Вадене на сливици на възрастен

• 21 189
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
Съвета ми е вади ги без да му мислиш много. Аз ги махнах на 23, бях изпила сума ту антибиотици, след махането се оправих. Докторът каза че са били на парчета, от много боледуване, идва момент в който вече не те предпазват а напротив, стават свърталище на инфекции. Възстановява нето не е приятно, но човек като удари черта накрая си заслужава. Успех

# 31
Синът ми е опериран на 35год. възраст, дъщеря ми се оперира на 21год. При двамата беше наложително, постоянно бяха с възпалени сливици и антибиотици.След операцията положението е различно,много добре се чустват. Възстановяването е малко по бавно и болезнено, но всичко минава за 15-20 дни.

# 32
 И аз ги вадих късно - на 26 години бях. Това беше едно от най-мъдрите решения, които съм взимала за себе си.
 Преди това пиех антибиотици по 8-9 пъти в годината, непрекъснато болна. Не смеех да излизам, да ям сума ти неща, единствената напитка за мен беше вода. Стигнах до много критично състояние - абсцедиране на сливиците. Едвам ме оправиха. Няколко месеца по-късно категорично взех решението да ги махам.
 Операцията ми беше с пълна упойка, болка почти не съм имала. Може би на 3-4 ден след операцията ме пуснаха лекарствата, които ми бяха слагали анестезиолозите, та се наложи няколко аулина да изпия. Хранех се нормално на третия ден.
 Сега почти не боледувам, или ако се разболея, то е с малко хрема, кихане. Нищо сериозно. Съветът ми е, ако страдате хронично от сливици не се чудете - махайте ги! От един момент нататък те стават източник на хронична инфекция за организма.

# 33
Върхът беше, че получих реактивен артрит и това много ме уплаши. АСТ ми беше високо, освен това правих и микробиология на гърлен секрет.

4o4olina , падна ли АСТ след операцията? Аз изкарах стрептококова ангина януари, аст пада, но много бавно, в момента е 316 при чист гърлен секрет.

АСТ намаля още преди операцията, но не колкото трябва. Просто когато получих реактивния артрит, който се изрази в подуване и адска болка на всички стави, ме лекуваха с кортикостероиди венозно и от тях възпалението се повлия. След операцията не съм правила изследвания, просто се чувствам добре  Simple Smile. Операцията беше 45-50 мин.с пълна упойка.

# 34
Оперираха ме от сливици на 22, с пълна упойка. Дотогава бях 3-4 пъти годишно на антибиотици които постепенно преставаха да помагат. Кашлях като магаре, вечно болна, ангина след ангина. Накрая сама тропнах с крак и казах стига. Намерих си лекар който ме оперира и оттогава, вече 19 години съм здрава като кон. На сняг излизам с мокра коса от спортната зала и нищо ми няма. Нито веднъж на антибиотик, вече 19 години.

Да, зверски болки 1 седмица, но какво от това! Страхотно е да живееш без да се мислиш за кекав.
Глупавото е, че много хора се опитваха да ми се месят тогава и да се правят на умни. Човек трябва да е разтропан и да се погрижи сам за себе си. Ако бях чакала на личен лекар, да ми се е изчакало чакалото.
Успех!

# 35
Simple Smile благодаря ви за отговорите. Макар, че зверски ме е страх мисля да потърся още едно мнение и да насроча операция. Аз съм в Пловдив и всички казват, че Каспела е добър вариант.
Само да питам понеже някои хора ми казват, че ако махна сливиците може да зачестят бронхитите (които аз и без това си ги правя понякога), но като чета тук мнения май почти няма такива случаи. При мен може би и имунитетът да е занижен, тъй като аз съм накрая на второ майчинство -  2 бременности през 2 години и после кърмене по 1-1.5 година. Това също доста изтощава организма.

# 36
Да дам и аз един глас ЗА премахването на сливиците. Направих го на 30 г и до днес съжалявам, че не се реших много по-рано. Аз бях от тези, които гърлото постоянно ги дразни, без да правя гнойни ангини. Сливиците ми бяха на дупки, които се пълнят с храна.  Confused Докато в един момент не започнаха да ме болят ставите, пуснаха ми АСТ - естествено завишено. Много ме беше страх, даже вдигнах температура преди операцията от нерви. Бях с пълна упойка. Болеше след като мина упойката, но два-три дни на аулин и се оправих. Та искам да кажа, че възстановяването е индивидуално. Направо станах нов човек след това - толкова силно облекчение изпитах, че съм се отървала, няма го постоянното притеснение от това огнище на инфекция, няма ги болките. И досега не съм правила бронхит Peace

# 37
Simple Smile благодаря ви за отговорите. Макар, че зверски ме е страх мисля да потърся още едно мнение и да насроча операция. Аз съм в Пловдив и всички казват, че Каспела е добър вариант.
Само да питам понеже някои хора ми казват, че ако махна сливиците може да зачестят бронхитите (които аз и без това си ги правя понякога), но като чета тук мнения май почти няма такива случаи. При мен може би и имунитетът да е занижен, тъй като аз съм накрая на второ майчинство -  2 бременности през 2 години и после кърмене по 1-1.5 година. Това също доста изтощава организма.

Да чукна на дърво, до сега не съм правила бронхити. Според мен имунитетът ти е спаднал поради честата употреба на антибиотици. В периода, в който бях бременна и кърмех нямах проблеми със сливиците, като това е един от малкото такива. Естествено всичко е строго индивидуално. Както каза някой по-горе - откакто ги махнах станах човек и студена бира през лятото не ми е мираж  Simple Smile. Успех!

# 38
Аз от няколко години съм така, но при мен УНГ твърди, че сливиците ми са здрави, но аз имам хроничен фарингит, ако пия или ям студено, до час -два вече ме дере гърлото, но за момента се държа. Последната ангина беше февруари или март, тогава последно пих АБ. Преди това година и нещо през месец и дори през 2 седмици бях на АБ и редовно два един след друг, дори бях спряла да ги броя. От декемви до февруари мин. год бях изпила 4ри и то дълги курсове по 10 дни. Оправих се с гранофурин. При налепи мажа сливиците по 5-6 пъти на ден и до 3-4 дни минава, но продължавам поне 5-7 дни да мажа.Всъщност  до сега веднъж ми се наложи, а лятото дори ядях сладолед и пиех студено.Малкия редовно ми носи вируси от ДГ, лятото беше и с гнойна ангина, а на мен ми се размина. Сега се пазя, защото дори от студения въздух ме заболава гърлото, но пръскам тантум верде и минава, а преди изобщо не ми действаще. При мен първата ангина в живота ми беше на 22г., беше през лятото поддържах със седмици субфебрилна Т, изпих два АБ, единият за 7, другият за 14 дни, след това всяко лято карах ангина. До миналата година когато цяла година бях на антибиотинци, имунитета ми се беше сринал, какво ли не изпих за подсилване, предписаха ми и изопринозин по схема, бях и на косъм от венозен АБ. Сестра ми на 19г. направи абсцес на сливицата, лежа в болница правиха й дренаж, това беше първата й ангина, нямаше изобщо Т. Абсцеса беше резултат от изчакване да мине без АБ. И двете мислехме за вадене на сливици, но за сега се отказахме.Аз се отказах защото УНГ ми каза, -"На колкото години си, толкова дни ще те боли. Дори да ги махнеш, фарингита пак ще те боли." препоръчва да избягвам прекалено студени и прекалено топли храни и напитки, люто, и т.н дразнещи неща. Вода пия на стайна Т.

Тази година след прекаран свински грип, ми поставиха диагноза хроничен фарингит. Избягвам да ям и пия студени неща. Сладолед през лятото ям, след като се разтопи. За газирани питиета забравих изобщо. Ядките също ги забравих. От време на време ме дразни гърлото и покашлям, особено когато се разваля времето.

# 39
Виждам, че при много от вас състоянието е било подобно като моето. Аз всеки път като боледувам отивам при личната, тя ме преглежда и преслушва и пише аб. Но сега отидох на унг, защото ми писна от този омагьосан кръг, а е едва началото на есента и не знам как ще я карам цяла зима. И за мен е чудно че именно унг не ми пусна примерно гърлен секрет, а направо кръвни?!?
Иначе да кажа, че така като се замисля от време на време и мене ме приболяват костите на различни места по тялото, едни такива остри болки от време на време, които както се появяват така си и изчезват. Също така дали от постоянно запушения нос и синузит и главоболие имам замайване от време на време, а също така и прималявания основно следобед почти всеки ден. Определено сливиците са ми проблем, но дали и нещо друго да не проверя?

Един от симптомите, че имате болки в ставите, можете да проверите дали имате хламидия. Тя също причинява болки в ставите, като един от симптомите.

Определено потърсете друго мнение и направете други изследвания, преди да пристъпите към тази интервенция.

# 40
   Като чета коментарите за сливиците - от 2-3 години имам болки в ставите, които се появяват и изчезват. Преди 2-3 години имах сериозен проблем с едната сливица, която беше възпалила след прекаран тежък грип. Но се възстанови след хомеопатично лечение, предписано от УНГ. Дори ми каза, че ако не се оправи и след това хомеопатично лечение, включваше само един медикамент - Фариностим, трябваше да се пристъпи вадене на тази сливица, която беше възпалена и третата сливица. Но от 2-3 месеца от време на време се появяват гнойни топченца по тази проблемна сливица. Още не знам защо се появяват тези болки по ставите на цялото ми тяло. Правих си изследвания - ПКК и хламидия и резултатите са добри.

Дано не се наложи да ми вадят сливиците. Не знам как ще оцелея въобще, тъй като съм много слаба. Отслабване при мене въобще не трябва да допускам.

# 41
ПАк аз - още нещо се чудя, тъй като прочетох, че преди ваденето трябва да има двайсетина дни в пълно здраве, а също е добре пролет или есен да се вадят. Така ли е, защото на мен доктора ми каза реши кога и ела, без нищо такова да ми обясни. И ако взема направление за вадене и не съм здрава или пък кръвните нещо не са наред, няма ли риск да изтече направлението ако се проточи да не съм здрава?

Общи условия

Активация на акаунт