Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 727
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас/Пз
Може ли малко помощ за задачка за втори клас  Grinning

"В две кутии има по 26 сладки. Рая взела няколко сладки от първата кутия. По-късно Мая взела от втората кутия толкова сладки, колкото останали в първата. Колко сладки са останали общо в двете кутии?"

Мисля, че отговорът винаги е 26 общо, обаче как да му го обясня.

# 676
С вълшебните отсечки.
Пъра кутия  _____      _______
              Взети   Останали
Втора кутия  _____      _______
             Останали    Взети 

# 677
  • София
Може ли малко помощ за задачка за втори клас  Grinning

"В две кутии има по 26 сладки. Рая взела няколко сладки от първата кутия. По-късно Мая взела от втората кутия толкова сладки, колкото останали в първата. Колко сладки са останали общо в двете кутии?"

Мисля, че отговорът винаги е 26 общо, обаче как да му го обясня.

Примерно с отсечки.  Peace Чертаете две отделни, на всяка от които означавате взето и останало количество в съответните два цвята. Една трета отсечка, представляваща сбора от двата остатаъка, се вижда, че ще е равна на първоначалната с дължина 26.

ПП Лоренца вече е обяснила. Wink

ПП2  Попаднах вчера на готина задача, геометрична, за 2 модул, 7 клас, с която се позабавлявах в ролята  на отдавна одъртяла седмокласничка. Похвално е, че има места, в нематематически паралелки, в които учителят се е нагърбил въпреки ограниченото време да показва/обяснява и такива задачи. Ако някоя майка иска да тормози чавето си предизпитно, да свирне да пусна условието.

Последна редакция: пн, 01 май 2017, 14:15 от пенсионирана русалка

# 678
  • Бургас/Пз
Благодаря, ще пробвам да му обясня с отсечките  Hug

# 679
  • София
Благодаря, ще пробвам да му обясня с отсечките  Hug

В рамките само на майтапа, преди малко се почерпих с един-два бонбона и се сетих за задачата Ви. Къде по-добра, нагледна и вкусна илюстрация са не две отсечки, а две реални кутии бонбони Simple Smile

Имам едно питане към някоя информирана седмокласна майка или такава на осмокласник. В миналогодишния изпитен вариант няма публикувана частта с  дадените за ползване формули. Една позната ме пита кои формули са включени. Не пише жената  във форума, затова обещах да питам . Само седмокласните за съкратено умножение или и такива за лица, повърхнини и обеми от 5-6 клас? На някой пробен в школите предполагам е имало такава притурка. Та ако може някой да сподели, ще съм благодарна.

# 680
  • Варна
русалке Дай задачата за 7-ми клас.  Praynig И аз съм седмокласна-мама-ветеран, но има-няма четири години и пак ще съм на линия, та да не губя форма.

# 681
  • София
русалке Дай задачата за 7-ми клас.  Praynig И аз съм седмокласна-мама-ветеран, но има-няма четири години и пак ще съм на линия, та да не губя форма.
Hug
Даден е успоредникът ABCD. Двете му височини, спуснати през върха D, сключват ъгъл 45 градуса. Страната АВ=16 см. Диагоналът АС дели  ъгъл ВАD в отношение  2:1, считано от рамото AD. На правата АВ е избрана  такава точка Q, че BC=QC. Ha правата ВС е избрана такава точка Р, че АВ=АР. Да се намери разстоянието от върха D до отсечката PQ.

Стори ми се лично на мен интересна, прилагат се доста нещица от седмокласната геометрия. Повече ме впечатли обаче фактът, че в някои училища все пак се решават и такива задачи.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 00:37 от пенсионирана русалка

# 682
  • Варна

Даден е успоредникът ABCD. Двете му височини, спуснати през върха D, сключват ъгъл 45 градуса. Страната АВ=16 см. Диагоналът АС дели  ъгъл ВАС в отношение  2:1, считано от рамото AD. На правата АВ е избрана  такава точка Q, че BC=QC. Ha правата ВС е избрана такава точка Р, че АВ=АР. Да се намери разстоянието от върха D до отсечката PQ.

Подчертаното трябва да BAD, нали? Аз получих 16 за разстоянието. Интересна задачка, но малко сложна ми се струва като за втори модул.

# 683
  • София

Даден е успоредникът ABCD. Двете му височини, спуснати през върха D, сключват ъгъл 45 градуса. Страната АВ=16 см. Диагоналът АС дели  ъгъл ВАС в отношение  2:1, считано от рамото AD. На правата АВ е избрана  такава точка Q, че BC=QC. Ha правата ВС е избрана такава точка Р, че АВ=АР. Да се намери разстоянието от върха D до отсечката PQ.

Подчертаното трябва да BAD, нали? Аз получих 16 за разстоянието. Интересна задачка, но малко сложна ми се струва като за втори модул.
Дa, веднага ще оправя буквата. И да, и аз получих 16. Peace Не е лесна, oпределено, но все пак си има нещо като неписано правило, при налична (в случая доказана в хода на решението) среда и правоъгълен триъгълник да се построи медиана. Мисълта ми е, че допълнителното построение е  стандартно, не е някакво завъртяно. Но съм убедена, че на много места дори не е  загатнато за съществуването на такова....

Често в 24 зад се искат по 2-3 неща. Сложността на конкретната може да се понамали малко, като просто се зададат скрити стъпки под фомата на подточки за доказване/намиране.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 08:08 от пенсионирана русалка

# 684
  • Варна
Моето решение е като че ли без построяване на медиана. След като се докаже, че триъгълник PDQ e равнобедрен правоъгълен, следва, че височината от DH (т.е. разстоянието до PQ) e и медиана, т.е. =PQ/2. Триъгълник PAD e правоъгълен, ъгъл PQA=30, => AP=PQ/2=DH=16. (Нали в 7-ми клас знаеха, че катет срещу ъгъл от 30 градуса е половината на хипотенузата?)
Или ти под построяване на медиана имаш предвид DH?

# 685
  • София
Моето решение е като че ли без построяване на медиана. След като се докаже, че триъгълник PDQ e равнобедрен правоъгълен, следва, че височината от DH (т.е. разстоянието до PQ) e и медиана, т.е. =PQ/2. Триъгълник PAD e правоъгълен, ъгъл PQA=30, => AP=PQ/2=DH=16. (Нали в 7-ми клас знаеха, че катет срещу ъгъл от 30 градуса е половината на хипотенузата?)

Не, нямам предвид съвпадащата височина/медиана/ ъглополовяща. Просто от един момент нататък, след еднаквостта и доказването на правоъгълния равнобедрен, сме действали различно. Peace Аз съм построила медиана към хипотенузата PQ на правоъгълния PQC, която води до получаването на равностранен триъгълник, оттам и търсеният перпендикуляр е 16. А ти си я решила и без построение, което я прави всъщност съвсем подходяща за 2 модул. Simple Smile

# 686

Триъгълник PAQ е правоъгълен, не PAD. Много сложно стигнах до ъгъл PQA=30 (виждам го от описа окръжност елементарно, но с ъгли и равнобедрени... и правоъгълни триъгълници стана много пипкаво). Младежа сам си намери другите ъгли (30, 15, 45, 90) ама този  newsm78 дайте идея как по-простичко.

# 687
  • Варна

Триъгълник PAQ е правоъгълен, не PAD.
Да, PAQ e правоъгълен, объркала съм буквата.
Триъгълници PAD, DCQ, ABC, ADC са еднакви помежду си. Оттам се изразяват ъглите (135, 30, 15) и излиза, че DQA e 15. Но PDQ e равнобедрен правоъгълен => DQP=45, оттам PQA=PQD-DQA=45-15=30

# 688

Триъгълник PAQ е правоъгълен, не PAD.
Да, PAQ e правоъгълен, объркала съм буквата.
Триъгълници PAD, DCQ, ABC, ADC са еднакви помежду си. Оттам се изразяват ъглите (135, 30, 15) и излиза, че DQA e 15. Но PDQ e равнобедрен правоъгълен => DQP=45, оттам PQA=PQD-DQA=45-15=30
Е, видя ми се дълго описването на всичко това с еднаквите триъгълници (все пак трябва да се обоснове еднаквостта). Аз го сметнах през поредица равнобедрени с връх Н Simple Smile но пак не е кратко описанието...  Rolling Eyes а и млаеежа май не разбра много-много...
 Crazy май ще се запъна да намеря някакво простичко решение, умирам да се забавлявам така

# 689
  • София
И аз изразих ъглите като съответни елементи от еднаквости. Нормално е да трябва да се обоснове еднаквостта и да е дългичко решението, все пак това е 24 задача. Peace

Ето за майките ентусиастки още една готина задачка за втори модул. Оставете нещо и на децата... Simple Smile

Даден е триъгълник АВС. Ъгълът при върха А е сбор от другите два. Външните ъгли при върховете му В и С се отнасят така както 4:5. Построен е равнобедрен тъпоъгълен триъгълник АВМ с основа АВ и с лице 15 кв.дм. Точка М се намира спрямо АВ в полуравнината, несъдържаща точка С. Ако единият му ъгъл е 4 пъти по-голям от другия, да се намери лицето на АВС.

Като че ли е с една идея по-скучничка, изисква прилагането на по-малък обем знания и все пак не е лоша.

Пенева, и аз съм от твоя отбор, голям кеф ми е да си вися над интересни задачи в търсене първо на решение, а после и на по-рационално такова.

ПП Ще си позволя да повторя питането си за формулите, някой знае ли кои формули точно са включени в притурката на изпита?

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 18:01 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт