Ще получа толкова, колкото струва къщата ми (или по-малко, ако щетите ми са по-малки), демек баш според нуждата си, защото за това съм се застраховала. Премията, моята и на другите хиляди застраховани, е изчислена според цената на къщата ми, но и според статистическия риск къщата на някого да изгори. Не е вярно, че застраховането не било солидарно. Застрахователната сума, която ще ми се изплати при пожар, се поема солидарно от всички застраховани (от премиите, които плащат), щото от хиляда ще изгорят къщите на средно двама, ма не се знае предварително на кои. Откъде мислиш, че ще дойдат парите за моето застрахователно обезщетение? От бюджета и роднините ми?

Възможно е хората, за които е преценено, че е по-малко вероятно къщите им да изгорят, щот примерно от 20 години не са горели и явно ги пазят добре, да плащат по-ниски премии по решение на застрахователя. Това ни най-малко не променя идеята на застраховането, а тя е: плащат всички, получава този, който е изтеглил късата клечка. Солидарност му викат.
По същия начин средно за едно общество годишно има нужда от Х лева за лечение на различни болести, които статистически се случват с такава и такава честота. Тази сума се разхвърля между всички.
Нищо повече и нищо принципно различно от застраховането, само трябва да се схване за какво става дума, а не да се вика "бъркаш".
Миссенс, индивидуалните партиди точно това изключват - лечение на инвалидите за сметка на обществото. Затова са индивидуални. Другото е въпрос на изпълнение и контрол, не на основен принцип.