Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 279
  • 377
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Скрит текст:

...]. Обаче като влезнат в кабинета и лекаря прецени, че състоянието им не е "спешно" ги карат да си платят.

Как ги карат?
При нас неосигурени минават точно в спешното и в родилно. Виждала съм тази година една тумба след сбиване в спешно и съм била с такава майка в родилно. Как ще ги накарате в последствие да си платят шевовете на първите, например?
Изключение е, разбира се. Не е правило, но го има.
Peace
Аз не видях някой да си плати. И не смятам, че е практика да си плащат, а би било хубаво. "Спешното" състояние е много относително понятие.

BlueIce, да не дава Господ, ама като гледам и в такива случаи се плаща. Няма да се мине без пари. Плащаш осигуровки и пак искат пари. Всеки ден чета апели за пари за операции от осигурени хора. Защо не им е безплатно? Нали това бил солидарният принцип. Ама, стигнеш ли до него, пак те пращат на касата на болницата. Stop Ето, дадох ти конкретен пример. Цял живот  плащаш осигуровки, налага ти се операция и хоп: "идете и платете едни 3 бона, за да Ви оперираме." Каква е разликата, че си плащал? Ами, ако бяха 30 бона за доплащане? Какво правим? Къде е този солидарен принцип в случая, че не го виждам?

# 181
  • инфантилно и разглезено хлапе
 Наистина е така, както казваш. При нас в момента системата на здравеопазването не работи както трябва, това е очевидно, но от нас зависи да я направим работеща. За мен оптималният вариант е, всеки със платени здравни осигуровки да ползва безплатно лечение. Държавата ако има воля, нека да го направи.

# 182
btw и аз си платих консуматив и пари искат за престой (които пропуснах, защото ако си на БТ и осигурен не трябва да плащаш ама пък как да се сетиш баш в тоя момент и до БТ да идеш щото си трябват хартии все пак).

# 183
Наистина е така, както казваш. При нас в момента системата на здравеопазването не работи както трябва, това е очевидно, но от нас зависи да я направим работеща. За мен оптималният вариант е, всеки със платени здравни осигуровки да ползва безплатно лечение. Държавата ако има воля, нека да го направи.
Който плаща здравни, го пращат в дванайста глуха. Като си платиш допълнително те направляват вече. Така, че не им завиждайте на тарикатите. Замазват им очите и ги пращат да си мрат.

# 184
  • Пловдив
По твоята логика, банковата система също действа на солидарен принцип.
Този бисер сега го видях. Гениално!
Назубкало някакви неща, без да схваща и обобщава основното, без да разбира за какво му говори събеседникът, обаче раздава квалификации на кило.

# 185
Относно частните фондове да се включа и аз - обикновено вноските са за сметка на работодателя.
Не е необходимо никакво натрупване на средства в никаква индивидуална партида, за да се възползваш от фонда. Т.е. избира се пакет  - в нашата фирма пакетът е еднакъв за всички служители, сключва се договор, и от ден първи имаш право да се възползваш от целия си договорен лимит за годината.
Месечните вноски са от порядъка на 30-50лв., в зависимост от покритието на пакетите. Може да осигуряваш и член от семейството за твоя сметка.
Достъпът до специалист е на един клик разстояние, фондът ми плаща лекарствата до определена сума годишно, очила и стоматолог.

Може ли да те помоля, утре ако имаш възможност да попиташ този, който е сключил договора, дали при подписване на договор с този фонд за първи път, е можело от първия ден да ползваш проследяване на бременност или е имало един шестмесечен период през който тази услуга не е била достъпна?

Както и дали биха покрили операция, наложила се по хронично заболяване, открито преди началото на осигуряването?

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 22:41 от ZinaSt

# 186
  • София
От нас ли? Това го вярвах до едно време, вече не. Зависи от 240 човека, които нямат волята да направят системите работещи. Затова да се преминава към схемата "всеки да се справя сам" .... докогато и както може. Rolling Eyes

# 187
По твоята логика, банковата система също действа на солидарен принцип.
Този бисер сега го видях. Гениално!
Назубкало някакви неща, без да схваща и обобщава основното, без да разбира за какво му говори събеседникът, обаче раздава квалификации на кило.

Третото лице единствено число ме умили. Назубкало. Издава много пропуски. Както и забавно непознаване на значението на думата "квалификация".
Направи ми услуга. Аз, както виждаш, подминавам постовете ти. Не ме коментирай и ти повече. Не сме на едно ниво. Нито като опит, нито като знания, нито като възпитание.

Последна редакция: пт, 25 ное 2016, 07:32 от ZinaSt

# 188
За никого не е тайна, че системата е в колапс и се краде повсеместно( да не коментираме случая с ваксините на Пепи). Проблем са клиничните пътеки, където почти нищо не се покрива, сърдечните операции да кажем се покриват, но дадени консумативи, апаратчета не се покриват, а струват много пари. Истина е, че здравеопазването като цяло е много скъпо, както и лечението в цял свят. С малки изключения, няма как държавата да поема всичко и винаги ще има нужда частния сектор  да се намесва, визирам човек допълнително да си прави здравна застраховка, за да е спокоен. Разбира се, тя струва пари и всеки гледа да мине по тънката, ако може. И на нашия пазар има адекватни предложения, но трябва да се бъркаме, а бълагарина като цяло няма култура за профилактика, застраховане, визия за бъдещето, живее ден за ден. Аз съм за разделение 50 на 50 държава и частен сектор или човек да избира, просто трябва да се централизира и да се направят пакети за всеки да има и всеки да си носи риска според акъла и да има ясни правила, плащаш и получаваш еди си какво. Имам познати със застраховки за над 2 милиона евро и се покрива всичко - амбулатория, болнично лечение, тежки заболявания и т,н в цял свят. Държавата ни е бедна, как мислите седи въпроса да кажем с трансплантации, струващи 100 000, 200 000хил. Друг е въпроса, че фонда(застрахователя) плаща на болницата и после тръгва да си търси парите от здравната каса...

# 189
Не разбрах - задължително ли е здравното осигуряване ?

# 190
  • Ямбол
Задължително е и на който на му изнася, да сменя гражданството и да се наслаждава на чуждото осигуряване. Ама не го прави, а се връща тук да си лекува зъбките, че в чужденеция хем е прекрасно, хем е скъпичко.

# 191
Неслучайно българският народ е с най-здрави зъби в света казват хората.

# 192
Май само балъците плащат.

# 193

Де юре - да, де факто...

# 194
  • София
Скрит текст:

Де юре - да, де факто...
hahaha

202uu

Общи условия

Активация на акаунт