Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - 4 тема

• 122 105
  • 713
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Здравейте, нямах никакво време да ви пиша тези дни, че баща ми се разболя тежко и трябва с него да ходя по лекари.
Намерих време и за себе си за второ мнение. По съвет на Silent Smile отидох при д-р Жеков, който работи в АГ - Варна и човека ми каза, че с тази миома изобщо не би ме оперирал, да не говорим за тотална хистеректомия. Каза да си стоя спокойно докато не започна да правя кръвоизливи. Беше изключително очуден защо колегите му така желаят да оперират всеки, който видят.
И така, засега ще си трая. Благодаря за съветите.

# 391
  • София
Да ви питам-скоро ще станат 3м от операцията ми.Мога ли да почна някакъв лек спорт-пилатес напр.или е рано? Много съм напълняла.Обаче ме е страх,защото имам от време на време болки при претоварване,умора, носене на леки неща.Благодаря Hug

# 392
Най- добре се пази. Препоръчват минимум 6-месеца без вдигане на тежко и натоварване. Ще имаш време за всичко.

# 393
  • София
Благодаря ти,ще изчакам още малко

# 394
Здравейте.Имам хистеректомия преди пет години заради карцином ин ситу начален стадий. След опрецията нямах никакво лечение,бях излекувана,като ми оставиха яйчниците.Като цял съм добре,не съм ходила на лекар отпреди две години и се замислих дали трябва да ходя на профилактичен преглед ако нямам оплаквания?

# 395
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте.Имам хистеректомия преди пет години заради карцином ин ситу начален стадий. След опрецията нямах никакво лечение,бях излекувана,като ми оставиха яйчниците.Като цял съм добре,не съм ходила на лекар отпреди две години и се замислих дали трябва да ходя на профилактичен преглед ако нямам оплаквания?

И аз през 2012 имах тотална хистеректомия, заради карцином ин ситу  със запазени яйчници. Нямах лечение след това. Първата година ходих на 3 месеца в онкодиспансера във Варна на контролни прегледи. После веднъж в годината. Тази година ми казаха, че вече може да не ходя, тъй като са минали 5 години от операцията и се водя здрава. Само ако имам някакви оплаквания-тогава да отивам.

# 396
Здравейте, момичета! Възхищавам се на всички като чета какви неща сте преживели и как сте се справили! Flowers Rose Аз от една година вече съм с отстранена матка и шийка на матката. Ходих вече два пъти на преглед при проф. Горчев, гледа яйчниците, пита дали имам въпроси и така... но въпросите възникват след прегледите.Та, докато жената има шийка на матката, се взима профилактично (или поради проблем) цитонамазка всяка година, а след такива операции, какви изследвания се правят профилактично, защото аз останах с впечатление, че нищо не трябва да правя освен гореспоменатия преглед на яйчниците. Бях отишла с направление от личния лекар за редовния си профилактичен преглед ,но сестрата ми каза, че няма от къде да ми вземат цитонамазка като нямам шийка. Някъде тук в темата четох, че някоя от вас беше ходила за такава процедура след операцията, малко съм объркана, а следващия ми преглед при професора е чак през ноември.

# 397
Дандичка, заради доброкачествено ли ти е махната?

# 398
Да, доброкачествено беше, Слава Богу...

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 19:19 от dandi4ka

# 399
Ако нямаш проблеми - яйчниците и докато водиш полов живот - микробиология и евентуално други, предавани по полов път. Веднъж в годината ти е достатъчна профилактика. Цитонамазка от влагалище се взима профилактично при някои онкоболни, ако лекарят прецени - влагалището е съседен орган, съответно път на разпространение и т.н. Измененията на влагалището, за разлика от тези на шийката, по-лесно се виждат при обикновен преглед, а и рискът от тях е незначителен дори при онкоболните. Не мисля, че някй лекар би ти препоръчал да правиш цитонамазка.

# 400
Много ти благодаря, най-после ми се изясни картината Flowers Rose  

Последна редакция: нд, 20 авг 2017, 19:37 от dandi4ka

# 401
Здравейте, нямах никакво време да ви пиша тези дни, че баща ми се разболя тежко и трябва с него да ходя по лекари.
Намерих време и за себе си за второ мнение. По съвет на Silent Smile отидох при д-р Жеков, който работи в АГ - Варна и човека ми каза, че с тази миома изобщо не би ме оперирал, да не говорим за тотална хистеректомия. Каза да си стоя спокойно докато не започна да правя кръвоизливи. Беше изключително очуден защо колегите му така желаят да оперират всеки, който видят.
И така, засега ще си трая. Благодаря за съветите.

За първи път се включвам във форума, ама това ме накара да побеснея!
Момиче, няма такова нещо като "да си стоя спокойно докато не започна да правя кръвоизливи"

Нали си тук да питаш, ами ето казвам ти!
Интрамуралната миома е в стената на матката, тя не навлиза във вътрешността и не води до изменение на цикъла освен че прилъгва организма да ти идва по-начестичко. Няма кой знае какъв дискомфорт освен притискане на вътрешни органи, което може да доведе до често тичане до банята, издуване или чувство за тежест.

Откъде знам ли?
Отидох миналата година на рутинен преглед при приятел лекар за друго, обходи ме с ехографа отгоре надолу и като стигна до долния етаж, видя миома 9 см!
Без да съм я усетила, освен че бях оформила леко коремче като бременна в 5-я  месец, но при моите килца изобщо не направих връзката.
Намерих най-добрия хирург и го склоних да ми запази матката. Операцията мина добре, отстрани възела и още 4-5 по-дребни другарчета.
За съжаление има правило в тази област "Една миома никога не е сама" и винаги има разни възелчета.
И само 4 месеца по-късно се появи нова, която никакви хапчета не успяха да спрат да си расте.
Размечтах се за Плевен и Хай-фу процедури, макар че ситото там е голямо. За да стигнеш до машината за аблацио, трябва да им представиш ЯМР.
Платих, направих си и се оказа, че си нося отново няколко миоми барабар с голямата.
Хайде обратно при доктора, пак молби.
И той ме застреля с въпроса "Смяташ ли да раждаш?"
И не след година-две, още сега, веднага след операцията.
(направо ми стана ясно, че ми е дал шанс миналия път, ама...)
Обеща пак да опита по-щадящата операция, легнах под ножа и се събудих без матка.
В хода на операцията видели, че нещата няма да ги бъдат, в стената имало цял куп малки миомички, готови да се пръкнат, ако им се даде шанс. Още повече, че и голямата била до вена и т.н.
Слава богу, запазил ми е яйчниците и се надявам, че менопаузата ще се поотложи.

Сега, точно 15 дни след операцията , имам придърпване, проблем (лек) с ходенето до пиш, но вече си и мисля, че не съм изтеглила най-късата клечка.

Извинявай, увлякох се!

МОЯТ СЪВЕТ:  намери лекар, който да оперира само възела. Или ако не искаш операция, бъди сигурна, че миомата е една и не расте или поне нещата да са под контрол с помощта на лекарства!

Намери начин да си направиш ЯМР или се довери на мнението на още един лекар.
Но кръвоизливите да са твоя ориентир - Господи, опази!

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 18:41 от Мили Вичева

# 402
Iovka Mileva.в коя болница се оперира и кой лекар .благодаря предварително!

# 403
Здравеите аз съм с рак на шииката на матката с радикална хистеректомия.първи б стадии съм.имах и лъчетерапия.според вас каква е прогнозата.ще оздравея ли.

# 404
  • София
Здравеите аз съм с рак на шииката на матката с радикална хистеректомия.първи б стадии съм.имах и лъчетерапия.според вас каква е прогнозата.ще оздравея ли.
Не веднъж сме отговаряли на въпроса ти! Живей си живота,Ечка!

Общи условия

Активация на акаунт