Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 276
  • 377
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
ЗинаСт, повече от наясно съм какво е осигуряване, какво е застраховане и кога какво получаваш. Този, който бърка нещо или който не осмисля идеята, не съм аз.

Цитат
Ако ти изгори къщата, ще получиш спрямо премията, която лично ти си заплатила, а не спрямо нуждите ти.
Не бъркаш ли лекичко така застрахователна премия и застрахователна сума? Бъркаш, бъркааааш.  Mr. Green
Ще получа толкова, колкото струва къщата ми (или по-малко, ако щетите ми са по-малки), демек баш според нуждата си, защото за това съм се застраховала. Премията, моята и на другите хиляди застраховани, е изчислена според цената на къщата ми, но и според статистическия риск къщата на някого да изгори. Не е вярно, че застраховането не било солидарно. Застрахователната сума, която ще ми се изплати при пожар, се поема солидарно от всички застраховани (от премиите, които плащат), щото от хиляда ще изгорят къщите на средно двама, ма не се знае предварително на кои. Откъде мислиш, че ще дойдат парите за моето застрахователно обезщетение? От бюджета и роднините ми? Wink
Възможно е хората, за които е преценено, че е по-малко вероятно къщите им да изгорят, щот примерно от 20 години не са горели и явно ги пазят добре, да плащат по-ниски премии по решение на застрахователя. Това ни най-малко не променя идеята на застраховането, а тя е: плащат всички, получава този, който е изтеглил късата клечка. Солидарност му викат.
По същия начин средно за едно общество годишно има нужда от Х лева за лечение на различни болести, които статистически се случват с такава и такава честота. Тази сума се разхвърля между всички.
Нищо повече и нищо принципно различно от застраховането, само трябва да се схване за какво става дума, а не да се вика "бъркаш".

Миссенс, индивидуалните партиди точно това изключват - лечение на инвалидите за сметка на обществото. Затова са индивидуални. Другото е въпрос на изпълнение и контрол, не на основен принцип.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 16:43 от Магдена

# 151
  • София
Е добре, но тия неосигурени люде пак ще са там, и държавата ще трябва да плати на някой да ги прегледа, и ще вземе все от някой твой данък, или някак си, под друг претекст, от теб пари. Тоест тая твоята осигуровка не е проблема, ами това че здравеопазването е като една джунгла без никакви регулации и всичко е на късмет и на парче. Финансирането е единственото що годе уредено нещо в него  Simple Smile

Затова в джунглата трябва да се сложи ред. Да има ясни правила. Кой какво дава и получава. Отказваш да плащаш осигуровки, значи държавата те лекува само в следните случаи: и се изброяват тежки животозастрашаващи състояние. Във всички други случаи те таксуват като преглед в частен кабинет.Какво е това чудо? Някой им подсказал, че по закон не може да се отказва спешна помощ и те, стане ли 19ч., хукват из болниците. Аман от тарикати!
А пък в родилните домове е "куче влачи, диря няма". ooooh! Всички за на червено от неосигурени родилки. Ама иначе още не са разбрали, че са бременни и тичат да питат: "държавата какво ще ми даде, какво ми се полага?". Полага ти се, ако си се осигурявал! Няма оправия! Crossing Arms
Оказва се, че тези, които наистина имат нужда, не могат се вредят от тарикати.

Имам много близка приятелка с тежко заболяване. Работеше, докато можеше и сега: "дай пари за рехабилитатор, за лечение, за лекарства и т.н." Тя няма възможност и държавата нямало как да ѝ помогне. Безумие! Чудим се как да помагаме на човек, който е плащал вноски.

