Песен за огън и лед 26 - Love is poison.

• 64 639
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Ако не се лъжа, в официалния превод също имаше липсващи пасажи, както и неточности.

За официалния превод  говорех. Peace

# 166
Аз разбрах, че става дума за Читанка. Аз лично намирам разлики м/у текста в печатното издание(което наричам официално) и Читанка, затова така коментирах.

# 167
За съжаление имам възможност само от Читанка да чета и няма как да сравнявам, но мисля, че се губят някои изречения, защото нямат смисъл, пунктуацята също, а на някои места имена са сгрешени...например: "каза Тирион", трябва да е "каза Теон", но това са незначителни неща.
Какво мислите за приказките на баба Нан, че кралят на нощта е един Старк, който властвал с кралица труп със очи като звезди и бяла като платно кожа. Пренасяли жертви, както Крастър даваше бебетата на Другите. А жените му казаха на Сам да взима Джили с бебето и да бягат, че синовете на Крастър ще дойдат с белия студ и ще вземат новороденото.

# 168
"Сънувах девица на пир с пурпурни змии в косата й, отрова капеше от зъбите им. А сетне сънувах пак тая девица, как закла един див гигант в замък, съграден от сняг."
Това не трябва ли да е Санса? Нали на сватбата Джофри ще умре от отрова в мрежичката на косата й, а и пияния рицър/шут Донтос й казва да я носи на сватбата задължително. Но ми е интерсно повече за въпросния гигант..

Санса е, да. А за титана..
"Гербът, изрисуван на щита, беше непознат за Санса: сива каменна глава с огнени очи, върху светлозелено поле.
— Щитът на дядо ми — обясни Петир, щом видя, че го е зяпнала. — Неговият баща бил родом от Браавос и дошъл в Долината като наемник на лорд Корбрей, така че дядо ми взел главата на Титана за свой знак, когато бил помазан в рицарство."
Санса прави от сняг Зимен хребет в двора на Орлово гнездо. Титана е бил нарисуван на семейния герб на Петир... Wink

# 169
Благодаря, SANDS Simple Smile
Стигнах до тази част с щита на Кутрето и още тогава се светнах. А сега разбирам за замъка, ще прочета всичко, че да не ви спамя излишно...
А иначе някой правил ли си е труда да изкара на едно място всички пророчества, сънища, видения и разкази?  Flutter

# 170
  • Варна

А иначе някой правил ли си е труда да изкара на едно място всички пророчества, сънища, видения и разкази?  Flutter

Тук всичко е много добре систематизирано, включени са й някои от по-популярните теории.

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Main_Page

# 171
  • Варна
Някога обсъждали ли сме теорията, че Тивин може да е замесен в отстраняването на Джофри?
Идеята ми е, че Тивин твърде отблизо е познавал един луд крал и едва ли му се е искало още един такъв - още повече неподлежащ на контрл. Много по-удобен е Томен.
Направи ми впечатление, че Тивин хич не се трогна, когато Джофата умря. Той по принцип си е хладнокръвен, но отношението му към внучето беше много интересно - сякаш му кроеше шапка и чакаше нещата да се случат. Набързо уреди и изкупителна жертва - сякаш за да отстрани всички други съмнения кой е виновника. Не мисля, че лично се е заел, но с баба Олена като нищо може да са сключили някое съюзче или просто да й е подхвърлил загрижено "ох, горката Мардж, внука ми е пълно куку, дано да не й свети маслото" или нещо от сорта.  Mr. Green
Нямам никакви преки доказателства де.
Какво мислите?

# 172
Да, наистина щеше да му бъде трудно с Джофри, но краля се интересуваше от неговите си работи, няколко пъти Мартин пише, че Джоф не посещава малкия съвет. Лесно щяха да му отвличат вниманието и да го манипулират. Той си беше зъл и тъп  Mr. Green
Тивин нямаше да си прави труда да му подарява меч от валириянска стомана, достоен за крал. Толкова рядък и ценен, цяло кощунство ще е да го погребват с него. Всъщност с него ли го погребаха newsm78
Голям кът са, "Другите" са много  Crazy

# 173
Не съм се замисляла, но не вярвам Тивин да има пръст в смъртта на Джоф. Стария лесно би се справил с тъпо и садистично същество като внука си, ако се наложи и то дори без да го отстранява физически и едва ли затова би имал нужда от помощта на бабата с тръните. Джоф умря, защото Кутрето реши така. Wink
Обаче подозирам, че Церсей е наредила убийството на Елиа. Имам някакъв спомен, май Тивин каза, че смъртта й е била напълно излишна.  Thinking

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 12:01 от SANDS

# 174
  • Варна
Не вярвам Тивин да е замесен. Ако беше толкова прагматичен, отдавна да е отстранил(разбирай убил) Тирион.
Семейството е  над всичко за Тивин, просто такава изглежда  е  ценностната му система.

# 175
Четох теория,че Майги жабата и Мелисандра са едно и също лице.Доста логично беше изложена. Thinking

# 176
  • Варна
Четох теория,че Майги жабата и Мелисандра са едно и също лице.Доста логично беше изложена. Thinking

Какви са аргументите? Thinking

# 177
# 178
Турнирът в Ашфорд и претендентите за шампиони на лейди Ашфорд ("Рицарят на Седемте кралства"):
1.Lyonel Baratheon
2.Leo Tyrell
3.Tybolt Lannister
4.Humfrey Hardyng
5.Prince Valarr Targaryen

Съпоставено със ситуацията при Санса:
1.Сгодена за Баратеон
2.Опит да бъде омъжена за Тирел
3.Омъжена за Ланистър (бракът не е консумиран)

4.Какво ще се случи между Санса и Хари?
5.Кой ще е нейният Таргариен - Егон или Джон?

В крайна сметка лейди Ашфорд не се омъжва за никого от петимата претенденти,Хардинг е ранен и умира от раните си,а Valarr Targaryen умира от пролетната треска.
Според теорията,Санса ще се обвърже с Егон,но Егон пък ще умре от сива люспа.Егон ще разчита на Дорн като син на Елия и ще предпочете изгоден брак със Санса (Северът и Долината) пред брак с Ариан.Интересно каква би била ролята на Кутрето - дали той ще стои в основата на такъв съюз или Санса сама (или подкрепена от Робин Арин) ще се реши на такава стъпка.

Във всеки случай съвпадението на имената от "Рицарят..." и ухажорите на Санса не са случайни. Thinking

# 179
  • Вестерос
Много интересно  Blush

Общи условия

Активация на акаунт