Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 927
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Моля, за помощ, задача за 7 клас.
Благодаря, предварително  bouquet

В остроъгълен триъгълник ABC CD е височина и ъгъл ВАС = 45 градуса. Върху страната ВС е взета точка М така, че МD е ъглополовяща на ъгъл AMB. Намерете големината на ъгъл AMB в градуси.

Дадох грешно решение, за което се извинявам, затова своевременно го изтрих да не се бъркате.

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 20:15 от ceci2

# 451
  • Русе
  и аз я обърках

# 452
  • София
Пак имам нужда от вашата помощ за 4 клас задачки.
"В един клас има 30 ученици. Възможно ли е 9 от тях да имат по трима приятели от клас, 11 да имат по четирима приятели от класа, а 10 да имат по петима приятели класа?" Confused

"Край оградата на училището са засадени дървета, които го заобикалят. Верчето и Златко решиха да ги преброят. Те броиха в една и съща посока, но започнаха от различни дървета. оказа се, че седемнадесетото дърво на Верчето е седмо за Златко, а седмото на Верчето е двадесет и седмо за Златко. Колко са дърветата?"

Мисля, че "не" (на 1вата).

Групата с по 5 приятели:

Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile | Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

Първите 6 ще са затворена група с по 5 връзки всеки. Остават 4ма, които имат нужда от по още 1 връзка. Вземаме 2 броя от групата с по 4 приятели.

Grinning  Grinning || Grinning  Grinning  Grinning  Grinning  Grinning | Grinning  Grinning  Grinning  Grinning

тук са останали 4 с по 3 връзки, а трябват 4 броя - вземаме 2 от групата с по 3ма, явия от тях е наситен, на 2рия му липсват 2 връзки.

Laughing || Laughing'  Laughing  Laughing  Laughing | Laughing  Laughing  Laughing  Laughing

Понеже на 1 сме отнели една връзка за предната група (отбелязан с '), ще остане една ненаситена връзка.

# 453
Благодаря, предварително  bouquet

В остроъгълен триъгълник ABC CD е височина и ъгъл ВАС = 45 градуса. Върху страната ВС е взета точка М така, че МD е ъглополовяща на ъгъл AMB. Намерете големината на ъгъл AMB в градуси.

Отговор 45 градуса.

Ще се опитам да кача снимка с чертежа, което ще отнеме малко време- много съм неориентирана как се прави това...

Съжалявам, търсила съм ъгъла АМD, той е 45. Значи целият е 90. Ето решението:

Със знака < бележа ъгъл.
Триъгълникът ADC е равнобедрен и правоъгълен (това е ясно, няма да го доказвам) и следователно AD=CD (1).
Нека <АВС е β
Тогава <DCВ=90- β (видно от триъгълника DBC)
Избираме т.Е такава, че т. Е лежи на страната ВС и <АDM=<MDE
Триъгълниците АDM и EDM ще са еднакви по втори признак (DM е обща страна; <AMD=<DME по условие и  <MDA=<MDE по построение). (2)
=>AD=DE (3).
От (1) и (3) => СD=DE =>триъгълник CDE е равнобедрен и <DEC=<DCB=90- β (4)
Но от (2) и (4)се вижда, че <MAD=<MED=90- β
Сега разглеждаме триъгълник АВМ. Ъглите му при върховете А и В са съответно 90- β (по доказателство) и β (така положихме в началото) и следователно техният сбор е точно 90. Тогава <AMB =90=><AMD=1/2<AMB=45.

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 23:41 от Кевана

# 454
Благодаря, предварително  bouquet

Отговор 45 градуса.

Ще се опитам да кача снимка с чертежа, което ще отнеме малко време- много съм неориентирана как се прави това...
И на мен ще ми е интересно да видя решението ви! За мен отговорът е 90 градуса...но нещо ме бъркат някои условия в задачата! Разбира се , винаги можем да поразсъждаваме Simple Smile

# 455
  • София
Отговорът е точно 90 градуса. Peace След малко ще напиша решението.
---------------------------------------------

ПП Разглеждаме триъгълник АСD: 45+90+<ACD=180
<ACD=45 градуса
=> Триъгълникът е равнобедрен.
=>AD =CD
MD -  ъглополовяща на <AMB =>DH=DF (DH_|_BC; DF_|_AM)
Разглеждаме  триъгълниците AFD; CHD.Еднакви са по 4 признак (катет и хипотенуза).
=> <FAD=<HCD=x; <ADF=<CDH=90-x като СЕЕТ
<FDC=90-(90-x)=x => <FDH=x+90-x=90 градуса
FDHM: 3.90+ <FMH=360
<FMH=90 градуса
<AMB=90 градуса

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 23:48 от пенсионирана русалка

# 456
Отговорът е точно 90 градуса. Peace След малко ще напиша решението.
---------------------------------------------

ПП Разглеждаме триъгълник АСD: 45+90+<ACD=180
<ACD=45 градуса
=> Триъгълникът е равнобедрен.
=>AD =CD
MD -  ъглополовяща на <AMB =>DH=DF (DH_|_BC; DF_|_AM)
Разглеждаме  триъгълниците AFD; CHD.Еднакви са по 4 признак (катет и хипотенуза).
=> <FAD=<HCD=x; <ADF=<CDH=90-x като СЕЕТ
<FDC=90-(90-x)=x => <FDH=x+90-x=90 градуса
FDHM: 3.90+ <FMH=360
<FMH=90 градуса
<AMB=90 градуса

В тази задача най-важното според мен е да се отчете точно свойството на ъглополовящата, че "Всяка точка от ъглополовящата на даден ъгъл е на равни разстояния от раменете на този ъгъл". Затова се пускат и тези перпендикуляри (DH_|_BC; DF_|_AM)

# 457
може ли да ми помогнете за следната задача
шест знамена/бяло, синьо, зелено, розово, червено , жълто/ трябва да се наредят в кръг
по колко начина може да стане това

ако е в редица мисля че се смята 6.5.4.3.2.1=720
а за кръг
значи ако подредбата има значение n!
когато е в кръг n!/n
а когато реда няма значение- примерно имаме 10 книги. по колко начина можем да вземем 3 от тях? тогава подредбата няма значение а само избора. за това има ли формула или трябва да ги описваме?

# 458
да има ако имаш 6 предмета, от които да избереш 3 ,независимо от подредбата
6*5*4 (всички варианти)/(3*2*1)

# 459
да има ако имаш 6 предмета, от които да избереш 3 ,независимо от подредбата
6*5*4 (всички варианти)/(3*2*1)
благодаря
трябва да го обесня натретокласник  ooooh!
за малки числа най -добре да си  брои вариациите/комбинациите

# 460
  • España (Плевен)
(3+2)-4,2x3+5x2-8,7-2x2+9x2

# 461
И какъв точно е проблемът? Първо скобите, после умножението и накрая - събирането и изваждането.

# 462
  • София

Това - питане какъв е отговора или е някакво решение?

# 463
  • España (Плевен)

Това - питане какъв е отговора или е някакво решение?
Извинете ме... решението не ми беше ясно.. Благодаря!  Peace

# 464
Благодаря на отговорите!!! bouquet bouquet bouquet

7 клас

Може ли още една:
"В остроъгълния триъгълник ABC височините през върховете A и B се пресичат в точка H, а ъглополовящите през върховете В и С се пресичат в точка О. Ако <АHВ =<BOC, пресметнете отношението на <ABC : <ACB и докажете, че правата AH разполовява страната ВС."

Общи условия

Активация на акаунт