С какво ви дразнят свекървите – 72

• 86 518
  • 860
  •   1
Отговори
# 555
Саня, аз те разбирам, но тя не.
През тези години вие не сте й показали явно по никакъв начин, че тя един ден ще трябва да си отиде и съответно тя така си е свикнала.
Има хора, които не разбират от намеци, а като им кажеш директно се сърдят.
Имаш само един полезен ход - твоят мъж. Тя си е негова майка, той да се оправя с нея. Като не може да й каже директно, ще страдате и двамата. Предложи му да вземете още някоя роднина у вас, ама твоя, за да види той как се чувстваш.
Възрастните имат различни възприятия, повече се засягат, от годините ли е, не знам. Което не им изнася го приемат като неуважение и т.н. Намерете някакъв начин да говорите с нея, трудно ще е, само докато започнете разговора. Просто поговорете.

# 556
Вече не ме интересува дали ще съм лошата. Толко години съм добра и си мълча. То и най-търпеливият човек в един един момент му писва. Чакахме я да навърши годините за пенсия, да се пенсионира, и да си отиде на село, но вече 2 години ги има и не иска да го направи... Затова е време ние да направим нещо по въпроса и без да се е пенсионирала
Права си, но ако това "ние" се окаже, че го няма, а само ти ще правиш нещо по въпроса, нещата няма да са лесни и с добър резултат. Мъжът ти какво казва по въпроса?
Редактирам се. Видях какво мисли мъжът ти по въпроса. Кофти. Или ще успееш да го убедиш, или няма да успееш и тогава или ще трява да се изнесеш сама, или цял живот да съжителстваш със свеки. Не виждам други опции.

# 557
Изчетох всичко, и всичко се свежда отново до това, че мъжът ти е този, който трябва да реши въпроса
Проблемът не е снаха/свекърва, а син/майка и мъж/жена
Но от личен опит знам какви са "мъжете" в такава ситуация. Като програмирани генетично. Почти невъзможно е да се реши въпроса, без ти да си "оцапаш" ръцете и да свършиш черната работа, тест да вдигнеш скандал, за да му служиш за предлог. После цял живот ще бъдеш "лошата" обаче  Wink

# 558
  • София
Саня, освен право куме в очи, друг изход не виждам. Приятелят ти да събере сили и смелост и да поговори с майка си - спокойно и аргументирано. Да не се плаши, че тя ще се сърди. Такова сърдене е вид манипулация. Ще се посърди и ще й мине. Ако не й мине, неин проблем.
Я и ти почни да го даваш по-хладно и дистанцирано! Може и да й просветне.
Аз на моята свекърва, докато й премълчавах и отстъпвах само и само мир да има, ми скачаше по главата. Сега като й хлопнах вратата, искала да се покайва и извинява. Дали щеше да иска да се извинява, ако продължавах да я търпя?
Лесно няма да е! Но пък после може да стане по-добре.

# 559
Саня след 14 г. заедно не взима участие, само иска да й го опразнят.  
Да, да, не помага. Саня след работа сигурно тича да плати сметките на майка си, да й почисти и наготви и тогава се прибира в жилището на мъжа си да спи.
Момичето написа, че 8 години живеят заедно. Дали пък не е допринесла и тя за изплащането на ипотеката?

Саня, ако не говорите с нея, тя няма и да се изнесе. Сега да не й е зле? Има как да се направи тактично и без да я гоните,  но ако мъжът ти е възпитан да се чувства длъжен, няма да ти е лесно. А и ако тя много добпе осъзнава какво прави (защото е възможно наистина да не се усеща), ще вкара в ход емоционалното изнудване и ще стане грозно. Не знам какво да те посъветвам. Не е лесна ситуацията и за мъжът ти.

# 560
Трябва дипломатично да й намекнете, че искате да сте сами, че сте отделно семейство. Тя може и да не се сеща, че имате нужда от свободно пространство около себе си.
Пък може и да не се разсърди, а да помисли по въпроса, че е нужно да сте си сами.
Трябва да й подскажете.

# 561

Аз като правила къща, лишавала се от много неща  и пестяла всяка стотинка,докато  строихме, мога да кажа, че не е лесно да си оставиш дома и да се изнесеш.

