Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 451
Куркума, благодаря за подробното обяснение  bouquet Ще си запазя рецептата и на лято ще направя. Надявам се да намеря и от оцетната гъба.
Лука ми е поникнал. Вчера посях и моркови и репички. Замислям да посея магданоз в една саксия та да имам пресен през студените месеци. Искам снежна зима Mr. Green

# 46
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 115
Може и без оцетена гъба.Аз направих ябълков оцет по тази рецепта , която е почти същата като на Куркума :

Домашен ябълков оцет

* Ябълките си измиват добре на течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят.
* Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло - тук може да възникнат съвети - да се ползва   робот, сокоизстисквачка или блендер. Месомелачката може да се ползва, само е с много остър нож и не съвсем ситни дупки на решетката - за да не излизат ябълките намачкани; Сокоизстисквачката излиза на каша и сок, а не трябва да е така;
* След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб.
* Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка.
* След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло и тъмно място. Не капачка, а марля.
Тук е времето да се сложи и оцетна гъба, ако имаме такава.
Ние нямахме първите години, но тя сама се появява. Когато оцета е готов се прецежда и тя се отстранява, като се съхранява за следващ път в буркан, добре затворен на тъмно място.
* Спазвайки тези етапи и точната рецепта оцета става за около 70 - 90 дни, зависи от околната температура на въздуха.
***Домашния оцет винаги има малко утайка. Дори и да е добре прецеден. Спомнете си как преди години оцета, който купвахме след известен период от време се замътваше.
Това не бива да ви притеснява, оставете да се утаи добре, прецедете и ползвайте.

При мен стана за около 60 дни ,но беше топло и наистина е много вкусен.

# 47
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 451
Аз  почистих ябълките от семки, обелих ги и нарязах на 4 парчета. Правих го в 3л буркан, но повече подробности не помня.
Май трябва за внимавам какво си пожелавам, още снощи заваля и сега продължава, добре, че го топеше снощи пък и сега е меко, та не е много.

# 48
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 178
Ябълките за оцет трябва да се настържат или смелят през едра решетка - инак просто не тръгва нужната ферментация. Не трябва да се пюрират, нито пък да се режат на едри парчета.

Добавянето на оцетена гъба подпомага процеса, инак колонията бактерии се завъжда буквално от въздуха, но става по-бавничко и несигурно.

# 49
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 451
Сърбят ме ръцете да пробвам още сега какво ще стане.
Запазих си рецептата на Куркума.

# 50
  • Мнения: 1 070
Дали е късно да бодна балучки и чесън?

# 51
  • Мнения: X
Щом можеш да боднеш, опитай.

# 52
  • Мнения: 1 070
Може, не е замръзнала земята, но реших все пак да питам, благодаря!

# 53
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 748
Никакви ви няма .
Някои сигурно са подготвили пръстта за новата реколта домати  и в началото на новата година ще сейнат семенцата за новите домати.

Шантаво време.
Един ден 15 градуса , на следващия -7 .
Излъга ме,  та извадих луковичните цветя. Някои боднах . Другите са в щайгите.
Новата земеделска започва след 15-тина дена. Разсънете се. 

# 54
  • Мнения: X
По-рано от февруари едва ли има смисъл да се сее, поне при нас.
За да не ми е скучно, засях семена от купени сушени плодове годжи бери през ноември. Вече си имат по 4 листа. Да видим дали ще оцелеят.

# 55
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 115
И аз съм си дала обещание да не бързам . Всяка година започвам с доматите около 9 февруари и се чудя къде да ги слагам из къщи. И всеки път откъсвам първите домати не по рано от 1-10.юли. Независимо от ранния посев студените нощи на балкана предопределят този срок на зреене. Сега съм решила да сея не по -рано от края на февруари.През март след като ги пикирам и се стабилизират да вадя на балкона /южен и закътан/ да ги закаля .Миналата година също рано ги изкарах навън и им се отрази добре.
Събрах две кофи компост - пресят и почистен , но ще сея и този път в торф , а ще пикирам в торф и компост. Сеенето в торф има смисъл заради липсата на плевели и лекия субстрат. После пикирането е добре да е в градинска пръст - да свикват и защото има повече хранителни вещества. Сега си правя едно планче за отглеждане на био домати /опростен вариант на това , което има Амика1/
А за не скучая съм засадила един корен домат на южен прозорец, който има бутони и ще цъфне до дни.  Laughing
В кофичка от кафе пък никна една райска ябълка /показаха се вече листенцата /.  Laughing
Хайде , давайте идеи за хубав червен едър домат , които да прилича на Идеала от едно време .Да е месест и сладък , но с оная леко кисела жилка, който го прави толкова вкусен. От много време търся такъв , но все не е това. Само да не заприличам на баба си , която все викаше "едно време всичко беше вкусно , а сега ..." Joy Joy

# 56
  • Мнения: 24
Здравейте, не съм истински градинар, но имам голямо желание.
До сега никога не се бях занимавала, но последните 2 години опитвам с разни култури.
По миналата година сях пащарнак и червено цвекло, тръгнаха много добре с голяма листна маса, но после, не ги поливах редовни от цвеклото нищо не стана. Пащарнака стана учудващо добре. Позлвах 2 вида семена и не знам кои поникнаха, понеже тази година нищо не ми поникна.
Тази година сях домати, краставици, чубрица, патладжани, пипер, сиврия, люти чушки, морови кръгли оранжеви, дълги лилави, диня, пъпеш, целина, пащърнак.
Посяхме и една овошка-райска ябълка, но върхът и измръзна и ще видим какво да очакваме догодина.
Всичко е в мноо смешни количества, но пробата беше важна. Доматите направо полудяха, обаче гадните дървеници ми ги изядоха всичките.
Тази година се готвя за още неща и поставяне на капково, защото голяма част на неуспеха си дължа на нередовното напояване. проблема е, че се налага да напоявам с питейна вода, няма вариант за помпа.

Тази пролет ще съм в напреднала бременност и няма да мога да обръщам и копая сама, което много ще ме затрудни, но ще се опитам да се справя. Пък и градината ми действа успокояващо на нервите.  Simple Smile

Много ще са ми полезни коментарите ви за био борбата с вредители, защото всички мнения на хората от селото бяха да напръскам едно нуреле, което за мен е абсурд, почвата е чиста от отрови вече повече от 6 години и не искам да я съсипвам.

Весело изкарване на празниците и успешна подготовка на първите расади.

# 57
  • Варна-София
  • Мнения: 372
Честита Коледа на всички! У дома вече ми заръчаха да си стягам зеленчуковата градина. Стига толкова почивка. Казала съм на мъжо, че искам хубаво капково напояване - онези тънки пластмасови черва вече съм ги изпробвала и искам нещо по-стабилно.
Радвам ви се, градините ви дават, ако едно не стане, то друго - винаги има какво да се изчопли от земята.
Не се усеща, но вече денят расте с по едно просено зрънце сутрин и вечер. Да се стягаме!

# 58
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 748
Честита Коледа!
Мир и любов. Другото какво даде Бог ама Бог дава ама в кошара не вкарва.
Мишките са ми изяли семето от най хубавите  бели капии.
Рано е още за земеделие. Но семената трябва да се подресят.
Вчера беше много хубаво , от 10 сутринта пили Карпатника в Златията.
Извадих си луковичките , но нямаше поне една седмица от как ги пресадих да поемат коренчетата сигурно ще измръзнат.

Последна редакция: вт, 27 дек 2016, 18:46 от rorik

# 59
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 115
Хубави празници на всички ! Нека новата година донесе на всеки това , което най-силно желае ! Нека градините и душите ни да са пълни само с хубави неща !

Общи условия

Активация на акаунт