За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 53

• 56 915
  • 753
  •   2
Отговори
# 525
  • град-държава
Споделям мнението на Stirch. По-голяма част от захранващите и бързащи да земестват млечни хранения, го правят заради цената на АМ.
Когато се опитвах да въведа на дъщеря ми около 6 месец АМ, дори ми се скара една позната, че вместо да давам този боклук АМ не съм дала КМ. Нейното дете от 6м е на КМ и никакво друго, захранено на 2месеца. Повечето рано захранили, които познавам са спрели изобщо да дават АМ още преди 8 навършени месеца. Кърмене изобщо не споменавам. Деца, които знам да приемат АМ 2+ години са и кърмени.
Това са моите лични наблюдения, а вредите от ранното захранване са в дългосрочен план. За мен запек не е съществен такъв, той се разрешава в хода на въвеждане на по-разнообразни продукти. Но да лишиш бебе от мляко е най-голямага вреда за същото.

# 526
Ами в моя случай се чувствам леко прецакана, понеже кърмих до 4 месец, даже и с риск за собственото си здраве отказах да взимам важни лекарства само и само да кърмя колкото мога по-дълго, после не сме се скъпили нито откъм мляко, нито откъм продукти за пюрета, нито откъм цена на пюретата готовите, само и само да му дадем добър старт в живота. Не бързах нито с даване на нови храни, напротив, отлагах всичко, което се считаше за алерген. Ама на, колкото и да се старае човек, все ще сбърка някъде.
Иначе аз съм с колит от 12 годишна и това е една от най-важните причини да не искам детето ми да е захранено отрано, понеже сега повечето си казват - е едно зелено ако, какво толкова, ама после като стане на 10 и му се случи случка като на мен. Да не говорим, че майка ми като съм била бебе ми давала биберон, намазан с мед, и после млечните ми зъби са пораснали черни. Та... лично за себе си си бях взела решение по тези въпроси. И ей затова толкова го преживявам.
Моята приятелка, която дава на бебето си попара, е доста добре осигурена. Като цяло моите познати също са си стъпили на краката здраво, и имат всичко необходимо - работа, жилище. И все пак от 4 бебета, 3 бяха захранени 4ти месец.
Причините- първо педиатрите масово съветват така. Второ - бабите натискат да ядяло. Много е трудно, когато ти е за първи път, и някой "опитен" те съветва, да прецениш кое е правилно, и кое - не.
Сигурно захраних на 6 месеца и заради това, че нямаме баби да ми дават "умни" съвети.

# 527
  • град-държава
Пролет, аз споделям единствено личните ми наблюдения и да ти кажа не мога за нито един случай да кажа, че става въпрос за финансова невъзможност, напротив в това е парадокса. Аз самата нямам обяснение, защото децата са на родителите им, бабите какво общо имат? Трябваше ли на тази позната да кажа -много съм тъпа да давам този боклук АМ, така и така не го иска, я да си дам доброто старо КМ!? На мен никой, никога не се е опитвал да ми се меси, а с педиатъра на дъщеря ми споделяме обща философия в това отношение. Единствено ми се опъна за рибата и свинското да изчакам.  Laughing
Тук става въпрос за определени граници, които просто не бива и не трябва да бъдат прекрачени като периода на захранване и спиране на млякото, защото това е в интерес единствено на бебето. И тук няма никакво значение дали си имаш глава на раменете или не. Всъщност, ако е точно там, където 'и е мястото няма изобщо да си помисляш да го правиш.
Иначе винаги ще се намери някой да ти набие канчето, че не си по-по-най майка, защото обезсоляваш сиренето 3 часа, вместо 3дни например...
Висичко е въпрос на граници.

# 528
Пролет, аз споделям единствено личните ми наблюдения и да ти кажа не мога за нито един случай да кажа, че става въпрос за финансова невъзможност, напротив в това е парадокса. Аз самата нямам обяснение, защото децата са на родителите им, бабите какво общо имат? Трябваше ли на тази позната да кажа -много съм тъпа да давам този боклук АМ, така и така не го иска, я да си дам доброто старо КМ!? На мен никой, никога не се е опитвал да ми се меси, а с педиатъра на дъщеря ми споделяме обща философия в това отношение. Единствено ми се опъна за рибата и свинското да изчакам.  Laughing
Тук става въпрос за определени граници, които просто не бива и не трябва да бъдат прекрачени като периода на захранване и спиране на млякото, защото това е в интерес единствено на бебето. И тук няма никакво значение дали си имаш глава на раменете или не. Всъщност, ако е точно там, където 'и е мястото няма изобщо да си помисляш да го правиш.
Иначе винаги ще се намери някой да ти набие канчето, че не си по-по-най майка, защото обезсоляваш сиренето 3 часа, вместо 3дни например...
Висичко е въпрос на граници.

Напълно споделям на 100 процента. Обаче факт е, че има не една и две баби, дето захранват детето въпреки желанията на майка му - я си го оставила при бабата да го погледа, я му е дала там я медец, я кисело мляко, я сокче (!).
Пък познатата ти да си гледа работата, ама хем не разбира, хем трябва да ти вдига кръвното. Хем не си й искала съвет, хем се бута.
И на мен онзи ден една майка като ме нападна в парка, хем сме се виждали два-три пъти, че като ме почна как трябвало да е облечено детето... На всичко отгоре малкия беше гладен и се разциври, и тя продължава - да, кажи на мама, че така не ти е добре Simple Smile

# 529
Искам да попитам каква беше процедурата при записване на детска кухня. Възрастта май беше 1 навършена година. Документи някакви подаваха ли се?
Забравила съм как беше с първото дете.

