Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - 4 тема

• 122 100
  • 713
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, момичета,

Нова съм във форума и се надявам да не се сърдите, ако задавам досадни въпроси Simple Smile
Предстои ми абдоминална хистеректомия, предполагам тотална с аднексите (предполагам, защото като ме отворят може би ще решат конкретно и категорично). Абдоминална, защото имам много дебели сраствания след двете секцио преди 20-23 г. Към момента съм почти 48 годишна и след поредния тежък кръвоизлив, и последвалото абразио, съм със следните находки: аденоматозен полип на матката с 3 вида изменени клетки, ендометриоза, миома 4/4 см и киста на десния яйчник 4/4 см.

Тъй като в интернет пространството няма систематизирана информация по отношение на хистеректомиите или поне аз не можах да намеря, затова реших да задавам въпросите си тук.

1. Какви са усещанията след такава операция по отношение на липсващите органи?
2. Налага ли се носенето на стягащо бельо/колан и ако да - на кой етап след операцията?
3. Наблюдава ли се емоционален ефект, като при тежка менопауза?
4. След какъв период може да се възобновят сексуалните контакти?
5. Какъв е срокът на болничния за възстановяване след такава операция?

Предварително Ви благодаря за информацията, която ще споделите!

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 15:22 от stellabet

# 406
  • Бургас
Здравей,stellabet,съжалявам,че ти се случва това.Аз съм на 35,от няколко години съм с тотална хистеректомия
Здравейте, момичета,

Предварително Ви благодаря за информацията, която ще споделите!
1.Аз усещане за липсващи органи нямам.Една приятелка на майка ми споделяше,че и липсват органите,празен си усещала корема...След самата операция много ме боля,но аз съм алергична към обезболяващи и не ми слагаха,просто ме гледаха как се гърча.На тези,на които слагаха,като че ли не бяха толкова мъчителни изживяванията.
2.Понеже бях на двадесет и няколко,не са ми препоръчвали стягащо бельо и колан.Запитах,по-добре било без,иначе мускулите съвсем се отпускали.
3.Изживях много тежка менопауза,неведнъж съм споделяла.
4.Казаха ми,че секс може да се прави след един месец,но след един месец не ми беше до това.Май три или четири изчаках.Колкото и да е странно,аз сухота нямам,не са ми необходими лубриканти,а дори шийката на матката ми е отстранена,каквото е останало от влагалището е грубо закърпени,но проблем със секса не съм имала,няма разлика от преди и след операцията.
Болничен май два или три месеца се полага,ако случиш на свестен лекар,може и повече.
В болницата май пет дни лежах,но не помня вече.
Мен ме караха да пия и двата пъти като ме рязаха разхлабително,първия път и клизми ми правиха,на втория се разбрах с доктора без клизми.

# 407
И от мен, малко като лексиконче се получава Simple Smile
1. Липсата май само на перисталтиката се отразява.
2. При мен не, май по-пълните жени карат да слагат. Ако се пазиш достатъчно и си спазваш т.нар. двигателен режим, не би трябвало да имаш проблеми.
3. Не. От време на време имам горещи вълни. Преди бях страшно отвратителна около цикъл, в сравнение с тогава след операцията съм направо супер Simple Smile
4. Едва ли ще ти е до секс преди 3-4 месец.
5. Зависи как се чувстваш и каква ти е работата. И 6+ месеца могат да ти дадат, ако се възстановяваш бавно, но повечето към 4ти 5-ти се връщат на работа.

# 408
  • Бургас
datura_intermis,при теб как се отрази на перисталтиката?Аз имам много мъчителен колит,язвен колит,който сега е активиран и е ужас.Цял живот съм с диарии.Нищо не се промени след операцията,всъщност намалиха се кърваво-слузните диарии.След операцията само веднъж съм имала,дано не се случи никога повече.
Сега пък ми отстраниха и щитовидната жлеза и май хормоналния дисбаланс ми разбута колита.

# 409
По-често имам запек. Щом хапна повече тестено или се измързеливя веднага се запичам. А се сещаш първите месеци при прясна операция какъв ужас е.

# 410
  • Бургас
При мен нямаше такъв ефект.Може би при всеки е различно.Само в дните след операциите съм имала нещо подобно на по-забавена перисталтика,но най-вече защото хем не видях,хем имах много силни болки.

# 411
  • София /Абсурдистан
Леле като чета тука и настръхвам. Нищо подобно нямаше при мен, нито болки, нито нищо друго. Още на следващия ден след опрерацията се изкъпах, ходих за кафе и си тръгнах на по- следващия ден.  От никакви колани не е имало нужда. Предупредиха ме само да внимавам с теглото и да не вдигам тежко, това завинаги. Операцията беше лапароскопска.

# 412
  • Бургас
Е, лапароскопска е в пъти по-добре.На мен две поредни години ми рязаха корема от малко под пъпа надолу.
Тежко не бива да се вдига,да.До 10-12 кг обаче вдигам.

# 413
Е, то при лапароскопската, трябва да е  по- щядящо.......Нали това ѝ е идеята.
Аз съм с тотална хистеректомия направена на 40, след поредица от гинекологични операции/ 6 пъти съм отваряна на един и същи разрез в рамките на 5 години/. Та на въпросите:
1. Какви са усещанията след такава операция по отношение на липсващите органи? - нямах такива......след втората година взех да усещам сериозно срастванията, но веднага след операцията не съм усещала празнота- по- скоро ми беше странно леко....но то е щото я нямаше болката, нямаше и  кръвоизливи...направо ми олекна от раз.
2. Налага ли се носенето на стягащо бельо/колан и ако да - на кой етап след операцията?- не съм носила, не са ми препоръчвале/ даже доктора ми каза да не си го и помислям, щото така отслабвала мускулатурата/.
3. Наблюдава ли се емоционален ефект, като при тежка менопауза?- не....имах усещания като  нервност, безсъние, топли вълни, по едно време задържах течности.......но с времето се нормализираха нещата. С точните хапчета/добавки си се постига и това/ няма универсална рецепта- според състоянието и това как ти понасят трябва да се натамънят...........аз смених доста варианти, докато си улуча това което ми помага да се чувствам добре/.
4. След какъв период може да се възобновят сексуалните контакти?- когато си готова. В началото ще е  малко терсене/ особено ако повече време е била паузата покрай операцията/, но с Глейтгелен или друг лубрикант и редовност, се стига и до нормален полов живот.
Скрит текст:
Аз бях писала тук, че направо съм в тих ужас.....,но момичетата, тогава ме успокоиха и сега, три и половина години по-късно, смея да твърдя, че и на 20 не съм била толкова активна и  доволна/ че то и тогава имах разни женски проблеми и  все нещо не беше както трябва/
5. Какъв е срокът на болничния за възстановяване след такава операция?- при мен, въпреки че беше поредна/и последваща операция със сериозни усложнения и ревизия/, на 30-тия ден бях на работното си място по мое желание- говорим за работа с хора, на крак през повечето време......Иначе знам, че се полагат до 6 месеца, дори и да няма усложнения.
В началото избягвах да вдигам тежко, да правя резки движения и да се натоварвам с ходене и  физически упражнения. Сега вече катеря планини, тичам и  си правя комплекс от упражнения за поддържане на тонуса и фигурата/ не съм напълняла драстично, нямам цеулолит или други последствия/, леко се позакръглих, но то си е  по мое желание/ заради лицето, взеха бръчките да издават истинската ми възраст/.

Така че, stellabet, не се плаши.....всичко ще е наред и скоро ще чакаме да дойдеш да се похвалиш, че всичко е минало бързо и  леко!

# 414
  • Бургас
Леле,шест пъти операция.Тези лекари милост нямат ли?На мен два пъти ми рязаха корема на едно и също място,но втория доктор ме съжали и махна всичко.Иначе съм с общо четири операции,три по повод гинекологичното заболяване и една на щитовидната жлеза,и там ме съжалиха,махнаха я цялата.
Поздравления,че спортуваш и живееш пълноценно!

# 415
  • Варна
Аз съм с лапароскопска хистеректомия само на матката, извършена преди 25 дни. Нямам почти никакви болки вече само като постоя права по-дълго.Почти всичко мога вече да правя вкъщи.Не се страхувайте , аз не вярвах,но възстановяването не е страшно.В сравнение с кръвоизливите преди операцията, другото беше песен въпреки, че аз имах усложения от друг характер след операцията.

# 416
  • Бургас
anitka 13,радвам се за теб.Пожелавам ти бързо възстановяване,почивай си повече,имаш и нужда,и право.
Дано наистина да се чувстваш по-добре сега,след операцията.

# 417
Здравейте, момичета,

МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТКРОВЕНИТЕ ОТГОВОРИ И СЪВЕТИТЕ ВИ!

Аз ще съм с абдоминална (секцио) операция, заради големите сраствания след двете раждания секцио преди повече от 20 г. - да са ми живи и здрави децата. Иначе освен тези операции съм преживяла още 3-4 други през годините и 3 абразио по различни причини, но не знам защо изпитвам някакъв страх точно сега от тази. Затова и търся информация и разпитвам, за да съм подготвена максимално психически и да не се паникьосвам излишно. Аз съм на почти 48 г. и климактеричните промени вероятно са на прага ми, но по-добре да съм наясно и с тези симптоми в този случай.

Благодаря Ви за благопожеланията! Аз също се надявам всичко да мине безпроблемно и успешно. Ще Ви пиша по-натам, за да споделя какви са моите усещания след операцията.
До скоро Simple Smile

# 418
  • Бургас
Е,щом имаш секцио,значи си подготвена.Няма да е по-различно.
Шийката на матката ще я махат ли?
От мен един съвет-може да получиш течение след операцията,не се плаши.Което не значи да не се консултираш с лекар.Аз получих чак като взех да се раздвижвам и понеже беше кърваво,с рев тичах в спешното и бях изключително уплашена.И
бях искрено учудена,че дори без шийка на матка пак имам подобно на цикъл течение.Други дами също са споделяли,някои са били и доста уплашени.Така организмът се чистел.
Това важи само и единствено за следоперативния период.Да не помисли някой,че е нормално от време на време да има течение.Ако някоя дама получи нещо подобно дълго след операцията, веднага трябва да се свърже с лекар.Не е нормално,даже е силно притеснително.

# 419
Здравейте, момичета,

Ето ме отново. Благодаря Ви за подкрепата!
Оперираха ме на 6.10. - екип д-р В. Марков и д-р Р. Делчев от АГ отделение на ВМА Варна. Тотална абдоминална хистеректомия, като са ми запазили яйчниците. Операцията е минала леко, следоперативния период също. Вече съм у дома. Болките и усещанията са 1:1 със секцио. Казаха, че в следоперативния период е възможно леко вагинално кървене при абсорбцията на конците от шевчето. На 18.10 съм на контролен и се очаква тогава да ми е готова хистологията.

Лекарският екип д-р В. Марков и д-р Р. Делчев и сестринския състав от АГ отделение на ВМА бяха изключително внимателни и добронамерени. Много съм им благодарна за всеотдайността и доброто отношение. Мога само суперлативи да говоря за тях и не съжалявам, че им се доверих. Препоръчвам ги, като добри и отговорни специалисти.

Поздрави на всички Ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт