Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 284
  • 377
  •   1
Отговори
# 165
  • София
А моето семейство е ползвало повече от колкото е внесло. Не разбирайте, че не сме внасяли, става дума за скъпи лечения.
Е, как става тази врътка? Писах по-горе, че преди 20дена се наложи сложна операция на моя роднина. Платихме си като попове в държавната болница. Пътеката покривала 1000лв., а за нас оставали 2900лв. Всички работим, осигуряваме се на реални доходи, плащаме луди данъци и на финала пак си платихме и то не рушвет, а съвсем легално на каса. Издадоха ни фактура даже.

# 166
  • Ямбол
Кои са тези неосигурени, които ползват безплатна здравна услуга?
Тук ума една потребителка, която има само няколко месеца невнесени осигуровки, има и здравословни проблеми, работи и нищо. Нито се лекува, нито си внася дължимото.

# 167
  • Пловдив
А моето семейство е ползвало повече от колкото е внесло. Не разбирайте, че не сме внасяли, става дума за скъпи лечения.
Е, как става тази врътка? Писах по-горе, че преди 20дена се наложи сложна операция на моя роднина. Платихме си като попове в държавната болница. Пътеката покривала 1000лв., а за нас оставали 2900лв.
За 10 път казвам на всеослушание - на детето ми беше направена сърдечна операция (не точно операция, транскатетърно поставяне на Койл) за която не съм платила нито лев на каса или на ръка. С направление от личния лекар на детето от Сопот(тогава живеехме в Сопот). Подобно нещо струва към десетина хиляди евро във френска клиника. Детето ми беше оперирано в Национална кардиологична болница.
Баща ми също беше опериран и терапия.
Баба ми.

На най-малкия ми син се изписват лекарства по здравна каса. С рецептурна книжка. Всеки месец по стотина лева някъде биха отивали.

С което не казвам, че никога не сме плащали. На другата ми баба и платихме за пирона някъде към 3 хиляди.

# 168
  • София
Относно частните фондове да се включа и аз - обикновено вноските са за сметка на работодателя.
Не е необходимо никакво натрупване на средства в никаква индивидуална партида, за да се възползваш от фонда. Т.е. избира се пакет  - в нашата фирма пакетът е еднакъв за всички служители, сключва се договор, и от ден първи имаш право да се възползваш от целия си договорен лимит за годината.
Месечните вноски са от порядъка на 30-50лв., в зависимост от покритието на пакетите. Може да осигуряваш и член от семейството за твоя сметка.
Достъпът до специалист е на един клик разстояние, фондът ми плаща лекарствата до определена сума годишно, очила и стоматолог.

# 169
  • инфантилно и разглезено хлапе
Скрит текст:
Ама, чакай сега! Солидарно за сметка на работещите. Нямам против да се лекуват инвалиди и т.н. безплатно за сметка на държавата т.е. за наша сметка, но аз да бачкам като замяна, да плащам луди пари за осигуровки, да се лекувам на частно, защото това, което ми предлага държавата е безобразно, а някой да си стои вкъщи пред ТВ-то на спокойствие, да не иска да работи, да не плаща осигуровки и като го заболи нещо да тича до спешен кабинет, а аз да му плащам ражданията, болките в гърлото и т.н. Извинявам се! Това са си моите пари по моята партида. Ще си ги "харча" както реша и когато реша. Нека се помага на хора в нужда, а не на всеки тарикат.

Един път ми се наложи да отида до ИСУЛ вечерта и чаках до сутринта, защото е митинг от неосигурени люде, които са дошли да се прегледат без пари (от разговор с докторката).
Солидарният принцип за сега е най-доброто измислено при здравните системи.
Мхмм, вижда се колко е добро! Неосигурените се възползват от "безплатно" здравеопазване, което хич не е безплатно, а е за сметка на осигурените, на които им е писнало и освен, че "доброзорно" хвърлят едни пари на вятъра, плащат за лечение в частния сектор. Аз съм една от тези, които чинно плаща голяма сума пари за осигуровки и засега не ползвам ЛЛ, безплатни прегледи и т.н. Да не говорим, че плащам не само здравни осигуровки, а яки данъци като цяло, а нямам право на детски и никакви благинки от държавата и какво излиза? Аз просто плащам, защото съм будала и за да осигуря рахата на някой, който не иска да работи? Голяма "солидарност", няма що. Нека и тези, които не си плащат осигуровките, да бъдат солидарни с мен и да започнат да си ги внасят всеки месец, ммм? Или солидарността е само в посока балък->тарикат?
Няма работещи и неработещи. При солидарният принцип здравите плащат за лечението на болните и толкоз. За сега нищо по-добро не е измислено. Щом това не ти изнася, спри да плащаш здравни осигуровки, лекувай се на частно където намериш за добре и готово.

# 170
  • София
Тук ума една потребителка, която има само няколко месеца невнесени осигуровки, има и здравословни проблеми, работи и нищо. Нито се лекува, нито си внася дължимото.

Нали ти обясних кои и какво видях. Наложи ми се да отида една вечер до ИСУЛ. Пред кабинета по УНГ имаше сигурно над 100 човека (не преувеличавам). Отидохме към 23ч. и ни приеха за преглед в 4:30ч. В кабинета се оплаках на докторката от чакането, а тя ми обясни, че огромна част от чакащите не са осигурени и като стане 19ч. тръгват към спешните кабинети, защото си знаят правата, че спешна помощ не може да им се откаже. Имаше 5-6 човека, които бяха дошли чак от Самоков, защото там не ги преглеждали вече и се прередиха, че бързали.
На приятелката ми майка ѝ работи в спешен кабинет извън Сф и споделя същата закономерност.

Скрит текст:
Е, как става тази врътка? Писах по-горе, че преди 20дена се наложи сложна операция на моя роднина. Платихме си като попове в държавната болница. Пътеката покривала 1000лв., а за нас оставали 2900лв.
За 10 път казвам на всеослушание - на детето ми беше направена сърдечна операция (не точно операция, транскатетърно поставяне на Койл) за която не съм платила нито лев на каса или на ръка. С направление от личния лекар на детето от Сопот(тогава живеехме в Сопот). Подобно нещо струва към десетина хиляди евро във френска клиника.
Баща ми също беше опериран и терапия.
Баба ми.

На най-малкия ми син се изписват лекарства по здравна каса. С рецептурна книжка. Всеки месец по стотина лева някъде биха отивали.
Не съм те чела, не знаех.
Баба ми оперираха преди 20 дена, осигурена е, имахме направление от ЛЛ и си платихме "скромната" сума от 2900лв. Значи и солидарната система не бачка, защото не е солидарна за всички, става ясно от написаното.

Скрит текст:
Дано детето ти да е добре. Peace

# 171
  • Пловдив
А, супер е Simple Smile Минаха 4-ри години. Но аз няма да забравя, че за мен и детето ми системата работеше.

# 172
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Ама, чакай сега! Солидарно за сметка на работещите. Нямам против да се лекуват инвалиди и т.н. безплатно за сметка на държавата т.е. за наша сметка, но аз да бачкам като замяна, да плащам луди пари за осигуровки, да се лекувам на частно, защото това, което ми предлага държавата е безобразно, а някой да си стои вкъщи пред ТВ-то на спокойствие, да не иска да работи, да не плаща осигуровки и като го заболи нещо да тича до спешен кабинет, а аз да му плащам ражданията, болките в гърлото и т.н. Извинявам се! Това са си моите пари по моята партида. Ще си ги "харча" както реша и когато реша. Нека се помага на хора в нужда, а не на всеки тарикат.

Един път ми се наложи да отида до ИСУЛ вечерта и чаках до сутринта, защото е митинг от неосигурени люде, които са дошли да се прегледат без пари (от разговор с докторката).
Солидарният принцип за сега е най-доброто измислено при здравните системи.
Мхмм, вижда се колко е добро! Неосигурените се възползват от "безплатно" здравеопазване, което хич не е безплатно, а е за сметка на осигурените, на които им е писнало и освен, че "доброзорно" хвърлят едни пари на вятъра, плащат за лечение в частния сектор. Аз съм една от тези, които чинно плаща голяма сума пари за осигуровки и засега не ползвам ЛЛ, безплатни прегледи и т.н. Да не говорим, че плащам не само здравни осигуровки, а яки данъци като цяло, а нямам право на детски и никакви благинки от държавата и какво излиза? Аз просто плащам, защото съм будала и за да осигуря рахата на някой, който не иска да работи? Голяма "солидарност", няма що. Нека и тези, които не си плащат осигуровките, да бъдат солидарни с мен и да започнат да си ги внасят всеки месец, ммм? Или солидарността е само в посока балък->тарикат?
Няма работещи и неработещи. При солидарният принцип здравите плащат за лечението на болните и толкоз. За сега нищо по-добро не е измислено. Щом това не ти изнася, спри да плащаш здравни осигуровки, лекувай се на частно където намериш за добре и готово.
Изобщо не съм съгласна. Ако е толкова добро, щеше да е така във всички държави.
И както споделих вече, оказва се, че болните и те си плащат, макар че са плащали и като здрави. И какво излиза, цял живот плащала жената, за да платим после още 3 бона. Е, толкова ли не е събрала 3 хил. лева за толкова години труднов стаж? Работила е като вол толкова години и на финала пак стигнахме до касата на болница и пари. Затова- индивидуална партида. Твърдо "ЗА". Peace

А, супер е Simple Smile Минаха 4-ри години. Но аз няма да забравя, че за мен и детето ми системата работеше.
Дано работи за всички така, защото за баба ми не проработи. И ми е чудно, ако ние нямахме тези пари, какво правим? Тя откъде ще намери тези пари с едната пенсия?

# 173
Ми какво е това 70 - 80 лева на легло, моля ви се #Crazy Лятото, в петзвезден хотел, на пъпа на Сл. бряг, почивах в тристаен, напълно оборудван, за 60 лева, ай, без мене, в нашите спретнати болници.

# 174

И аз това се чудя. Аз съм неосигурена (вече съм, но кел файда като не съм си платила старите "задължения") и когато ми се наложи да ползвам здравна услуга си плащам и то в троен размер. Освен циганите, нямам наблюдение "белите" хора да ги пускат без да си платят. По-горе потребителката е написала, че чакат след 19ч., защото знаели, че няма как да им се откаже спешна помощ. Обаче като влезнат в кабинета и лекаря прецени, че състоянието им не е "спешно" ги карат да си платят.

# 175
  • София
Ми какво е това 70 - 80 лева на легло, моля ви се #Crazy Лятото, в петзвезден хотел, на пъпа на Сл. бряг, почивах в тристаен, напълно оборудван, за 60 лева, ай, без мене, в нашите спретнати болници.
А, да, и това платихме.
И ми е чудно, ако ние нямахме тези пари, какво правим? Тя откъде ще намери тези пари с едната пенсия? Защото казаха: "платете първо, донесете документ, за да може да я включим в графика за плановите операции, защото трябва да е по-скоро (предвид състоянието ѝ)."

# 176
А, да, и това платихме.
И ми е чудно, ако ние нямахме тези пари, какво правим? Тя откъде ще намери тези пари с едната пенсия? Защото казаха: "платете първо, донесете документ, за да може да я включим в графика за плановите операции, защото трябва да е по-скоро (предвид състоянието ѝ)."
Изнудвачи, секира им трябва.

# 177
Тия (неосигурени, които ползват безплатна здравна услуга) са някаква рядкост, щом осигурения доплаща, неосигурения нищо да не плаща. Т'ва ще да е повече прецедент от тенденция.

# 178

...]. Обаче като влезнат в кабинета и лекаря прецени, че състоянието им не е "спешно" ги карат да си платят.

Как ги карат?
При нас неосигурени минават точно в спешното и в родилно. Виждала съм тази година една тумба след сбиване в спешно и съм била с такава майка в родилно. Как ще ги накарате в последствие да си платят шевовете на първите, например?
Изключение е, разбира се. Не е правило, но го има.

# 179
  • инфантилно и разглезено хлапе
Изобщо не съм съгласна. Ако е толкова добро, щеше да е така във всички държави. И какво излиза, цял живот плащала жената, за да платим после още 3 бона. Е, толкова ли не е събрала 3 хил. лева за толкова години труднов стаж? Работила е като вол толкова години и на финала пак стигнахме до касата на болница и пари. Затова- индивидуална партида. Твърдо "ЗА". Peace
Е и, какво ще постигнеш с твоята индивидуална партида, ако се случи нещо по-сериозно?
Примерно ето ти един хпотетичен случай:
5 години след като си почнала работа става злополука, помита те кола на пътя и изпадаш в кома. Поддържането с апаратура на човек в кома е много скъпо. За колко месеца мислиш, че ще ти стигнат парите по индивидуалната партида да те поддържат жива?
И втори въпрос, след като парите по индивидуалната ти партида се изчерпят, какво си избираш?
- лекарите да ти дръпнат шалтера на животоподдържащите системи или
- да те пратят в полу-насипно състояние да заработиш остатъка от недостигащите пари
 Mr. Green  

Общи условия

Активация на акаунт