Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ноем. 2016, 13:50 ч.

Високо очно налягане

 • 16 205
 • 32
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 911
  Здравейте, в понеделник бях на преглед в клиника Визус и тъй като споменах, че имам фамилна обремененост ми премериха очното налягане, което ми казаха, че било в "горна граница на нормата", но без да ми дадат документ за измерването или да ми кажат точно колко е. Изобщо от целия пеглед не получих нищо освен хвърчаща бележка от един апарат за измерване на зрението без допълнителни обяснения. Тъй като напоследък си чувствам очите някак изморени  реших да си измеря налягането в друг кабинет поне да знам, колко е за мое успокоение. За жалост обаче се оказа 26 на едното и 24 на другото око, което както разбирам е много и трябва да се вземат мерки. От клиниката всъщност ми казаха да си взема ново направление за хоспитализация, за да ми направят допълнителни изследвания за глаукома, но се чудя защо при това високо налягане не ми предписаха капки още на първия преглед. Имам час за тези изследвания след две седмици, но не знам дали не трябва да се вземат по-спешни мерки за самото налягане. Днес ще звъння в клиниката, но те винаги могат да кажат, че при тях не е било толкова и затова не са ми направили по-обстоен преглед и не са ми изписали нищо. Не знам дали да настоявам за вторичен преглед или направо да ходя някъде на платено, за да ми обърнат внимание. И ако ще ходя поне ми се иска да е при препоръчан специалист за тези проблеми.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 365
Първо се успокой Simple Smile Високото вътреочно налягане не е само по себе си сигнал, че страдаш от глаукома. Когато се изследвах (по същите причини като теб), лекарите ми обясниха, че може да става дума за различна дебелина на роговицата. Тъй като самите апарати са калибрирани да работят със средната дебелина, най-често срещаната. Не мога да си спомня в какво точно се измерваше и колко е стандартно. Има хора (и те не са единици), които поддържат високо налягане, но това е подвеждащо, защото самите уреди го отчитат като високо, а реално не е, т.к. роговицата е различна като дебелина. Не знам защо са ти казали, че трябва хоспитализация, за да те изследват за глаукома. При мен не беше нужно. Правят се тестове за зрително поле, скенер (на окото само) и други прегледи, които не мисля, че изискват да си в болница...
За спешни мерки, също не се притеснявай - и тримата лекари, при които съм била за този проблем, препоръчаха в началото просто по-често да се следи налягането (на 4-6 месеца контролно). Чак след втората година, в която го поддържах се впуснахме в по-сериозни прегледи. Ако е било толкова спешно, нямаше да чакат, убедена съм Simple Smile
Успокой се и иди да те тестват отново и поискай измерване на дебелината на роговицата - пахиметрия се казва, ако не се лъжа!  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 911
Мерси за бързия отговор!

# 3
 • София
 • Мнения: 1 858
Хм, принципно и от апарата за измерване на налягането трябваше да ти дадат една хвърчаща бележка, ня която да пише по 3 измервания за всяко око и осредненото от измерванията. Моето не е високо, но е гранично варира в границите около 18-21, за мен препоръките са просто да си го следя контролно на около 6 месеца. Правих и периметрия, това е тест за периферното зрение, при глаукома започва първо то да отпада. За всеки случай ми гледаха и очния нерв - най-обикновен преглед с гледане на очните дъна. Поне при мен с това се изчерпаха нещата, но всичко от изброеното ми беше ок, с изключение на граничните стойности на налягането и повече никой не се е задълбочавал да ми преглежда и нещо друго, тези неща се правят в рамките на 20-30мин във всеки очен кабинет.

# 4
 • София
 • Мнения: 911
  Цял ден звънях и най-накрая се свързах с Визус и успях да си изпрося вторичен преглед. Сестрата каза, че на листа ми там пише, че налягането на едното било 19, а на другото 18 като по-високата стойност излиза на окото, което на другия ден ми измериха с по-ниска. Изкараха ме мен виновна, че не съм си поискала резултататите, но аз си спомням как сестрата при меренето направи физиономия и влезе веднага при лекарката, която пък ми каза задължително да дойда на 2.12 с направление за хоспитализация и ме отпратиха. То верно че беше лудница и то главно от деца, но в мен остава усещането, че прегледът беше претупан, да не кажа почти никакъв, а целта поредното направление. И друго - как е възможно да има такава голяма разлика в налягането в два поредни дни приблизително по едно и също време?
  svetla81 , мерси за мнението и аз горе долу такава процедура прочетох и от други места и затова ми стана постфактум толкова странен този преглед.

# 5
 • София
 • Мнения: 911
  Днес бях отново във Визус на поискания от мен вторичен преглед. Измериха ми налягането по два различни начина и отново излезе гранично - около 18 -20, но съм малко по-спокойна. Остава да си чакам деня за изследванията. Иначе продължавам да чувствам някаква умора и понякога направо дращене в очите. Уж не било от налягането. На своя глава започнах да взимам витамин А на капки. Надявам се скоро да стане по-добре, защото тъкмо бях зачела интересна книга на четеца, но сега не смея и на него да чета дълго време, а и бързо се изморявам.
 

# 6
 • Мнения: 3
За да докажат глаукома трябва да ви направят измерване на очното налягане по Голдман, не с "пуф" машина, да ви направят периметър и очен скенер. Ако имате глауокам за първите две години трбябва да имате 6 периметъра и около 4 скенера. За повече информация вижте европейските препоръки за лечение на глаукома 2014 EGS guidelines http://www.eugs.org/eng/egs_guidelines_reg.asp?l=1

# 7
 • Мнения: 1 336
За да докажат глаукома трябва да ви направят измерване на очното налягане по Голдман, не с "пуф" машина, да ви направят периметър и очен скенер. Ако имате глауокам за първите две години трбябва да имате 6 периметъра и около 4 скенера. За повече информация вижте европейските препоръки за лечение на глаукома 2014 EGS guidelines http://www.eugs.org/eng/egs_guidelines_reg.asp?l=1

Това е прекалено. Голдман не измерва налягането, а показва дали са запушени отточните канали.

Тонометърът с въздушна струя е по-малко точен. Тук никой нищо не казва за екскавацията. А тя е много важна! Денонощната крива също. Ако ескавацията е над 0,3, може да се говори за глаукома. Тогава и периметърът вероятно ще се окаже влошен.
Идете при глаукомен специалист. Те най-добре оценяват екскавацията и най-добре могат да преценят дали се касае за глаукома или не. Обикновените очни не са достатъчно квалифицирани.
Очното налягане се променя както кръвното, но не е свързано с него. Възможно е сутрин да бъде най-високо, но е възможно вечер да бъде най-високо. Затова се прави т.нар. денонощна крива. Тоест  няколко измервания рано сутрин, няколко следобед и няколко късно вечер. Най-лесно е в болнични условия, но дори и без влизане в болница може да се уговори с офталмолог, който дава нощни дежурства.
Ако глаукомата е налице, но все още няма увреждания от нея, тогава екскавацията ще бъде добре, периметърът-също.

# 8
 • Мнения: 51
Здравейте,
И при мен очното налягане е високо - 24/28. Изследваха ми дебелината на роговицата - оказа се, че е малко по тънка от нормалната. Макулата също е ок. Казаха, че нямам глаукома. Предписаха ми капки Бетопик и след 3 месеца съм пак на измерване.

Докторът не можа да ми каже каква е причината за високото очно налягане (нямам наследственост, проблеми със щитовидната жлеза и сърцето, с ниско кръвно налягане съм).

Тъй като нося твърди контактни лещи си мисля дали е възможно да има някаква връзка между по-ниската газопропускливост на лещите и високо очно налягане?
Стресът и недоспиването оказват ли влияние? А Липсата на витамини?

Иска ми се да намеря причината, за да я коригирам, а не да подтискам следствието.

Ако някои има някакви идеи, моля да сподели.

Благодаря!

# 9
 • Мнения: 1 336
Глаукомен специалист ли се занимава с Вас? Ако е така, добре. Ако не, потърсете. Колко е екскавацията Ви?

Не зная дали лещите могат да вдигнат налягането, но мога да попитам.

Стресът и недоспиването не оказват влияние на очното налягане. Тези въпроси отдавна сме ги изяснили.  Върху кръвното да.

Причината е в запушени отточни канали, ако е глаукома. Ако не е, причините могат да бъдат най-различни-напр. хапчета за стомах, за кръвно и др. Говори се за наследственост при глаукомата, но при мен такава не е открита. Вчера доцентката ми каза, че ако кръвното е ниско е възможно очното да бъде по-високо. Но кое колко нямаше време да коментираме. Тя бързаше.

Липсата на витамини едва ли ще се окаже причина за високо налягане. Мога и това да попитам. По принцип Геритамин е подходящ за очите, както и за кожата.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 03:38 от vl

# 10
 • Мнения: 51
Здравейте,
За съжаление не мога да разбера колко е стойността на екскавацията. Гледам изследването(glaucoma ONH OU report) и не разбирам повечето неща. Би трябвало да го пише някъде но незнам къде.

Ако има някаква връзка с лещите ще ми е полезнао да знам. Благодаря!

# 11
 • Мнения: 1 336
Е=0,4 например. Ако го няма, положението е зле! Тоест некомпетентен преглед!

# 12
 • Мнения: 1 773

Ако глаукомата е налице, но все още няма увреждания от нея, тогава екскавацията ще бъде добре, периметърът-също.
как тогава се установява глаукома ?От високо очно налягане само ли?
Да добавя,че значение има и вида глаукома ,който е открит.Дали е откритоъгълна или закритоъгълна.При закритоъгълната налягането се вдига рязко и се сваля рязко.

# 13
 • Мнения: 1 336
Да, ако налягането е 30 или повече, глаукомата е налична. Ако е напр. 26, това може да се дължи на други фактори-напр. хапчета за кръвно или за стомах.

Денонощната крива е задължителна дори, ако няма очни увреждания и глаукомата е хипотеза.

Голдман също може да уточни диагнозата.

Имаше и един стар метод с изпиване на повече вода, след което се измерва налягането(а също и преди изпиването на водата), но не зная дали сега го практикуват.

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 02:19 от vl

# 14
 • Мнения: 1
Здравейте,при мен проблема с високото очно налягане е от 10 години и къде успешно къде не толкова,досега го поддържаха с капки.От миналата година обаче очите ми започнаха да се възпаляват от капките/най-вероятно от консервантите/,пробваха ми най-различни комбинации и така и досега без успех.Междувременно ми правиха и SLT два пъти и пак няма резултат-последното измерено ми беше 56 /45.Поставя ми се вече опцията за операция,но аз съм леко скептична и към самата нея и към екипа,затова се обръщам към някой от форума ако е правил операция или каквато и да е процедура във връзка с регулиране на налягането,моля да сподели,ще бъда благодарна!
Прекрасен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт