша услуга.
Скрит текст:
Пример: Той живееше отделно (в жилище на майка ми), обаче мама беше против някакво негово гадже да преспива, щото не била достатъчно образована, а ако забременее, брат ми ще го оженят набързо за нея. И той я слушаше, което е странно за човек на 20+ години.
Като мъж не беше от много вървежните, колкото и майка ми да обясняваше, че той си е екстра и по всяко време може да се ожени, та успя чак на 39, което за онова време се възприемаше за късно. Е аз, като по-тъпа, поне им родих внуци.

# 917
  • София
Никой не абсолютизира и никой не говори за безкритична любов. Всъщност за мен лично, читавата родителска любов върви ръка за ръка именно с една добронамерена, съзидателна критика. Така съм възпитавана, така е възпитаван и мъжа ми, съответно го прилагаме и с дъщеря ни.

В противен случай, един ден от гнездото излизат нестабилни психически индивиди, на които само ако намекнеш, че нещо не правят много добре, почват да припадат. Имала съм такива колеги, даже имам 2 роднини, тъжна история.

# 918
  • София
Ох, какво се отговаря на: "Училището е тъпо!" В 3 клас. Представям си как ще е в 5-ти, хем искам да му натрескат двойки, хем зная, че тогава вече работата ще е напълно изпусната.

# 919
Също и трябва да се внимава да не предадеш на жената послание, че не й трябва мъж.

Отговорът на "училището е тъпо" е - знам, разбира се, че е тъпо. Обаче ти учиш за себе си. В училище прави това, което се казва, ако е много тъпо - не се престаравай. Хубаво е родителят да светне детето, че училището не е някакъв абс. авторитет и че подлежи на критика, че не трябва да се напъва за всичко и трябва да има критична мисъл да отсява полезното от абсурда.

# 920
"От малка е научена, че една жена може да е 1000 неща - и астронавт, и полицай, и доктор, и учител, и пожарникар, и балерина, и писател, и премиер. "

Пожелавам й късмет, като се сблъска с реалността:)

Само остава да й кажеш, че може да е всичко, НО някои неща имат висока до превисока цена. Хубаво е да й кажеш и какви са цените горе-долу.

Аз лично предпочитам пожарникарите да са мъже. Освен ако дъщеря ти няма данни да стане 185 см. и със супер атлетична физика - предпочитам човек, който с лекота ще носи друг през рамо. А жените по-често нямат такива данни.

Сирена, не виждам защо реалността да е различна след 10-20 години от това, което е сега? Сега не е ли възможно да си каквото си поискаш? Момиче снима Черната дупка онзи ден. Какъв е проблемът да си астронавт и т.н.? Ограничаването на мечтите в детството е класическа рецепта за подрязване крилата на едно дете. Не го прилагам у нас. Наблягам на знания за всички сфери на живота, това е в пъти по-добре.

Дали ще реши да плаща висока и превисока цена - когато дойде времето да решава, ще решава тя. Това е част от нейната самоуважение, себеоценка и достойнство. Ако реши, че си струва - значи си струва. Ако реши, че не си струва, значи - не си струва. Същият е принципът и когато решава дали за една връзка ще плати висока цена. Тя ще решава, а не друг заради нея. Това е есенцията.

Ти лично можеш да предпочиташ пожарникарите да са мъже, но аз считам, че момичетата имат право да правят всичко, включително и да спасяват човешки животи в дима и да пръскат с вода. И да не стане 185 и супер атлетична, защо да не може да е диспечер в пожарната, да е наземният персонал, който оказва първа помощ? Защо да не е в ръководството или пък да изнася противопожарни беседи? Защо да не е доброволец при потушаване на пожар в гората, например? Защо да не е пилот на самолет, който изсипва вода? Както казах - криле не се режат при децата, а им се дава кураж. Пожарникар може да си остане и само при загасяване на собственото си барбекю в двора си един ден, но е от изключително значение тя да ЗНАЕ, че МОЖЕ. Там е есенцията.

# 921
Куку, малко не по темата, затова в скрит текст, но
Скрит текст:
И аз съм на пангара с тъпото училище. Само че на моят не му е всичко тъпо, съучениците не са му, момичетата тоже, ходи там с удоволствие, за да се социализира. Всичко преди, след училище и през междучасието е куул, по време на часа обаче почва тъпото.
Добре, Куку, ти имаш и друго дете, с нея как беше положението?

За критиката - в златната среда е истината. Не може безкритично към деца, не може и свръхкритично.

# 922
Ми не, не е заради мамините златни.

О, хайде да не се изкарваме пак жертви, че затова сме на този хал.
Ще стане като със социализЪма, който ни е виновен и до днес за всичко.
Какъв продукт на разпадналата се система са родителите, които са били по на 10 години когато я събориха?
Хайде да сметнем на колко са били днешните 42-45 годишни жени с деца в гимназия към момента?
Точно продукт на разпадащата се система и пак при тях точно все пак имаше основа.
Следващото поколение родители, десетина години по-млади с деца в началните сега класове са хванали тотално анархията, която се възцари след 89-та.

