Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 555
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
celika, в провинцията - да. Хората са съгласни на всичко, само за да имат работа.
Но в голям град и ако става въпрос за тясно специализирана работа, ако кандидатът е наистина добър специалист е твърде вероятно да откаже.

# 136
Да, в случая става въпрос за провинцията.

# 137

Също така имам предивд, разбира се, че кандидатка би могла да работи 6 месеца, все пак, преди да излезе в  болничен. Иначе много ясно, че няма смисъл да я назначават...

Дали?
Първо - за да работи шест месеца, значи е бременна от не повече от месец. В този период изобщо не може да се прогнозира как ще протече бременността. Може да е работоспособна до самото раждане, но може и да и се наложи да излиза в болнични от първия месец...Това все пак е бременност, не е настинка...

Данъчни облекчения за наемане на бременни няма.

А колкото до това сега да се наеме човек, който може би евенетуално след 2 години ще дойде да ти допринася - това е несериозно. Много неща може да се случат за тези две години и с фирмата и с кандидата.

Нянои си имат планове да стоят в майчинство по една година, обаче после им харесва и си раждат и второ и т.н. Някои пък непланирано забременяват.... Някои размислят - вече искат друго да работят. Или по време на майчинството откриват нещо по-добро.

От страна на фирмата пък - позицията може да се измени и кандидатът вече да не е най-подходящия. Може изобщо тази позиция да се окаже ненужна...Това не е седмица, месец. Говорим за години.

Като реши, че ще се връща на работа - тогава може да се прецени тя подходящ и ценен кадър ли е или не. От сега да решиш, че някой ще ти е много ценен след някакъв период, за който дори нямаш гаранция колко ще е - за мен това е непрофесионално и наивно.

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 10:58 от ZinaSt

# 138
ZinaSt е напълно права. Риск е да се наема бременна жена, особено ако позицията е една и не е лесно заменяема. Тоест не можеш да прехвърлиш работата на друг колега, поради спецификата на длъжността.

# 139
По интервюта не веднъж са ме питали смятам ли да забременявам и в сериозна връзка ли съм, така че не мисля че се наемат вече бременни жени. До този момент опитът ми с интервюта казва, че работодателят не желае тепърва забременяващи жени, а и понякога такива вече имащи деца. Така че според мен е напълно излишен този спор. Факт е, че изключения винаги ще има.

# 140
ZinaSt е напълно права. Риск е да се наема бременна жена, особено ако позицията е една и не е лесно заменяема. Тоест не можеш да прехвърлиш работата на друг колега, поради спецификата на длъжността.

Да, съгласна съм и с двете ви.

Vivian27, никой не спори. Аз исках да чуя мнениен а ейчари и те си го дадоха. Относно какви кандидати искат да наемат работодателите: Първо евентуално забременяване е много евентуално нещо и второ аз говоря за среди, в които работодателят по принцип не се интересува от личния живот на кандидата и не би му задал подобен въпрос. Моят въпрос го обсъждаме за да изясни въпросът дали жената е добре да кандидатства. Иначе те няма да я питат дали е бременна и дали има намерение да забременява.

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 11:05 от celika

# 141
По интервюта не веднъж са ме питали смятам ли да забременявам и в сериозна връзка ли съм, така че не мисля че се наемат вече бременни жени. До този момент опитът ми с интервюта казва, че работодателят не желае тепърва забременяващи жени, а и понякога такива вече имащи деца. Така че според мен е напълно излишен този спор. Факт е, че изключения винаги ще има.

А това е пълна дискриминация ...

# 142
Аз бих наела бременна жена, повечето предпочитам да работят по време на бременност, дали е първа или последваща няма значение , говоря за бременните, но аз бих наела бременна , бих и осигурила подходящи условия и работа съобразена с нейното положение. Мен много пъти са ме питали Как се виждам, след 2-3 години, имам ли приятел, а това последното е безумно за мен , както и питали са ме - Той не може ли да ви помага щом с те без работа, той какво мисли за Вас като сте безработна, всякакви такива  Shocked

# 143
Dados, за каква работа би я наела?

Мисля че celika говори за специалист, който е нужен, а не е просто някаква работа, за която във всеки един момент могат да се намерят хора.

# 144

А това е пълна дискриминация ...

Това всъщност не е дискриминация, но е недопустимо като отношение от професионална гледна точка.
Разлика обаче има и тя е съществена.

# 145
Като например работа изцяло зад бюро  Rolling Eyes

# 146
Да, говоря за позиция, която изисква тясно специализирани знания.

# 147
Абе то и програмистите са изцяло зад бюро, ама ако ги сменяш на 6 месеца до никъде няма да ти стигнат проектите, камо ли пък да говорим за качество... Rolling Eyes
Ако за моята позиция се сменя на 6 м. изпълняващият я, качеството също ще страда. Колкото и да е опитен, е необходимо време, за да свикне с начина на работа в конкретната фирма, отчети и т.н.

Разбирам защо работодател не би искал да наеме бременна жена на работа. Наистина може да си създаде още повече усложнения, от това да наеме някой не толкова подходящ.

# 148
Като например работа изцяло зад бюро  Rolling Eyes

Ти как си представяш тази работа изцяло зад бюро?
Какво задължения да включва, знания, умения?

В момента, в който тази жена и се наложи да излезе болничен, работодателят трябва да има друг човек, който да сложи на нейното място.
Ако работата и е специфична и специализирана, как точно ще стане?!

# 149
Колко познато! На старата ми работа мислеха, че това е най-правилния начин на управление - правиш всичко и по много!  Mr. Green Joy
Даже шефката /пенсионерка, но работеща/ казваше, че нямало нещо, което тя да поиска и да не се направело, т.е. няма не ми е работа!  Mr. Green
Познайте текучеството с какви темпове върви... Twisted Evil

Такива шефове ги знаем.Интересно че някои хора тук защитават такива т.н."коректни" работодатели.
Искат,ама от всичко по много,а насреща нищо StopНе мерси,при такива не искам да работя повече.
Като роб ако може да  им работиш,при "чудесни" условия на труд и "чудесна" заплата.Виждали сме ги мерси!

Общи условия

Активация на акаунт