Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 759
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Според мен щеше да пише станали 12, ако след влизането са се увеличили с тримата нови.

# 661
450,
може би като се чете цялата задача да става по-ясно?

"Когато А, Б и В влезли в басейна, там вече плували 12 деца." - "вече" от гледната точка на влизащите/ влезлите А, Б, В. А не от гледната точка на страничен наблюдател Wink

# 662
  • София
Много моля за помощ. Въпроса е повече за четене с разбиране. Една задача вкара е спор семейството. Как да обясня на таткото, а от там и на дъщерята следния текст:
Когато А, Б и В влезли в басейна, там вече плували 12 деца.
Моето мнение е (а и според отговора на задачата), че в момента в който децата са тръгнали да влизат в басейна във водата е имало 12 деца. Другите твърдят, че като са влезли тези 3 деца, в басейна вече са станали 12 децата. Трябва да има някакво обяснение с врената на българския език, но аз не го намирам. Според мен не е игра на думи с цел да объркат децата, а има еднозначно значение този текст.

В момента, в който А, Б и В влизат в басейна те още не плуват - те влизат. В този момент там вече плуват 12 бройки. Тези, нововлезлите, не са все още част от плуващата група.
Ако условието беше "там вече имало 12 деца", това вече би могло да отразява промяна във статуквото - преди това е имало нещо различно, след това вече е имало новото.
Но понеже е влезли - плували, е точно като в твоя "изолиран пример" - аз се прибирам, вкъщи вече има някой.
Двата обекта - ти и предварително пребиваващия в дома, или влезлите деца и плуващите деца - са членове на различни множества към момента на засичането на бройката / на задаването на условието.

# 663
  • София
За мен си е еднозначно, а именно - когато новите влезли, вътре плували отпреди други 12.

# 664
Може ли цялата задача, та да е по лесно тълкуването/решението?

# 665
Как се решават задачи от типа: На колко нули завършва произведението на числата от 16 до 25 включително? Задачата е от пробен тест на СМГ, 4 клас.

# 666
Как се решават задачи от типа: На колко нули завършва произведението на числата от 16 до 25 включително? Задачата е от пробен тест на СМГ, 4 клас.
Не е много като за четвърти клас, ама друго не се сещам.
В произведението числото 5 се среща три пъти като множител. Умножено по четно число, то дава число, което завършва на нула. От 16 до 25 има поне три четни числа. Три нули.

# 667
Благодаря, Дидева! Разбрах идеята. То и аз (малко над 4-ти клас Simple Smile) не знаех как се решават такъв тип задачи, но сега ми стана ясно.  bouquet

# 668
  • София
newsm78
Абе аз не съм много по умноженията, а теория на числата ми е леко мътна, ама не трябва ли 10 и 20 да генерират всяко по още една 0?..

# 669
newsm78
Абе аз не съм много по умноженията, а теория на числата ми е леко мътна, ама не трябва ли 10 и 20 да генерират всяко по още една 0?..

То 10 е 5.2, 20 е 5.4 и т.н. Т.е. дали броим 10 или 5 по четно е един и същ брой нули.

# 670
Мария го е обяснила, аз само ще дам още един пример. Ако въпросът беше за произведението на числата от 22 до 25, там няма нито едно число, което да завършва на нула, но произведението ще завършва на две нули, защото петицата присъства като множител два пъти и има две четни числа в редицата.
При подобни задачи просто трябва да се отчита колко петици и двойки участват като множители.

# 671
  • София

О, то нев било от 1, било от 16. Извинявам се... блейка.

# 672
Мария го е обяснила, аз само ще дам още един пример. Ако въпросът беше за произведението на числата от 22 до 25, там няма нито едно число, което да завършва на нула, но произведението ще завършва на две нули, защото петицата присъства като множител два пъти и има две четни числа в редицата.
При подобни задачи просто трябва да се отчита колко петици и двойки участват като множители.
Извинявайте за невежеството,но защо 5 присъства два пъти нали само в 25 го има newsm78

# 673
  • София
В 25 го има два пъти.

# 674
4*5, 5*5 , ето ги 3 те петици

Общи условия

Активация на акаунт