Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - 4 тема

• 122 246
  • 713
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Момичета,с въпрос относно ТЕЛК съм:
-разбира се ,че най-важното е да сме здрави.ЖЕЛАЯ ГО ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ
Моята диагноза е с53-0 злокач новообраз на шийк на матк.ендоцервикс стадий  IA1-поставена след хистеректомия през 2015г.не бе назначена последваща терапия.
В хистологията след операцията пише карцином ин ситу ,наличие на 1 фокус на инвазия с дълб 1,2мм.
в онкодиспансера първата година бях на 3месеца,а сега вече съм през 6 месеца на прегледи.
Засега всичко е наред-дано при всички и все да е така
-при първо явяване на ТЕЛК получих 50% за една година.Сега ми предстои второ явяване-да очаквам , че ще получа същия или по-нисък процент.
Разбрах ,че за ин ситу дават само една година,но в моя случай не е ин ситу, а стадии1а-щом в диспансера съм на налюдение.
Питам ви ,защото първия път лекарите бяха доста груби и сега да съм подготвена за резултата
За ин си ту дават наистина една година, но ако си с премахнати яйчници под 50год дават 50% от ТЕЛК.

# 91
Момичета,с въпрос относно ТЕЛК съм:
-разбира се ,че най-важното е да сме здрави.ЖЕЛАЯ ГО ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ
Моята диагноза е с53-0 злокач новообраз на шийк на матк.ендоцервикс стадий  IA1-поставена след хистеректомия през 2015г.не бе назначена последваща терапия.
В хистологията след операцията пише карцином ин ситу ,наличие на 1 фокус на инвазия с дълб 1,2мм.
в онкодиспансера първата година бях на 3месеца,а сега вече съм през 6 месеца на прегледи.
Засега всичко е наред-дано при всички и все да е така
-при първо явяване на ТЕЛК получих 50% за една година.Сега ми предстои второ явяване-да очаквам , че ще получа същия или по-нисък процент.
Разбрах ,че за ин ситу дават само една година,но в моя случай не е ин ситу, а стадии1а-щом в диспансера съм на налюдение.
Питам ви ,защото първия път лекарите бяха доста груби и сега да съм подготвена за резултата
За ин си ту дават наистина една година, но ако си с премахнати яйчници под 50год дават 50% от ТЕЛК.

наистина благодаря,не я знаех тази подробност,а и не ми у ясно -аз стадий 1а ли съм или само ин ситу.в епикризата пише стадий 1а-това ин ситу ли е-или си е инвазия вече

# 92
Каквото пише в епикризата, нея би трябвало да гледат, а не хистологията. Ако е 1а1, трябвало е да обжалваш ТЕЛК-а, 90 за две години е трябвало да дадат + още 10 от 50те за махнати яйчници.

# 93
Каквото пише в епикризата, нея би трябвало да гледат, а не хистологията. Ако е 1а1, трябвало е да обжалваш ТЕЛК-а, 90 за две години е трябвало да дадат + още 10 от 50те за махнати яйчници.
благодаря за отговора,поне сега да не си мълча,ако ми вземат и третата група

# 94
Ванвал, направо си за 1ва и сега, ако са ти махнати яйчниците. Може и да ти се наложи обаче по-скоро да се явиш, докато изтекат двете години само могат да ти ги дадат тези проценти. След двете, с микроинвазивния ще си на 50%+10 за яйчниците до петата, и после оставаш на същото, ако не ти се появи нова болежка.

# 95
Ванвал, направо си за 1ва и сега, ако са ти махнати яйчниците. Може и да ти се наложи обаче по-скоро да се явиш, докато изтекат двете години само могат да ти ги дадат тези проценти. След двете, с микроинвазивния ще си на 50%+10 за яйчниците до петата, и после оставаш на същото, ако не ти се появи нова болежка.
да,без яйчници съм- под 50години,аз се явих миналата  година март-дадоха ми ТЕЛК за 1година и сега ме викат пак м .март-едва ли ще ми ги увеличат процентите,но поне да не ми вземат и тези 50%-че колкото и да е малко все пак е помощ, в този труден за всички живот.
ами ще разговарям с -лекаря в онкологията-като ми издава етапната епикриза,все пак и от това зависи,пък каквото стане.няма по-важно от това да сме здрави и да се чувстваме добре,но пък и е хубаво да знаем и отстояваме правата си.благодаря ви за инфото

# 96
  • София
Момичета, защо казвате, че се получават 50 +10 %? Аз съм с тотална хистеректомия, махнати яйчници преди 27 години, когато бях на 30 и ми дават 50%.

