Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 922
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте може ли да ми помогне някой със следната задача:

23. Двадесет и седем части от играта ЛЕГО са свързани последователно, както е показано.
Веско разделя конструкцията на две нови конструкции така, че в едната да има два пъти повече части, отколкото в другата. С новите конструкции той постъпва по същия начин, ако това е възможно. Продължава по същия начин и получава все нови и нови конструкции, т.е. ако е възможно, той разделя всяка нова конструкция на две нови така, че броят на частите в едната да е два пъти по-голям от броя на частите във втората. Намерете най-малкия брой свързани части, който не може да се получи при тези разделяния.
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

Искам да допълня че синът ми я реши, но отговора, който даде не е този, който е даден към задачата. Мъжът ми също я реши и каза, че отговора на сина ми е правилен. И има ли случаи да има грешни отговори в някои от математическите състезания.

# 436
Извинявам се, смятах наум и съм сбъркала. При разделянето се получават 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12 и т.н.
Следователно най-малкият брой, който не може да се получи, е 5.

Последна редакция: сб, 11 мар 2017, 11:42 от Пролетен дъждец

# 437
Само че отговора даден към задачата е 5. Затова питам има ли случаи да са дадени грешни отговори в състезания.

# 438
Поправих се горе.

# 439
  • Варна
Здравейте може ли да ми помогне някой със следната задача:
Аз направих дърво с решенията. Тръгвам от 27, след това на второ ниво получавам 9 и 18, 9 се разделя на 3 и 6, 18 - на 6 и 12 и т.н. На последното ниво се получават части по 1, 2, 4 и 8 елемента. От отговорите, които са посочени, 3 не може да се получи, защото може да се раздели допълнително на 2 и 1. 2 и 4 се получават при деление, значи остава 5.

# 440
Благодаря

# 441
Пак имам нужда от вашата помощ за 4 клас задачки.
"В един клас има 30 ученици. Възможно ли е 9 от тях да имат по трима приятели от клас, 11 да имат по четирима приятели от класа, а 10 да имат по петима приятели класа?" Confused

"Край оградата на училището са засадени дървета, които го заобикалят. Верчето и Златко решиха да ги преброят. Те броиха в една и съща посока, но започнаха от различни дървета. оказа се, че седемнадесетото дърво на Верчето е седмо за Златко, а седмото на Верчето е двадесет и седмо за Златко. Колко са дърветата?"

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 13:11 от pepa_nikolova

# 442
може ли да ми помогнете за следната задача
шест знамена/бяло, синьо, зелено, розово, червено , жълто/ трябва да се наредят в кръг
по колко начина може да стане това

ако е в редица мисля че се смята 6.5.4.3.2.1=720
а за кръг

# 443
Не е ли 720/2 = 360?
Ако имаме 3 цвята знамена бял,син, зелен,=> 3*2*1 = 6
Пример:
Б,С,З
Б,З,С
С,Б,З
С,З,Б
З,Б,С
З,С,Б
6 комбинации, но те са наредени в кръг,т.е няма разлика между Б,С,З и З,С,Б например

# 444
шест знамена/бяло, синьо, зелено, розово, червено , жълто/ трябва да се наредят в кръг

а за кръг

Ако правилно съм запомнила от школата на детето вариантите за броене в кръг
са n!/n
720:6=120

# 445
А..., 120 са. Да, трябва да раздели на броя на знамената. Защото няма значение кое е първото знаме ако е в кръг. Моя грешка

# 446

а за кръг
са n!/n
има логика
благодаря

# 447
"В един клас има 30 ученици. Възможно ли е 9 от тях да имат по трима приятели от клас, 11 да имат по четирима приятели от класа, а 10 да имат по петима приятели класа?" Confused

"Край оградата на училището са засадени дървета, които го заобикалят. Верчето и Златко решиха да ги преброят. Те броиха в една и съща посока, но започнаха от различни дървета. оказа се, че седемнадесетото дърво на Верчето е седмо за Златко, а седмото на Верчето е двадесет и седмо за Златко. Колко са дърветата?"

За втората задача 17 на В е 7 за Зл , значи първото на Зл, ще е 10-то за В
7 на В е 27 на Зл,=>, че 1 на В е 20 на Зл
Понеже са в кръг между първото Зл и първото на Валя има 10, а между първото на Златин и първото на Валя има 20 => общо са 30

От къде ги вадите тези интересни задачи ?

# 448

а за кръг

са n!/n

А ако детето е в по-долен клас и факториелите са му твърде абстрактни за асимилиране, може да използваш следното обяснение: т.к. знамената са подредени в кръг, няма точно фиксирано начало. Значи ти можеш да си избереш за начало произволен цвят (примерно белия). И така, първият цвят е винаги бял, (значи имаме точно един вариант за първи цвят), а след това по решавана задача: след белия може да има 5 варианта на цветове, после 4 и т.н..
Получава се 1*5*4*3*2*1=120

Видях, че има още една задача, която чака решение, затова се допълвам:

Ако изключим възможността да има приятелства, които не се споменават в задачата, или варианти, при които едно дете е приятел с второ, но второто не е приятел с първото, то тогава няма да е възможно, защото

9*3+11*4+10*5= 27+44+50=121 (което е нечетно число)

А трябва да се получи четно, защото всяко приятелство е преброено два пъти. Нека си представим децата като точки а приятелството  между две деца като отсечка между две точки.  Така ако А е приятел с В, тогава и В е приятел с А. Като говорим за приятелствата, веднъж ще споменем приятелството им като говорим за А, а после ще го споменем още веднъж, но вече като говорим за В. Така всяко приятелство (отсечка) ще бъде споменато („преброено“) два пъти, т.е. трябва да се получи четно число.

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 18:56 от Кевана

# 449
Моля, за помощ, задача за 7 клас.
Благодаря, предварително  bouquet

В остроъгълен триъгълник ABC CD е височина и ъгъл ВАС = 45 градуса. Върху страната ВС е взета точка М така, че МD е ъглополовяща на ъгъл AMB. Намерете големината на ъгъл AMB в градуси.

Общи условия

Активация на акаунт