Универсална рецепта за тесто

  • 9 354
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 308
Здравейте, искам да попитам по-вещите дами има ли рецепта за тесто, която да е подходяща за направата и на кифлички(с някакво сладко) и на кремвиршки.Много искам да направя, но нямам много опит в тестените изделия, а не ми се правят две отделни теста.Ще се радвам, ако споделите рецепта  chef Благодаря предварително  Hug

# 1
  • Мнения: 9 991
Една универсална имам аз с която правя всичко. Сиренки, пица, милинки, мекици, пърленки, питка и де що се сетиш. Половин кубче мая с хладка вода се разтваря 1 суп. лъжица захар. Като кипне, добавяш още хладка вода, до половин литър, олио към 100мл., сол 1 чаена лъжичка и брашно. Бъкаш, месиш, оставяш да втаса. Солта е важно да се добави с брашното, а не при маята, а водата да е леко топла, да не чакаш много да втаса. Като си  удвои обема, премесваш и правиш с него каквото знаеш.  Hug Ако сложиш повече захар, стават и козуначени кифли, там търпи вече още добавки, но сол пак се слага, ако не тестото няма вкус.

# 2
  • Мнения: 7 325
Аз правя бутер тесто когато ми се занимава. Става много добре и могат да се направят и сладки и солени кифли. Може и да се замрази за друг път. В ютуба има много клипове как точно се прави.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 223
Тестото е еднакво и за двете, важно е да има прясно мляко в него /може и яйце/, за да станат пухкави.
Харесай си някоя рецепта за кифлички и си направи и кремвиршките с него.

# 4
  • Мнения: 308
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %88%D0%BA%D0%B8-2
Дали тази рецепта ще е подходяща и за кифлички, мислите ли че трябва да добавя захар?

# 5
  • Мнения: 22 867
От това тесто на пеп-4о стават всякакви кифлички, и сладки, и солени. Peace

Да добавя и рецептата на Джемма за универсално тесто, също чудесни кифлички стават от него. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 06 ное 2016, 15:07 от labrex

# 6
  • Мнения: 10 993
Моето тесто е 1 пакетче суха мая, две яйца, една чаша топло мляко лъжичка сол и захар, ако искате по-сладко повече захар и брашно колкото поеме. Втасва и правя пица, кифлички, погачки- всичко.

# 7
  • В градината...
  • Мнения: 15 921
Моето универсално тесто е с 10 гр. суха мая /или половин кубче прясна/, 2-3 с.л. захар /дори и за солените неща става вкусно като леко сладнят/, около 1 ч.л. сол., олио на око /към 50мл./, кисело и прясно мляко 1:1, като напоследък вместо кисело слагам айрян, т.е. - прясно, кисело и вода - с вода тестто става много по-пухкаво. Общо 375гр. 1 яйце, плюс един белтък, жълтъкът отива за намазване. И брашно - около 650гр.
При месене добавям още брашно, ако има нужда.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Бутер тесто, всяко козуначено тесто с по-малко захар, всяко хлебно тесто. Аз с тестото от хлебопекарната правя всичко - пици, мекици, пърленки, кифлички, кренвиршки...

# 9
  • Мнения: 308
Мерси много на всички, вчера правих по рецептата на Джема и много добре се получиха на вкус, на вид ще трябва да се усъвършенствам  Sunglasses

# 10
  • Мнения: 2 908
1 кг брашно
мая за хляб на Dr Oetker
250 мл прясно мляко
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 бр. яйце
олио за намазване

Пресява се брашното в дълбок съд и в него се прави кладенче. Смесват се маята, топлото прясно мляко и захарта и се изсипват в брашното. Добавят се яйцето и киселото мляко с шупналата в него сода. Слага се солта и се омесва меко тесто, което се намазва обилно с олио и се съхранява в чист найлонов плик в хладилника. Меси се вечерта и на сутринта е готово за ползване. Може да престои няколко дни в хладилник, като се взема от него колкото е необходимо.
От това тесто могат да се правят пити, пици, мекици, кренвиршки и други закуски със сладка и солена плънка.

# 11
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 293
1/2 кг брашно
1/2 кубче мая
300 мл течност (най-добре става с прясно мляко, но може да се сложи и кисело и вода или смесено вода-мляко) млечните са пухкави, а с вода са една идея по-жилави
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица олио
може да се сложи и яйце, но става и без

Маята се размива с топло прясно мляко, добавя се захарта и малко брашно. Брашно се оформя на кладенче, в което се сипва солта олиото, яйцето, шупналата мая и останалата течност. Замесва се еластично тесто. Втасва и отново се премесва с малко брашно, ако все още е лепкаво. Оформя се по желание и се оставя да втаса още веднъж преди печене.

# 12
  • Мнения: 1 448
Моето тесто е с 1 пак.суха мая, малко сода, малко олио и оцет, а също сол и захар. За съжаление всичко слагам на око и не мога да дам някаква мярка. Брашното омесвам само с вода. Става чудесно за пици, тутманик, мекици, кифлички и дори домашен хляб.

Общи условия

Активация на акаунт