Консултативна тема за асистирана репродукция

• 237 304
  • 992
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, тъй като се заговори напоследък за финансиране на ин витро без лимит, искам да попитам : от това което прочетох има условия и ми се струва че не е съвсем без лимит.Може ли да ми кажете условията
Здравейте Fatmagul,
определено - новото правителство има намерение да се увеличат средствата за асистирана репродукция. Това е изключително благоприятно за двойките с репродуктивни проблеми. Предстои да се уточнят и въведат всички тези промени.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

# 511
Здравейте д-р Станулов,
В  началото на м. март имах мисед аборт(8 седмица). Сега се възстановявам и в края на юни ми предстои ЗЕТ( на 4 цикъл) . Бих искала предварително да направя преглед на лигавицата преди започването на ЗЕТ. Трябва ли това да бъде 2 или 3 ден от цикъла или това няма значение ?
Благодаря !
Здравейте marianka77,
аз обикновено преглеждам пациентките на 2-3 ден и на 3 ден започваме терапия с Естрофем, при подготовката за ЗЕТ. Според мен е добре преглед да предхожда започването на каквато и да е терапия.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

# 512
Здавейте,на мен 17.05.17г.ми беше пинкцията от които бяха пунктирали 5 я. излези 4 яициклетки
Само 3 се оплодиха и днес ми ги върнаха ,епикризата пише че са метафаза фтора ,как мислите не избързахали според вас да ги трансверират на 2 ден трансвер.
На предишните ми опити все на 5 ден миги транверираха. Как мислите имали шанс благодаря за одговота предварително.
Здравейте askoani_32,
винаги има шанс. За съжаление до трансфер на 2 ден обикновено се прибягва, когато този шанс е малък.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

# 513
Здравейте! Първият ми инвитро опит беше неуспешен-беше свеж ембрион,който ми върнаха на стадий бластоцит. Сега след един месец ми предстои втори опит,който ще бъде със замразен ембрион пак на 5 ти ден. Въпросът ми е,асистираното излюпване или т.нар хатчинг ще помогнат ли на по-успешната имплантация на ембриона? Понеже прочетох,че зона пелуцида се удебелява неестествено при замразяване и размразяване. Аз ще си задам въпроса и на моите лекари,но желая и второ мнение. Благодаря за отделеното време и хубав ден!

# 514
Здравейте! Първият ми инвитро опит беше неуспешен-беше свеж ембрион,който ми върнаха на стадий бластоцит. Сега след един месец ми предстои втори опит,който ще бъде със замразен ембрион пак на 5 ти ден. Въпросът ми е,асистираното излюпване или т.нар хатчинг ще помогнат ли на по-успешната имплантация на ембриона? Понеже прочетох,че зона пелуцида се удебелява неестествено при замразяване и размразяване. Аз ще си задам въпроса и на моите лекари,но желая и второ мнение. Благодаря за отделеното време и хубав ден!
  Здравейте snikurs,
Assisted hatching е метод, който наистина помага в определени случаи. Обикновено го използваме при по-възрастни пациентки, при предишни неуспешни опити или когато zona pellucida е видимо задебелена.
  Не е задължително да се използва при FET, но би могъл да се обсъди.
  Във "Виена Ин Витро Център", най-често се извършва с помощта на laser.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 515
  Здравейте snikurs,
Assisted hatching е метод, който наистина помага в определени случаи. Обикновено го използваме при по-възрастни пациентки, при предишни неуспешни опити или когато zona pellucida е видимо задебелена.
  Не е задължително да се използва при FET, но би могъл да се обсъди.
  Във "Виена Ин Витро Център", най-често се извършва с помощта на laser.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Благодаря! Мисля да го обсъдя с лекарите и ембриолозите.Хубав и успешен ден!

# 516
Здравейте, с два неуспешни опита ин витро съм. Всички изследвания и хормони са добре.Цветната снимка също.Имунологични изследвания и биопсия също.Докторката каза че реагирам добре  на стимулацията .И при двата опита имах три добри ембриони но и на двата ми дваше цикъла и всичко приключваше. Втория път стигнаха до пети ден на ембрионите .Сега търсим причина за неуспешните опити. След втория опит лекарката иска да направим хистероскопия.С вагиналния ехограф не се вижда проблем и затова може би сега пристъпваме към това изследване? Моля, напишете друго Ваше предположение или изследване което да си направя .Ако и този път не стане направо се местя при Вас. Лошото е че при вас упойки се слагат само на пункции а аз предпочитам на всяка процедура включително и на трансфера. И другото за кеот искам да попитам ....вродените тромбофлии ,генетично изследване ли са?

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 14:44 от Анонимен

# 517
Здравейте, може ли да ми кажете какво точно представлява ЛЕТРОЗОЛ? Предписан ми е между 3-ти и 5-ти ден от менструалния цикъл. След това предстои инсеминация. Малко съм объркана, ще съм благодарна ако някой може да ми помогне с инфо. Благодаря предварително!

# 518
  • пазарджик
Изследването  за вродена тромбофилия е генетично-да.Аз правих в Надежда струва 150 лв,пускаш го само ти-не е нужно и мъжа ти да пуска,ние заедно с него пуснахме и кариотип за двамата с мъжа ми x 150 лв на човек,генетичката ни обясни ,че се прави и на двамата,за да може ако има проблем да се види.До колкото знам в Майчин дом излизат по-евтини като цена,но по-запознатите от мен да кажат.

# 519
Здравейте, с два неуспешни опита ин витро съм. Всички изследвания и хормони са добре.Цветната снимка също.Имунологични изследвания и биопсия също.Докторката каза че реагирам добре  на стимулацията .И при двата опита имах три добри ембриони но и на двата ми дваше цикъла и всичко приключваше. Втория път стигнаха до пети ден на ембрионите .Сега търсим причина за неуспешните опити. След втория опит лекарката иска да направим хистероскопия.С вагиналния ехограф не се вижда проблем и затова може би сега пристъпваме към това изследване? Моля, напишете друго Ваше предположение или изследване което да си направя .Ако и този път не стане направо се местя при Вас. Лошото е че при вас упойки се слагат само на пункции а аз предпочитам на всяка процедура включително и на трансфера. И другото за кеот искам да попитам ....вродените тромбофлии ,генетично изследване ли са?
Здравейте Fatmagul,
  Относно Хистероскопията: след няколко неуспешни опита е удачно да се направи, защото може да се открият проблеми (малки полипи, септи и др.) които са убегнали при ехографското изследване. Може да изследвате също Кариотип, вит.Д, TSH, Prolactin.
  При неуспешни опити, смятам за удачно да се направи scratching, както и употребата на Embryoglue или assisted hatching.
  Не разбирам категоричното ви желание, за упойка по време на трансфера. Той не е болезнен. Поради факта, че бащата обикновено присъвства, има релаксираща музика, виждат се ембриончетата, непосредствено преди поставянето им – значителна част от пациентките, го определят като приятно изживяване.
  Относно изследването за вродени тромбофилии – да генетично е.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов.

# 520
Здравейте, може ли да ми кажете какво точно представлява ЛЕТРОЗОЛ? Предписан ми е между 3-ти и 5-ти ден от менструалния цикъл. След това предстои инсеминация. Малко съм объркана, ще съм благодарна ако някой може да ми помогне с инфо. Благодаря предварително!
  Здравейте Mon123456,
Летрозол (известен още под търговското нименование Femara) е лекарство от групата на ароматазните инхибитори. Действа посредством блокиране на един ензим наречен Ароматаза.
  Основното му приложение е при комплексното лечение на рак на гърдата при постменопаузиални жени. Понякога се използва за стимулация на овулацията при асистирана репродукция.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов.

# 521
Здравейте, а може ли да ми кажете какво представляват scratching, както и употребата на Embryoglue или assisted hatching  и кога се правят като манипулации?

Последна редакция: вт, 23 май 2017, 14:01 от Анонимен

# 522
Здравейте, а може ли да ми кажете какво представляват scratching, както и употребата на Embryoglue или assisted hatching  и кога се правят като манипулации?
Здравейте Fatmagul,
Преди десетина години, на няколко лекари е направило впечатление, че в цикъл след направена хистероскопия – пациентките забременяват по-често. Предположило се, че това се дължи на локално тъканно увреждане, което често съпровожда хистероскопията.
  Когато Raziel et all през 2007 правят проучване се оказва, че при леко нараняване на лигавицата на матката в края на предхождащ цикъл шансът за забременяване в настоящия се увеличава – при жени с няколко неуспешни процедури.
  Scratching е именно това - леко нараняване (надраскване) на лигавицата. Обикновено се прави около седмица след овулация в предходния на стимулирания цикъл и има ясни доказателства, че увеличава успеваемостта при жени с предишни неуспехи.
  Еmbryoglue е среда, която съдържа хиалуронова киселина. Използва преди трансфер и има доказателства, че увеличава успеваемостта. Това е т.нар. „ембрионално лепило“.
 Аssisted hatching е асистирано излюпване на бластоциста, в нашата клиника се прави предимно с лазер. Прави се непосредствно преди трансфер, обикновено по преценка на ембриолога.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 523
Здравейте докторе през 2016 година имам изследвания на АNA които излязоха 2,638 index които са положителни те да ли са променливи ако сега ги изследваме пак и играят ли роля в имплантацията преди трансфера на замразени ембриом и имам вливане на имуноглобулин и интралипид благодаря

# 524
Здравейте. След стимулация с клостилбегит от 4 до 8 ден и доминантен фоликул (само един фоликул) в дясно на 11 ден с размер 22/17 мм, на 12-ти ден се установи , че есттрадиолът е 718,5 g/ml. Знам, че без стимулация трябва да бъде около 250 - 300 pg/ml на фоликул, но не знам дали е нормално след стимулация да бъде толкова висок. Ще съм благодарна за коментар от ваша страна.

Общи условия

Активация на акаунт