За частна нищо не ти трябва - просто поръчваш и плащаш. Има доста частни кухни - поне за 5-6 се сещам, имат и доставка до дома (или до пункт). Аз съм пробвала почти всички, доста вземахме, но нещо вече не съм доволна. Има и био кухни на страшни цени.

За държавна - трябва молба от пункта, копие на акта за раждане, бележка от ЛЛ, че детето няма алергии, 30 бурканчета от 180 мл и 60 капачки за тях. И чакаш да ти издадат карта, с която после си купуваш купони. Системата е доста тромава, но храната е добра.

И в двата случая кухнята е от 10 месечна възраст.

Много благодаря! Ще пробвам и частни кухни, но държавната сякаш най-много хареса едно време на първото ми дете.

# 530
Не ми го побира главата просто, чак ми става смешно някоя баба да се опита да ми дава съвети, та те са гледали бебета преди шупурнайсе години, сега нямат никаква връзка с реалността. Майка ми само като види босите крачета на беба и казва, "не ти ли е студено така, баби", ама на мен ми идва от глухата страна Laughing Онзи ден ми сподели, че тя може да се грижи за беба - да я храни, къпе, да си играят, но само по мои инструкции и да не се налага да я възпитава, защото се чувства вече стара и не може да се справи с това. На 53 е, не е някоя беловласа баба. Просто знае, че нещата са под контрол в мое лице и няма никакво съмнение, че ще се оправя да отгледам бебето, макар и да ми е първо. Тя ни е отгледала нас непрестанно с баба на главата и не ѝ е било ок, затова се радва за мен, че имам възможност сама да се радвам на детето си, без да ми свети никой. Вярно, нямаш опцията да ползваш баби и ти да си излизаш, но пък дава чудесна самостоятелност, спокойствие и ненамеса. Свободата, Санчо!

А пък за АМ битува едно мнение, че надува децата, че ги угоява и затова е много вредно и трябва да се замести бързо-бързо по възможност. Но наистина тенденцията е такава - който кърми по-дълго, захранва по-късно. То ако всичко ти е ок с кърменето, за къде толкова да бързаш да си затормозяваш живота с пюрета? Аз друго не мога да разбера при ранното захранване, как го храниш легнало това бебе? Не мога да си представя аз да ям от лъжица легнала. Дъщеря ми ако не можеше да седи с изправено гръбче на 6 месеца, щях да изчакам и още със захранването.

# 531
Веднага ще ти отговоря как го хранят - хващат го в скута, или го подкрепят на възглавници /друга моя любима тема, как подкрепяш детето с възглавници да седи/ и пъхат в устата Simple Smile

# 532
  • град-държава
В хода на опита, който придобивам сега мога да кажа, че 6м+ беше рано за захранване на моето бебе, макар да можеше да стои седнала в столче, да ни зяпа и посяга. За първи път усетих момента за готовност, кога тя беше навършила 9м, тогава и спря да избутва с език и за първи път отвори уста с желание да 'и дам лъжицата. В момента е на почти 11м и все още няма заместено  хранене.
А как се храни 2-3 месечно нямам идея . Една мама каза, че бебето 'и седяло стабилно на тази възраст.

# 533
И моя син ще стане скоро на 11 месеца и най-накрая мога да кажа, че яде с кеф и си търси храната. Количества не гоня, важното е че дъвчи с беззъбата си уста и му се услажда.
Моля за съвет за нещо наистина ефикасно за махане на крусти  bouquet .

# 534
  • град-държава
Лейди, чувала съм много добри отзиви за шампоанчето на АДерма, но аз нямам конкретно опит, не ми се е налагало. Иначе от раждането ползвам само АДерма и проблем никакъв не е имало. Peace

# 535
  • София
Аз крустите ги махах само с олио за готвене, някой път и с олиото за мазане на телцето падаха. Оставях да се откиснат и със ситно гребенче отстранявах. Но моето имаше много малко...

# 536
Пръсъединявам се към тази молба и аз. Мернах синия шампоан на А-дерма и мислех да взема него.

Значи не само, че захранват рано, но и слагат в седнало положение рано? На мен лекарката ми позволи да я слагам седнала по малко след 6тия месец и аз използвах това "малко", за да я нахраня в столчето. Иначе нашата педиатърка е от късно захранващите, въпреки че е към 60те. Много е дразнещо това с различните препоръки, но разчитам, че на тая възраст жената е преценила от опит кое е по-добре за бебетата.

# 537
  • София
На мен педиатърката ми каза в полулегнало състояние да стои, но той иска да сяда вече.. разбира се, не му позволявам. Слагам го леко повдигнат.

# 538
И моя син ще стане скоро на 11 месеца и най-накрая мога да кажа, че яде с кеф и си търси храната. Количества не гоня, важното е че дъвчи с беззъбата си уста и му се услажда.

На моята дунда й ги махнах с кремчето на Биодерма

# 539
Когато ние не можехме да седим ( заради инцидент) храних малката в поза за кърмене. Предполагам така ще да хранят бебетата на 3,4м. На мен и на бебка ни беше удобно в тази поза дори след като мина забраната продължих да я храня така още известно време.

Общи условия

Активация на акаунт