Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 908
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Честита 2017 година! Живи, здрави и много щастливи!
Искам да ви попитам за една задача:
Лицето на околната повърхнина на прав кръгов цилиндър е пS, а сборът от диаметъра и височината му е k. Намерете радиуса на описаната около цилиндъра сфера.
Благодаря предварително.
П.П Смята че трябва да се реши с някаква система, но не съм сигурна как да действам.
Според мен:
Диаметърът на описаната около цилиндъра сфера е равен на диагонала на диагоналното му сечение. Диаг.сечение е правоъгълник със страни 2r и h, => d^2=4r^2+h^2=(2r+h)^2-4rh (1)
От условието
ок.повърхнина 2пrh=пS, т.е. 2rh=S
2r+h=k

После се замества в (1).

Ще може ли малко по-подробно решение понеже не мога да се оправя нещо.

# 211
  • София
Ясмина е написала двете уравнения за системата. Решавате я, намирате неизвестните r и h, изразени чрез k и s. Намирате диагонала на правоъгълника, който се явява диаметър на описаната около цилиндъра сфера. Разделяте на две, защото се търси радиусът и готово. Аз поне след смятане набързо получавам за R=1/2.sqrt{k^2-2s}, където sqrt е корен квадратен.

Последна редакция: ср, 11 яну 2017, 10:13 от пенсионирана русалка

# 212
Ясмина е написала двете уравнения за системата. Решавате я, намирате неизвестните r и h, изразени чрез k и s. Намирате диагонала на правоъгълника, който се явява диаметър на описаната около цилиндъра сфера. Разделяте на две, защото се търси радиуса и готово. Аз поне след смятане набързо получавам за R=1/2.sqrt{k^2-2s}, където sqrt е корен квадратен.

Благодаря Simple Smile

# 213
  • Sofiq
ОЛИМ + ПИ + АДА = 2013. Посочете какви цифри могат да стоят вместо буквите ОЛИМПИАДА.
Задачата има повече от едно решение. Освен това, което вече сте намерили, 1096+39+878=2013 също удовлетворява условието. Има и още.
Т.к. според мен не се търсят всички възможни решения ("какви цифри МОГАТ да стоят..."), а и няма някакви други допълнителни ограничения (от типа на ОЛИМ да е четно/нечетно, минимално/максимално и т.н.), мисля, че би трябвало да Ви зачетат задачата като вярна.
А какъв е пътят за достигането до отговора, без детето да налучква.
Да кажем, има начин да стигне до това,че О=1, че Л не е нито  нито 1, нито 9, нито 8, А не е 0, нито 1,нито 7, нито 9 по логически съждения. И оттам насетне е някакво лудо изпробване, т.е. липсва ми логиката в тази задача, излиза че е само някакво натъкмяване.
Моля оборете ме, че има все пак някаква математическа нишка,която да се следва при решаването й.
Ако няма, няма никакъв смисъл да карам детето да я решава, просто ще го уча да хвърля боб hahaha

# 214
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ОЛИМ + ПИ + АДА = 2013. Посочете какви цифри могат да стоят вместо буквите ОЛИМПИАДА.
Задачата има повече от едно решение. Освен това, което вече сте намерили, 1096+39+878=2013 също удовлетворява условието. Има и още.
Т.к. според мен не се търсят всички възможни решения ("какви цифри МОГАТ да стоят..."), а и няма някакви други допълнителни ограничения (от типа на ОЛИМ да е четно/нечетно, минимално/максимално и т.н.), мисля, че би трябвало да Ви зачетат задачата като вярна.
А какъв е пътят за достигането до отговора, без детето да налучква.
Да кажем, има начин да стигне до това,че О=1, че Л не е нито  нито 1, нито 9, нито 8, А не е 0, нито 1,нито 7, нито 9 по логически съждения. И оттам насетне е някакво лудо изпробване, т.е. липсва ми логиката в тази задача, излиза че е само някакво натъкмяване.
Моля оборете ме, че има все пак някаква математическа нишка,която да се следва при решаването й.
Ако няма, няма никакъв смисъл да карам детето да я решава, просто ще го уча да хвърля боб hahaha

на български не съм търсила, но в руския вариант на решенията е записано "едно от възможните решения е...."
т.е. всяка комбинация, при която се получава отговора е вярна Peace

на нас (включвам себе си и баща му) са ни трудни тези с доминото  Blush

# 215
  • Сф
Доколкото помня във висшата математика- транспортни задачи (теория на вероятностите)например, задачите много често имат повече от едно решение.На нас ни изискваха да записваме това изрично след решението.Иначе ни взимаха по половин единица от оценката😀

# 216
  • София
Здравейте,

интересува ме логиката на решаване на следния тип задачи:

+1+2=1
         =

A) 1 B) 2 C)3

+5=16-
         =

A) 1 B) 2 C)3

Последна редакция: нд, 15 яну 2017, 05:35 от missence

# 217
Здравейте,
предполагам, че задачата е елементарна, но аз трябва да я обясня по разбираем начин на моя петокласник и тъй като съм се сблъсквала с подобни задачи преди повече от 20 години търся помощ от Вас
Та задачата е следната:
Като използвате разлагането на прости множители намерете х ако х.х= 4356

# 218
Здравейте,
предполагам, че задачата е елементарна, но аз трябва да я обясня по разбираем начин на моя петокласник и тъй като съм се сблъсквала с подобни задачи преди повече от 20 години търся помощ от Вас
Та задачата е следната:
Като използвате разлагането на прости множители намерете х ако х.х= 4356

Ами, разбираемият начин е да разложи 4356 на прости множители.
2.2.3.3.11.11=(2.3.11).(2.3.11)

# 219
Благодаря за бързият отговор

# 220
  • Русе
 2178 /2 = 1089, а не 189

# 221
  • София
Здравейте,

интересува ме логиката на решаване на следния тип задачи:

+1+2=1
         =

A) 1 B) 2 C)3

+5=16-
         =

A) 1 B) 2 C)3
Ние вкъщи все още умуваме над тези задачи. Blush
Отг. и на двете е В)2, но защо е така?

# 222
  • София

А от ... къде са тези странни задачи, нещо липсва сякаш? Условие или... тема? За кой клас са?

# 223
  • Русе
  Последните два символа се ротират отпред. И долното равно замества символа над него
=1+1=2
6-5 = 1

# 224
  • София

А от ... къде са тези странни задачи, нещо липсва сякаш? Условие или... тема? За кой клас са?

Математика без граници.

A m b er ,  значи неправилно съм написала знаците тогава.

Цитат
+1+2=1
      =

A) 1 B) 2 C)3

+5=16-
          =

A) 1 B) 2 C)3

"=" е под 2-ката (в първата задача) и под 16 (във втората).

Благодаря ти много! Не бях се сетила за ротация.

Общи условия

Активация на акаунт