Клуб на храбрата шивачка - тема 19

• 107 132
  • 831
  •   1
Отговори
# 735
  • München, Deutschland
За долния конец:
 - провери ли опъна, регулира се от винтчето на совалката. с няколко совалки пробвах, няма видимипроблеми с тях, няма и винтчета по тях обаче, може би са някакъв немски модел.
- Освен това недобре регулиран горен конец, също може да доведе до проблеми с долния конец.

първите две се чудя как да проверя, защото конецът според мен и отгоре не се опъва добре, точно както казваш, а спазвам инструкциите за вдяване. Но в книжката на машината от едно време не намирам инфо как се проверява това, явно пак ще трябва да потърся видими причини. Според моя приятел, който не е шивач, но всякакви машини ни оправя вкъщи, крачето ми не натиска добре плата и оттам ми идват всички проблеми. Попринцип е прав, крачето не натиска добре, но дали това може да доведе до набиране на конеца, нз.

- Изтъркване или изкривяване на калерчето е друга евентуална причина. - това го изключвам, като новичко е, имам няколко калерчета, все същото е

- А на друг плат пробва ли? Някои от старите машини са нещо "несъвместими" с някои тъкани. - след сатена, ших с един плат... нещо като канава за бродиране, не му знам истинското име и стана ама идеален шев, никакъв проблем (само същото това набиране на долния конец в началото, но това го отрязвам просто)

- На мен ми се случвало и на "неподходящ" конец да попадна. - това помислих и аз, къса ми само една голяма бяла макара от България, малките макарички - не. Иначе се набира на всички конци.

Относно иглата, не зная колко тънка игла ползваш, но можеш да пробваш с друга марка игла или с по-тънка. Лично аз по-тънка от 70 номер не съм ползвала. Мисля си, че и с игла за стреч също може би ще се получи.

# 736
  • Добрич
Виж дали не може да се регулира силата на притискане на крачето. Отгоре на машината в лявата част обикновено има възможност за регулиране чрез въртене на една шайба, при което крачето слиза надолу или се повдига нагоре.

Друго, което се сещам - преди много години помня, че ших някаква материя с подложка от хартия. После, като дръпнеш хартията, тя се отстранява без проблем, но все пак си е играчка ако детайлите /шевовете са по-дълги.

Горният конец се проверява с опън с посока зад иглата, когато е вдянат.

# 737
Здравей, chrissy! Като че ли не можах да разбера, кой конец не е добре, долният или горния? Добре. Ако имаш зле изглеждащ тегел наопаки, нещо като възелчета и нанизан долен конец, тогава трябва да стягаш конецът на иглата. Обикновено почти не се налага да се отпуска или стяга винтчето на совалката. Ако го завъртиш нанякъде, после трудно ще направиш заводската настройка, ако нямаш представа как. Има си определен начин, но засега по-добре не го пипай! Определението дърта машина от западна Германия е  много добро, но би ми се искало да знам, каква точно е марката и моделът. Това ще е от полза, да ти кажа как да увеличиш натискът на крачето, както много точно те посъветва Вела. Да, когато винтът се вижда е лесно, но това не винаги е така. Има начин машината да започне да транспортира сатен, без да тъпче. Този начин е краче за двоен транспорт, или така нареченото ходещо краче. То става за новите машини, но нямаме представа за твоята. Най-тънка игла която съм виждал е №65. Някои стари машини имат повдигане и смъкване на зъбите. За сатен, коприна и други ефирни платове, зъбите се смъкват наполовина.

# 738
  • София
Може ли да напишеш марката на машината?
За да видим от къде се регулира натиска на крачето, в нета почти винаги има снимки на разни машини.
Настройката на калерчето не е трудна.

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 18:38 от Миленски

# 739
Да ви покажа две животни (котето беше във фунията на първокласника и му стана любимо; обличкият зайо е за подарък):

# 740
  • Козлодуй
Със какво си ги запълнила животинките? Simple Smile

# 741
Много хубави рошковци, от хавлиен плат ли са?

# 742
Памучен плюш се води платът тук. Пълнени са с такова. Купувала съм го преди години и аз не помня за какво. Сега вече не бих купила полиестерна плънка. Малките частички много лесно попадат в околната среда... Confused На детето по принцип пълня играчки с изрезки от платове. Един огромен, филцнат заек ми побра доста вълнени изрезки, но стана и доста тежичък. Laughing

# 743
  • Козлодуй
Аз съм си купила една книга с кройки от Лидл ама съм много начинаеща а в нея има възглавничка във форма на котка влюбена съм но не зная дали ще мога да я натъпча с изрезки от платове от скъсявани дрехи та затова питах а и не съм сигурна че ще се справя с кройката като се реша да пробвам ще ви помоля за помощ Simple Smile

# 744
Как ме е яд, че ги изтървах, имаше само книжката за чанти.

# 745
  • München, Deutschland
elektrichar, Миленски, другата седмица ще е, защото сега пътувам за България и машината (естествено  Mr. Green) остава тук.

# 746
  • Добрич
За пълнеж може да се ползват и скъсани чорапогащи/чорапи.

# 747
  • Козлодуй
Вела, благодаря до сега съм ги изхвърляла Simple Smile

# 748
Здравейте, аз съм супер, супер начинаеща в шиенето. Направо не знам откъде да започна. Тъй като реших да пробвам първо къса, права пола, искам да попитам, ако има подплата, тя със същите размери на кройката ли трябва да бъде, или се прави няколко мм. по малка или въобще като цяло трябва да си има отделна кройка за подплатата? Също така като се копира кройката върху плата, плътно по нея ли се очертава или се включва и seam allowance (съжалявам, чета на английски и не знам как е точния превод на това). Досега съм очертавала плътно по кройката, но съм изрявала около нея, като след това съм шила по чертата. Така ми е много по-лесно, но доколкото чета не е правилно.
Благодаря.

# 749
  • София
Здравейте, аз съм супер, супер начинаеща в шиенето. Направо не знам откъде да започна. Тъй като реших да пробвам първо къса, права пола, искам да попитам, ако има подплата, тя със същите размери на кройката ли трябва да бъде, или се прави няколко мм. по малка или въобще като цяло трябва да си има отделна кройка за подплатата? Също така като се копира кройката върху плата, плътно по нея ли се очертава или се включва и seam allowance (съжалявам, чета на английски и не знам как е точния превод на това). Досега съм очертавала плътно по кройката, но съм изрявала около нея, като след това съм шила по чертата. Така ми е много по-лесно, но доколкото чета не е правилно.
Благодаря.
Правилото е да оставиш лека свобода на хастара, в областта на ханша и подгъва, в дължина обаче хастара се прави до средата на подгъва т.е. ако си оставила за подгъв 3 см , махаш 1,5 см и до там правиш хастара, ако са равни може да увисне под полата. Принципно в производството се прави кройка за всичко, защото крояча няма как да помни къде какво да прибавя и да махва, още повече на плат който е накатан да кажем на 15-20 ката.

Общи условия

Активация на акаунт