Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 931
  • 736
  •   1
Отговори
# 405

Със знания за кой клас? Едно е за седми, друго за десети...
Седми клас Simple Smile

Как  от 2[(x-2)^2 +3] става 2[0+3] ?
Ми неслучайно се отделя точен квадрат. Когато нещо е повдигнато на четна степен, в случая втора, стойността му е винаги неотрицателна, тоест нула или положително число. Между тези варианти най-малкото възможно като стойност за точния квадрат е 0.  Тройката е останала като събираемо от допълването до 7. В скобата вече имаме 0 и 3. Събираме ги и умножаваме по 2, така  стигаме до най-малката стойност 6 на израза.  Ето още едно примерче за онагледяване:

3x^2+18x+42 = 3(x^2+6x+14)=3(X^2+6x+9+5)=
=3.[(x+3)^2+5]=3(0+5)=3.5=15
Много,много благодарим и аз, и ученика  bouquet

# 406
  • София
Седми клас Simple Smile

Ми неслучайно се отделя точен квадрат. Когато нещо е повдигнато на четна степен, в случая втора, стойността му е винаги неотрицателна, тоест нула или положително число. Между тези варианти най-малкото възможно като стойност за точния квадрат е 0.  Тройката е останала като събираемо от допълването до 7. В скобата вече имаме 0 и 3. Събираме ги и умножаваме по 2, така  стигаме до най-малката стойност 6 на израза.  Ето още едно примерче за онагледяване:

Русалке, леко уточнение по задачата. Няма само равенство. Понеже (х+3)^2>=0=> 3.[(x+3)^2+5]>=3(0+5)=3.5=15

# 407
  • София
Седми клас Simple Smile

Русалке, леко уточнение по задачата. Няма само равенство. Понеже (х+3)^2>=0=> 3.[(x+3)^2+5]>=3(0+5)=3.5=15

Принципно квадратният тричлен приема стойности >=15, да. Ама ние не разглеждаме всички негови стойности, а само най-малката (тя се иска), тя се получава при конкретен х =-3 и е единствено и само 15. Всичко описано по-горе от мен е просто отделяне на точния квадрат и пресмятане само на най-малката му стойност при х=-3, затова и събираемото е 0, затова и знакът е =. Тоест равенството не е по принцип сложено, а касае директно пресмятанията в случая с най-малката стойност. Ако пък все пак се разпише детайлно, както си го направила, не би трябвало на същия ред, където има нестроги неравенства, изведнъж да цъфне от нищото равенство. Тогава би трябвало то да е отделено като най-малкото решение на неравенството, а не да е като естествено негово продължение.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 02:45 от пенсионирана русалка

# 408
Последната задача ме подсети за 24-та задача от НВО 2015 г.  Simple Smile

24. За числата a = n, b = n + 1 и c = n + 2, където n е цяло положително число, са
изказани следните пет твърдения:

5. Най-малката стойност на израза ab + bc – ac  е равна на 5.

За всяко от твърденията отговорете на въпроса „Вярно ли е твърдението?“, като
изберете точно един от следните варианти за отговор:

(А) Вярно за всяка стойност на n .
(Б) Вярно за някои стойности на n .
(В) Няма стойност на n , за които да е вярно.

# 409
  • гр. София
Здравейте!
Задача за 7 клас от правоъгълни триъгълници...
Можете ли да ми помогнете с решаването й?  Praynig
△ABC е правоъгълен, ъгъл С=90° и СМ е медиана. Ако ъгъл АСМ=36°, на колко е равен ъгъл МВС?
А) 30◦
Б) 54◦
В) 36◦
Г) 45◦

# 410
  • Русе
  Медианата към хипотенузата в правоъгълния триъгълник е равна на половината от хипотенузата и се получава равнобедрен тръгълник с ъгъли 90 - 36 =54

# 411
  • гр. София
  Медианата към хипотенузата в правоъгълния триъгълник е равна на половината от хипотенузата и се получава равнобедрен тръгълник с ъгъли 90 - 36 =54
Амбърче, не зная как да го докажа това. Пропуснах, не само мярката на ъгъла трябваше да се определи, а трябваше да се докаже, че триъгълника е равнобедрен...

# 412
Mama Mimi, с описана окръжност.

# 413
  • Русе

Амбърче, не зная как да го докажа това. Пропуснах, не само мярката на ъгъла трябваше да се определи, а трябваше да се докаже, че триъгълника е равнобедрен...
  кое не знаеш как да докажеш. Имат урок Медиана към хипотенуза в правоъгълен триъгълник. Там е ояснено и се извежда Теоремата- "Във всеки правоъгълен триъгълник медианата към хипотенузата е равна на половината хипотенуза." От тук следва, е BM = СM . Значи ВCM e равнобедрен . Иначе ABC не е равнобедрен.

# 414
  • гр. София
    кое не знаеш как да докажеш. Имат урок Медиана към хипотенуза в правоъгълен триъгълник. Там е ояснено и се извежда Теоремата- "Във всеки правоъгълен триъгълник медианата към хипотенузата е равна на половината хипотенуза." От тук следва, е BM = СM . Значи ВCM e равнобедрен . Иначе ABC не е равнобедрен.
Амбърче, дааа, сега ми просветна - и двата триъгълника АМС и ВМС са равнобедрени. Ясно е, че АВС не е равнобедрен, а само правоъгълен. БЛАГОДАРЯ ТИ  bouquet

# 415
  • гр. София
Mama Mimi, с описана окръжност.
lorenca, и на теб - БЛАГОДАРЯ  bouquet

# 416
  • софия
Момичета, някой може ли да обясни решение на следната задача за 4 клас: Момичета и момчета общо 52.Момичетата са с 4 по-малко от момчетата.Колко са момчетата? Аз я решавам с уравнение: х+х-4=52,където х е момчета,х-4 са момичетата.Но в 4 клас не са учили още прехвърляне и трябва да се реши по по- обикновен начин, за който не се сещам. Моля за помощ,
Благодаря!

# 417
desita, oтбележи
x- Момичетата, x+4 - Mомчетата aко се притесняваш, че детето се стряска от -4 и как да го прехвърли от другата страна.
x+x+4=52
2.x=52-4
2*x=48
x=24
Kaто цяло са учили прехвърляне, но при тях терминът е неизвестно събираемо, неизвестно умаляемо и тн .. А не нашите едновремешни прехвърляне с обратен знак Simple Smile

# 418
Но в 4 клас не са учили още прехвърляне и трябва да се реши по по- обикновен начин, за който не се сещам.
Как така да не са учили уравнение в 4 клас? Няма по-лесен и по-ясен начин от Вашия. Задачата дори е по материала за 3 клас.

# 419
  • софия
Благодаря момичета! Моите наблюдения до момента са, че са взели само просто уравнение , от вида х+3=6, като действието може да е и деление, умножение, изваждане. Не са учили с няколко х и прехвърляне на цифри. Затова бях затруднена как да му обясня,а явно е време да се научи сам как се решават по сложни уравнения.

Общи условия

Активация на акаунт