# 152

Цитат
Ако ти изгори къщата, ще получиш спрямо премията, която лично ти си заплатила, а не спрямо нуждите ти.
Не бъркаш ли лекичко така застрахователна премия и застрахователна сума? Бъркаш, бъркааааш.  Mr. Green
Ще получа толкова, колкото струва къщата ми (или по-малко, ако щетите ми са по-малки), демек баш според нуждата си, защото за това съм се застраховала. Премията, моята и на другите хиляди застраховани, е изчислена според цената на къщата ми, но и според статистическия риск къщата на някого да изгори. Не е вярно, че застраховането не било солидарно. Застрахователната сума, която ще ми се изплати при пожар, се поема солидарно от застрахованите (от премиите, които плащат), щото от хиляда ще изгорят къщите на средно двама, ма не се знае предварително на кои.
По същия начин средно за едно общество годишно има нужда от Х лева за лечение на различни болести, които статистически се случват с такава и такава честота. Тази сума се разхвърля между всички.
Нищо повече и нищо принципно различно от застраховането, само трябва да се схване за какво става дума, а не да се вика "бъркаш".

Миссенс, индивидуалните партиди точно това изключват - лечение на инвалидите за сметка на обществото. Затова са индивидуални. Другото е въпрос на изпълнение и контрол, не на основен принцип.

Мне, няма да получиш толкова, колкото струва къщата ти. А ще получиш спрямо премията, която си платила, която премия е функция на застрахователната оценка на къщата ти, която пък застрахователна оценка мого често не е изобщо реалната цена на къщата ти. Да не говорим, че специално при имущественото застраховане можеш да се застраховаш и на избрана от теб стойност. Можеш за 20 000 да си застраховаш къщата. И ако изгори, ще си получиш маскимум тези 20 000 и нищо повече, пък ако ще и 200 000 да ти струва къщата. (Едниствено, ако я застраховаш на повече от застрахователната оценка, ще получиш застрахователната оценка, независимо, че си платила премия за повече.)

И не, твоята щета не се покрива солидарно от застрахованите. Покрива се от застрахователя. Който като събере премиите има задачата така да управлява средствата по тях, че да може да си покрие щетимостта. Едни застраховател трябва да може да изплати 100% от исковете си. Затова има и дейност, наречена презастраховане.

Още имаш да почетеш. Започни с Кодекса за застраховането.

# 153
  • Пловдив
О, да - забравих, че приходът на застрахователя, както и приходът на бюджета, изобщо не идва от застрахователни премии, съответно от данъци.  Sunglasses

Като казвам, че някои хора не схващат основния принцип, а вместо това забиват в несъществени или направо измислени разлики и ми разправят, че бъркам, не го казвам, за да си изтърквам клавиатурата.

Кодексът за застраховането е един от законите, с които редовно работя и съм добра в това, което работя. Някак си никак не беше откритие и откровение за мен обяснението как се извършва застраховането и че може да застраховаш имуществото си и за по-ниска стойност.
Други препоръки?

Цитат на: missence
Затова в джунглата трябва да се сложи ред. Да има ясни правила. Кой какво дава и получава. Отказваш да плащаш осигуровки, значи държавата те лекува само в следните случаи: и се изброяват тежки животозастрашаващи състояние.
Трябва. Но лечението не са индивидуалните партиди, както ги предлагате.
ОК, приемаме, че имаме индивидуални партиди - който колкото платил, толкова ползва. Инвалидите какво? От бюджета? Ами нали разбираш, че пак тарикатите ще се пишат инвалиди и ще ползват "бюджета". Както сега тичат към спешното.
Той бюджетът, нали, няма нищо общо с плащаното от всички в обществото, точно както приходът на застрахователя няма нищо общо с премиите, платени от всички застраховани. Wink
Очевидно друг е начинът, по който трябва да се сложи ред. Аз нито знам как, нито смятам, че е лесно, но според мен е ясно, че индивидуалните сметки не са никакво решение на проблема.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 17:27 от Магдена

# 154
О, да - забравих, че приходът на застрахователя, както и приходът на бюджета, изобщо не идва от застрахователни премии, съответно от данъци.  Sunglasses

Като казвам, че някои хора не схващат основния принцип, а вместо това забиват в несъществени или направо измислени разлики и ми разправят, че бъркам, не го казвам, за да си изтърквам клавиатурата.

........
Не. Ако работиш с Кодекса за застраховането и твърдиш, че застраховането действа на солидарен принцип, не мисля, че има препоръка, която да е от полза.
По твоята логика, банковата система също действа на солидарен принцип.

# 155
Солидарна организация НЕ означава държавна организация. Солидарната система може да бъде и частна. Изобщо не ме интересува, как ще се осигуряват хора, които не искат да си внасят вноските - тяхна си работа. Аз бих искала да имам избор от фондове, да има конкуренция и да се включа в такъв, в който с други хора, осигуряващи се в този фонд да имаме солидарна здравна система.

Ако парите са с натрупване в индивидуални партиди, те с времето ще се обезценяват, защото "застояват". Ако постоянно са в обръщение да лекуват болните в момента, няма да се обезценяват, защото се ползват в месеца, в който са платени от клиентите на фонда.
Тоест не че ми харесва солидарността или подобно, а не бих участвала в икономическа схема, която разчита да се трупат пасивни пари.

Самата аз не държа пасивни пари, освен няколко хиляди, ако нещо се наложи спешно. Всичко друго се инвестира.

# 156
  • Пловдив
Наистина няма възможна твоя препоръка, която да може да ми бъде от полза. Като проблемът не е у мен.

За да съм по-ясна (не е към госпожа Зина) - единият възможен принцип е: плащат всички участващи, получава този, чийто късмет не е сработил и се разболее или за когото е настъпило застрахователно събитие. Другият е: плащам за себе си, трупа ми се по сметката и ползвам натрупаното или го пренасочвам към роднини.
Застраховането работи на първия принцип. Ако някой не го кефи да се нарича солидарност, няма проблем да го наречем другояче. Здравното осигуряване също работи на първия принцип; ако ще работи на втория, би било все едно всички да си открием обикновени банкови сметки и сами да спестяваме там.

# 157
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ама, чакай сега! Солидарно за сметка на работещите. Нямам против да се лекуват инвалиди и т.н. безплатно за сметка на държавата т.е. за наша сметка, но аз да бачкам като замяна, да плащам луди пари за осигуровки, да се лекувам на частно, защото това, което ми предлага държавата е безобразно, а някой да си стои вкъщи пред ТВ-то на спокойствие, да не иска да работи, да не плаща осигуровки и като го заболи нещо да тича до спешен кабинет, а аз да му плащам ражданията, болките в гърлото и т.н. Извинявам се! Това са си моите пари по моята партида. Ще си ги "харча" както реша и когато реша. Нека се помага на хора в нужда, а не на всеки тарикат.

Един път ми се наложи да отида до ИСУЛ вечерта и чаках до сутринта, защото е митинг от неосигурени люде, които са дошли да се прегледат без пари (от разговор с докторката).
Солидарният принцип за сега е най-доброто измислено при здравните системи.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 18:06 от BlueIce

# 158
И Зина и Магдена казват истини, но тя е някъде по средата, така че да не спорят, а прочетат следното - застраховането действа на солидарен принцип, доколкото обезщетения получават само тези, на които се реализира покритият риск по полицата, и в същото време всеки е застрахован индивидуално до размера на неговата застрахователна сума по покритите рискове в полицата, било живот, имущество и т,н. Всеки избира различни покрития и застрахователни суми. По въпроса за имущественото застраховане всеки застраховател си има минимална сума на квадрат, по която може да се застрахова даден имот в дадено населено място.
Отделно се допуска подзастраховане по полици с т,н "първи риск", което масово предлагат брокерите. Давам пример: Влиза бай Пешо в SDI и иска да си застрахова имота, че на комшията му се новоднил и платил маса пари за ремонти. Обаче служителката не разбира от застраховане, а предлага най-евтиното и вървежното с н-та степен отстъпки и прИмоции, понеже и таргет трябва да се покрива към ексклузивните партньори. И бай Пешо получава за 30-40лв на година, което е смешно за имот в София при средна пазарна цена на квадрат около 800 евро полица с лимит 10 000лв. И когато му изгори имота да кажем, няма да получи стойността му по пазарна цена, а тези 10 000лв и то, ако коректно е направена полицата.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 18:19 от FragranceFanatic

