Киста на яйчника – 2

• 93 275
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • София
А доктора не ти ли предписа нещо? То 2см даже и киста не може да се нарече. Вероятно другия месец няма да ги има и двете, но ти трябва хормонална  терапия(не добавки ) МЦ редовен ли е?

# 226
А доктора не ти ли предписа нещо? То 2см даже и киста не може да се нарече. Вероятно другия месец няма да ги има и двете, но ти трябва хормонална  терапия(не добавки ) МЦ редовен ли е?
По принцип каза, че ще изпише, ако другия месец все още ги има и сега, ако искам да приемам добавките. По отношение на Вечерната иглика -  до сега не съм я приемала и не знам как ще повлияе, а Дивия ям - когато го приемам - цикълът идва редовно. Цикълът не е редовен - имам през два три месеца прескачане т.е. нормалният ми цикъл е 24 дни, но през два-три месеца е на 48/49 дни.

# 227
  • София
Няма нищо притеснително,  просто в месеците в които ти "прескача" не пукаш фоликула и той става на киста. Обикновено в рамките на 3 МЦ тези кисти се изчистват сами. Маслото от вечерна иглика се пие по 2500мг/ден за 3 месеца , после се прави почивка 2 седмици.

# 228
huligankata, благодаря! Ще го пия, пък да видим. Аз се притесних от факта, че не е една, а две, да не казвам, че на снимката ми се виждат и три (хипохондрията нещо ме подгони) и понеже имах болки, които отшумяват да не стане проблем някакъв точно сега по празниците.

# 229
Премахни
Здравейте, момичета. Преди да разкажа на кратко за моя опит искам да благодаря на всички вас, които изказахте различни мнения, препоръки, рецепти и алтернативи, защото всичко това ПОМОГНА на мен !!!

От години ходя веднъж годишно на профилактични прегледи, имам редовна менструация, но от няколко месеца имах леки болки в десния яйчник от време на време.

След първия за тази година преглед, ми откриха киста 8см/5см. Бях шокирана както всички с подобна диагноза, обясниха ми, че могат да ме приемат по спешност (не дай Боже), ако кистата се спука, а това е възможно, тъй като е прекалено голяма и може би не е функционална. Пратиха ме на туморни маркери и ми казаха да отида след края на идващия цикъл на следващ преглед, за да се насрочи операция. Излизайки от кабинета няколко дни не бях на себе си. Пуснах си веднага изследвания в Токуда, тъй като излизат бързо - всичко се оказа в норма.

Помислих какво мога да се опитам да направя за времето до следващия преглед и съответно започнах да търся информация за алтернативно лечение, билки, мнения на други доктори, форуми и т.н. Така попаднах и на тази тема и се зарекох, че ако резултатът е добър - задължително ще го споделя с всички ВАС ! Купих всички изброени видове билки ( няма да ви излязат повече от 15 лв.) като: Бял равнец, Жълт кантарион, Живовляк широколист, Къпина лист, Вишневи дръжки, Сладник (него още не съм го ползвала), Цариче, Борова дъвка, обикновен ечемик и се въоръжих с ВОЛЯ!

Първо реших да погладувам (така и така нямах много апетит) и ден и половина бях само на чайове, отварата от ечемик и ябълка от време на време. Спрях кафето и го замених с цикория. Започнах 5 дни да пия водата от сварения ечемик (шепа ечемик накисвам от вечерта в литър вода, на сутринта слагам на котлона, варя 5 минути, свалям от котлона, охлажда се и прецеждам и пия през целия ден). Заедно с това варях чая от Цариче (на гърба на опаковката пише как се приготвя, пих го около 5 дни и него). Следващият ден започнах боровата дъвка с мед (три пакетчета стрити в 9 супени лъжици мед и се яде сутрин, обед и вечер на гладно в продължение на 3 дни). След това приготвих отварата от няколко билки, които бяхте споменали: 50 гр. жълт кантарион, 30 гр. широколист живовляк, 30 гр. вишневи дръжки, 30 гр. листа от къпина. Смесва се всичко добре и по две 2 супени лъжици се запарват в литър вода всяка сутрин и се пие през деня. Първоначално добавях по щипка Бял равнец, но след това реших да си правя и втори чай - чист Бял равнец (както му е описано на гърба.) Всеки ден си представях, че кистата изчезва...

Вчера бях на преглед - 8 сантиметровото черно петно на екрана се беше стопило за 10 дена до размери 2,5 на 2.

Не спирайте да вярвате, че тялото ви е много по-силно от колкото изглежда!
Не се отказвайте и пожелавам щастлив, безоперативен край на всеки, който среща това изпитание!

# 230
  • Самоков
Момичета, колко време смятате, че трябва да се "следи" една киста. Незнам какъв вид е моята имам я от доста време не се подаде на медикаментозно лечение, не намалява, но и не расте. Според двамата лекари, при които ходих щом не се маха с лекарства, трябва да се отстрани лапароскопски. Какво е Вашето мнение?

# 231
  • Варна
Моята я следихме 2 месеца и на 3 ми направиха пункция. Първия месец изчакаме дали няма да се спука сама, втория пробвахме с противозачатъчни. Успех!

# 232
Момичета, колко време смятате, че трябва да се "следи" една киста. Незнам какъв вид е моята имам я от доста време не се подаде на медикаментозно лечение, не намалява, но и не расте. Според двамата лекари, при които ходих щом не се маха с лекарства, трябва да се отстрани лапароскопски. Какво е Вашето мнение?

Не е хубаво кистата да престоява твърде дълго в тялото ти, но точно колко месеца е препоръчително да се следи, нямам представа...

