Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 689
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Може ли помощ за 7-класна задача? Embarassed

В триъгълник АВС отсечката, която съединява медицентъра и центъра на описаната окръжност е успоредна на АВ. Какъв е триъгълникът АВС?

bouquet

# 691

В триъгълник АВС отсечката, която съединява медицентъра и центъра на описаната окръжност е успоредна на АВ. Какъв е триъгълникът АВС?
 bouquet
Странно  newsm78
При равностранен двата (трите всъщност) центъра съвпадат.
При равнобедрен (с основа АВ) отсечката е перпендикулярна на АВ, а ако АВ е бедро - няма как да е успоредно, защото е перпендикулярно на основата (АС например).
При правоъгълен центъра на описаната е средата на хипотенузата, т.е. отсечката която ги свързва е долната част на медианата към основата, т.е няма как да е успоредно на която и да е страна.
Така, че не е никой от "обичайните заподозрени" триъгълници   Thinking хайде запъвам се, че ми стана интересно

# 692
  • столицата
Рос , с тези окръжности сигурна ли си , че задачата е за 7 клас?

# 693
  • София
Тази задача в никакъв случай не е седмокласна.

# 694
Да, заблудила съм се, че е за 7 клас ( за 11 клас е). Имам деца на гости, които я борят и се заблудих, че е седмокласна.

# 695
Да, заблудила съм се, че е за 7 клас ( за 11 клас е). Имам деца на гости, които я борят и се заблудих, че е седмокласна.
Crazy а аз се моря само със симетрали и отношения на отсечки, отсечени от успоредни прави...

# 696
 bouquet
Тъй като се оказа, че е за 11ти клас, ключа за решението може би е това:
Права на Ойлер – За всеки произволен триъгълник, ортоцентърът Н, медицентърът М и центърът О на описаната окръжност лежат на една права, като НМ = 2МО.
В случая тази права е успоредна на АВ  и медианата СС1 се дели на части СМ=2МС1...
Виж нещо с този ортоцентър на успоредната права дали няма да изскочи (няма време сега да задълбая...)

# 697
  • София
Може ли помощ за 11-класна задача? Embarassed

bouquet

Россс, да се определи видът на триъгълника не е коректно условие, защото такъв триъгълник не е определен спрямо страни или ъгли. Но има зависимост за косинусите. Такава задача съм пускала в МАТ10, там съм дала своето решение, както и хора, които са дали решения. Пускам линк. Дано ти е полезен. Характерното е, че освен, че има зависимост за косинусите, тангенсите образуват аритметична прогресия. Поздрави Simple Smile Ганис (monika_at) Wink                                                                                    

https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=10&t=16238

( не искам да прозвучи като хвалба, но моето решение е най-кратко и стегнато). Идеята е, че tga.tgb=3. За всеки триъгълник е в сила tga.tgb.tgg=tga+tgb+tga=>3tgg=tga+tgb+tgg=>2tgg=tga+tgb=>образуват аритметична прогресия. Това, което написах е продължение на задачата.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 15:49 от ganis

# 698
  • София

Може ли помощ за 11-класна задача? Embarassed

bouquet

Россс, да се определи видът на триъгълника не е коректно условие, защото такъв триъгълник не е определен спрямо страни или ъгли. Но има зависимост за косинусите. Такава задача съм пускала в МАТ10, там съм дала своето решение, както и хора, които са дали решения. Пускам линк. Дано ти е полезен. Характерното е, че освен, че има зависимост за косинусите, тангенсите образуват аритметична прогресия. Поздрави Simple Smile Ганис (monika_at) Wink                                                                                    

https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=10&t=16238

( не искам да прозвучи като хвалба, но моето решение и това на inveidar са най-кратки и стегнати). Идеята е, че tga.tgb=3. За всеки триъгълник е в сила tga.tgb.tgg=tga+tgb+tga=>3tgg=tga+tgb+tgg=>2tgg=tga+tgb=>образуват аритметична прогресия. Това, което написах е продължение на задачата.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 16:45 от ganis

# 699
 newsm51 newsm51 newsm51
Благодаря ви!

# 700
  • София
Задачата, която ни затрудни е за 9 клас при изучаван материал за подобни триъгълници. Намирах различни варианти, въртяхме-сукахме и до никъде не стигнахме. Използвахме свойства, принципи при подобни триъгълници, трапец, Талес....... и пак нищо. Условието е следното:

В правоъгълен трапец с основи АВ=а и СД=b е вписана окръжност, така че M и N са допирните точки до бедрата на трапеца. Да се намери дължината на MN.

Ако може някой да подскаже решение, ще бъда благодарна. Нещо пропускаме в решението, но не мога да се сетя какво. Нямаме и отговор за да сравним. И не може да използваме питагоровата теорема, защото още не са я изучавали.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 19:23 от Kristal

# 701
  • Варна
Задачата, която ни затрудни е за 9 клас при изучаван материал за подобни триъгълници. Намирах различни варианти, въртяхме-сукахме и до никъде не стигнахме. Използвахме свойства, принципи при подобни триъгълници, трапец, Талес....... и пак нищо. Условието е следното:

В правоъгълен трапец с основи АВ=а и СД=b е вписана окръжност, така че M и N са допирните точки до бедрата на трапеца. Да се намери дължината на MN.

Ако може някой да подскаже решение, ще бъда благодарна. Нещо пропускаме в решението, но не мога да се сетя какво. Нямаме и отговор за да сравним. И не може да използваме питагоровата теорема, защото още не са я изучавали.
Объркала съм решението, ще коригирам

# 702
  • София

Кристал, ако трапецът е правоъгълен, няма как да намерите отсечката, защото тя не е успоредна на основите. Да не би да е равнобедрен? Тогава MN=(2ab)/(a+b). Вижте пак условието и ако е равнобедрен, ще ти напиша решение.

# 703
  • София
Ganis, така е, равнобедрен. Ще го ступам отрочето, че ми каза друго. Объркала е превода от англ. И аз два дни се тормозя с тоз правоъгълен трапец newsm78

# 704
  • София
Ganis, така е, равнобедрен. Ще го ступам отрочето, че ми каза друго. Объркала е превода от англ. И аз два дни се тормозя с тоз правоъгълен трапец newsm78

Ми виж ся, то така се правят новите открития.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт