Домашни в почивните дни

• 34 073
  • 408
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Тази е луда, определено.
Дъщеря ми едва сега /6 клас/ направи сбит преразказ на Щастливия принц /към 10 страници текст/.
Преди това са правили текстове 1-2 страници.
Примерно 1 преразказ и да си напишат пропуснатото от сборника по мат. - това би било домашно за ваканцията.

# 16
Аз не казвам, че не трябва да учат, а че трябва да е с мярка. И че трябва да има баланс между учене, спорт и игра. За да са здрави. Физически и психически.

Това е и моето мнение. Държа на доброто образование на децата си. Почти всеки ден по моя инициатива има малко допълнителна работа по български, математика и английски, но децата не трябва да бъдат лишавани от  игра на чист въздух, сън, културни занимания. Всичко с мярка.

# 17
Освен това училището е избрано от вас. Има и други, в които натоварването е малко, но и крайните резултати едва ли ще ви харесат.

Крайните резултати не са пропорционални на обема на домашните. Големият обем еднотипни и тъпи задачи определено не води до резултат. А и ваканциите са за възстановяване и почивка, не за повече учене отколкото в учебно време.

# 18
  • Ямбол
...
П.П. Една от причините за големите домашни е, че така учителите отчитат дейност - обем "отхвърлен" материал, без да се морят да го преподават в клас (а и няма време).
Това не е вярно.

# 19
А според теб каква е причината? Ти кажи, нали информацията ти е от първа ръка.

# 20
  • Ямбол
Нямам колеги в начална степен, та не е от първа ръка. Но със сигурност причината не е за да отчитат дейност, няма пред кого да я отчитат. нямаме норматива по изпълнение на някакви дейности. Имаме държавни стандарти, които да спазваме. Там количеството домашна не е разписано, нито количеството на преподаване. Така че няма за какво да се напъват. Практиката показва, че упражненията са полезни и според децата учителят преценява в какво количество да са те.

# 21
Тоест, искаш да кажеш, че няма обем материал от общообразователния стандарт, който да може да се прехвърли на плещите на децата и родителите им, вместо да се преподаде (и упражни) в час?

# 22
  • Ямбол
Обем няма. Има задължителни направления. например по математика да се научат да умножават едноцифрени числа. Дали в час или вкъщи, това трябва да бъде постигнато.

# 23
Дали в час или вкъщи, това трябва да бъде постигнато.
Чела съм го стандарта за класовете, които ме вълнуват, терминологията не е толкова важна. Цитираното ме интересуваше.

# 24
  • Ямбол
Е, учителят сам решава как да го постигне. От него се чакат резултати.

# 25
Нямам колеги в начална степен, та не е от първа ръка. Но със сигурност причината не е за да отчитат дейност, няма пред кого да я отчитат.
Има. Пред родителите. Познавам не малко на брой малоумни маминки, които са доволни, само ако детето им има по 982614 страници преразказ, 9213477 реда думи по английски и още толкова задачи по математика на ден. Фактът, че детето им е прекарало цял ден затворено и нито си е мръднало г@за да се раздвижи, нито е глътнало поне глътка чист въздух, е последното нещо, което им идва на ум.

# 26
  • Ямбол
Четири преразказа и четири диктовки за четири дни няма да му закове гъза цял ден на стола.
Даването на домашна няма за цел отчетност към родителите. Родител, който държи на обем, ще даде сам задачи за да си закове детето на стола.

# 27
Четири преразказа и четири диктовки за четири дни няма да му закове гъза цял ден на стола.
Даването на домашна няма за цел отчетност към родителите. Родител, който държи на обем, ще даде сам задачи за да си закове детето на стола.
Към 4-те преразказа и 4-те диктовки трябва да прибавим и 14-те страници задачи по математика, което вече е лишено от коефициент на полезно действие. Аз самата ежедневно давам на дъщеря ми допълнителни задачи по математика, български  английски, но ги давам не за обем, а за качество. Например, като си напише домашното по математика, давам 1-2 задачи от сборника, които са с повишена трудност и 1-2 задачи от математическо състезание. По английски, правим speaking или ѝ пускам 5-минутно видео или listening. Но има и родители, и учители, за които обем е равно на качество.

# 28
  • Ямбол
Е, посочените 14 страници са за стряскане на четящия. интересно защо не са казани колко са тези задачи, а само страниците. Щото помагалата и учебниците във втори клас не са текст и числови редове само, а много други пълнежи, които създават усещането за голям обем.
Откъде точно са тези 14 страници? Любопитно ми е.

# 29
  • Sofia
От помагалото на Златното ключе.

Общи условия

Активация на акаунт