Падат есенни листа, а в ЮНЧЕТАТА тупкат сърчица- тема 2

• 35 120
  • 731
  •   1
Отговори
# 660
bebka_8, докторката ми пусна стандартна ПКК и изследване на урина, но и ТСХ. Аз по принцип имам един възел на щитовидната жлеза, който е там отдавна, не нараства и с едно изключение, хормоните винаги са ми били в норма. Да, обаче аз ужасно много качвам килограми. Вече съм с 6+ кг, а нито ям повече отпреди бременността, нито ям някакви по-различни и по-калорични храни. Храня се по абсолютно същия начин, на моменти даже по-малко, но качвам. И понеже една от причините за необяснимо покачване на теглото може да е жлезата, затова ТСХ ми беше много важно да го видя колко е.

Мисля си, че дори и да имам проблем, може би не е грандиозен - с първата ми бременност качвах по същия начин килограми, финиширах с 23 кг в плюс, 7 от които качени в първи триместър. Все едно имам копче OFF на метаболизма и като забременея, някой го натиска. Тогавашния ми лекар само ми се караше, че дебелея и ме заплашваше с диети и не ми вярваше, че всъщност аз не се тъпча и не ям много. А аз не бях никак информирана и изобщо не ми хрумна сама да си пусна някакви изследвания и да търся причина. Факт е, че родих напълно здраво бебе 6 дена преди термин и килограмите ги свалих за по-малко от година; затова си мисля, че дори и да имам проблем, едва ли е сериозен, но все пак искам да знам дали има или не и да взема мерки.

П.П.: по принцип имам железен метаболизъм и съм слаба, при това доста Simple Smile

Ахааа, ясно. Ами да, следи си го - ако трябва нещо да се коригира, да си знаеш.
Аз си пуснах ПКК и ТСХ+Прогестерон още като видях положителния тест.
ТСХ ми излезе 1,4, което не е лошо, ноооо трябва да е под 1 при бременност.
Аз имам някакви кистички малки, мисля 3 бр. - така си стоят.
Но заради измененията в жлезата, макар и незначителни + нуждите на бебо през бременността, ми предписаха Л-тироксин по половин таблетка сутрин.
Ще изчакам да мине месец от приема - и пак ще го проследя.
Иначе при мен цял живот всичко е било в норма - ТСХ около 2, ТАТ, МАТ, ФТ3 ФТ4 - всички показатели на щитовидната са били винаги добре.

# 661
Имам от всичко, нали майка ми е наполовин рускиня. Simple Smile
Аз знам че за вируси много помага чай с сладко от дива малина. Миналата годмна сме набрали такава на Витоша. Направила съм от нея сладко. Като изпиеш чай с малина, избива ти се пот и чрез него, чрез Кожата изкарваш вируса навън.

# 662
При забременяване ТСХ трябва да е около 2.
При бременност в първи триместър - трябва да е около 1 и надолу.
Това за нормално износване на бременността, защото жлезата прави много въртели ...
Все пак не мисля, че ако ехографията ти е добре - 1,5 е лош резултат  Hug

# 663
Ами, за Сега не съм имала проблеми с щитовидна. Като ходя при Докторката пак ще я питам.Simple Smile

# 664
  • София
Аз ще правя изследвания в неделя и се чудя дали да не пусна пак и едно ТСХ. Може ли за 2 месеца да се вдигне драстично?

Днес за пръв път ми стягаха дънките, едвам издържах цял ден. Миналата седмица ги носих и си ми бяха ок. С дни расте явно този корем!

Преди малко бяхме до МОЛ-а да купим обувки за сина ми и си купих блузка с щампа за бременни  Laughing Винаги ми се е искало и като ги видях намалени не можах да се сдържа  Embarassed При това в розово (никога не съм носила розово!!!). Да видим дали правилно усещам пола, хахаха.

# 665
Аз ще правя изследвания в неделя и се чудя дали да не пусна пак и едно ТСХ. Може ли за 2 месеца да се вдигне драстично?

Всичко е възможно по време на бременност  Peace

# 666
  • София
Благодаря! И моето усещане е, че трябва да пусна, нищо, че ендото не е казала.

# 667
Моят ТСХ е 1.4 и е съвсем в норма според лекаря, който разчете кръвните проби. Той каза, че под 2 е добре на този етап.

# 668
Наистина всички изследвания и прегледи са супер скъпи, някой беше коментирал в темата... А иначе относно хормоните аз също пия Л-тироксин, защото го изследвах случайно покрай хормоните, заради това че имам инсулинова резистентност, и още преди да правим опити ендото ми каза като решим, че ще започваме един месец преди това да почна Л-тироксина по 25 мг дневно. Сега ми го вдигнаха до 50 мг, за да сме сигурни, че ТСХ е много ниско през първите три месеца.  Blush

# 669
  • София
Desert^girl, и аз съм с ИР. Пиеш ли метформин или си го спряла?

# 670
Да, защото после и без това се покачва, заради нуждите на бебо  Peace
Затова е хубаво да е нисък първия триместър.

# 671
  • София
bebka_8 , сигурна ли си че ти искат да е под 1 ТСХ-то? Моето е 1.77 и ми казаха че е идеално. Никога не съм имала проблем с щит. жлеза. До колкото знам искат да е  около 2 и малко по-надолу. но чак под 1 никой нищо не ми е казвал.

# 672
Тук се консултирам с Денис, разбира се.
А на живо ходя при доц. Катя Тодорова.
На много места също съм чела, че трябва да е около 1 в първи триместър.

На вас АГ ли ви казва, че е добре или ендокринолог ?

# 673
Моите кръвни проби ги разчете ендокринолог и ми каза, че 1.4 е съвсем в нормата на този етап. Не разбирам защо трябва да е под 1? Предполагам ако някой по принцип има проблем с този хормон и има нужда от специален режим?

# 674
Ами аз нямам проблем с него, но ми казаха, че е хубаво да е около 1  Peace
И моят преди две седмици беше 1,4.
Ще го пусна пак след две седмици.

Общи условия

Активация на акаунт