Леана? :)

• 7 414
  • 99
  •   1
Отговори
# 75
Леонора го споменах пак аз, но значението ми е важно, а то в случая е милосърдна, което изобщо не ме кефи.
Глупости  ooooh! От къде я измисли пък тази милосърдна?

Леонор/а, което е испанския вариант на Елинор (лат. Алиенора), е име, появило с Елеонор Аквитанска. Не е съществувало преди това. То е вариант от името на майка ѝ, Аенор. Тя също се е казвала Аенор и затова са започнали да я наричат alia Aenor, което е станало Алиенор на латински, на английски Eleanor и т.н. Била е най-популярната и влиятелна кралица в цяла Европа. Първо кралица на Франция като жена на крал Луи VII, а след това и на Англия, след като се омъжва за Хенри II.

Бях чувала за стъкмени значения, свързани със светлина, защото от гръцки Elea е светлина, а Нора също значи светлина, но май от арабски (Noor). Но това е измислено и изсмукано от пръстите, понеже части от името приличат на думи от други езици. Но "милосърдна" от къде дойде съм пропуснала  Laughing

Из интернет пише страшни глупости и човек ако няма желание да се задълбочава, може на всичко да повярва. Ей сега ще напиша някъде, че значи Ябълка и сайтовете както пействат един от друг, като нищо ще се напълни и с това значение  Joy

# 76
Но Елинор много ми харесва, заради Ели обаче се отказахме, не мога да си представя да ми наричет цял живот детето Ели. Нора по-добре, ама не съм съгласна и така.

Изобщо не е нужно да я наричат нито Ели, нито Нора. Както свикне вкъщи, така ще ѝ казват, а колкото до "цял живот", по-скоро тя е тази, която ще определи как да я наричат през нейния живот и то ще е както ѝ харесва.
Майката я питат как казва на детето си само докато е много малко. Приключи ли с детската градина, тя сама ще си се представя. Някои деца, особено като пораснат, си измислят съвсем различни съкращения от това, което използват майките им.
Не си представяйте, че децата ви ще са бебета много дълго.

# 77
И забравих да кажа, Леана ми харесва. Не виждам проблем това име да се използва, било то в България или където и да е другаде по света.

Не разбрах на авторката какъв хейт ѝ се привидя и защо реши, че Мария и Виктория се приемат много добре тук. За подобен извод е най-добре да се разгледа някоя тема и да се види реално какви са коментарите. Не са много възторжени меко казано (спестявам търсенето).
За Никол пък да не говорим, колко перушина е хвърчала през годините.

# 78
Има една приказка, че хората не правят разлика между великото и онова, за което са им казали, че е велико. Без да определям което и да било име като велико, Георги, Иван, Мария, Кристина, Виктория винаги ще бъдат по-приети от Леана, Ноела, или Леонора. При всичко по-кривнато встрани от традицията, даже само една липсваща буква да е, хората в България бърчат нос. И никъде не съм казала, че нямат право да го правят, даже ми се струва чаровно. 

"тази милосърдна" я измисли моя позната Елеонора, тя също ми спомена за кралския произход на името. Доверих ѝ се, би следвало да знаеш какво значи собственото ти име, но не изключва и просто да си възприел онова, което майка ти ти е казала едно време. На испански, както и на повечето романски езици, leon значи лъв, та намерих и такъв превод на няколко места в интернет, стори ми се едновременно съблазнително и насосано, та не му се доверих. Не повярвах и на въпросното "светлина", което го турят общо взето като значение на всяко трето име на тоя свят. Четох за произхода на Леонор и за кралските особи, завъртели се около него, но така и не разбрах какво значи всъщност. Ако е от имената, представляващи просто красиво съчетание на звуци, то значи всеки има право да си го превежда както иска.

# 79
  • Най-красивата страна
За Леана пише ,че е производно от Елена и се среща в Румъния .Няма нищо общо с лъвицата.
Нищо друго не намерих.Но Елена също има хубаво значение.
Женският вариант на Леон е Леона,Леонела,

# 80
Както свикне вкъщи, така ще ѝ казват, а колкото до "цял живот", по-скоро тя е тази, която ще определи как да я наричат през нейния живот и то ще е както ѝ харесва.

Въобще не. Както решат да ти кажат приятелите/компанията/обкръжението, така ще си, твоето мнение в случая няма нищо общо. Познавам един куп Сашовци, които упорито се опитват да се представят като Алекс в нови компании, и в крайна сметка пак ги преименуват на Сашо. И Анастасия, която мрази да и казват Сийка, но никой не я възприема по друг начин, и Антония, която си мрази Тоня и Жаклина, която мрази Жужка, и Даниела с Дидка, и най-умопомрачителното Станимира и Стъци. Всички от тях си мразят съкратените имена, представят се на хората така, както биха искали да им викат, но рано или късно от някъде се появява някой, казва им Сашо или Жужка, и всичко приключва.
Само "Стъци" успя да избяга в друга държава, където просто никой няма да може да го произнесе това, та сега е щастлива Мира.

# 81
А какво ще кажете за Лилиан?Само предлагам.Лия или Леа изобщо не е куческо,нежно е,хубаво е.На една колежка детето е Лия само.
Не са лоши имената.Мен проблема с тях ми е,че не мога да избягам асоциацията с лея,леене на нещо си-тъпо е,ама не мога.Лияна ми харесва,въпреки че било растение.
Хубавото е,че може да се казва Ани и на двата варианта.Поне едно ще е сигурно-никой друг няма да има такова име или поне не вярвам.😊 А това е чудесно😃
Иначе Изабела означава посветена на Бог,и красива.Бях споменала на приятелки преди години,че мн харесвам това име,както и Елизабет,Елиза,Луиза,абе въобще имена съдържащи Лиза,Лизи.
За Изабела веднаха казаха,че ще йказват Изи,а на Елизабет-Бети и Ели,което мене никак не ми харесвало и било гадно.
Ама много ми дреме.Хората винаги говорят такива неща.И същевременно ако някой им каже,че пък не харесва техните варианти-се мръщят.
Така,че различни мнения винаги ще има.И ако човек се вслушва в тях няма да стигне доникъде.То се усеща когато едно име ти е на сърце-значи вече е избрано 😉

# 82
  • Варна
Цитат
Леана не ми харесва и на мен.Не ми звучи "лъвица"
Не ме интересува като лъвица ли звучи, интересува ме, че значи това. ...
Абе то и мен не ме интересува  Laughing според теб дали значи лъвица.Истината е, че не значи нищо подобно.Бебето си е ваше, щом ви харесва, така си го кръстете.Аз само съм ти написала, че бъркаш със значението. Peace

# 83
      Аз харесвам интересни и рядко срещани имена, но не и измислени.
     Има едни такива,с които обикновено хората кръщават фирмите си- често е нескопосано съчетание от букви.

Изобщо не говоря за въпросното избрано име, макар че и то донякъде ми звучи просто като съчетание на букви. Това по повод- че нямало критики към стандартни и банални имена- и към тях има. Но те си имат един недостатък, измислените- друг.

Кой кого как ще нарича- прави ми впечатление, че със сложните и дълги имена е много различно.Обикновено името не се използва за нищо, освен да те извикат на урок на дъската и при попълване на документи. Имената Елеонора, Анастасия, Александър, Евгения са точно такива. Децата свикват с тези умалителни, които получават от родителите си. В един момент идват приятелите- те измислят нещо друго. В следващ момент- любимият и така става един невъобразим набор от имена на един и същ човек.

По този начин Александра в един момент е Саша, в следващ- Аля,по-късно Алекс.Затова аз харесвам кратките и ясни имена, да няма много възможности за изкривяване при умалителни.

# 84
За момиче ми харесват Ралица, Елица, Невена, Магдалена, Мариана, Лилия, Христина, Зоя /или някакво производно, разбирате - от Зоуи/...
Харесват ми и имена като Вивиан, много е нежно, но те според мен са подходящи, ако семейството живее в чужбина. В България Вивиан Петрова например не ми звучи. Не знам кои имена са традиционни, кои - не, понеже Пенка например или Пепа е потресаващо за мен. Но смятам, че има достатъчно хубави интернационални имена, както и балкански/български имена, които не звучат чуждо нито в България, нито в чужбина.
Моят син се казва Дамян - на английски Деймиън, на немски - Дамиан. Името си съществува, и всеки може да го произнесе и разбере. Има си и имен ден, има си и значение. Кръстен е на дядо си. На нас си ни харесва. Божа работа, децата докато станат на 16 години какво ще е модерно, и как ще им звучат имената. Човек не може всичко да предвиди. Но аз съм на мнение, че не името прави човека, а човека - името. Затова, радвайте му се на детето, радвайте му се на името. Точно един месец след като се роди ще ви се струва, че името, което сте му дали, е единственото подходящо за него. Ще се чудите как изобщо сте обмисляли други варианти. Както се казва, името ще си тежи на мястото Simple Smile

# 85
  • София
Скрит текст:
За момиче ми харесват Ралица, Елица, Невена, Магдалена, Мариана, Лилия, Христина, Зоя /или някакво производно, разбирате - от Зоуи/...
Харесват ми и имена като Вивиан, много е нежно, но те според мен са подходящи, ако семейството живее в чужбина. В България Вивиан Петрова например не ми звучи. Не знам кои имена са традиционни, кои - не, понеже Пенка например или Пепа е потресаващо за мен. Но смятам, че има достатъчно хубави интернационални имена, както и балкански/български имена, които не звучат чуждо нито в България, нито в чужбина.
Моят син се казва Дамян - на английски Деймиън, на немски - Дамиан. Името си съществува, и всеки може да го произнесе и разбере. Има си и имен ден, има си и значение. Кръстен е на дядо си. На нас си ни харесва. Божа работа, децата докато станат на 16 години какво ще е модерно, и как ще им звучат имената. Човек не може всичко да предвиди. Но аз съм на мнение, че не името прави човека, а човека - името. Затова, радвайте му се на детето, радвайте му се на името. Точно един месец след като се роди ще ви се струва, че името, което сте му дали, е единственото подходящо за него. Ще се чудите как изобщо сте обмисляли други варианти. Както се казва, името ще си тежи на мястото Simple Smile

А кога празнува Дамян?  Simple Smile

# 86
Има даже два именни дни Simple Smile

Свв. безсребърници Козма и Дамян Асийски

Св. бессребреники и чудотворцы Косма и Дамиан Асийские

Живели вероятно не по-късно от IV век

Честват се на 1 ноември

Разрешава се вино и елей

Има още свв. Козма и Дамян в Рим, чествани на 1 юли.

Общо казано, и Дамян и Козма били лечители, реално са съществували. Но явно православната църква и католиците не са могли да стигнат до единодушно решение и съществуват два именни дни - на 1ви юли и 1 ноември. Даже и без да подозираме, колеги на мъжа ми са му честитили. Та така Simple Smile

# 87
  • София
Meрси за информацията и се извинявам за отклонението от темата.

# 88
Леана не ми харесва.
Леа е 100 пъти по - хубаво.

# 89
  • Австрия
Цитат
Леана не ми харесва и на мен.Не ми звучи "лъвица"
Не ме интересува като лъвица ли звучи, интересува ме, че значи това. ...
Абе то и мен не ме интересува  Laughing според теб дали значи лъвица.Истината е, че не значи нищо подобно.Бебето си е ваше, щом ви харесва, така си го кръстете.Аз само съм ти написала, че бъркаш със значението. Peace

Цитат
Leana ist eine Form von Lea (hebrä.)
"die Großzügige", "die Löwin"

от http://www.baby-vornamen.de/Maedchen/L/Le/Leana/ и тук https://www.familienbande24.de/vornamen/maedchen/Leana/

Oт уикипедия

Цитат
Im romanischen Sprachraum kann der Vorname Lea aus der lateinischen Bedeutung für Löwin[4][5] (Synonym zu Leaena[6]) abgeleitet werden und ist damit das weibliche Pendant zu dem männlichen Vornamen Leo

т.е. на латински Leaena означава лъвица

Общи условия

Активация на акаунт