# 97
sali,"липса на два яйчника (посткастрационен синдром) до 50 години : 50%". Ти си над 50 Heart Eyes

# 98
  • София
 За какво ми дават  50 %, за този текст ли?
 раздел XII от Наредбата за трудовате експертиза
Цитат
Забележка. При липса на данни за рецидив и дисеминация всички онкологични заболявания след петата година се оценяват с 50 %.
Винаги съм се чудела тези 50 % за два махнати яйчника до 50 години как да го разбирам:
- 50 години след операцията
- отстранени до 50 -годишна възраст на пациента
- до навършване на 50 -годишна възраст на пациента.
Ако е до навършване на 50-години е голяма глупост, след това нещата не стават по-добре.
Просто питам за процентите, няма да ги оспорвам, защото в резултат на операцията си имам и други проблеми за които лекарите само мигат.

# 99
Да, за онкологично ти ги дават. За посткастрационния са приели, че след като навършиш 50 си щяла да бъдеш в менопауза и без да са ти махали яйчници (съгласна съм, не е все тая дали ги има или не, но така са решили). Другите проблеми защо не си ги добавяш, ако с тях можеш да минеш над 70% - нали идеята на периодичното минаване през ТЕЛК е да се променя процент при промяна в състоянието?

# 100
  • София
С другите имам малко над 70 %, най-обидното е, че аз действително не съм в състояние да работя и разчитам само на пенсията си, а лекарите ме гледат като извънземно.
А по отношение на 50-те години едно е да влезеш в менопауза на 30, друго - на 49г. Преди доста години, когато все още ходех по лекари и се надявах, че някой ще ми помогне, един лекар дословно ми каза " Ами вие какво искате, все едно че сте на 70 години?", аз бях тогава на 37.
Както и да е, само попитах, защото не бях наясно. Благодаря за отговорите.

Последна редакция: пн, 06 фев 2017, 21:29 от sali

# 101
Sali като те чета и се отчайвам талкова зле ли стават нещата без яйчници тъй като  аз съм на 35 и преди 4 месеца още ненавършени претърпях операцията с която ми отнеха и матката и яйчниците .Все гледам да мисля позитивно но като прочета някъде нещо и се замислям какво ме очаква занапред.То е ясно че без яйчници е зле но толкова зле ли става положението?Само здраве ти желая както на всички момичета претърпяли този кошмар. Hug

# 102
  • София
Диди81, не се отчайвай и гледай напред. Аз затова не пиша в темата, първо, защото лечението сега е различно от това преди години, второ, защото всеки човек реагира различно. Може би аз съм била предразположена към тези неща, които ми се случиха.
Редовни прегледи, ако е необходимо се консултирай с повече от един лекар по каквито и да е въпроси, без да изпадаш в крайности и паранои, умерено четене в Инртернет и "филтриране" на информацията от него, спокойствие, доколкото е възможно.
Здраве и успех на всички с тези проблеми и от мен.

# 103
Благодаря Sali за отговора дето се вика още съм прясна и все гледам на бъдещото с надежда но малко плахо.Миличка надявам се за всички ни само здраве въпреки че донякъде вече е нарушено . Praynig Heart Eyes

# 104
Диди, сега още ти е много рано..., но ти обещавам, че след година-две ще забравиш за проблемите....Като минат болките и неразположенията от операцията и лека полека се върнеш към обичайните си занимания, няма да се чувстваш по- различна. Мен ме оперираха на 40, сега почти 3 години по- късно съм си съвсем здрава и щастлива. С нормален живот/ и полов и трудов и във всяко едно отношение/. Само дето нямам цикъл- ама не ми и  липсва. Пия си хапчетата и се радвам на живота. Да, не съм съвсем като преди/ пазя се да вдигам тежко, резки движения не правя, ходя по-често на контролни и профилактични прегледи/, но пък съм спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт