Песен за огън и лед 26 - Love is poison.

• 64 669
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
 точно в книгите има сериозни намеци, че Дългата нощ е започнала след Черна магия - например в  Юай тайската легенда за Дългата нощ, където Халцедоновия император извършва ритуални жертвоприношения и  извършва черна магия и тогава започва Дългата нощ, за да се появи Азор Азхаи.
на няколко места в Светът на Огън и лед има намеци, че Чедата,  събрали всички сили, за едан последна ужасяваща магия, за да спрат Първите хора, но това не им помогнало. съществуват спорове каква е била тази магия. Сетете се коя е тази магия (извикали са Другите от друго имремерение или сами са ги създали). . не е ясно дали Другите са вторично създадени, може  вече да са съществували и просто да са привикани от друтго измерение с черна магия, а после "духът от бутилката да е бил изтърван".

# 586
За другите наистина вече нон стоп намеци и натъртвания, как са изкуствено създадени
Ами противоположното- драконите, те сами са си възникнали, така ли. Това не ми се връзва.
И изобщо- всичко е тръгнало от Валирия? която избухва, хората се местят на север, срещат чедата( също магически създания), те почват да се борят с тях, създават зомбитата? Това ли е историческата линия на магията?

# 587
За другите наистина вече нон стоп намеци и натъртвания, как са изкуствено създадени
Ами противоположното- драконите, те сами са си възникнали, така ли. Това не ми се връзва.
И изобщо- всичко е тръгнало от Валирия? която избухва, хората се местят на север, срещат чедата( също магически създания), те почват да се борят с тях, създават зомбитата? Това ли е историческата линия на магията?

За Драконите никой не знае как са възниканли.
Има теории че са възникнали от Уайвърни, но не са доказани.
Има теории че във Валирия и по-рано  е имало дракони, просот Таргите са се наложи. но ако е така, защо Вилариалнците не са укротили своите дракони?
Има теории че Драконите идват от динозаврите и потомци на големите гущери - и те не са доказани.

Миналото на Драконите и забулено в тайна. Като че ли най-много за тях са писали септон Барт и Майстер Гилдайн. Гъба също има  някои интересни клюки,  за дракони, но той си паад по "жълитините" и е въпрос доколко можем да му се доверим. Майстер Херег твърди, че на островите на железнородините има кости на огромон чудовище - навярно от Левитиан или морски дракон. Но и тези теории не са доказани.

всъщност има най-малко две теории- че Драконите са тръгнали от Валирия (бивши диви дракони, опитомени впоследсвие във поредица от войни - тук е поставен въпросът, какво се е случило с останалите фракции освен Таргите? и защо се говори за десетки хиляди дракони, а Таргите са имали само 3!),
Другата версия е че са дошли от Сотьорос (бивши уайвърни или бивши големи гущери - динозаври.това са най-вече теории на Септон Барт, но той отдава прекалено внимание на мистичното. Все пак аз съм по-склолен да подкрепя теорията на Барт за уайъвърните.)*

*И Друг път съм казал, че за мен Барт ("истинска историия") и  Херег ("история на железнородените") са едни от капацитетите. Доверявам се също на Кирт ("песни на удавените"),
 на "СТранен камък на " Терон,  на "Ръкотворни чудеса" На Ломас Дългата крачка. за някои и неща - и на "Свидетелства4 на гъба (но не за всичко). Кагегорично отказвам да вярвам на "Древните дни", или на майстер Ансон.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 09:41 от Джон Сняг

# 588
Защо търсим как са възникнали драконите, а не търсим как са възникнали вълчищата, великаните, огромните лъвове, които вече да изчезнали и какви други животните имаше?... Все едно в днешно време да се чудиш защо и как е възникнал някой си животински вид.

# 589
Мислех да напиша за вълчищата, но ролята им в сериала е толкова мижава и смешна, че няма смисъл....ами кометата, тя доста ме вълнуваше в книгите, в сериала дори не се спомена...

# 590
Да, Дух да не е с Джон отвъд Вала е смехотворно. Да не умря това куче бе?! Кометата май я имаше още в самото начало, ама това да й е било.

# 591
Защо търсим как са възникнали драконите, а не търсим как са възникнали вълчищата, великаните, огромните лъвове, които вече да изчезнали и какви други животните имаше?... Все едно в днешно време да се чудиш защо и как е възникнал някой си животински вид.

великаните не е толкова интересон кака възникали, а в какво са се превърнали. Досега връзки на великаните са откиравани най-вече с ибенците и скагосите.
приемам че едните и другите са "отколнения" от развитието на великаните, както крьоманеца - от неандартелеца.
Или еволюционно развитие както например - широконоси маймуни - плосконоси маймуни (орагнутан - голива-шимпанзе) - хомо сапиенс.
по същия начин слагам - великан - ибенец - каменороден.

на Сотьрос има най-различни животни, намират се останки от Кентаври. аз  подкрепям майстер Терон, че навремето е имало хора- гущери, от които са се появили удавените

*За кометата се знае дори по-малко отколкото аз драконите. И няма как иначе. пъвночаланата легенад за Азор Азхаи - Юай тайската - мисля, че не споменава комета, или ако я споменава няма нищо общо с ражданато на Азор Азахаи. като цяло тази легенда  как е зопочнала Дългата Нощ е доста различна от това което знаем, учудвам се че рядко се обсъжда.
Втората легенда - Асшайската "Нефритеният копенедиум", където вече се споменава кометата, очевидно е възникнала доста по-късно. има много подброности за Азор АЗахи, които ги няма в първата, а пък началото е "изрязано"

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 09:50 от Джон Сняг

# 592
В какво са се превърнали, Джони?

# 593
 великаните ли? мисля че обясних - еволлюирали са. Приемам Великанът за гигантопитек (условно) - ибенците и скагоситете за неанедерталци и кроманонци, Първите хора, за Първи хомо сапиенси
т.е. великаните са получили "генетични отклонения". подкрепям Дарвиновата теория.

по същия начин подкрепям теориите на майстер Херег, майстер Кирт, майсте Терон, че е имало и друга  раса преди железнородените - Терон я нарича "Дълбоките" * в "СТранен" камък. Херег и Кирит, твърдят, че когато железните пристигнали, Престолът вече съществувал. А Черният камък от който е направен е много особен случай и си заслужава да се замислим защо го има в Сотьрос, в някои от Спорните градове (Лорат например), в Староград, в Харънхъл, мисля че и в Бурен Край, но не и на Север от Шийката -  явно е свързано с присъствието на Първите хора там.

*хора -гущери,  които по-късно станали основа на идеята за русалки. За нещо подобно се говори и в легендиет на древните Лорати - хора  дошли от морето.
** на някои от островите на Базилизска - в близост до Сотьорс - има жабешки/рибешки бог
***сега се сещам че Юийн който свидетелства за древна цивилизация и е слабо -проучен...също е направен от черен камък. Въобще много ми се иска на научим повееч аз Сотьорос има много загадки по отношение на този континент.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 10:07 от Джон Сняг

# 594
Ммммм наистина "много интересно".

# 595
Моята идея е, че за да изчезнат другите, явно всички магически неща трябва да изчезнат, може би в обратен ред на възникване...то чедата изчезнаха ли, не изчезнаха ли...

# 596
 интересна идея.... Само че  в последно време магията се усилва. което значи, че хилядолетия наред не е била  толкова силна, а Другите си съществуваха.
Аз приемам обратната теза - усилването на магията е свързано с идването Азор АЗхаи, т.е. то е последица,от засилването на Другите и не виждам как може да помогне ако магията се намали.
Другите вече са тук, би било абсурдно да изчезнат по принципа на вампирите ако примахнем първопричината за идването им.

Интересното е, пак казвам, че в Юайт-тайската легенда Другите въобще не се споменават. там се говори че е извършена черна магия, че е настанала Дългата нощ и че е дошъл Азор Азхаи. При това - към Края на легендата, тя е доста дълга. нищо няма да намерите за Другите или Ниса Ниса. тези несъответсвия между нея и Асшайската легенда, не знам дали сме ги коментирали?

Чедата в книгите са на изчезване, но още не са изчезнали. Чедата в сериала изчезнаха

В книгите останаха три великана и единият от тях е Вун Вун (преди атаката на Вала Манс бе събрал 80 великана). Навремето е имало хиляди.

но поне се знае, че са съществували великани и чада. С Кентаврите работата е несигурна. Ако вярваме на  ловците на кости - кентаври е имало на Сотьорос. Ако вярваме на майстерите -  това са коне и конници.

# 597
  • Вестерос
Кометата я има в сериала. Офф аз сигурно след края на книгите ще съм като болна, особено ако умре някой любим мой герой  Grinning

# 598
 кометата я има и в поредицата Песен огън и лед, но в "Историята"  където са упоменавани легендите няма
 почти нищо за нея, за това казвам че знаем твърде малко за нея. На практика се опираме на едно упоменаване на тази комета в "Нефритеният Копенедиум", пък  по отношения на този разказ могат да се направят много критики. Отдалеч се вижда че Асшайската е легенда е направена по-късно от Юай-тайската, което значено че сигурно има привнесени окълцани части и не можем да сме сигурни за автетичността на легендата. което пък поставя под въпрос  частта за кометата, меча, Другите и Ниса ниса.
дори не знаем дали името Азор АЗхаи е истина. Юат тайската легенда споменава наравно с тоав име прякорите Хиркоон Героя и Елдрик Сенкоубиеца. 

съществува и поне още един разказ (мисля че на Ломас), че Дългата нощ била преодоляна, когато някой си герой, отишъл  при ройнските богове - богът - Рак, , великата Костенурка и т.н. и ги накарал да изперят тайна песен, за да си отиде Нощтта.

# 599
  • Вестерос
Това за Ниса Ниса къде го пишеше, аз съм пропуснала явно, нямам спомен хубав.

Общи условия

Активация на акаунт