# 923
Maри, проблем може да възникне при натрупване на избори, които създават тенденции и които са определено неизгодни за жените, особено в общества, в които липсват гаранции за защита на правата им и неосигуряващи реално равноправие и защита.
От друга страна, много от "изборите" са също предизвикани било поради тенденции, моди и ред други фактори.
Изобщо, това е деликатна тема, която, за съжаление, показва само, че има реална опасност (или липса на гаранция за спазване) жените да се откажат от свои права.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 12:55 от Iza_

# 924
  • София
Хващането с дилър не е готиност, а изпадналост. Да не ти позволят да пишеш жалби, като те наритат, щото какво щели да кажат хората, не е обич, а поставяне на детето и чувствата му под фасадата, в която си влюбен.
Всичко може да се извърти, но поне хейтването на другите "аз кво да направя, че мен са ме обичали, а вас- не" би могло да се спести, за да не стане смешно отстрани.

# 925
  • София
Добре, Куку, ти имаш и друго дете, с нея как беше положението?
Разлика от небето до земята. Кротко момиче, което си учи, ходила си е на уроци, когато трябваше, влезе където искаше, аз един неин урок не съм пипнала.
Може би защото до 4 клас беше при нашите, а може би детето си и такова. Вероятно важат и двете. Лошото е, че у-щето свърши, идва времето на социалните умения и контакти, сама да се справя и реализира и... засега не се справя кой знае как.
Не съм маниак на тема образование, но не искам след 5-6 години да си бия главата и да се чудя къде сбъркахме.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 12:56 от Cuckoo

# 926
"Момиче снима Черната дупка онзи ден."

Невярно. Данните са от множество радиотелескопи, а един опитен дедо е играл шеф на логистиката, за да достави всички дискове от всички места, доста отдалечени. Т. нар. момиче е написала част от кода, в екип и с други, за да обработи данните.

Не е като да си е щракнала черната дупка с телефона.

Изобщо, повечето женски постижения са си с доза пиар. Пожарникар, ама не от тия, дето носят на гръб хора в горящи сгради, ми изнася лекции. По тая логика утре мога да стана пожарникар, но всички ще знаем, че това е фейк.

И не че в САЩ няма жени, минали изпита за морски пехотинци...само че с административна врътка - намалени изисквания, иначе физически никога нямаше да се справят.

# 927
Хващането с дилър не е готиност, а изпадналост. Да не ти позволят да пишеш жалби, като те наритат, щото какво щели да кажат хората, не е обич, а поставяне на детето и чувствата му под фасадата, в която си влюбен.
Всичко може да се извърти, но поне хейтването на другите "аз кво да направя, че мен са ме обичали, а вас- не" би могло да се спести, за да не стане смешно отстрани.

Аз нямам проблем да чуя, че някой е бил обичан. Дори и да ми каже, например, че му изглеждам, че мен не са ме обичали (хипотетично). Точно увереността ми, че знам, каква обич съм получила, ми дава и увереността да не приемам това като "хейт", но ако много държа на мнението на другите, може и да вляза в екзистенциална криза, че не ме "приемат" и че съм един голям мизерник. А ако съм и слаб характер, мога да направя ред компромиси да им се харесам, за да ме приемат.
Това се опитвам да обясня поне аз от сутринта.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 13:00 от Iza_

# 928
  • София
Добре де, какво лошо има едно момиче да стане пожарникар? Моята искаше по едно време, не съм си скубала косата.

Ау горката Сирен, която все я хейтим тук. Кечър можеше и по-смислено да се включиш.

# 929
  • София
Също и трябва да се внимава да не предадеш на жената послание, че не й трябва мъж.

Отговорът на "училището е тъпо" е - знам, разбира се, че е тъпо. Обаче ти учиш за себе си. В училище прави това, което се казва, ако е много тъпо - не се престаравай. Хубаво е родителят да светне детето, че училището не е някакъв абс. авторитет и че подлежи на критика, че не трябва да се напъва за всичко и трябва да има критична мисъл да отсява полезното от абсурда.
Поредната ти глупост, Сирен.
Да припяваш на детето си, че училището е тъпо, за него означава че ученето е тъпо, че учителите са тъпи и че няма смисъл да си губи времето с тъпотии.

А, най- смешното е, да го учиш да отсява кое е полезно и кое- не.

Типично българската черта, да си специалист по всичко- от футбол, през математика и оперно пеене...... Mr. Green

Таис, лошото на това да стане пожарникар е, че физически няма да е на нивото на мъжете.
Което е първото най- важно нещо, което би ме интересувало, ако се наложи да ме спасява.
Това, че има хватки за измъкване и "нарамване" на пострадалия, няма да ѝ помогне да има КПД- то на мъж 185см. и поне 80 кила.

А, за нея, вредата от обгазяването въобще и от отделяните вредни емисии при пожар, е много по- голяма върху репродуктивните ѝ способности.
Отделно от това, мъкненето на тежести дали е от полза за женските органи под кръста? newsm78

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 13:04 от absurT

Общи условия

Активация на акаунт