Професия учител - 2

• 115 548
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 390
Имам въпрос.
Завърших НУП през 1997г. в ПУ след 4 години обучение като бакалавър, година преди нас завършваха по същата програма с магистърска степен.
Днес колежка с полувисше образование, която е завършила преди 35 години, каза, че имало закон, който приравнява тяхното двегодишно обучение  с нашето и те също са бакалаври.
Проблемът е в ниската й заплата, мисля, че е 85% от основната.
Възможно ли е?

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 16:45 от Звездолинова

# 391
  • Майничка
Да, 2007г., мисля, приеха всичко, що е с диплома "Специалист по ..." да се приравнява към висше. А с новата наредба от края на м.г. май отпадна и разликата в заплащането.

# 392
  • Scotland
За приравняването не знам,но ако получава 85% от заплатата,то тя се води неспециалист. Това е когато си филолог,математик,историк и т.н. , НО не си изкарал и педагогическа правоспособност. Тогава цял живот си работиш в училище,но на 85% от заплатата. Аз съм филолог и именно затова карах допълнителна квалификация,която се заплаща допълнително съответно. Когато си завършил някоя от педагогиките това не се налага.

# 393
  • Пловдив
В ПУ филологиите се водят педагогически специалности, а и не само те - в Математическия факултет май е същото положение, та не сме си плащали нищо. В дипломата ми пише, че имам право да работя като учител по БЕЛ и АЕ.

Софи, аз четири години бях по заместване, една година бях на редовно място на срочен договор - до 31.08., и след него вече получих постоянен договор.

# 394
  • Пловдив
По новия закон вече няма разлика между полувисше образование (2-3 години обучение), висше бакалавър (4 години обучение) и висше магистър (4+2 години обучение). Всички са изравнени.
В интерес на истината вече с полувисше образование останаха само колеги на възраст от 55+, след това вече са висшисти.

# 395
За съжаление, такава е практиката. След изтичане на договора обикновено те изпращат на борсата. Аз вече 15 години съм така. Определено за мен не си е работа. Просто шанса от борсата да намерят нещо е нищожен. Пък работа в годината 3-4 месеца не ме устройва.
Понеже имам регистрация в БТ оттам ми дават работодатели( училища) за ресурсни учители в села или нежелани райони. Работила съм в ресурсен център и знам колко е натоварваща обстановката.Докато свикнеш и се нагодиш, те освобождават буквално от днес за утре. Има доста неуредици и тежки човешки съдби, за което никой не те е подготвял. Определено не е лесно в този сектор, не и за чувствителни хора. А като добавиш, че доректорите се наричат" менаджери" и откровено се хвалят, че е пълно с безработни учители...не знам с какво по- напред да започна борбата и дали си струва.

# 396
  • Балчик
Това не е съвсем така. Тези с полувисше са една степен по-ниска от бакалавъра, а тя е "професионален бакалавър". Образованието си е висше, но разлика в степените  и заплатата има. Казвам го, защото имам такава колежка и самата аз имам такова образование, една от дипломите ми е приравненаа от полувисше на "професионален бакалавър".
Катедрата ми е смесена, част от предметите ми са по дипломата за полувисше, другата- за висше. Водят ме с пълната заплата, не е намалена.

# 397
Джема,наистина степените са различни, но заплатите на професионалните бакалаври ги изравниха с тези на бакалаври и магистри.

# 398
Здравейте! Има ли сред Вас такива, които са преподавали на децата си?  Предстои ми да бъда класен ръководител на първи клас този септември,  а имам и първокласник. Та се чудя още дали да го взема при мен или да го запиша при колежката... Ще се радвам да прочета Вашите мнения.

# 399
Според мен по добре да не е при теб

# 400
  • Луната ни пази
Имам приятелка/ колежка, на която и се случи така, че и двете деца да са в неин випуск. Първото го даде на колежката си и до ден днешен счита за голяма грешка това. Второто беше при нея. Според мен това е строго индивидуално.

# 401
С моя син бяхме заедно две години в ДГ- в 3 и 4 група. Беше най-прекрасното време за мен. Никакви проблеми не ми е създавал.

# 402
  • Burgas
То си зависи от детето, пък и от колежката Simple Smile
Мойто дете е в градината в която съм аз и групите са една под друга, в началото беше доста трудно особено като излезем навън, но постепенно свикна, но аз лично мойто дете не бих го взела при мен Simple Smile много е своенравна и обича да се налага, но при колежките не й минава номера и е много послушна и отговорна при тях.

# 403
  • Пловдив
Права е Шаги, че е индивидуално. Братовчедка ми взе първи клас, когато и синът й беше първи клас. Първоначално имаше идея да го запише в другата паралелка, но впоследствие по нейни си причини го записа при себе си. Сега са в четвърти клас и не е споделяла да им тежи, макар че те си знаят най-добре.

Навремето в гимназията пък в моя клас беше синът на физичката ни. Все си мисля, че понеже беше дете на колежка, единствен той от 100 и повече човека випуск завърши с диплома 6.00.

# 404
Да, много си зависи от детето. Колежката най-добро си познава детето и може да прецени.

Общи условия

Активация на акаунт