Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 148
  • 377
  •   1
Отговори
Колко задължително е здравното осигуряване в България и защо е обвързано с продажбата на апартамент? Откъде безработните ще вземат пари , за да си платят здравните осигуровки като нямат никакви доходи? Да крадат ли? Не е ли редно държавата да поеме здравното осигуряване на неработещите? Такива въпроси ме вълнуват в последно време...Ако някой знае нещо по темата, моля да сподели

# 1
Не виждам как да не е задължително, ако нещо ти се случи на улицата и трябва да окажат помощ, кой да го плати, другите ли?

# 2
  • Sofia
Не е ли редно държавата да поеме здравното осигуряване на неработещите?

Как ли пък не... ooooh!

# 3

Да работят  Peace

Сега сериозно. За тези, които точно са загубили/напуснали работата си, има борса. Тези, които се самоосигуряват сами внасят осигуровките си. Ако имат здравословен проблем, заради който не могат да работят е предвидена осигуряване и пенсия. Ако нямат работа, минала им е борсата и са здрави, не виждам, защо трябва държавата да им плаща здравната осигуровка.

И между другото, държавата не е феята на зъбките, която просто си раздава. Това са данъците на работещите и следва да се харчат в тяхна полза, а не в полза на неработещите (пак уточнявам - здравите неработещи).

# 4
Не виждам как да не е задължително, ако нещо ти се случи на улицата и трябва да окажат помощ, кой да го плати, другите ли?

А ако работиш в чужбина откъде накъде ще ти искат да плащаш здравни осигуровки и тук, като въобще не ползваш лекарска помощ в БГ? На всичкото отгоре те задължават да си ги платиш ако си продаваш апартамента...Не случайно хората предпочитат купувачи без кредит. И ако 10 години не си ползвал медицински услуги в БГ, защо трябва да плащаш? Но все пак въпросът ми е откъде безработните да вземат тези пари като нямат доходи?  newsm78 За циганите не говоря, за тях законите не важат

# 5
Много добре знаем, че борсата е платена веднъж на 3 години, а и за да отидеш на борсата трябва да имаш осигурителен стаж мин 9 месеца, може и 12 да е станал вече, а повечето работодатели се изхитриха и сключват граждански вместо трудови договори

# 6
  • София
Глупости. Още навремето си носиш една бележка  и ти се опрощават здравните, ако си бил в чужбина.

Здравната система в България е солидарна - т.е. едни плащат за други. Подло е да се правиш на тарикат и да не плащаш.

И аз съм безработна, но на всеки 2-3 месеца ходя и си внасям осигуроеките. Става лесно - на каса на Изипей.

# 7
 Ако правилно разбирам, живееш, работиш и се осигуряваш в чужбина, но искаш да продадеш свой имот в България и държавата те кара да платиш всички невнесени осигуровки?

Това е първата статия, която ми попадна, но изглежда обяснява твоя случай:
http://www.nap.bg/page?id=352

А ето и конкретен цитат:

Цитат
За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски, тези граждани трябва да отговарят на няколко условия:

да са български граждани,
да са длъжни да осигуряват себе си;
да пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година.  
Важно условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. От началото на 2013 г. отпадна изискването заявлението да бъде подадено преди датата на заминаване в чужбина.
Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до НАП и по пощата, с обратна разписка.

# 8
  • Варненска клюкарка
Задължително е ако живееш в България, друг е въпросът че много хора не се осигуряват....
Ако живееш и се осигуряваш в ЕС в България трябва да подадеш декларация в НАП и не дължиш нищо на нашата здравна каса. Поне така беше преди няколко години- брат ми живее  и работи в Германия и се наложи аз да ходя и да проверявам как стоят нещата тук.
Това с апартамента не го разбрах, карат те да продаваш свой имот или е някакъв друг казусът?

# 9

И аз съм безработна, но на всеки 2-3 месеца ходя и си внасям осигуроеките. Става лесно - на каса на Изипей.

Винаги съм се чудила как българите в БГ хем не работят, хем имат пари  newsm78
Ако правилно разбирам, живееш, работиш и се осигуряваш в чужбина, но искаш да продадеш свой имот в България и държавата те кара да платиш всички невнесени осигуровки?

Това е първата статия, която ми попадна, но изглежда обяснява твоя случай:
http://www.nap.bg/page?id=352

А ето и конкретен цитат:

Цитат
За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски, тези граждани трябва да отговарят на няколко условия:

да са български граждани,
да са длъжни да осигуряват себе си;
да пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. 
Важно условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. От началото на 2013 г. отпадна изискването заявлението да бъде подадено преди датата на заминаване в чужбина.
Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до НАП и по пощата, с обратна разписка.

Благодаря

# 10
  • Куциндрел
Задължителни трябва да бъдат здравните осигуровки и трябва да има различни нива на осигуреност.
Така тарикатите няма да получават наравно здравна грижа наравно с хората, които си плащат.
Държавата осигурява безплатно здравно обслужване на деца и пенсионери.

# 11
Става лесно - на каса на Изипей.
И през epay.bg  Laughing
Въобще извинения няма  Laughing

А това че плащаш пък не ползваш - здраве да е.  Laughing

# 12
  • Пазете Гор
Аман от сиромахомилство. Всички поплаци за "бедните" всъщност насърчават и предоставят готово обяснение на всички мъзеливци, безотгговорни типове и жертви на "заучената безпомощност". Система, в която бюджета покрива вноските на неплащащите, много бързо ще се срине. Всички ще искат бюджетът да плаща и за тях. Безработните се осигуряват за периода, през който взимат обезщетения, за сметка на специален фонд, ако не се лъжа.

Здравното осигуряване е проблем на всеки един човек, и трябва да си търси начин как да си го покрие. Може и да не е лесно, но леснината е само на оня свят.

# 13
Аз имам по-голям проблем не със задължителния характер, а с това, че държавата ме принуждава да се осигурявам към нейната структура. Много ми се ще да е въпрос на избор дали ще избера държавно здравно осигуряване, Токуда, Дженерали, фонд, болница и т.н., но каквото аз си избера.

Защото сега съм поставена (всички сме поставени) в положение, в което искам точно конкретно място и доктор, но не е държавно покрито, заради което аз втори път плащам за здравни услуги.

Знам, че има редица спънки да се въведе моето предложение, но все пак според мен е правилната посока, в която да се мисли.

# 14
  • Пазете Гор
Има възможности за допълнително здравно осигуряване, фондове бол. Е, не е евтино, но кои хубави работи са евтини? При всички случаи обаче е по-евтино, отколкото ако лечението се плаща по ценоразпис.

Много се спори дали трябва да има една задължителна система и втори стълб по желание, или да бъде само по желание. По света има разни хибриди, всеки с плюсовете и минусите си.

Разправят, че златният стандарт бил: един всеобщ задължителен фонд, плюс един по желание, плюс спестовна застраховка (живот и заболяване). Статистиката вика, че застрахованите боледували по-малко  Wink.

Общи условия

Активация на акаунт