Аз това не бих го направила. Домът, който сме си купили си е наш и не смятам във времето да го отстъпвам на детето си. Смятам също, че това ще е за нейно добро, както и за наше. Бих помогнала с удоволствие с пари, за да може да си купи един ден свой дом, какъвто си избере и там да се чувства в къщи.

# 562
Обаче като ви чете човек съветите, да се чуди какво правите в тази тема  Mr. Green Ще си каже, че всички проблеми със собствените свекърви сте ги решили съвсем дипломатично и тактично  Mr. Green

# 563
Не е лесна ситуацията и за мъжът ти.
Хм, не му било лесно. Много е трудно да кажеш на човек, който е собственик поне на половин апартамент, да се изнесе в собствеността си. При това свекървата е собственик на половината апартамент, ако той е бил само на починалия ѝ съпруг, а ако апартаментът е бил СИО, тя има ощер по-голям дял от него. Мъжът да говори не само с майка си, а и с брат си да не си прави оглушки. Още повече, че и приятелят на Сани има наследствен дял от този апартамент.
Хепи, ти имаш ли конкретно предложение по казуса?

# 564
Свекървата(бъдеща) е в доста незавидно положение. Собственият и син я гони от апартамента и, в който има и тя дял. Другият и син и бъдещата снаха искат насила селянка да я правят, макар че тя предпочита да живее е в града. На всичкото отгоре я натискат да се пенсионира, защото видиш ли, била стигнала годините за пенсия вече. И като се пенсионира, съвсем ще стане финансово зависима от сина си, че знаем колко са големи пенсиите. Като пречи на всички, и не може да си позволи да живее където иска, най-добре да вземе да се гръмне, буквално.

# 565

Хепи, ти имаш ли конкретно предложение по казуса?
Е как, аз си го написах
Единствен шанс тя да каже или/или, вдига тупурдията и опира пешкира
И си носи негативите и позитивите от ситуацията

# 566
Свекървата(бъдеща) е в доста незавидно положение. Собственият и син я гони от апартамента и, в който има и тя дял. Другият и син и бъдещата снаха искат насила селянка да я правят, макар че тя предпочита да живее е в града. На всичкото отгоре я натискат да се пенсионира, защото видиш ли, била стигнала годините за пенсия вече. И като се пенсионира, съвсем ще стане финансово зависима от сина си, че знаем колко са големи пенсиите. Като пречи на всички, и не може да си позволи да живее където иска, най-добре да вземе да се гръмне, буквално.
Да, тя е в точно такова кофти положение, но е факт, че сама се е насадила в него. Кой я е карал да дундурка 40-годишния си син и да му позволява да я гони? Тя сама си е постлала така.
След смъртта на първия ми съпруг, аз съм собственик на 6/8 от семейния ни апартамент, а другите 2/8 са на двете ни деца. Много бих искала да видя как някое от тях ще се опита да ме изгони от дома ми. Синът ми вече 3 години живее отделно, а дъщеря ми само да завърши гимназия (още 8 години) и тя ще излети. За полата на мама няма да стоят. Хау!

Хепи, съгласна съм- или ще се примири, или ще вдигне тупурдия, или ще обработи мъжа си со кротце, со благо и с малко кьотек. Mr. Green

# 567
Ох, научила съм се да не се заричам, че животът е много гаден ,  the wishmaster
Иначе ти стискам палци, всичко да се нареди както го мислиш

# 568
Явно в темата идва Кали - 2.
Първата се кротна, друга тръгва по пътя и.

И извън темата - кой търсеше вареники?  В магазини Березка има, до пелмените са в хладилните витрини.

# 569
  • София

Аз като правила къща, лишавала се от много неща  и пестяла всяка стотинка,докато  строихме, мога да кажа, че не е лесно да си оставиш дома и да се изнесеш.

Аз това не бих го направила. Домът, който сме си купили си е наш и не смятам във времето да го отстъпвам на детето си. Смятам също, че това ще е за нейно добро, както и за наше. Бих помогнала с удоволствие с пари, за да може да си купи един ден свой дом, какъвто си избере и там да се чувства в къщи.

Напълно съм съгласна. Аз също смятам, че най-добрата помощ е да позволиш на детето си да изгради живота си само. Да се помогне е много хубаво, но с малко, колкото за начален тласък и психологическо спокойствие, че някой винаги е зад теб и може да разчиташ да те подкрепи в момент на трудност.

Общи условия

Активация на акаунт