Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 862
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Може ли помощ за тези задачи за трети клас: Крачката на чичо Теодор е три пъти по-голяма от тази на внука му Мишо. Отначало по пътя тръгнал Мишо. От същото място по същия път тръгнал чичо Теодор, като стъпвал на стъпки на внука си Мишо. След това Шаро преброил 17 стъпки на Мишо. Колко следи на чичо Теодор има на пътя?

В примера еднаквите цифри заменили с еднакви букви, а различните цифри с различни букви. Получило се ОЛИМ + ПИ + АДА = 2013. Посочете какви цифри могат да стоят вместо буквите ОЛИМПИАДА.
На тази изкарахме 153673404, но друг е правилният отговор.
1536+73+404=2013.

# 166
  • Варна
Може ли помощ за тези задачи за трети клас: Крачката на чичо Теодор е три пъти по-голяма от тази на внука му Мишо. Отначало по пътя тръгнал Мишо. От същото място по същия път тръгнал чичо Теодор, като стъпвал на стъпки на внука си Мишо. След това Шаро преброил 17 стъпки на Мишо. Колко следи на чичо Теодор има на пътя?

В примера еднаквите цифри заменили с еднакви букви, а различните цифри с различни букви. Получило се ОЛИМ + ПИ + АДА = 2013. Посочете какви цифри могат да стоят вместо буквите ОЛИМПИАДА.
1536+73+404=2013.

5 следи би трябвало да са на чичо Теодор.

А на втората задача явно има повече от едно решения. Аз намерих 1765+46+202, може да има и други.

# 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
6, като добавиш и началната точка  Blush

# 168
Крачката на чичо Теодор е три пъти по-голяма от тази на внука му Мишо. Отначало по пътя тръгнал Мишо. От същото място по същия път тръгнал чичо Теодор, като стъпвал на стъпки на внука си Мишо. След това Шаро преброил 17 стъпки на Мишо. Колко следи на чичо Теодор има на пътя?
Условието на тази задача малко ме смущава. А именно: ако за по-голяма яснота си представим, че двамата тръгват от някаква мислена стартова линия, не ми е съвсем ясно стъпката на самата линия ("нулевата стъпка") брои ли се, или пък не? По-скоро май трябва и тя да се включи в сметките (доколкото е върху тази на Мишо).
Всяка трета стъпка на Мишо не се вижда, т.к. върху нея е стъпил Теодор. Така на всеки две стъпки на Мишо съответства една на Теодор. Тогава отговорът е 1+(17-1):2=1+8=9 стъпки на Теодор.
А без "нулевата стъпка" на Теодор ще са 8. 

1536+73+404=2013.

Задачата има повече от едно решение. Освен това, което вече сте намерили, 1096+39+878=2013 също удовлетворява условието. Има и още.
Т.к. според мен не се търсят всички възможни решения ("какви цифри МОГАТ да стоят..."), а и няма някакви други допълнителни ограничения (от типа на ОЛИМ да е четно/нечетно, минимално/максимално и т.н.), мисля, че би трябвало да Ви зачетат задачата като вярна.

# 169
  • София
Мнението ми съвпада с това на Кевана. Peace

Не се пита кой колко крачки е направил, а колко оставени следи от чичото са видими. Малкият стъпва първи, като стартира от точката А. Тоест следата му в А на следващ етап ще бъде тотално покрита от тази на чичо Теодор. Тоест тя и другите съвпадащи ще са видимите  следи от крака на чичото, за които се пита. Съвпаденията са в първа, четвърта, седма, десета, тринадесета, 16-та, 19-та, 22-ра и 25-та следа на Мишо. Малкият е оставил първо  26 следи. 9 от тях, на упоменатите горе позиции са покрити от чичото, останалите 17 са преброените от Шаро следи от крака на Мишо в местата, в които чичото не е стъпил.

# 170
Но защо се дели на две? Нали крачката на чичото е три пъти по-голяма от тази на Мишо?
И аз  мисля, че чичото стъпва в 4-тата, 7-мата и т.н. до 16-тата стъпка на Мишо.

Русалка, как изкарваш 26 стъпки на Мишо, като по условие те са 17?
Май имам проблем с тълкуването на стъпки и следи. За мен е едно и също. Нали като върви човек стъпва с единия крак, после премества другия и стъпва с него. Разстоянието между двете стъпки/следи е крачката.

Отговорът е 9.

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 16:12 от Пролетен дъждец

# 171
Но защо се дели на две? Нали крачката на чичото е три пъти по-голяма от тази на Мишо?
И аз  мисля, че чичото стъпва в 4-тата, 7-мата и т.н. до 16-тата стъпка на Мишо.

Русалка, как изкарваш 26 стъпки на Мишо, като по условие те са 17?
Май имам проблем с тълкуването на стъпки и следи. За мен е едно и също. Нали като върви човек стъпва с единия крак, после премества другия и стъпва с него. Разстоянието между двете стъпки/следи е крачката.

Отговорът е 9.

Следите са отпечатъци на стъпките и следователно може да има стъпки, които не оставят следи (а в случая- част от следите от стъпки на Мишо са заличени от следите на Теодор).
Пример: Да речем, че Мишо е направил 7 стъпки, които първоначално оставят 7 следи. После минава Теодор и стъпва върху 3-тата и 6-тата следа на Мишо и те вече няма да се виждат. Така Шаро ще преброи 7-2 =5 следи на Мишо (първоначално оставени следи - заличени следи = видими следи).
Значи Шаро вижда следната поредица от следи: Мишо-Мишо-Теодор, Мишо-Мишо-Теодор,.... Затова като броим, на всеки две следи на Мишо ще отчитаме една на Теодор (оттук делението на две).

# 172
О, Боже! Кевана, много благодаря! Знаех си, че нещо не разбирам както трябва.
Благодаря и на останалите.

# 173
моля за помощ за решаване на следната система
x2+y2+x=3
x2-3xy+2y2=0

Благодаря предварително

# 174
  • Варна
моля за помощ за решаване на следната система
x2+y2+x=3
x2-3xy+2y2=0
Второто уравнение е симетрично. Разделете на у2 и положете х/у, получава се х/у=2 и 1. След това се замества в първото уравнение.
Допълвам: трябва да се провери дали у=0 не е решение преди деленето.

Последна редакция: вт, 27 дек 2016, 16:25 от Ясмина

# 175
благодаря, това май не е като за 9 клас

# 176
  • София
Задача от домашното на третокласничка.
Един ученик нямал домашно. Учителят не могъл да реши дали да му пише забележка или двойка. Позволил на ученика да каже само едно изречение. Ако то е истина, щял да получи забележка, ако е лъжа - двойка. Ученикът казал такова изречение, че учителят не могъл да напише нито едното, нито другото. Какво е казал ученикът?

# 177
Един ученик нямал домашно. Учителят не могъл да реши дали да му пише забележка или двойка. Позволил на ученика да каже само едно изречение. Ако то е истина, щял да получи забележка, ако е лъжа - двойка. Ученикът казал такова изречение, че учителят не могъл да напише нито едното, нито другото. Какво е казал ученикът?
Пишете ми двойка? Или - ще ми пишете двойка, нещо от сорта.

# 178
Пишете ми двойка? Или - ще ми пишете двойка, нещо от сорта.
"това твърдение е лъжа" и се получава парадокса на лъжеца

# 179
  • София
Много благодаря. Хич ме няма в тези задачи за истина и лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт