Детската градина – всичко, което ни вълнува – 17

• 52 057
  • 799
  •   1
Отговори
# 165
  • Куциндрел
Имало нова тема, а аз проспах. Joy Joy Joy
Директно стрелям по последната под-тема на темата, относно отпуските на учителите и сборните групи.
Детската градина е в услуга на родителите, а не обратно. Кой от персонала и как ще си ползва отпуската, не би трябвало да тревожи и да зависи от родителите. Това си е работа на персонал, директор, община и т.н.
Моето дете винаги го пиша за сборните групи, а въпроса дали ще ходи го решавам в последния момент. Sunglasses

# 166
Хвърлих поглед на въпросната наредба, но аз я тълкувам по друг начин, не претендирам, да съм права:
Наредбата урежда въпроса за числеността на групите по принцип. Колко деца трябва да има, за да съществува тази група....а не дали да работи персонала, когато в даден ден децата са 10 например.
Когато два поредни месеца усреднената бройка на децата, посещаващи една група, падне под минимума, тогава групата се закрива....за постоянно - според наредбата. Просто вече тази група вече престава да съществува, като децата от нея се разквартироват по другите групи.

А не един ден бройката падне по 12 и хоп...сборни групи. Вероятно по аналогия го прилагат и при няколкодневно падане на бройката в група под минимума, но това директно не е разписано.

Ха, и аз така все го пиша, да им е гадно и да треперят до последният момент дали ще почиват или не Mr. Green

# 167
  • Куциндрел
Миналата година нашата група беше под карантина, ама пратиха децата в други групи, защото им падна бройката. При въпрос - защо, след като групата е под карантина, ми отговориха, че ги смесвали с друга група под карантина. Joy Joy Joy
Не го повярвах, но и не го мислих много, защото детето ми си беше у дома болно. Mr. Green

# 168
  • София
Тета, абсолютно права си за тълкуването на наредбата. Не мисля, че има норматив, който да тълкува сформирането на сборни групи в ДГ, макар че директорите масово се позовават на въпросната наредба. А въпросният норматив за макс. 24 деца в група (средномесечно) в София пък въобще не се спазва от директорите - затова нека помълчим тактично Simple Smile.

# 169
Такива подробности би могло да бъдат разписани в правилника на ДГ, но доколкото съм чела примерни правилници в нета, не съм попадала на такова нещо...
Тази наредба я гледам, че е към Закона за народната просвета, който се отмени с новия ЗПУО...
Не ми се търси обаче има ли нова, тази ли действа...и без това си правят, каквото си искат..та да помълчим...ооммммм

# 170
  • София
Нашите тригодишни ще са точно с най-големите събрани.
Учителката каза че нямало проблем, ще оцелеят  Crazy

# 171
  • Куциндрел
Нашите тригодишни ще са точно с най-големите събрани.
Учителката каза че нямало проблем, ще оцелеят  Crazy
Това е често срещано събиране. Поне при детето ми винаги е било, че големите пазят малките. newsm78

# 172
  • София
А при карантина правят ли сборни групи?

# 173
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Що за въпрос!!!! Могат да правят сборна група ако има две карантинни групи.Даже ако някое дете е отсъствали и при връщането има карантина в групата го преместват в друга група докато мине срока на обявената карантина.

# 174
  • Варна
Миналата седмица писах, че в нашата група от 33 деца на градина бяха 8. Останалите - натръшкани от варицела. Въпросните осем ги бяха качили в горната група, в която също имаха варицела.

# 175
  • Пловдив
През телефона съм, та  не знам дали запомних всички коментирани теми...

1. За карантината - оказа се, че и групата на дъщеря ми се води карантинна - Варицелата от групата на баткото е от понеделник, но де факто малката е била контактна с карантинно дете (брат ѝ) и затова сега и нейната група е под карантина ooooh!
Той изкара варицелата още в яслите, дано поне сега и малката я изкара, макар че не ми се вярва Sad

2. Във Вътрешният правилник на нашата ДГ е упоменато, че ако броят на децата е под 12, то децата се разпределят по другите групи (комбинират се първите с вторите групи и отделно - ПГ-тата).

3. ДК се организира от градината. Ние казваме, ако искаме снимки, диск и т.н.т.

4. За прословутите отпуски... Въпроса е коментиран хиляди пъти и винаги съм казвала, че учителките там си заслужават абсолютно всеки ден отпуск!
Работата ми е такава, че имам доста свободно време и когато имам възможност, ходя и помагам в градината, за организирането на събития... Аз не бих издържала 2-3 часа, какво остава цял ден, всеки ден... Детската педагогика не е някаква супер-хипер-мега-тайна... Всеки, който мисли, че отпуската им е много и иска също толкова - ами да учи, да стане детска учителка hahaha

И последно - не, че не мога да си гледам децата, когато са т.нар. сборни групи - в 95% от дните почивам и аз, но не мисля, че спирането им е от градина, когато има "чужда" учителка е ок за тях! ...ами в училище, когато има учител по заместване и от там ли ще ги спирам? newsm78

# 176
  • shumen
Аз днеска ходих да плащам таксата и ми казаха,че от 23.12.до 02.01.ще са ваканция.От 03.01,до 06.01 ще са сборни групи и ме питаха ще го пиша ли.Казах им не,защото днеска излязохме от болницата и не ми се рискува да го пускам и да се разболее пак.
Нашето тържество за Дядо Коледа ще е на 16.12.Аз казах обаче,че няма да го водя.Не искам за празниците да ми се тръшне пак болен.

# 177
Еее, вие ги изкарахте все едно със зверове работят, не с деца, живи да ги ожалиш  Joy Което си е истина - истина си е, никаква логика няма да имат два пъти повече отпуска, при положение, че нормално са си на 5-дневна раб. седмица, всички официални поч. дни си почиват, на две смени са, следобед като заспят децата и те си почиват. Въобще - не знам кое му е чак пък толкова тежкото  Rolling Eyes

За това не си права.  Peace Докато децата спят, учителките подготвят материалите за другия ден.  Peace

Привет! Да се присъединя към вашата тема.  Hug Аз съм доволна от ДГ , дъщеря ми също, ходи с удоволствие.
Тържеството за Дядо Коледа, както и други тържества подготвят от ДГ, дори и не дават за вкъщи да учим стихотворения.  Grinning Нашето тържество ще е на 15.12.
Обикновено между Коледа и Нова година са сборна група, миналата година бяха в нашата стая и с едната от нашите учителки.

# 178
  • София
Аз всъщност не схващам защо има изненадани от сборните групи. В темата многократно сме коментирали, че масово се пускат списъците за сборни групи във ваканциите, които са за учениците от 1 клас. Ваканциите се качват на сайта на МОН и всичко се знае. Например изборните не влияят обаче, защото в градините не се гласува. Отделно за отработващите уикенди - които се надявам вече да са в миналото - някои градини правят сборни групи. Факт е, че наистина ИЗУМИТЕЛНО МНОГО хора имат купища опции под ръка и в период на сборни групи остават малко деца. Но има и такива като мен, чиито деца си ходят до дупка, защото просто имат двама работещи родители. Не всеки има баба под ръка. Не всеки може да си остави децата на бабата под ръка, дори да я има. Съвсем нормално е който иска и може да си го позволи - да не посещава сборни групи. Супер е, че за останалите все пак има опция, а не се затваря изцяло детската градина.

По време на сборните групи НЕ вземат материал, а почиват, играят повечко свободни игри. Логично е, след като имаш право да отсъстваш със служебно извинено отсъствие, да не те наказват за това с взет материал, докато те е нямало. Така че режимът е по-свободен. За мен лично е супер децата да имат такива почивки и понякога да сменят обстанновката - стая, учител, съученици. Ако се травмираха много силно, вероятно бих търсила някакви опции, но обикновено пада голяма веселба. Големите знаят интересни и много вълнуващи неща. Малките са сладки и позволяват да бъдат командвани по-лесно. По другите стаи има различни играчки. Обикновено децата са по-малко и е по-тихо. Има по-лесен достъп до най-желаните играчки. Новите учителки може да не са супер, но може и да се окажат мега яки. За всеки по нещо  Mr. Green

# 179
Да, всъщност сборните групи могат да се окажат добър урок по адаптация  - към различната стая, учителките, децата...
Не, че е важно, но само да вметна, Човече, че в някои градини се гласува - в родния град на ММ когато сме хващали избори, свекърите съм виждала, че гласуват в близката ДГ  Peace
Фортуна, може и да бъркам за следобедната почивка, всъщност мен не ми боде очите - да правят каквото сметнат за добре, мисълта ми беше, че така или иначе не са най-натоварените персони на света детските учителки  Wink

Общи условия

Активация на акаунт