Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 36

• 22 122
  • 104
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Zverino, нормално е да се тревожиш-обикновено се обградени от близки и познати, които дават за пример ящни деца и постоянно мелят на главата, че ти по някакъв начин пречиш на доброто кърмене.
Повечето кърмени деца, обаче, не са големи фенове на твърдата храна до към година и 4-5-6 месеца  Peace  Дори доста и от децата на АМ.
Вероятно има причина детето да не иска да хапва, но кърменето обикновено не е причина, а просто начин все пак да се храни. Докато кърмиш, все пак можеш да си спокойна, че детето получава хранителни вещества и течности от някъде.
Можеш да погледнеш тази статия http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=198968
Написана е с малко особен тон, но може да ти даде идеи  Peace
Опитай да предлагаш храна по различен начин-да хапва с ръце, например.Да сядате да хапвате заедно една храна, не отделна за детето.
Моят син прояде след като открихме, че е с анемия и вдигнахме желязо,Б12 и хемоглобина.Но е по-скоро изключение, повечето деца просто не са готови за големи количества твърда храна.

# 46
  • София
Благодаря за статията, много е интересна и определено ми е от полза и ще пробвам описания подход. Вярно е че околните, баби и приятели ми влияят, защото не са се сблъсквали с такъв отказ на храна и според тях съм изпуснала нещата от началото, а това ме дразни и почвам да се чудя дали наистина не е проблема в мен. Изследванията на кръв за годинка, показаха хемоглобин 105, педиатърката каза че е ок, но се чудя дали не е нисък и да оказва влияние върху апетита.
Надявам се нещата да се подобрят.

# 47
  • NE
При нас до 18 месец не приемаше почти никаква твърда храна. Започна с плодови пюрета и трудно привикна към млечната кухня, но тя беше много вкусна. В един момент сам намали кърменията, пристрасти се към млечната кухня и пюретата. Не съм го насилвала, но и той има предпочитания и досега защото не яде наша храна ако не е домашен хляб, сандвич или пица.

# 48
  • София
Можеш да погледнеш и захранване, водено от бебето (ЗВБ). И моята дъщеря трудно започна да приема по-големи количества твърда храна. Случи се около 1 г. и 7 мес. и досега продължава да упорства, ако иска да суче, предпочита да се насуче и тогава си дояжда. Този месец ще стане на 3:)

# 49
  • София
Пробвах с ЗВБ, но мисля, че беше късно ( по мое мнение можеби щях да имам успех, ако бях започнала захранването по този начин) и изобщо не прояви интерес да си сложи нещо в устата. Никакъв интерес към храната, дори не я пипаше , а ако аз му подам да види какво е почваше да се мята, мръщи и хвърля и се отказах. Явно му трябва още време на детето, а аз трябва да се заредя с търпение.

# 50
  • София
При нас се получи по почти същия начин.При първото хранене дадох пюре, после продължих по ЗВБ.След което, обаче се отплеснах с разни супи, докато в един момент на около 9-10 месеца той отказа да яде манджите ми, а отказваше и да хваща сам с ръка и да яде.
Много месеци ядеше само ако аз му подавам с ръка в устата, като се случваше и със седмици да не поиска нищо и беше само на кърма.
Започна малко по малко да прояжда след година и 3-4 месеца. Мисля, че свикна да хапва сам, като му режех кубчета краставици, ябълки, круши и ги слагах в купичка на достъпно за него място.Така си играеше, взимаше ябълки и хапваше. Той харесва да са на кубчета, но по принцип е по-добре да са резенчета на дълго.
Сега е на 2 години и почти 3 месеца, все още вкъщи яде малко.Обикновено има само 1 хранене със супа/манджа, другите са плодове, кисело мляко.В яслата уж изяждал всичко, но подозирам, че му дават да яде най-вече хляб. 200гр манджа на едно хранене не е изяждал никога  Laughing

# 51
  • София
Дезидерия, точно и при нас имаше такъв момент в който ядеше като му слагам с ръка в устата, за съжаление хапваше само бисквити и хляб по този начин, всичко друго отхвърля.
 А имали ли сте проблем с пиенето на вода? До 6- тия месец карахме само на кърма , вода не съм предлагала, сега си мисля, че е било грешка, защото все още не иска да пие. Предлагам редовно. Има три шишета на достъпно място  с биберон, с мек и с твърд накрайник, предлагам и от чаша, но неще и неще. Шишета хич не ги поглежда, ако случайно вземе някое, го хапе колкото да си начеше венците и го захвърля, а като давам от чаша го приема за игра и или плюе или се опитва да си вкара ръцете в чашата и да плиска. Сокове, айрян никакви течности не харесва. Явно си набавя течностите от кърмата и друго не иска, това също ме притеснява.

# 52
  • NE
При нас също вода пропи чак към 2-рата годинка, директно от чаша. Имаше момент с играта, но после се нареждаше сам. Опитай с пластмасова чашка в банята да му даваш да играе и тренира.

# 53
  • София
Той пропи вода някъде около 8-ия месец.  От чаша от онези със силиконовите накрайници(които си приличат на биберон). Към годинката се научи и от сламка.
Сега все още му е трудно от чаша, олива се.

# 54
  • София
Момичета, честит ден на жената  bouquet

Поздравявам ви с тази мила песен, все пак една от най-важните роли на нас като жени е майчинството  Hug
https://youtu.be/vKOVA2hozYc

# 55
Честит празник ист мен. Мн мил и красив поздрав, мн благодаря

# 56
Здравейте,
Имам нужда от малко помощ по темата с дългото кърмене или с края на кърменето. Кърмих момиченцето си 2г и 7 месеца. Сега чакам пак бебе. Не съм се притеснявала от кърменето по време на бременност, въпреки многото непоискани съвети от познати. До преди седмица я приспивах лесно с по минутка сукане по-скоро за емоционалния контакт, навика и всичко беше наред. Когато я питах дали има мляко, тя казваше, че няма, но щяла да показва на бебето "Виж как се суче". Сега обаче, от 5 дни не търси, не пита, а аз реших и да не предлагам. Ако е дошъл моментът, така да бъде. Но приспиването следобед е мираж. Вечер четем книжка, обръща се по корем и галя гръбче и дупе, добре се получи. Денем по два часа четем, шепна приказки, песни, галя, нежни игри с личицето да затвори очички, но накрая е пълно фиаско. Съответно вечерите е изнервена много. Започнаха и едни гневни изблици за нещо незначително. Че не е успяла да нарисува нещо, че не съм дошла веднага, че не сме я разбрали, а то като мрънка не мога да разбера какво казва и започва крещене, плач, посягане, изпада в бяс. Понякога предлагам да се гушнем и минава бързо. Друг път дълго време не може да се успокои, при все че аз наистина запазвам самообладание, говоря и се държа спокойно. Но някой път много посяга, излизам в другата стая и когато се успокои, тя сама идва и казва, че се е успокоила.
Много тъжна картинка, изчетох много неща, не съм се сблъсквала досега с това. Не е тръшкане, а емоционална буря, която тя не може да овладее. Моля за съвет с приспиването следобед след края на кърменето. Може би така ще престанат и избухванията.
Малко дълго стана, съжалявам

# 57
Добре дошла, Diafree!
При мен ситуацията е сходна с тази разлика, че при нас вечерното приспиване е кошмарното. Детето ми от двегодишно посещава ясла и там за няколко месеца се научи да заспива само следобед, но вечерното е  точно както го описваш. Подскачане, мрънкане, рев при миенето на зъбките, рев за щяло и нещяло, истерия за сукане, посягане, мен ме болят гърдите. Сега иска светеща лампа цяла нощ. Появиха се нощни кошмари.... Все се надявах да успея да кърмя в тандем, въобще се надявах да не спирам да кърмя, но сега не знам как да намеря сили да продължа с кърменето. Приемам и аз особено ценни указания и съвети!

# 58
  • NE
И ние бяхме стигнали момента докато бях бременна да не търси и дори да заспива сам, обаче раждането на бебето ни върна в изходна позиция, а бях решила че съм успяла да го отбия. Добре понесе петдневното ми отсъствие,но видя ли ме да гушкам някой друг и да го кърмя и полудяваше. Страх го беше да заспи дори, чуе ли бебето истерясваше. Опитахме всичко. Накрая се оказах с хиперлактация и вече 2 месеца кърмя тандемно. Това много улесни процеса на приемане на бебето. Двамата успяха да ме изцедят и след един блистер.

# 59
  • София
Фейри, една позната беше казала, че голямото и дете е нейната помпа  Laughing

diafree, разбирам те, много е трудно да се свикне с приспиването, след като няма вече опция за кърмене.
Аз бях за кратко бременна, но моят младеж не е показвал никакви признаци за отказване.Сега също сме далеч от отбиване(макар, че понякога ни изненадват), но пък вече разбира повечко и следобед заспива с татко си(ако е вкъщи), даже вика него, не мен. Снощи заспа без кърмене, след около час се събуди и сука, но ме смути това заспиване  Crazy
Ти казваш, че тя не търси...дали си говорила с нея на тема отбиване? Моят син не би схванал, но ако тя говори и разбира повече, дали не е "взела" решение, че вече е голяма и няма да суче, както ти си и казала. Или пък някой друг  Rolling Eyes  Другата причина за неприятните емоции може да е очакването на нещо, което не разбира съвсем. Ново бебе, то ще суче, не знае от къде идва, ще дойде ли, какво се случва  Laughing 
Ще има много объркани емоции, след раждането особено. Нормално е, според мен просто детето трябва да има отдушник, но също така и да и покажеш как да излива емоциите си по някакъв градивен начин или поне такъв, какъвто не я напряга допълнително, а и вас също. Без думи, че е голяма, че ВЕЧЕ трябва да се държи еди как, трябва да прави някакви неща, да бъде кака.
Поне това съм чела, това са ми споделяли близки, които разбират малко повече от емпатично възпитание на деца.  На мен трудно ми се получава, аз съм от викащите майки  Tired 

Общи условия

Активация на акаунт