# 159
  • Пловдив
FragranceFanatic, аз го противопоставих на принципа "трупат ми се точки и ги ползвам", не друго.
Не е съществено, че на бай Пешо и на съседа му премията не зависи от дохода им, а зависи от застрахователната сума, докато здравната ни вноска моята и твоята зависят от дохода ни, а покритите рискове Wink и суми са едни и същи, нито пък от това, че служителката не предлага на Пешо най-добрия избор. Това не е приципна разлика в случая.
Опитах се да кажа, че начинът за справяне с тарикатите, които и аз като Миссенс и останалите много бих искала да не можеха да тарикатеят, не е трупането на точки по индивидуална партида. Начинът е, струва ми се, само строг контрол. За съжаление не знам как може да се подобри той.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 20:59 от Магдена

# 160
  • София
Скрит текст:
Ама, чакай сега! Солидарно за сметка на работещите. Нямам против да се лекуват инвалиди и т.н. безплатно за сметка на държавата т.е. за наша сметка, но аз да бачкам като замяна, да плащам луди пари за осигуровки, да се лекувам на частно, защото това, което ми предлага държавата е безобразно, а някой да си стои вкъщи пред ТВ-то на спокойствие, да не иска да работи, да не плаща осигуровки и като го заболи нещо да тича до спешен кабинет, а аз да му плащам ражданията, болките в гърлото и т.н. Извинявам се! Това са си моите пари по моята партида. Ще си ги "харча" както реша и когато реша. Нека се помага на хора в нужда, а не на всеки тарикат.

Един път ми се наложи да отида до ИСУЛ вечерта и чаках до сутринта, защото е митинг от неосигурени люде, които са дошли да се прегледат без пари (от разговор с докторката).
Солидарният принцип за сега е най-доброто измислено при здравните системи.
Мхмм, вижда се колко е добро! Неосигурените се възползват от "безплатно" здравеопазване, което хич не е безплатно, а е за сметка на осигурените, на които им е писнало и освен, че "доброзорно" хвърлят едни пари на вятъра, плащат за лечение в частния сектор. Аз съм една от тези, които чинно плаща голяма сума пари за осигуровки и засега не ползвам ЛЛ, безплатни прегледи и т.н. Да не говорим, че плащам не само здравни осигуровки, а яки данъци като цяло, а нямам право на детски и никакви благинки от държавата и какво излиза? Аз просто плащам, защото съм будала и за да осигуря рахата на някой, който не иска да работи? Голяма "солидарност", няма що. Нека и тези, които не си плащат осигуровките, да бъдат солидарни с мен и да започнат да си ги внасят всеки месец, ммм? Или солидарността е само в посока балък->тарикат?

# 161
Ми, като искате тарикатите да не се възполлзват, не плащайте в кюпа. Така, и така пак си плащате за специалист, и за всичко, се чудя, за какво плащате newsm78

# 162
  • София
Ми, като искате тарикатите да не се възполлзват, не плащайте в кюпа. Така, и така пак си плащате за специалист, и за всичко, се чудя, за какво плащате newsm78
И аз се чудя, честно! След като наскоро родих и пак не се възползвах от безплатните 2 ехографа за цяла бременност (забележете цели 2 ехографа), направо ми е смешно. Лошото е, че няма как да не плащам, защото работя при работодател, който е изряден откъм плащания.

Точно преди 20 дена се наложи операция на моя роднина, която е в пенсия и цял живот е работила (без да има ден прекъсване). Е, удоволствието ни струваше 2900лв. в държавна болница. Платени на каса с фактура.

# 163
  • Пловдив
А моето семейство е ползвало повече от колкото е внесло. Не разбирайте, че не сме внасяли, става дума за скъпи лечения.

# 164
Може би защото е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт