Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 115
На моя балкан вече е студено и почти зимно. Още не замръзва , с изключение на една нощ , но е въпрос на дни да паднат и нощните температури под нулата. Разсадените салатки се прихванаха много добре и пуснаха нови листенца , но имам още за разсаждане и се чудя дали да го правя при тези температури. А ако ги оставя не разсадени , част от тях ще загинат, защото са доста нагъсто. Това ми е дилемата.
Сезонът свърши. Днес напръсках розите  и ги зазимих. Варосахме дърветата. Остана да ги напръскам  другата неделя с карбамид и това ще е. Зима.


# 31
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 748
Миналата година имах 30 цвята  в бусове  от белия зюмбул едрия.Около тях има обаче  много луковици, които са дребни. Има някъде  към 15бусчета. .
Не е на подходящо място. Разкъртих  5 бусчета . Искам да ги разредя че издребняват цветовете.
Покарали са вече . Дали да продължавам да ги разкъртвам или останалите да си ги оставя за другата есен .  
Ще боледуват ли много? 

# 32
  • Мнения: 2 208
Имам захарно цвекло как се готви и какво да  го правя , идеи. Не съм го извадила още ,а пащърнака мръзне ли и него не съм. Абе мързел.... hahaha

# 33
  • Мнения: 1 501
И аз не съм вадила още пащърнака. Най-вече заради миенето и чистенето, иначе ваденето лесно  Embarassed

# 34
  • Перник
  • Мнения: 3 708
Рорик, и аз забелязах, че някакви пролетни цветя се подават вече, докато си чистех градината през уикенда (много са малки още, или са нарциси, или зюмбюли). Миналата година горе-долу по това време садих луковиците, които през пролетта вадих по спешност заради строежа. Някои бяха покълнали вече. Цяла зима ги мислих, дали не съм ги засадила твърде плитко, дали ще оцелеят, но през пролетта всички цъфнаха  Simple Smile

# 35
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 748
Благодаря. Ще ги доразкъртя и разсадя.Сега си спомних че миналата година премествах розови такива зюмбули,малко преди да цъфнат и не боледуваха , но тогава ги вадих с много пръст ,почти неразкъртени.
Чистих си капините и имам много пръчки които върховете им са готови да се вкоренят. Те тия капини така се развъждат като се заравят върховете им. Но аз изрязах пръчките.
Ще ги набода и в двата края че да видя дали ще се размножат и те. 

# 36
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 451
Къпините са като плевел, размножават се всякак. Сложи ги малко полегнали и добре уплътни почвата около тях. Аз имам още доста работа в градината. Не съм зазимила лозинките, димитровчетата, а да не казвам, че имам да поразсадя едни туфи с пролетни цветя. Приготвила съм и семена за пред зимен посев на моркови и репички, но до където стигна. Имам по-важни неща........

# 37
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 748
Къпините са като плевел,

Тия не са такива. Не правят коренища.

# 38
  • Мнения: 3 145
Балучките ми са на 4 седмици и са над 10см поникнали. Чесъна е на 3 седмици и се вижда около 1 см. тук и там. За първи път садя есенно време. До сега винаги напролет.  Магданоза и още няколко подправки са разкошни.

# 39
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 178
С къпините внимавам. Лесно се вкореняват, ако рано наесен се зарови върха на някой летораст, но обикновено израстват "плевелни" храстчета, с дребни и трудно берящи се плодове. Аз оставям само по два летораста на корен, които избиват от племенното, майчино коренище. Завчера изрязах плододалите през това лято.

И аз не съм вадила още пащърнака. Най-вече заради миенето и чистенето, иначе ваденето лесно  Embarassed

Съветвам те да го извадиш. Ако се случи не много студена зима, много е възможно коренището още отсега да пусне малки коренчета, да "брадяса". Това е половин беда, по-лошото е, че се изменя вкуса, състава и консистенцията. Хранителните вещества, натрупани в клубена, почват да се изразходват за тия коренчета. Кореноплодите съхранявам на тъмно и хладно - в мазето. Картофите - в бананови кашони, увити със зеблови чували, цвеклото и пащърнака - в кофи, плътно завити отгоре с найлон. Лукът, както и чесънът, стои в проветриви дървени щайги.

Да се похваля с оцетена гъба.

# 40
  • Перник
  • Мнения: 3 708

Доста гадничко ми изглежда. За какво служи?  Embarassed

# 41
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 178
Самата гъба за нищо не служи, освен за разни екзотични лечения, но аз не им хващам вяра твърде. Тя всъщност не е гъба, а колония на бактерии, чиито метаболизъм превръща различни виноматериали - гроздови, ябълкови, малинови, шипкови, дюлеви - в оцет. Живият, неконсервиран оцет е много вкусен, и разправят - здравословен. Една такава дебеличка, здрава гъба показва, че процесът за превръщане на виноматериала в оцет върви добре. В случая това е мискетов оцет. Имам още ябълков, а в момента правя отелов и дюлев.

Парченца от тази гъба се използват за "заквасяване" на нови вина. Моята колония се завъди от парченца гъба, които получих от съфорумка от темата.

# 42
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 451
Куркума, как правиш ябълковия оцет?
Имаме ябълка петровка и пробвах две поредни години, но нищо не се получи. Вместо гъба стана плесен и го изхвърлих. Рецептата намерих някъде из нета. Не помня къде, помня, че слагах купен оцет за мая, така пишеше.

# 43
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 178
Настъргвам ябълките ведно със семките и семенните им камери, като почиствам само ако има загнило. Може да се ползват всякакви нелицеприятни ябълки - деформирани, паднали и подобни. Смесвам с вода - 0,5 литра на всеки 0.4 кг настъргана маса. На всеки литър добавям 100 грама мед (или захар). Оставям сместта да ферментира на топличко (25 градуса), в съд с широко гърло, покрито с тензух. Разбърквам ежедневно с дървена летвичка. След около 10-15 дена кашата потъва, прецеждам я и изстисквам хубаво през тензух. Изхвърлям ябълквоите сърготини, а в готовото "вино" довавям още малко мед или захар - пак по 100 гр на литър. Пускам парченца оцетена гъба. Покривам с тензух и стои на топло, тоя път без да се бърка. След 50-70 дена оцетът е готов! Бутилирам в сладурести бутилчици (много пасват шишенцата от Каменица старо пиво), турям им капачка и държа в мазето.

Виненият оцет има малко по-друга технология. Зависи също дали се ползва готово старо вино, или младо. Сега пробвам младото...

За ферментациите ползвах 18 л бидонче с широк отвор, както и лесно набавящите се 10 л пластмасови "тенекии" за сирене. Вероятно най-добре е в голям стъклен съд с щироко гърло, ама намират ли се?

Правя туршии, салати, супи, освежителни напитки с тоя оцет. Сместта оцет-мед-чесън, взимана по няколко пъти дневно освежава, и разправят, че спомагала за отслабване и стабилизиране на кръвното налягане. За второто мога да потвърдя, но за отслабването - не. Може би успоредно с това трябва да намаля приема на разни наденички, суджуци, яхнии и прочие, че да разчитам на тегловна редукция.

# 44
  • Перник
  • Мнения: 3 708
Куркума, благодаря за обяснението!
Тъй като ябълките, които берем са предимно дребни и нелицеприятни, догодина може да пробвам да ги оползотворя като си направя оцет.

Общи условия

Активация на акаунт