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 15:42 от Гърне без похлупак

# 233
  • София
Аз чаках 3 години,  след което я отстраних лапароскопски. Какво да ти кажа мен ме е яд,  че не я махнах по-рано. Моята беше параовариална  (около яйчника) и си стоеше около 4см. Но всеки път когато имах овулация в същия яйчник  (а при мен той е доминантен) изпитвах ужасни болки.  А и не само, рискувах да се усука и да ми замине тръбата. Не си заслужава. Според мен трябва да се чака максимум 12 мес. Лапароскопията е нищо. Възстановяване то е много бързо.

# 234
Здравейте момичета, през ноември 2017 г. ходих на профилактичен преглед и всичко беше наред.Освен, че имаше малка раничка, която искаха да горят, но аз отказах, защото цитонамазката ми беше първа група и не съм ряждала.  На 18.04.2018 г. отидох на контролен преглед в частния кабинет на доктор Илиева от Окръжна болница.Казах й, че отивам за раничката. Каза, че засега няма да я гори, но ми откри тумор 10 см. Изпрати ме да си направя туморни маркери. За щастие туморните маркери са ми добре .След 2 дни заедно с резултата отидох при нея и тя каза, че ще трябва коремня операция и има риск да маха  - матка. Изнесох се от там веднага. Намерих връзки и отидох веднага на преглед в Майчин дом при д-р Славов. Прегледа ме и каза,че е киста 10 см. Трябва да я махне с коремна операция. Насрочихме дата за май месец. Но близка роднина се сети, че имаме роднина в Токуда. Вчера сутринта бях  на преглед при него - д.р Лъчезар Танчев. Ученик е на проф. Горчев. Каза, че може да премахне кистата Лапароскопски. Доктора в Майчин дом смята, че при 10 см. киста намираща се зад матката е необходима коремна операция. Вчера все пак вечерта взех решение, че  лапароскопската операция е с повече плюсове. Насрочихме я за 3.05. Аз съм само на 25 г. и не съм раждала.Матката и левия яйчник казват, че били добре.Може да се наложи да премахнат десния яйчник.
  Много съм уплашена. Моля да ми кажете дали има някоя от Вас,  която да са й оперирали лапароскопски по-голяма киста. И моля ви никога не се доверявайте само на едно мнение, защото при мен тази от Окръжна болница щеше да ми махне кой знае какво.

# 235
Здравей, Цвети, съжалявам за това, през което преминаваш. Flowers Four Leaf Clover

Да, аз съм писала в предишната тема за кистите, а в тази за лапароскопията, че имам премахната 10-сантиметрова киста през 2015 г., при д-р Попов, във "Вита". Операцията се извърши изцяло лапароскопски. Няма никакъв проблем това да е избраният метод, дори и при големи по размер кисти. Много лекари не са добри лапароскописти и затова предпочитат да боравят директно със скалпела.

И, да, при толкова големи по размер кисти, за съжаление, по-често срещаният вариант е самият яйчник (или поне това, което е останало от него, защото нерядко е тотално изконсумиран от кистата) да бъде отстранен, заедно с кистозната формация, но това, разбира се, ще бъде ясно чак, след като операцията приключи. Няма как да се каже предварително.

Наистина е много важно да не се доверяваме на мнението само на един специалист, колкото и добър да се води той, а да си набавим колкото се може повече адекватни оценки на ситуацията от различни лекари. Аз лично ходих при четирима, преди да реша финално какво да правя. Peace

Успех! Hug

# 236
Цвети, не се притеснявай. Най-вероятно ще успеят да ти махнат кистата лапароскопски, но при такива операции винаги има риск и възможност да се премине към коремна операция. При всички случаи няма страшно.

# 237
Благодаря Ви!

# 238
  • София
Привет,
Отдавна не съм писала, но явно пак ще се завръщам в темата. Значи моята киста някога беше 6 см сега е около 4 см, но не се маха, пих Оргаметрил после 7 месеца Трирегол, но уви не се маха. След днешния преглед доктора каза, че е започнала да се възпалява и тръбата и кистата е с нееднородна структура, прилича на еднометриозна и няма да се махне с хапчета, единствения вариант е лапароскопска операция. Не е супер наложаща, но само така ще се махне и ще се запази яйчника евентуално, защото както се изрази той съм млада и е безумно да ми маха яйчник и тръба. Много тегаво. Решила съм да отида на едно последно мнение този месец и ако и то е такова отивам и я махам, достатъчно се изплаших днес, след като сестрата на моя лекар ме питаше имам ли деца и как ме съветвала в най-скоро време да я махна, гледайки ме с един такъв поглед....съжалителен....
Вече около година си я отглеждам ама започнах да се плаша да не се обърне в някой рак, иначе маркерите са ми в норма....но тази нееднородна структура доста ме изплаши....

# 239
mundi, моя съвет е да не отлагаш повече... 1 година е ужасно много време да я отглеждаш и да пиеш лекарства. Направи втора консултация, за да ти е спокойно, и действай. Лапароскопската операция е бърза и възстановяването е леко, няма никакъв смисъл да се мотаеш повече.
Иначе съм чела разнородни мнения относно това колко време се следи преди да се предприеме някакво по-инвазивно решение. Моята първа киста се спука сама на 3-ти месец без прием на лекарства, за щастие и маркерите бяха в норма (но колко нерви и стрес преживях...). Втората се беше резорбирала на втория месец. Това, което ми обясняваше док е, че до 4-5 месеца, ако няма развитие следва да се мисли за други варианти.
Обратното пък в друга клиника ме посъветваха да не я пипам, тъй като интервенции на яйчника не действат добре на неговата функция. От друга страна обаче докато яйчникът е с киста може да овулира, и прочие, но може и да не го прави, тъй като и хормоните се разбъркват в такъв момент.
Сподели какво са те посъветвали следващия преглед и какво е станало. Стискам палци!

Общи условия

Активация на акаунт